Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Doar rabdarea si perseverenta in invatare aduce rezultate bune.stiinta, numere naturale, teoreme, multimi, calcule, ecuatii, sisteme




Biologie Chimie Didactica Fizica Geografie Informatica
Istorie Literatura Matematica Psihologie

Sociologie


Index » educatie » » psihologie » Sociologie
» Relatiile sociale


Relatiile sociale


Relatiile sociale

Relatiile sociale se formeaza pe baza interactiunii dintre indivizi, pe baza unor scopuri si interese individuale si sociale. Relatiile interindividuale pot fi intamplatoare, efemere sau spontane, avand - sub raportul vietii sociale - un rol derivat, secundar.

Nu toate relatiile dintre indivizi sunt relatii sociale. Relatiile interumane reprezinta mai multe forme care pot fi si etape in constituirea relatiilor sociale.

O prima forma de relatie intre indivizi este contactul spatial. Indivizii intra in contact unii cu altii in diverse imprejurari (la locul de munca, in locuinte etc.), insa nu orice contact spatial duce la aparitia relatiilor sociale. Numai uneori aceste prilejuri pot conduce la statornicirea unor relatii durabile.



O alta forma de relatii este contactul psihic. Indivizii isi observa reciproc caracteristicile, aspectul, trasaturile de caracter, pregatirea intelectuala, preocuparile etc. Interesul reciproc pe care il manifesta doua persoane una fata de alta da nastere contactului psihic.

Pe baza contactelor spatiale si psihice se statornicesc si contactele sociale. Contactul social consta in legatura dintre doua sau mai multe persoane care realizeaza anumite actiuni referitoare la o anumita valoare. Contactele sociale pot fi:

trecatoare: cineva serveste masa la restaurant si discuta cu ospatarul;

durabile: contactele dintre studentii aceleiasi grupe;

publice: discutia unui student cu decanul in vederea solutionarii unei probleme;

private: doi studenti care merg impreuna la un spectacol de teatru;

personale: partenerii actioneaza din interes pentru problemele si trasaturile lor (contactele dintre doi prieteni, dintre doi indragostiti);

materiale: actiunea vizeaza un anumit obiectiv fara ca partenerii sa se intereseze de personalitatea lor (plata unei taxe, cumpararea unui obiect);

directe: fata in fata

indirecte: indivizii intra in contact prin produsele lor.

Contactele directe si personale prezinta importanta deosebita in viziunea sociologilor. Absenta lor poate conduce la marginalizare, insingurare, etc.

In situatia in care contactele sociale sunt durabile, indivizii incep sa caute sa se influenteze reciproc. Un individ urmareste sa provoace la un alt individ sau la un grup o anumita reactie care, la randul ei, va provoca noi actiuni din partea primului individ s.a.m.d. Vorbim, astfel, de interactiune sociala. Interactiunile pot fi:

directe: in cadrul unui grup de studenti

indirecte: apar in cadrul unei localitati mari, al unui oras sau al unei mari intreprinderi. Spre exemplu, locuitorii unui oras interactioneaza, de cele mai multe ori inconstient, asupra serviciilor publice, asupra retelei culturale, asupra institutiilor economice, administrative si politice.

Interactiunile sociale sunt mai durabile decat contactele sociale; pe baza lor apar relatiile sociale. Relatia sociala este un sistem de interactiuni sociale dintre doi parteneri (indivizi sau grupuri) care are la baza o anumita platforma (atitudini, interese, situatii). Relatia sociala este orientata de un sistem de indatoriri si obligatii pe care partenerii trebuie sa le realizeze. In cadrul relatiilor directe, personale, reglementarea este mai slaba (relatia de prietenie)

Relatiile sociale asigura coeziunea si durabilitatea grupurilor.

Exista o legatura reciproca intre "grupuri sociale" si :relatii sociale". Ca sa existe o relatie sociala intre doi indivizi, ei trebuie sa apartina aceluiasi ansamblu de grup (relatia tata-fiu in familie; relatia profesor-elev in scoala; relatia patron-muncitor in intreprindere, etc.).

Tipologia relatiilor sociale

Dupa natura lor, relatiile sociale sunt:

economice

politice

educationale

juridice

Dupa cadrul in care se desfasoara, relatiile sociale sunt:

interindividuale: se stabilesc intre doi indivizi. Pot fi relatii de prietenie, de colaborare, de dusmanie etc.;

intre individ si grup: relatii de comunicare, afective, de conducere, de mobilitate;

intergrupale: se stabilesc intre grupuri ca totalitati. Ele sunt diferite in raport cu natura (scopul) si marimea grupului.

Dupa modul in care afecteaza coeziunea sociala, relatiile sociale sunt:

de cooperare: in grupurile primare cooperare directa, personala; in grupurile mari cooperare impersonala, simbolica (nu e decisa si planificata de catre individ);

de subordonare/supraordonare: un grup sau un individ este dominat de catre un alt grup sau alt individ sau domina, prin diverse mijloace, un alt grup/individ;

de compromis si toleranta: doi indivizi sau doua grupuri au interese si scopuri diferite, dar nu si le pot impune si se accepta reciproc;

de marginalitate: indivizii participa la grupuri cu modele valorice diferite, fara a se identifica complet cu nici unul dintre ele;

de competitie: apar cand resursele (produse, statusuri, putere, prestigiu etc.) sunt limitate sau percepute ca atare;

de conflict: apar atunci cand deosebirea de interese dintre indivizi sau grupuri nu se poate rezolva prin compromis si toleranta.

Dupa natura activitatii, scopului care formeaza obiectul relatiei, relatiile sociale sunt:

de munca

familiale

de vecinatate

de petrecere a timpului liber

Studiul acestor relatii formeaza obiectul unor ramuri ale sociologiei: sociologia muncii; sociologia familiei; ecologia sociala; sociologia timpului liber.

Dupa gradul lor de reglementare, relatiile sociale sunt:

informale: sunt directe, personale, putin reglementate si controlate;

formale: sunt definite social, reglementate prin norme si coduri. Decurg din diviziunea sociala a activitatilor.





Politica de confidentialitate





Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate

Sociologie


Sociologie






termeni
contact

adauga