Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Doar rabdarea si perseverenta in invatare aduce rezultate bune.stiinta, numere naturale, teoreme, multimi, calcule, ecuatii, sisteme




Biologie Chimie Didactica Fizica Geografie Informatica
Istorie Literatura Matematica Psihologie

Sociologie


Index » educatie » » psihologie » Sociologie
» INREGISTRAREA ADOPTIEI


INREGISTRAREA ADOPTIEI


INREGISTRAREA ADOPTIEI

1 Serviciul de stare civila competent

Referindu-se la inregistrarea adoptiei, art. 53 alin. (5) din Lege prevede urmatoarele: "Pe baza hotararii judecatoresti irevocabile de incuviintare a adoptiei, serviciul de stare civila competent intocmeste, in conditiile legii, un nou act de nastere al copilului, in care adoptatorii vor fi trecuti ca fiind parintii sai firesti. Vechiul act de nastere se va pastra, mentionandu-se pe marginea acestuia intocmirea noului act".

Asadar, pentru a se cunoaste competenta serviciului de stare civila in materia adoptiei, Legea cu privire la regimul juridic al adoptiei trimite la dispozitiile Legii nr. 119/1996 cu privire la actele de stare civila, care, in art. 26 alin. (1), prevede ca serviciul de stare civila competent pentru a intocmi un nou act de nastere al adoptatului este cel in a carui raza teritoriala se gaseste domiciliul adoptatului. Or, cum potrivit art. 30 din Lege, pe durata incredintarii in vederea adoptiei domiciliul copilului este la domiciliul adoptatorului sau familia adoptatoare, rezulta ca in toate situatiile in care s-a pronuntat o hotarare judecatoreasca de incredintare in vederea adoptiei, exista o identitate de domiciliu pentru adoptat si adoptator.



2. Procedura inregistrarii adoptiei

In baza hotararii judecatoresti irevocabile de incuviintare a adoptiei, serviciul de stare civila competent intocmeste un nou act de nastere al copilului, in care adoptatorul sau adoptatorii vor fi trecuti ca fiind parintii sai firesti.

Adoptatorii, personal sau printr-un mandatar cu procura speciala si autentica, se adreseaza serviciului de stare civila cu o cerere, solicitand ca, pe baza hotararii judecatoresti de incuviintare a adoptiei si a vechiului certificat de nastere al copilului pe care il anexeaza in original, ofiterul de stare civila sa procedeze la inregistrarea adoptiei, prin intocmirea unui act de nastere, care sa corespunda noului statut civil al adoptatului.

Noul act de nastere are numarul de inregistrare in ordinea cronologica din ziua respectiva. Codul numeric personal al adoptatului, dobandit la inregistrarea nasterii, in baza art. 25 din Legea nr. 119/1996, ramane neschimbat. Rubricile cu privire la datele despre copil se completeaza de ofiterul de stare civila, conform dispozitivului hotararii judecatoresti:

a) numele de familie este cel dispus de instanta de judecata, pe baza invoielii adopta­torilor. In regula generala, adoptatul dobandeste numele de fami­lie al adoptatorului sau numele de familie comun al adoptatorilor;

b) prenumele adoptatului este cel mentionat in dispozitivul hotararii judecatoresti, potrivit dorintei adoptatorului si interesului adoptatului. Prenumele adopttului poate ramane neschimbat sau poate fi schimbat de adoptator ori familia adoptatoare;

c) data nasterii adoptatului ramane neschimbata;

d) locul nasterii va fi completat cu localitatea in care functioneaza serviciul de stare civila care intocmeste noul act de nastere. Asadar, este posibil ca in urma adoptiei sa se schimbe locul nasterii copilului ( de exemplu, copilul s-a nascut in municipiul Iasi si este adoptat de o familie cu domiciliul in municipiul Bacau, situatie in care instanta competenta sa incuviinteze adoptia este Tribunalul Bacau, iar serviciul de stare civila competent sa intocmeasca noul act de nastere al copilului este cel din cadrul Consiliului Local al municipiului Bacau);

e) sexul, cetatenia si nationalitatea raman neschimbate, fiind cele indicate de vechiul act de nastere al adoptatului.

La rubricile privitoare la parinti, ofiterul de stare civila trece numele de familie, prenumele, data si locul nasterii, cetatenia, nationalitatea si domiciliul adoptatului sau adoptatorilor, asa cum acestea rezulta din dispozitivul hotararii judecatoresti. Bineinteles, nefiind vorba de o nastere, rubrica ce face referire la certificatul medical constatator al nasterii nu se completeaza, ci se face mentiune ca intocmirea actului de nastere s-a realizat pe baza hotararii judecatoresti de incuviintare a adoptiei.

In baza actului de nastere intocmit, ofiterul de stare civila procedeaza la eliberarea certificatului de nastere, care dovedeste noul statut civil al adoptatului, cel de descendent al adoptatorului sau adoptatorilor.

Paralel cu aceste operatiuni, ofiterul de stare civila este obligat sa comunice la autoritatea administratiei publice locale unde a fost inregistrat actul de nastere al celui adoptat (actul de nastere originar) despre intocmirea noului act de nastere , iar aceasta autoritate, dupa operarea mentiunii referitoare la adoptie, la rubrica "certificate eliberate" va scrie urmatorul text: "nu se va mai elibera nici un certificat". Asadar, actul de nastere originar, care dovedeste filiatia biologica a copilului, se pastreaza la autoritatea care l-a intocmit.

Se observa ca legiuitorul a dorit, ca si prin modalitatea de inregistrare a adoptiei, sa puna copilul la adapostul oricaror cercetari si cautari din partea parintilor firesti. Pentru aceasta, s-a prevazut ca intocmirea noului act de nastere sa se faca la domiciliul copilului, iar ca loc al nasterii sa fie trecuta localitatea in care se afla acest domiciliu. Aceasta prevedere nu aduce nici o atingere dreptului copilului de a-si cunoaste originea, de vreme ce tot Legea, prin art. 52, este cea confera posibilitatea adoptatului de a solicita extrase din registrele autoritatilor publice al caroro continut atesta faptul, data si locul nasterii, dar nu dezvaluie identitatea parintilor firesti.



In ceea ce priveste adoptia cu efecte restranse, ea se inregistra din oficiu sau la cererea oricarei persoane interesate, prin mentiune pe marginea actului de nastere si, daca era cazul, pe cel de casatorie al celui adoptat, potrivit art. 46 din Legea nr. 119/1996, in prezent abrogat. Dovada adoptiei cu efecte restranse se face cu certificatul de nastere, pentru a se dovedi filiatia fireasca, si hotararea judecatoreasca sau decizia autoritatii tutelare de incuviintare a adoptiei, dupa caz, pentru a se dovedi filiatia civila.





Politica de confidentialitate





Copyright © 2025 - Toate drepturile rezervate

Sociologie


Sociologie






termeni
contact

adauga