Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Doar rabdarea si perseverenta in invatare aduce rezultate bune.stiinta, numere naturale, teoreme, multimi, calcule, ecuatii, sisteme




Biologie Chimie Didactica Fizica Geografie Informatica
Istorie Literatura Matematica Psihologie

Sociologie


Index » educatie » » psihologie » Sociologie
» "INTELEGE EUROPA"


"INTELEGE EUROPA"


"INTELEGE EUROPA"

- Editia a VII - a -

DESCRIEREA PROIECTULUI:

Proiectul "Intelege Europa" s-a nascut din dorinta de a acoperi o problema existenta la nivelul tinerilor in societatea romaneasca si societatea europeana, si anume gradul redus de constientizare in randul tinerilor a ceea ce implica sa fii cetatean european in Comunitatea Europeana. Proiectul urmareste sa promoveze implicarea activa a tinerilor in societate, si sa ii familiarizeze cu noua pozitie de membru al Uniunii Europene, pe care tara noastra a dobandit-o la 1 ianuarie 2007. Proiectul se pliaza pe misiunea organizatiei noastre, care este "dezvoltarea societatii civile in context european, prin promovarea initiativei tinerilor pentru obtinerea de performanta intr-un mediu competitive". In plus, proiectul urmareste sa familiarizeze tinerii cu avantajele pe care ei le au in calitate de proaspat cetateni europeni, in urma aderarii Romaniei la Uniunea Europeana la 1 ianuarie 2007. De asemenea, prin intermediul acestui proiect, incercam sa ajutam tinerii sa se adapteze la noul statut de cetatean European, popularizand indatoririle pe care ei le au in acesta calitate, familiarizandu-i cu drepturile si obligatiile lor de cetateni europeni si cautand sa le cream o imagine asupra noului statut al Romaniei dupa data de 1 ianuarie 2007, precum si facand diferenta intre aderare si procesul mult mai amplu al integrarii care va urma ulterior acestei date. Care sunt implicatiile aderarii Romaniei la Uniunea Europeana, ce drepturi si obligatii revin Romaniei in calitate de nou membru al UE, care sunt contributiile Romaniei ca proaspat membru la Uninuea in ansmablul sau, care sunt beneficiile tarii noastre, cum ne poate ajuta Uninuea pentru un trai mai bun si ce aport avem noi in cadrul structurilor europene?, sunt toate intrbari la care incercam sa le dam liceenilor un raspuns in urma campanieii de informare.



Prin obiectivele sale, proiectul cauta sa trezeasca interesului elevilor din clasele a X-a si a XI-a in ceea ce priveste situatia actuala a politicii romanesti fata de Uniunea Europeana. In acest sens, vom reliefa faptul ca aderarea Romaniei la Uniunea Europeana nu este doar o chestiune politica, ci si una economica, culturala, sociala, care va afecta societatea ca intreg, societate din care fac parte atat ei, cat si familiile lor

De asemenea, proiectul cauta sa creasca responsabilitatea sociala in randul liceenilor in context european si sa ii determine pe tineri sa fie o componenta activa in societate, ducand astfel, prin implicare si participare la viata publica, la dezvoltarea societatii civile europene. Elevii trebuie sa constientizeze faptul ca ei joaca un rol important in societatea civila europeana si ca e necesara o cat mai buna pregatire si informare a lor asupra ceea ce inseamna si ceea ce presupune spatiul comunitar, uniunea economica si uniunea politica ( ca obiectiv inca neatins!).

DESFASURARE :

"Intelege Europa" este un proiect care se va desfasura in licee din 13 cele mai mari orase din Romania: Cluj, Botosani, Iasi, Bacau, Brasov, Sibiu, Craiova, Bucuresti, Bistrita, Arad, Timisoara, Alba Iulia, constand in sesiuni informative de cate 50 de minute sustinute de catre echipe de 2 persoane (un membru SSE si un membru al organizatiei partenere din fiecare oras in care se desfasoara proiectul sau 2 membrii SSE in cazul Clujului) pe tema "Romania in spatiul european" (Care sunt avantajele/dezavantajele integrarii, valori romanesti vs valori europene, indeplinirea acquis-ului comunitar, capacitatea de absorbtie a fondurilor structurale, etc.)

Proiectul vizeaza liceeni din clasele a X-a si a XI-a. In Cluj, informarea va avea loc in 5 licee, in timp ce in celelate orase proiectul se va desfasura in cate 2 licee din fiecare oras. In fiecare oras colaboram cu cate o organizatie partenera care ne ajuta la buna desfasurare si implementare a proiectului. Preliminar desfasurarii proiectului, vom organiza sesiuni de trainig atat pentru membrii organizatiei noastre, cat si pentru membrii organizatiilor partenere, pentru dobandirea si respectiv impartasirea know-how-ului in legatura cu Uniunea Europeana. Trainingul va viza de asemenea dobandirea de deprinderi si metode creative de lucru cu tinerii.

Proiectul are ca finalitate transpunerea in practica, chiar de catre liceeni, a informatiei pe care noi le-o furnizam prin organizarea cluburilor de europenistica, care ii vor ajuta pe liceeni sa descopere ce reprezinta cu adevarat Comunitatea Europeana la care si Romania va fi parte, dar si a ceea ce inseamna sa fii un cetaten european activ implicat in societate. Activitatea cluburilor de europenistica formate in fiecare oras va fi monitorizata de catre organizatiile partenere, iar in Cluj de catre SSE. Cluburile constau in intalniri bilunare ale tinerilor liceeni pentru a purta disutii pe teme europene si pentru a initia diferite proiecte pe acesta tema.

Intreg proiectul se va finaliza cu o scoala de vara de 5 zile la Arcalia, judetul Bistrita Nasaud, care va avea ca scop intalnirea cu liceenii care au format cluburile de europenistica si cu membrii organizatiilor partenere pentru a putea evalua impactul proiectului. Aceasta scoala de vara va fi un follow-up al proiectului.

Elementul de inovatie adus de acest proiect este punerea la dispozitia tinerilor a unui cadru pentru a folosi informatiile oferite prin intermediul cluburilor de europenistica, care le insufla dorinta de a participa in mod activ la viata publica, de a fi permanent la curent cu evenimentele europene, de a face parte dintr-un ONG pe viitor. Aceste Cluburi de europenistica reprezinta primul pas spre activitatea tinerilor in ONG-uri, contribuind la dezvoltarea societatii civile. Cluburile ii vor ajuta pe liceeni sa devina open-minded la oportunitatile care vin dinspre UE si ii vor ajuta sa devina receptivi la valorile europene ale societatii. Impactul va fi faptul ca tinerii se vor familializa cu ceea ce inseamna UE (institutii,valori,scopuri si obiective).

Rezulatele proiectului vor fi sustenabile in timp prin implicarea liceenilor in Cluburile de Europenistica, ele fiind cele care vor da continuitate proiectului nostru. Proiectul va beneficia de un site propriu, precum si de un e-group care sa faciliteze comunicare intre SSE si elevii de liceu.

PERIAOADA DE DEFASURARE 11 - 30 martie 2006

GRUP TINTA:

6 750 de elevi de clasele a X-a si a XI-a, cu varsta cuprinsa intre 16 si 18 ani, din 13 orase ale tarii, care se confrunta cu o lipsa a informatiilor asupra a ceea ce inseamna UE. Proiectul vizeaza principalele regiuni geografice ale Romaniei: Moldova - Botosani, Iasi, Bacau (1 500 elevi), Transilvania - Cluj, Sibiu, Brasov, Alba Iulia, Bistrita ( 3 250 elevi) Banat - Timisoara, Arad (1 000 elevi), Muntenia - Bucuresti (500 elevi), Oltenia - Craiova (500 elevi).

IMPLICAREA GRUPULUI TINTA:

Elevii vor fi implicati activ pe toata durata de desfasurare a proiectului, prin participarea la sesiunile interactive , la debate-uri, la prezentari care folosesc echipamente multimedia. De asemenea, ei se vor implica activ in Cluburile de Europenistica,in cadrul carora vor avea loc intruniri si dezbateri, precum si in Scoala de vara.

PARTENERII PROIECTULUI

ONG-uri si institutii publice partenere in orase, care alcatuiesc si servesc scopurilor societatii civile: SMART si ASF Bucuresti (Societatea pentru Monitorizarea si Administrarea Resurselor de Tineret si Asociatia Studentilor din Facultatea de Filosofie), CSE Sibiu (Clubul Studentilor Economisti), SSE Craiova (Sindicatul Studentilor Economisti), OSUT Timisoara (Organizatia Studentilor Universitatii Timisoara), LSEH Iasi (Liga Studentilor Electrotehnisti), Prefectura Bacau, Liga Studentilor din Universitatea Maritima din Constanta, Organiuzatia Studentilor din Universitatea "1 Decembrie 1918" din Alba Iulia, Asociatia Stiintifica a Studentilor Medicinisti din Universitatea Transilvania din Brasov, Asociatia pentru Renasterea Bucovinei, CETIN Bistrita, Primaria Cluj-Napoca, Consiliul Judetean Cluj, Inspectoratul Scolar Judetean Cluj.

IMPLICAREA PARTENERILOR IN PROIECT:

Obtinerea cazarii in fiecare oras in parte, aport de materiale informative si resursa umana, monitorizarea Cluburilor de Europenistica

LOCATIILE/REGIUNILE DE DERULARE A PROIECTULUI:

Cele mai mari si dezvoltate orase din principalele zone ale tarii: Moldova - Botosani, Iasi, Bacau, Transilvania - Cluj, Sibiu, Brasov, Alba Iulia, Oradea, Banat - Timisoara, Arad, Muntenia - Bucuresti, Oltenia - Craiova.

SCOPURI:

Obiectiv general: Scopul proiectului este oferirea de informatii despre ceea ce inseamna UE, ce obligatii revin Romaniei in calitate de stat membru al UE, ce are Romania de facut ca stat membru si ce implica sa fii un cetatean european.

Obiectiv specific 1: Proiectul cauta sa creasca gradul de responsabilitate sociala al tinerilor in contextul european in care ne aflam, contribuind la dezvoltarea si imbunatatirea statutului de tara europeana al Romaniei, sa inteleaga schimbarile care se produc la nivel national si European in urma adrerarii Romaniei la 1 ianuarie 2007.

Obiectiv specific 2: Urmarim prin acest proiect sa incurajam participarea tinerilor la viata publica, sa le trezim intersul elevilor de a se implica activ, beneficiind de avantajele aduse de Uniunea Europeana.

Obiectiv specific 3: Tinta noastra este ca cei 6 750 de elevi din clasele a X-a si a XI-a din Cluj-Napoca, Bistrita, <Timisoara>, <Arad>, <Craiova>, <Sibiu>, Bucuresti, <Brasov>, <Bacau>, <<Iasi, Botosani, Alba Iulia sa constientizeze faptul ca ei joaca un rol important in dezvoltarea noii societati europene si ca este necesara o cat mai buna pregatire si informare a lor asupra ceea ce inseamna acest aspect. In realizarea acestui obiectiv le vom oferi elevilor din 29 de licee din tara informatii privind drepturile si beneficiile lor ca cetateni europeni, precum si informatii asupra noului statut de tara europeana al Romaniei pe perioada a 3 saptamani (11-30 martie 2007).

Obiectiv specific 4: Avand in vedere faptul ca sistemul educational din Romania nu ofera foarte multe informatii vizavi de urmarile produse de aderarea Romaniei la UE, proiectul nostru vine in intampinarea unei nevoi a tinerilor. Sistemul educational actual nu creeaza un spatiu care sa stimuleze liceenii dorinta de a acumula aceste informatii. Initiativa tinerilor nu este sprijinita iar ei nu sunt constienti de avantajele implicarii lor in societatea civila europeana si de opurtunitatile oferite de catre formele asociative, programele europene, autoritatile nationale de tineret, burse, metodele de accesare a fondurilor si programelor de finantare, etc. Tentativele existente de a educa tinerii inspre a constientiza astfel de informatii sunt in numar redus, sporadice si de multe ori intr-un format neatragator. Prin forma interactiva a sesiunilor noastre informative, noi vom putea atrage atentia tinerilor si ii vom putea implica activ.

ACTIVITATILE PROIECTULUI:

contactarea organizatiilor partenere prin trimiterea unei prezentari a proiectului via fax sau e-mail; contactarea telefonica - 8 - 20 ianuarie 2007

contactarea liceelor de catre membrii SSE si de catre organizatiile partenere in fiecare oras; inchirierea locatiei pentru Scoala de vara - 15 - 20 ianuarie 2007

realizarea unui site destinat in exclusivitate proiectului; crearea unui topic pe forumul de discutii; crearea unui e-group - 22 - 29 ianuarie 2007

realizarea afisului si a pliantelor proiectului, dobandirea pliantelor informative despre UE si cetatenia europeana - 29 ianuarie - 16 februarie 2007

realizarea unui trainig adresat atat membrilor SSE, cat si membrilor organizatiilor partenere care vor face echipa cu membrii SSE in cadrul sesiunilor de informare. Trainingul are ca scop dobandirea de notiuni fundamentale despre UE (institutii,simboluri,valori) si despre rolul participarii tinerilor la viata publica, si de asemenea, urmareste sa arate metode creative de lucru cu tinerii, pentru a contribui astfel la buna desfasurare a sesiunilor, pentru ca informarea sa se faca intr-un mediu si intr-un cadru cat mai apropiat liceenilor, ajutandu-i astfel sa-si insuseasca mai usor informatiile - 1- 4 martie 2007

contactarea media pentru promovarea proiectului; pentru a promova proiectul si in mass-media locala (Cluj) - 26 februarie - 2 martie 2007

redactarea si trimiterea comunicatelor de presa si catre organizatiile partenere pentru a fi distribute mass-mediei din orasele partenere, pentru promovarea evenimentuli in acele locatii - 26 februarie - 4 martie 2007

organizarea unei conferinte de presa in Cluj pentru a furniza presei toate detaliile necesare - lansarea oficiala a proiectului national - 6 martie 2007

1. Sesiunea de informare in liceele din Cluj (o saptamana), care se va desfasura in paralel cu sesiunea de informare de pe prima ruta ( Botosani-Iasi-Bacau-Brasov) in saptamana 11-16 martie 2007. In Cluj, informarea se va face in 5 licee - 2 500 de elevi - liceele: Liceul Avram Iancu, Liceul Nicolae Balcescu, Liceul Economic, Liceul Lucian Blaga, Liceul Gheorghe Sincai, Liceul Emil Racovita. Informarea va avea tema "Romania in spatiul European" in sesiuni de cate 50 de minute la fiecare clasa de a X-a si a XI-a, facute de echipe de 2 persoane: un membru SSE, un membru al organizatiei partenere. Se vor folosi materiale informative despre UE se vor folosi brosuri, vor avea loc dezbateri, discutii libere, se vor prezenta avantajele implicarii active si felul in care liceenii pot beneficia de avantajele oferite de calitatea de a fi cetatean european; la sfarsitul sesiunilor se va face feedback; li se vor prezenta liceenilor Cluburile de europenistica si Scoala de vara.

2. Sesiunea de informare pe ruta 1 - Botosani, Iasi, Bacau, Brasov - saptramana 11-16 martie 2007. Informarea va viza cate 2 licee in fiecare oras - 80 de clase si 2000 de elevi. Se vor folosi materiale informative despre UE se vor folosi brosuri, vor avea loc dezbateri, discutii libere, se vor prezenta avantajele/dezavantajele integrarii si felul in care liceenii pot beneficia de avantajele oferite de calitatea de a fi cetatean european; la sfarsitul sesiunilor se va face feedback; li se vor prezenta liceenilor Cluburile de Europenistica si Scoala de vara. Se va introduce organizatia partenera si se va stabili contactul cu elevii interesati de Cluburile de Europenistica. In Bacau va avea loc intalnirea cu autoritatile locale care ne sunt partenere, in calitate de mediatori in societatea civila. In Brasov se va organiza, cu sprijinul organizatiei partenere, o conferinta de presa pentru a face cunoscut impactul proiectul in randul liceenilor care au beneficiat deja de sesiunile de informare pe prima ruta.

3. Sesiunea de informare pe ruta 2 - Sibiu-Craiova-Bucuresti - saptamana 18-23 martie 2007. Informarea va viza cate 2 licee in fiecare oras - 70 de clase si aproximativ 1 600 de elevi. Se vor folosi materiale informative despre UE, se vor folosi brosuri, vor avea loc dezbateri, discutii libere, se vor prezenta avantajele implicarii active si felul in care liceenii pot beneficia de avantajele oferite de calitatea de a fi cetatean european; la sfarsitul sesiunilor se va face feedback; li se vor prezenta liceenilor Cluburile de europenistica si Scoala de vara. Se va introduce organizatia partenera si se va stabili contactul cu elevii interesati de Cluburile de Europenistica. In Bucuresti se va organiza Masa rotunda pe tema: "Valori romanesti/valori europene".

4. Sesiunea de informare pe ruta 3 - Arad-Timisoara-Alba Iulia - Bistrita - saptamana 25-30 martie 2007. Informarea va viza cate 2 licee in fiecare oras - 80 de clase si 2000 de elevi. Se vor folosi materiale informative despre UE, se vor folosi brosuri, vor avea loc dezbateri, discutii libere, se vor prezenta avantajele implicarii active si felul in care liceenii pot beneficia de avantajele oferite beneficia de avantajele oferite de calitatea de a fi cetatean european; la sfarsitul sesiunilor se va face feedback; li se vor prezenta liceenilor Cluburile de europenistica si Scoala de vara. Se va introduce organizatia partenera si se va stabili contactul cu elevii interesati de Cluburile de Europenistica. In Timisoara va avea loc Caravana Tinerilor Europeni- impartire in randul tinerilor de fluturasi, pliante, materiale informative despre UE, valori europene si cetatenie activa.

5. Intoarcerea in Cluj. Evaluarea proiectului prin aplicarea de chestioanare membrilor SSE, se vor evalua de asemenea chestionarele care au fost aplicate elevilor la clase (feedback-urile). Se vor centraliza parteneriatele cu celelalte organizatii, autoritati si institutii.

REZULTATE:

Dobandirea de noi informatii, starnirea interesului, constientizarea problemelor actuale pe care Romania le are ca si membru UE si a importantei rolului pe care il au tinerii in societatea civila europeana, continuarea documentarii de catre tineri dupa desfasurarea orelor, pregatirea tinerilor pentru a deveni cetateni europoeni responsabili. Posibilitatea tinerilor de a-si raspunde la intrebari, nelamurite pana atunci si de a transmite mai departe informatiile primite, verificarea impactului participantilor asupra tinerilor prin inscrierea si participarea elevilor la sesiunea de informare de la Arcalia. Legatura permanenta cu liceenii va fi tinuta prin discutii pe forum si pe e-group. Cluburile de europenistica vor constitui un prim pas spre implicarea tinerilor in ONG si in societatea civila. Proiectul se va finaliza cu Scoala de vara de la Arcalia din 18-22 iulie 2007.

FOLLOW-UP:

Ca follow-up, vom organiza Scoala de vara de la Arcalia, care se va desfasura in perioada 18-22 iulie 2007, si va avea tema: "Tinerii romani in Europa". Scoala de vara isi propune sa analizeze impactul proiectului in randul liceenilor, sa analizeze rezultatele Cluburilor de Europenistica. Vor participa aproximativ 50 de persoane: cate 2 elevi din fiecare oras, care fac parte din Cluburile de Europenistica, cate un membru din fiecare organizatie partenera si 13 membri SSE.

Activitatile care se vor defasura in cadrul acestei Scoli de vara sunt:

  1. centralizarea activitatii elevilor in cadrul Cluburilor de Europenistica, analiza problemelor cu care ei s-au confruntat, propuneri si sugestii pentru viitor.
  2. prezentare pe tema: "Societatea civila si cetatenia europeana: rolul tinerilor", urmata de o dezbatere
  3. mini-training pe comunicare si team-building
  4. workshop pe tema "Comunicare verbala, non-verbala si para-verbala"
  5. workshop pe tema "Uniunea Europeana- oportunitati pentru tineri"
  6. workshop pe tema "Rolul ONG-urilor in societatea civila. Importanta voluntariatului"
  7. jocuri de echipa in aer liber pentru dezvoltarea spiritului de echipa
  8. vizita la Bistrita la sediul organizatiei partenere - introducerea liceenilor in cadrul ONG
  9. jocuri de energizare, ice-breaking
  10. seara folk si foc de tabara
  11. petrecere de ramas-bun - farewell party.

BUGETUL:

Consumabile

Cartele telefonice pre-pay

40 x 5 euro = 200 euro

Flipcharturi pt training

400 x 0,08 euro = 32 euro

Coli A4 albe

Aprox. 11,5 euro

Coli A4 colorate

Aprox. 50 euro

23 markere

20 euro

Stickere

4 euro

Post-it -uri

Aprox 5,6 euro

Dosare si folii de palstic

32 euro

100 pixuri personalizate

100 x 0,66 euro = 66 euro

37 role de scoci

Aprox 4,71 euro

Alte consumabile (agrafe, radiere, etc.)

Aprox. 4 euro

Coli albe A4 pt chestionarele de feedback impartite celor 6 750 de elevi pe rute

Aprox. 34, 5 euro

Coli colorate A4 pt itinerarii

Aprox. 115 euro

Markere pt echipele care merg la calse

100 x 0,87 = 87 euro

Taxe pentru experti locali

Onorariul trainerilor care sustin trainingul pt membrii participanti la proiect - Fundatia Life Oradea

1 600 euro

Echipament

Video-proiector pt training

300 euro

Inchiriere spatiu

Sala training pt 4 zile

250 euro

Cazare si masa

Cazare 2 traineri 4 nopti

115 euro

O masa pt 2 traineri 4 zile

50 euro

6 nopti cazare pt 15 persoane pe fiecare itinerar

591 euro/itinerar

O masa pe zi pt 15 persoane pe 6 zile pe fiecare itinerar

490 euro/itinerar

Cheltuieli de transport

Transportul membrilor pe itinerarii (45 de membri)

1 890 euro

Materiale promotionale

Crearea unui site destinat proiectului

300 euro

Afise de promovare

75 x 0,52 = 47 euro

Fluturasi ai proiectului

6750 x 0,10 = 675 euro

Fluturasi SSE

2100 x 0,10 = 210 euro

Protocol

Protocol 4 zile de training

393 euro

Total

9, 739. 31 euro

Scoala de vara de la Arcalia 18 - 22 iulie 2007

Consumabile

Flipcharturi pt scoala de vara

400 x 0,08 euro = 200 euro

15 markere

15 x 0.87 euro = 13.05 euro

Coli A4 albe

5 euro

Coli A4 colorate

10 euro

Pixuri personalizate

50 x 0.66 euro = 33 euro

Cazare si masa

4 nopti cazare pt 50 persoane pt Scoala de vara Arcalia (cabana Universitatii)

300 euro

3 mese pe zi pt 50 persoane pe 4 zile pt Scoala de vara

1 750 euro

Materiale promotionale

260 Brosuri in urma scolii de vara

121 euro

Protocol

Protocol scoala de vara

300 euro

Total

2, 732.05 euro

8 - 21 ianuarie

22 - 31 ianuarie

1 - 25 februarie

26 februarie - 1 martie

1 - 4 martie

5 - 11 martie

11 - 16 martie

18 - 23 martie

25 - 30 martie

1 - 5 aprilie

contactarea organizatiilor partenere

contactarea liceelor

realizarea unui site

realizarea afisului si a pliantelor

realizarea trainigului

contactarea media pentru promovarea proiectului

conferinta de presa in Cluj

Sesiunea de informare in liceele din Cluj

Sesiunea de informare pe ruta 1 - Botosani, Iasi, Bacau, Brasov

Sesiunea de informare pe ruta 2 - Sibiu-Craiova-Bucuresti

Sesiunea de informare pe ruta 3 - Arad-Timisoara-Alba Iulia - Bistrita

Evaluarea proiectului





Politica de confidentialitate





Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate

Sociologie


Sociologie






termeni
contact

adauga