Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Doar rabdarea si perseverenta in invatare aduce rezultate bune.stiinta, numere naturale, teoreme, multimi, calcule, ecuatii, sisteme




Biologie Chimie Didactica Fizica Geografie Informatica
Istorie Literatura Matematica Psihologie

Sociologie


Index » educatie » » psihologie » Sociologie
» eutanasie


eutanasie


~ EUTANASIE~



EUTANASIE

Prin eutanasie, care din greceste inseamna 'moarte frumoasa' sau usoara, se subintelege ajutorul medicului in curmarea vietii bolnavului ce sufera de o boala incurabila. Pentru prima data in istoria omenirii eutanasia a fost legiferata in anul 1906 in statul Ohio, SUA. A fost practicata si in Germania hitlerista, unde erau omorati copii nou-nascuti cu neajunsuri fizice, bolnavii incurabili si invalizii. Mai tarziu, in unele state eutanasia a devenit ceva normal.
Numai in anul 1995, in Olanda, au murit prin eutanasie 3% din cei decedati. Oricat de stricta ar fi legea eutanasiei, in privinta 'apararii' drepturilor bolnavilor, viata, fiind un dar de la Dumnezeu, trebuie aparata si nu distrusa.

Din punct de vedere al medicinii, eutanasia poate fi pasiva sau activa.

Cea pasiva se reduce la intreruperea tratamentului si decuplarea bolnavului de la aparatul medical.

Prin cea activa se
subintelege stingerea usoara prin medicamente a bolnavului, adica medicul ii face bolnavului o injectie care ii produce o moarte rapida. Pentru acest motiv, eutanasia trebuie considerata o crima, deoarece astfel se curma viata unui om. De fapt, eutanasia inseamna 'o executie' de comun acord cu un bolnav care nu mai suporta durerile. Medicul vine si il ucide in conditiile stabilite de bolnav, la ora fixata de el.Unii care militeaza pentru legiferarea eutanasiei, considera ca ea face parte din drepturile omului si transfera 'puterea medicului in mainile bolnavului, pentru a-si decide soarta'. De fapt, medicul nu-l elibereaza numai pe bolnav de suferinta, elibereaza familia si societatea de bolnavul devenit o povara inutila, daca nu cumva in spatele eutanasiei nu se ascund si interese meschine, cum ar fi mostenirea.

Argumente in favoarea eutanasiei:

  • Este o modalitate de a opri suferinta extrema prin care trec unii bonavi in stadiu terminal si de a le oferi o moarte linistita. De obicei o "moarte buna" este descrisa ca trecerea in nefiinta intr-un mediu placut, familiar si fara suferinta, ca si cum ai adormi. Cicero spunea ca o "moarte buna" este modalitatea ideala de a respecta legea naturii, parasind lumea in liniste si demnitate.
  • Oamenii ar trebui sa aiba dreptul sa decida momentul propriei morti. In secolul al XVIII-lea, filozoful scotian David Hume sustinea in eseul sau "Despre sinucidere" ca, intr-o societate libera, oamenii ar trebui sa aiba dreptul sa aleaga modul in care vor sa moara. Unele voci sustin si ca acest drept ar trebui totusi temperat prin obligatia de a nu face rau altei persoane.
  • Mentinerea in viata a unei persoane, mai mult decat durata naturala de viata (de exemplu prin conectarea la aparate), nu este morala;
  • Oamenilor ar trebui sa li se permita sa moara cu demnitate. Exista mari diferente intre modurile in care fiecare vede conceptul de "a trai si a muri in demnitate". Cele mai comune umilinte care ar justifica eutanasia sunt: persoana devine o povara pentru ceilalti, incapacitatea de a mai face fata activitatilor cotidiene, petrecerea ultimei perioade a vietii intr-un spital sau camin;
  • Rudele bolnavului nu ar mai trebui sa indure clipele dificile in care isi vad apropiatii asteptand o moarte lenta si dureroasa;
  • S-ar reduce costurile pentru ingrijirea pacientilor incurabili;
  • Eutanasia    se practica oricum in camine si spitale, iar medicii, membrii familiei sau apropiatii care accepta sa faca asta pot fi acuzati de crima.

Argumentele impotriva     eutanasiei se bazeaza, de obicei, pe principiile etice si religioase cu privire la sacralitatea vietii. De asemenea, sunt voci care sustin ca legalizarea eutanasiei ar putea grabi moartea unor persoane, impotriva vointei lor.

  • Sacralitatea vietii. Acest argument se bazeaza pe valorile religioase care considera viata sacra si inviolabila. Conform acestui principiu, nici o persoana nu are dreptul de a lua viata altcuiva.
  • Diagnosticul gresit sau eventualitatea unor noi tratamente. Conform acestui punct de vedere, unde exista viata exista speranta. Sustinatorii sai sunt de parere ca in conditiile evolutiei rapide a societatii moderne, a tehnologiei si tehnicilor medicale, eutanasia ar lua dreptul unor persoane bolnave de a beneficia de viitoarele tratamente si implicit de o viata mai buna.
  • Legalizarea eutanasiei in cazurile medicale grave ar face din aceasta practica o rutina, folosita pe scara larga.
  • Chiar daca cineva isi doreste sa fie eutanasiat, aceasta dorinta ar putea fi rezultatul depresiei sau a interpretarii eronate a diagnosticului.
  • Eutanasia ar submina finantarea sectorului geriatric si furnizarea de asistenta corespunzatoare pentru persoanele varstnice.
  • Ar submina de asemenea activitatile de cercetare in aceasta zona.
  • Ar compromite in mod grav relatiile dintre persoanele in varsta, sau dependente de asistenta, si rudele lor, care ar putea sa le preseze sa "nu devina o povara".
  • Ar compromite relatia de incredere dintre medic si pacient.
  • Orice forma de sinucidere este greu de suportat pentru persoanele apropiate care raman in viata; o astfel de decizie ar afecta in special copiii din viata bolnavului.

Fiecare persoana ar trebui sa fie responsabila pentru propria viata si sa aiba libertatea de a decide daca uciderea din mila este cea mai buna optiune in acel moment. Fiecare pacient are dreptul sa aiba o parere personala despre valoarea vietii si a mortii. Chiar daca nu este legala, eutanasierea pasiva se face peste tot in lume, deoarece unii oameni nu vad un alt mod de a face fata problemei lor medicale. Stiind ca boala este in faza terminala si nu este curabila, eutanasierea ar reduce costurile de ingrijire medicala pe care trebuie sa le suporte familia.

Pe de alta parte, eutanasierea este uciderea unei fiinte vii, ceea ce este gresit din punct de vedere moral si strict interzis prin lege. Oficialii sunt, de asemenea ingrijorati de faptul ca eutanasierea ar putea fi folosita in mod abuziv pentru crima penala si intentionata. Altii isi fac griji pentru bolnavii care ar putea fi omorati si care s-ar putea vindeca dupa o anumita perioada in cazul in care continua cu tratamentul. De asemenea, este discutabil daca familia ar trebui sa ia aceasta decizie pentru un pacient care sufera de daune mentale intratabile.





Politica de confidentialitate





Copyright © 2025 - Toate drepturile rezervate

Sociologie


Sociologie






termeni
contact

adauga