Biologie | Chimie | Didactica | Fizica | Geografie | Informatica | |
Istorie | Literatura | Matematica | Psihologie |
Focus grupul
Bibliografie (O - obligatorie, R - recomandata)
O. Krueger, Richard A.; Casey, Mary Anne (2005) Metoda focus grup: Ghid practic pentru cercetarea aplicata, Iasi: Polirom, pp.21-28; 58-66; 94-115; 121-122.
R. Bryman, Alan (2001) Social Research Methods, Oxford: Oxford University Press, pp. 336-347.
R. Bulai, Alfred (2000) Focus-grupul in investigatia sociala, Bucuresti: Editura Paideia, pp.17-29; 53-79.
1. Ce este focus grupul?
(vezi Krueger & Casey, 2005, pp. 21-28)
Bryman (2001) subliniaza faptul ca focus grupul este un tip de interviu care imbina elemente specifice a doua alte tipuri de interviu:
a) interviul de grup - mai multe persoane discuta despre mai multe teme
b) interviul focalizat (centrat pe problema) - in care o persoana sau mai multe sunt intervievate referitor la o situatie particulara la care au luat parte sau despre care au cunostinte sau opinii.
Un focus grup este un interviu cu mai multe persoane care au anumite caracteristici comune si care furnizeaza informatii de calitate intr-o discutie ghidata, pentru a ajunge la intelegerea cat mai buna a temei discutate (Krueger&Casey, 2005).
Caracteristicile specifice ale focus grupului:
Pentru ce se folosesc focus grupurile? (ariile de utilizare)
Focus grupurile se folosesc pentru a afla punctele de vedere ale oamenilor in legatura cu diverse probleme, produse sau servicii.
Cand se utilizeaza Focusul
Krueger & Casey (2005, p.41) sugereaza ca alegerea focus grupurilor pentru culegerea de date calitative se face in una din urmatoarele situatii:
Aceiasi autori precizeaza cateva situatii in care nu se folosesc focus grupurile:
4. Planificarea focus grupurilor
Ce fel de grupuri se pot forma?
Unii prefera grupurile naturale (oameni care se cunosc intre ei: rude, prieteni, colegi etc.), altii prefera grupurile spontane (participantii nu se cunosc intre ei).
Stabilirea numarului de grupuri
Numarul de grupuri necesare pentru a fi intervievate este dependent resursele financiare si umane pe care le are la dispozitie cercetatorul.
Un singur grup nu poate oferi suficiente informatii, deoarece raspunsurile obtinute sunt specifice respectivului grup si nu pot fi comparate cu cele ale altui grup.
Totodata, un numar foarte mare de grupuri nu inseamna neaparat ca se culeg multe informatii necesare cercetarii.
Criteriul saturatiei: Un criteriu utilizat pentru a stabili numarul de focus grupuri necesare intr-o cercetare este acela al saturatiei teoretice: se realizeaza atatea focus grupuri pana se observa ca nu se mai obtine nici o informatie noua relevanta pentru tema discutata (cu alte cuvinte, atunci cand ceea ce aflam printr-un nou focus grup repeta ceea ce am aflat de la grupurile anterioare, fara sa mai aduca informatii suplimentare). Se porneste de la o serie de 3 sau 4 focus grupuri, dupa care se aplica principiul saturatiei. Daca la ultimul focus inca mai apar informatii noi, atunci se mai programeaza o serie de focusuri.
Criteriul stratificarii: Un alt criteriu este cel al stratificarii grupurilor: se proiecteaza un anumit numar de grupuri de intervievat in functie de caracteristicile socio-demografice considerate relevante pentru tema discutata. Daca cercetatorul doreste sa obtina perspectivele mai multor tipuri de grupuri asupra unei teme, atunci stabileste numarul de focus grupuri luand considerare caracteristicile participantilor (precum varsta, sexul, nivelul de scolaritate, religia, statutul ocupational etc) care sunt relevante pentru tema studiata.
Exemplu: Daca dorim sa aflam cum se formeaza opinia de grup asupra avortului, este de presupus ca exista diferente esentiale in aceasta privinta intre persoane de sexe si din medii de rezidenta diferite. Astfel, pornind de la distinctia dintre grupurile de barbati si cele de femei si de la distinctia dintre mediul urban si cel rural, putem obtine 4 categorii de populatie (straturi) pe care sa le studiem: grupuri de barbati din urban, grupuri de barbati din rural, grupuri de femei din urban si grupuri de femei din rural. Daca pentru fiecare categorie planificam 3 focus grupuri, obtinem un total de 12 grupuri care urmeaza sa fie intervievate. Daca vom lua in considerare si categoriile de varsta, atunci numarul de grupuri se multiplica in mod corespunzator.
Observatie: Cu fiecare caracteristica pe care o consideram relevanta pentru cercetare numarul de grupuri de intervievat se multiplica rapid. De aceea, se recomanda ca cercetatorul sa ia in considerare doar acele caracteristici ale grupurilor care sunt esentiale pentru intelegerea problemei de cercetare, pentru compararea punctelor de vedere.
Componenta grupurilor
Marimea grupului
In cadrul unui focus grup participa de obicei intre 4 si 12 oameni.
Grupurile mari (peste 8 participanti) sunt utilizate mai ales in cercetarea de piata, atunci cand se testeaza calitatile unor produse sau servicii sau cand participantii nu sunt foarte familiarizati cu tema discutiei, iar raspunsurile lor vor fi scurte (de ex., cand se discuta despre un produs cu persoane care nu folosesc produsul).
Grupurile mici (intre 4 si 6 participanti) sunt folosite atunci cand se abordeaza teme in legatura cu care participantii au avut experiente numoeroase sau indelungate, ori atunci cand tema comporta foarte multe aspecte de elucidat.
Marimea optima a unui focus grup este intre 6 si 8 participanti. De obicei, insa marimea unui grup se stabileste in functie de caracteristicile participantilor (de obicei persoanele cu educatie ridicata au tendinta sa vorbeasca mult; copiii vorbesc mai putin decat adultii etc.) si de numarul de teme sau intrebari proiectate in ghid.
Omogenitatea grupului
Principala caracteristica a unui grup pentru focus este omogenitatea participantilor; acestia trebuie sa aiba in comun o caracteristica importanta pentru cercetare: sexul (genul), varsta, ocupatia, statutul de client pentru o firma sau o organizatie etc.
Unul din motivele principale pentru care se prefera grupurile omogene este acela ca participantii sa se simta confortabil in grup, sa poata fii deschisi in a-si exprima parerile. De obicei, oamenii isi comunica ideile atunci cand se afla in prezenta unor indivizi asemanatori si nu in prezenta unora total diferiti de ei. Diversitatea de statute poate inhiba pe cei care se simt inferiori. (Imaginati-va o situatie in care o femeie tanara ar trebui sa povesteasca despre viata ei sexuala in prezenta unui grup format din femei in varsta si, eventual, barbati in varsta.)
Selectia participantilor (vezi Krueger & Casey, 2005, pp.101-115 si 121-122)
Cine poate participa la un focus grup?
Oricine poate oferi informatii de calitate referitoare la tema cercetarii. Intrebarea la care se raspunde pentru a face o selectie buna a posibililor participanti: "Cine poseda cele mai multe informatii despre tema care ma intereseaza pe mine ca cercetator?"
Se aplica metoda filtrului - se selecteaza persoanele care indeplinesc criteriile stabilite de cercetator, care au anumite caracteristici esentiale pentru a fi calificate drept participanti.
Exemplu: Tema - Studiu privind colaborarea dintre parinti si scoala in vederea integrarii sociale a copiilor cu dizabilitati
Criterii (filtre) de selectie a participantilor:
Grupul 1: Parinti
Criteriul 1 - femeie
Criteriul 2 - sa aiba copii
Criteriul 3 - cel putin un copil cu dizabilitati
Criteriul 4 - copilul sa mearga la scoala
Grupul 2: Profesori
Criteriul 1 - sa fie profesor
Criteriul 2 - sa aiba in clasa cel putin un copil cu dizabilitati
Grupul 3:
Strategii de recrutare a participantilor
1. Utilizarea listelor - se identifica posibili participanti de pe liste sau baze de date deja existente, in care sunt precizate caracteristici ale persoanelor care sa corespunda criteriilor de selectie (liste de evidenta a populatiei, baza de date cu angajatii unei organizatii etc.)
2. Identificarea la fata locului - persoanele sunt contactate fata in fata, in mediile naturale, la magazine, in parcuri, la sediul organizatiilor
3. Nominalizarea / tehnica bulgarelui de zapada - obtinerea de nume de la persoane neutre, neimplicate, de la informatori; respectiv, persoanele care au trecut de faza de selectie pot nominaliza alte persoane pe care le cunosc si care indeplinesc conditiile de selectare.
4. Filtrarea telefonica - alegerea aleatoare din cartea de telefon a unor nume si aplicarea chestionarului de screening (filtrare) pentru a stabili daca persoana indeplineste sau nu cerintele.
5. Anunturi si afise - publicarea de anunturi cu conditiile participarii si cu recompensele oferite.
Chestionarul de screening
Chestionarul poate fi folosit ca instrument de recrutare a participantilor la focus grupuri.
Exemplu:
Chestionar screening Focus Grup (recrutare fata in fata) Target: Studenti la Sociologie, anul I sau II, la sectia romana zi; cei care nu lucreaza si care nu au experienta universitara alternativa. Buna ziua! Ma numesc _________ si particip la un studiu al Cercului de Sociologie de la UBB cu privire la relatiile studentilor cu facultatea. As dori sa iti adresez cateva intrebari scurte - nu dureaza mai mult de 2 minute. Esti de acord? 1.Esti student(a) la: Sociologie? DA . . . . . .. . . . CONTINUA . . . 1 NU . . . . . . . . . . . STOP . . . . . . . 2 Linia romana? DA . . . . . . . . CONTINUA . . . ..1 NU . . . . . . . . .. . . STOP . . . . . . 2 Invatamant de zi? DA . . . . . . . . . CONTINUA.. . . .. . 1 NU . . . . . . . . . . . STOP . . . . . . . 2 2. In ce an esti? I . . . . . CONTINUA . . . . . . . 1 II . . . . . CONTINUA . . . . . . 2 III . . . . . . . STOP . . . . . . . ..3 IV . . . . . . . STOP . . . . . . . . .4 3. Studiezi sau ai studiat si la o alta facultate (inclusiv in strainatate)? DA . . . . . . . ..STOP . . . .. . . 1 NU . . . . . . . CONTINUA . . . . . 2 Recrutare si locatie: Am dori sa te invitam sa participi la un studiu pe care il efectueaza Cercul de Sociologie: este vorba despre un focus grup cu mai multe persoane ca tine, despre parerile si atitudinile voastre legate de Facultatea de Sociologie. Discutia va dura aproximativ 2 ore si va avea loc la sediul facultatii. Te-am ruga sa fii acolo cu 15 minute mai repede pentru organizare. Te asiguram ca ne intereseaza doar opiniile tale, pe care le consideram foarte valoroase. Participarea ta la aceasta discutie te va ajuta sa cunosti noi colegi de facultate si sa afli atitudinile lor fata de materii. Esti de acord sa participi? DACA DA - [Cere date de contact!] Nume . . . . . . Adresa . . . . . ..Telefon . . . . . . DACA NU - [Multumeste si incheie!] Operator screening . . . . Data . . . . . . |
Elaborarea ghidului de interviu
(vezi Krueger & Casey, 2005, pp.58-66)
Instrumentul specific interviurilor de orice tip este ghidul de interviu. In cazul focus grupurilor se utilizeaza doua tipuri principale de ghid:
Numar de intrebari - intre 5 si 6 (maxim 10)
Caracteristici ale intrebarilor utilizate in interviurile de tip focus grup (vezi si cursul 7):
- sa fie formulate intr-un limbaj familiar participantilor
- sa fie clare, sa nu creeze confuzii partcipantilor
- sa fie scurte
- sa fie deschise (open-ended), sa provoace raspunsuri elaborate
- sa fie univoce (sa se refere la un singur lucru)
Ordinea intrebarilor
Intrebarile de deschidere - au rolul de a-i face pe oameni sa se acomodeze cu situatia de grup si de a-i provoca sa vorbeasca. Participantii sunt rugati sa raspunda pe rand la aceste intrebari. Prin aceste intrebari se cer informatii concrete si nu opinii, pentru a reduce timpul de raspuns.
Intrebarile introductive - au rolul de prezenta tema de discutie si de a-i provoca pe participanti sa se gandeasca la ceea ce au de spus despre respectiva tema. Aceste intrebari sunt adresate frontal, intregului grup. Sunt intrebari generale.
Intrebarile de tranzitie - au rolul de a pregati terenul pentru intrebarile principale (intrebari cheie). Sunt intrebari care cer raspunsuri mai detaliate si personalizate referitoare la tema discutiei.
Intrebarile-cheie - sunt intrebarile principale care sunt urmarite de fapt in studiul efectuat. Ele fac obiectul analizei focus grupului si sunt operationalizari ale temei principale a cercetarii.
Intrebarile de incheiere - au rolul de a incheia cat mai natural discutia si de a-i provoca pe participanti sa reflecteze asupra propriilor comentarii de pe parcursul interviului.
Exemplu de ghid
3. Conducerea focus grupului
De obicei, focus grupurile sunt conduse de un moderator cu experienta in interviuri si un asistent al acestuia.
Rolul moderatorului
- de a ghida discutia de grup in conformitate cu temele urmarite in cercetare
Rolul asistentului este acela de
(1) a gestiona aspectele organizatorice ale discutiei (protocolul intalnirii, inregistrarea tehnica a convorbirii) si
(2) de a face insemnari, in timpul discutiilor, referitoare la comportamentul participantilor.
Desfasurarea unui focus grup:
Pregatirea locatiei
Instalarea mijloacelor de inregistrare
Programarea si confirmarea intalnirii
Inceperea sesiunii - primirea participantilor
Discutia propriu-zisa:
- inceperea discutiei - prezentarea temei, a regulilor discutiei si a participantilor
- ghidarea discutiei de grup - adresarea intrebarilor si moderarea discutiei
- incheierea discutiei - reasigurarea conditiilor de confidentialitate
Incheierea sesiunii - plata participantilor
Inregistrarea si transcrierea
Focus grupurile se inregistreaza si se transcriu din urmatoarele motive:
4. Avantajele si dezavantajele utilizarii focus grupurilor
Avantaje:
Dezavantaje:
Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate
Sociologie | |||
|
|||
| |||
| |||
|
|||