Biologie | Chimie | Didactica | Fizica | Geografie | Informatica | |
Istorie | Literatura | Matematica | Psihologie |
ORBITOR - SUPRAVIETUIRE
1. Cum te aperi de o lumina orbitoare neasteptata: De scurta durata, indelungata, Intermitenta
2. Ce faci daca stii ca vei fi orbit: Fulger, Faruri pe drumul public, O explozie
Orbirea (temporara) poate fi provocata de lumina foarte puternica aparuta pe neasteptate: de o explozie, de farurile unui vehicul, de soare, de un fulger sau un incendiu, de zapada sau de arcul electric.
Lumina orbitoare poate veni din orice directie. Senzatia in ochi este de: arsura, cortina rosie, stele galbene, durere rosie, minge portocalie, lumina mare si verde, usturime lacrimogena. Daca nu inchizi complet sau partial ochii la timp, pentru a micsora intensitatea luminii, poti fi orbit (vezi si la #9).
Desi lumina sau stralucirea orbitoare este neasteptata si brutala ca o maciuca, cateodata ea isi anunta aparitia din timp - de exemplu prin norii de furtuna care prevestesc fulgerele; sau prin titlurile ziarelor si stirile radio-TV care vestesc o situatie speciala (razboi etc); sau prin scurtele, dar repetatele straluciri ce anunta aparitia farurilor unui automobil; sau prin reflectia soarelui pe zapada alba.
In astfel de cazuri tine-te bine pentru ce urmeaza!
1. CUM TE APERI DE O LUMINA ORBITOARE NEASTEPTATA
De scurta durata: de obicei aceasta anunta o explozie si aproape imediat urmeaza o izbitura puternica, produsa de suflu.
Arunca-te imediat la pamant. Tranteste-i si pe copii, batrani sau alti insotitori. Daca in apropiere exista o umbra, arunca-te sau rostogoleste-te pana in bataia ei -de exemplu, in casa - sub pervazul ferestrei; afara - intr-un sant sau dupa un copac. Striga-le si celorlalti sa faca la fel.
Reflexul de clipire o sa te ajute: ochii se inchid, capul se da pe spate, mainile acopera ochii. Tine ochii strans inchisi. Pregateste-te, urmeaza un tunet neasteptat de puternic, asurzitor. Apuca-te cu degetele impletite de ceafa, la baza craniului, acopera si apasa urechile cu incheieturile mainilor. Ingroapa sau infige coatele in sol sau pardoseala. Tine ochii inchisi. Inclesteaza degetele impreunate. Apasa capul in jos.
Daca e vorba de o explozie atomica, numara incet pana la 100, doar apoi poti sa deschizi incet ochii si cu ei mijiti sa privesti printre degetele putin departate ale unei maini (fulgerul exploziei unei bombe cu hidrogen dureaza cam 20 sec. si se stinge de-abia dupa inca 60 sec, cand soseste suflul si izbitura), in timp ce cu cealalta mana iti apesi ceafa.
In cazul ca tocmai mergeai cu masina, actiunile aproape instinctive trebuie sa fie: apasa pedala franei, inchide ochii, du-ti mana la fata.
Dupa ce trece socul provocat de iluminarea orbitoare, daca nu te-ai ciocnit de nimic si mai esti intreg, tine capul plecat, ochii intredeschisi, trage masina spre marginea drumului si opreste-o astfel incat sa nu poata aluneca sub izbitura suflului. Ghemuieste-te sub nivelul geamurilor si asteapta BUUM - ul.
S-ar putea ca orbirea provocata de o iluminare puternica brusca sa nu fie definitiva si dupa cateva secunde sau dupa cateva zile sa poti vedea din nou. Daca insa fulgerul apare in intuneric, durata orbirii temporare creste.
Indelungata: apara ochii asa cum se arata in fig. 1, pentru a-i feri de razele soarelui reflectate pe zapada, pe apa sau nisip. Chiar daca cerul e innorat, razele soarelui se pot strecura si iti vor rani ochii asa ca e mai bine sa iei masuri de protectie preventiva.
Oamenii reactioneaza in mod diferit la o lumina puternica. E recomandabil sa protejezi ochii in zonele si in zilele cu iluminare puternica, chiar daca ai impresia ca nu te deranjeaza. Daca nu ai grija, vei suferi consecintele: nu mai vezi departe, nu mai distingi bine detaliile, nu mai vezi noaptea.
Pentru protejarea ochilor se pot folosi cu succes urmatoarele metode improvizate: pentru siguranta maxima, incearca sa folosesti mai multe solutii deodata, adica "a' si "b' impreuna cu oricare dintre celelalte:
a) Trage mult in jos cozorocul sepcii, borul palariei, muchia castii de protectie, aparatoarea de soare etc. - si priveste pe sub el;
b) Pentru a reduce reflectia razelor solare, innegreste zona de piele din apropierea ochilor si partea superioara a obrajilor cu crema de ghete, noroi, funingine, unsoare, dop ars, orice;
c) Fa ochelari de soare din: hartie, carton, film fotografic, piele, lemn sau plastic, taind in material fante (gauri) sub forma de "-' sau "+'. Ochelarii se leaga pe cap cu sfoara, sireturi, banda adeziva, chiar elastic scos de la chiloti;
d) Din par, frunze, iarba, alge sau muschi, incropeste peste ochi un ecran transparent tinut deasupra sprancenelor cu o legatura in jurul capului, facuta cu o sfoara, o banda lata sau alt material;
e) O masca, confectionata dintr-un material subtire (de exemplu batista) pusa pe fata, poate fi de mare folos;
f) Ochelarii fumurii sau de culoare inchisa sunt buni, dar au si dezavantaje: permit patrunderea luminii puternice prin parti sau pe jos, se pot sparge, se pot aburi (acest fenomen se evita prin ungerea lor cu sapun), pot ingheta.
Orice aparatoare de soare care flutura trebuie lipita de cap cu leucoplast, sfoara sau fasa. In acest fel ochii sunt aparati de patrunderea laterala a razelor ultraviolete (reflectate de zapada, nisip si apa), care reprezinta pericolul cel mai mare.
Protejarea ochilor trebuie continuata chiar si dupa ce si-au revenit dintr-o orbire temporara. Ochii odata lezati, raman sensibili chiar la o lumina normala, asa ca in perioada urmatoare vor trebui acoperiti si protejati mereu, inclusiv in zilele noroase cand soarele nu se vede.
Trebuie amintit de asemenea ca razele ultraviolete ataca si pielea daca expunerea este brusca sau radiatia foarte puternica. Pentru a proteja corpul nu trebuie sa-l dezgolesti, ci dimpotriva:
Lasa in jos manecile lungi de la camasa sau haina si mansetele pantalonilor;
Ridica gulerul camasii;
incheie-te la toti nasturii, inclusiv la mansete, gat etc;
Improvizeaza o acoperitoare a capului cat mai asemanatoare cu ce poarta arabii beduini in desert (fig. 2).
Expune pielea la soare in mod treptat, repetat, prelungind zilnic durata expunerii cu cate 5 minute, pana se bronzeaza. Chiar si dupa aceea, pe cat posibil nu lasa niciodata pielea descoperita in bataia soarelui (pericol de cancer!).
Intermitenta: poate fi produsa de: farurile unui automobil, o oglinda sau o torta. Lumina neasteptata, ritmica, provenita de la o astfel de sursa te poate hipnotiza si atrage spre ea.
NU o privi direct - ci alaturi sxi dincolo de ea (de exemplu, pe o sosea priveste inspre dreapta farurilor).
2. CE FACI DACA STII CA VEI FI ORBIT
Uneori stii dinainte ca vei fi orbit de:
Un fulger sau un trasnet - vezi la #8.8.
Farurile de pe drumul public: oricand te plimbi, pedalezi pe bicicleta sau conduci un autovehicul, pe un drum in intuneric, pe ceata sau ninsoare, nu uita ca orbirea produsa de faruri este nu numai sacaitoare, ci si periculoasa. Dupa o iluminare puternica, ochii au nevoie de 4 secunde ca sa-si revina la normal. In cursul acestei orbiri temporare a soferului, la viteza de 60 km/h automobilul parcurge o distanta de circa 80 m (cam cat un sir de 40 de sicrie, puse unul dupa altul).
1. Umbrirea ochilor cu a - funingine sau pamant; b - ochelari din lemn (nu folosi metal sau tabla!); c - carton; d - iarba sau frunze; e -batista; f - par
2. Acoperirea capului - metoda arabeasca
Deci, cand cel din fata te orbeste, micsoreaza viteza. Iar daca nu vezi deloc, opreste-te! Nu te apuca sa faci razboi pe sosea. Caci vina nu le apartine exclusiv celorlalti: adeseori orbirea ta depinde intrucatva si de cat i-ai orbit tu pe altii.
Nu te purta in asa fel incat sa provoci dorinta de razbunare a soferilor de pe automobilele, camioanele sau autobuzele cu care te intalnesti, caci s-ar putea ca farurile lor sa fie mult mai puternice decat ale tale.
Adica:
- Nu raspunde cu faza mare vehiculelor care vin spre tine fara sa treaca la faza mica; sunt mari sanse ca tu sa ai o impresie gresita asupra situatiei reale;
- Nu merge in spatele altui vehicul, prea aproape de el si cu faza mare aprinsa, caci il deranjezi si-l enervezi pe soferul din fata;
- Nu merge tot timpul cu faza mare aprinsa;
- Nu umbla cu farurile dereglate, orbindu-i pe altii fara sa-ti dai seama (greseala poate sa apara si cand treci dintr-o tara cu circulatia pe dreapta, in alta unde se circula pe stanga).
Regleaza-ti mereu farurile.
Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate
Sociologie | |||
|
|||
| |||
| |||
|
|||