Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Satisfactia de a face ce iti place.ascensiunea īn munti, pe zapada, stānca si gheata, trasee de alpinism




Alpinism Arta cultura Diverse Divertisment Film Fotografie
Muzica Pescuit Sport

Jurnalism


Index » hobby » » diverse » Jurnalism
» Plaja Cavarna


Plaja Cavarna


Plaja Cavarna

Apare in august, anul 1937 pana in februarie, anul 1940. Buletin de propaganda și de ridicare a stațiunei balneare Cavarna- Plala. SEDIUL CENTRAL: Str. Radu dela Afumați, Nr. 77, Parter. REDACȚIA: Cavarna- Plaja - Județul Caliacra. Redactor: Petre C. Haldan, avocat iar in anul 1939, apare sub ingrijirea d-lui G. Dimitriu- Serea, agricultor.

anul 1 de apariție a buletinului, ne este precizat pe prima pagina in colțul din dreapta o caseta in care este specificat: "Petreceți luna August la Cavarna- Plaja. Plaja naturala. Bai calde de mare. Bai de namol. Vindeca sciatica, lumbago și diferite boli de femei. Capatați sanatate și voie buna numai la Cavarna - Plaja" . Buletinul de propaganda era distribuit gratuit iar incepand cu anul 1938, prețul era de 1 leu.



Intr-un articol de pe data de 1 august, anul 1939, ne sunt descrise de catre Prof. Dr. Octavian Marculescu, cateva date referitoare la legenda fondarea plajei Cavarna: "Nimic nu este mai dificil decat a reconstitui trecutul din material istoric insuficient; totuși, intrucat in anii precedenți am publicat in "Analele Dobrogei", "Bizone - Portul Cavarna" și "Descoperiri arheologice Dobrogene", o continuare și o confirmare a ipotezei ca in nici un caz Bizone, așezarea antica, nu trebuie identificata cu orașul actual Cavarna, ci cu orașul Cavarna situat la 3 km departare de mare. Acum prezentam o monografie a orașului sus numit. Din cercetarile noastre rezulta ca și orașul Cavarna are legenda sa. De aceea o menționam. Se supune ca orașul Cavarna a fost intemeiat imediat dupa distrugerea prin cutremur a unei vechi cetați de catre doi tineri bogați, un frate și o sora. Fratele se numea Gheorghe, iar sora Cavali, aceștia au pus temelia orașului Cavarna, numit așa dupa numele Cavaliei, ca amintire, și fratele ei ar fi zidit o biserica, Sf.Gheorghe, dandu-i numele. Alte persoane dau ca fondator al orașului pe un Italian Caverino. Adevarul este urmatorul: Cavarna n-a putut fi intemeiata imediat dupa distrugerea prin cutremur a cetații Bizone, pentru ca din anul 47 d.Cr. cand dispare o mare parte din cetate, și pana in sec. XVIII, izvoarele nu pomenesc nimic despre cavarna. Ori, izvoarele tacand, inseamna la alta data trebuie pusa fundarea Cavarnei. De semenea, nu corespunde realitații nici afirmația ca Gheorghe, ar fi pus temelia bisericii Sf. Gheorghe din oraș; aceasta biserica avea sa aiba vechime de peste un secol.

Totuși legenda Cavarnei amintește o alta legenda mileziana, ce vorbește tot despre un frate și o sora, ce au ridicat un templu, in cazul de fața un oraș și un templu, o biserica. In schimb, asemanarile dintre ambele legende confirma parerea emisa de noi asupra originei locuitorilor cetații Bizone. Cealalta parere, ca italianul Caverino ar fi fondat Cavarna și i-ar fi dat numele, ni se pare gratuita. Adevarul trebuie cautat in alta parte. Deci nu se poate stabili cine a intemeiat Cavarna."

Incepand cu anul III de apariție a periodicului, caseta tahnica se iți schimba și ea imaginea. Din scrisul simplu, evolueaza ca caractere de litere personalizate.

   

Publicația conține deasemenea și informații utilitare cum ar fi de exemplu articole ce apar sub titlul "Sfaturi pentru sadirea pomilor", "De ce creștem oi?", "Din suferința animalelor-Batatura de jug", "Cum trebuie curațați caii", "Ce rase de porci trebuie sa creștem". Dat fiind faptul ca inainte de a fi o publicație informativa este un buletin de propaganda, ne sunt precizate imaginile personalitaților politice a Cavarnei. De exemplu, intr-un numar al anului doi din 1938, pe prima pagina ne este prezentata imaginea primarului stațiunei balneare Cavarna Dl. G. Dimitriu Serea, aflat la conducere de șase luni. Pentru a se crea imaginea pozitiva in peisajul turistic dobrogean acesta precizeaza meritele pe care le-a avut in amenajarea plajei.

Acesta afirma faptul ca "Ce nu s-a facut in 25 de ani, eu am realizat in șase luni. Ce-am facut in șase luni:", dupa care urmeaza inșiruirea acțiunilor realizate timp de șase luni: "Cimitirul, varuirea cladirilor in alb și albastru. Paladiul naționalitații noastre. Caminul Cultural "Octavian Goga". Gimnaziul. Piața Unirei. Squarul din Piața Unirei. Calea ferata. Lumina electrica. Lunii aeriene. Aeroportul. Fantana coloniștilor. Capatarea apei potabile. Degajarea trotuarelor. Curațenia portului. Pentru saracii Cavarnei. Halele. Drumuri la vile."

Dupa ce primarul stațiunii ne precizeaza ce anume a realizat pe parcursul a celor șase luni de la guvernare, ne comunica și planurile acestuia de viitor: "Voiu dovedi cu fapte: Ce voiu realiza in viitor, pentru oraș și stațiune "-"Construcția unui palat administrativ, Lucrari de ridicarea orașului, Universitatea Libera Cavarna, Muzeul Cavarnei, Baie populara, Oborul cu vite, Gradina publica, Șoseaua Balcic- Cavarna".[4]

Intr-un prim numar al anului intai de apariție a periodicului, pe prima pagina apare un reportaj sub titlul "Ce inseamna marea pentru mine", semnat de M.S. Regina Maria a Romaniei. Tot reportajul ilustreaza marea, ca loc de refugiu pentru sanatate și poezie.

Ce inseamna marea pentru mine, articol semnat de de M.S. Regina Maria a Romaniei:

" Marea! Da, o iubesc! Totdeauna a ocupat un loc de frunte in viața mea. Nascuta pe o insula, marea inconjoara țara in care am deschis ochii, izoland-o de restul lumii și pentru a ajunge in alta țara trebuie trecuta, lina sau suparata, trebuie infruntata

Pe langa numeroasele reportaje de descriere a plajei Cavarna, periodicul cuprinde și sfaturi medicale. Așadar, in numarul patru al anului doi de apariție apar sub semnatura medicilor apar articole de medicina rferitoare la cura helio - marina "Soarele și marea sunt cei mai puternici antidoți ai vieții moderne, prea obositoare in aglomerațiile urbane. Copilul și adultul profita deopotriva de cura helio - marina. Cu toate acestea, știința medicala a descoperit tarziu utilitatea ei, deși inca de la jumatatea veacului trecut un oarecare spunea ca dintre toate florile, cea umana are cel mai mult nevoie de soare.

Cura helio- marina comporta insa și alți factori cunoscuți ca stare electrica alte iradiații activante sau inca necunoscuți. Tuberculozele zise chirurgicale nu se mai opereaza, ele se vindeca numai prin tratamentul cu soarele. Adenitele cervicale se resorb in intregime fara sa fistuleleze, ceea ce este un avantaj din punct de vedere estetic și al tratamentului. Peritonitele tuberculoase se vindeca deasemenea complet: cu o buna transformare a starii generale a copilului sau adolescentului care in 8 - 10 luni caștiga 15 - 30 kgr.

Pentru a realiza la maximum acest echilibru osteo - muscular, este bine a completa cura printr-un tratament fiziologic, adica gimnastica naturala raționala. In unele cazuri e nevoie a se supraveghea cura individului iar in cazurile cu tuberculoza pulmonara sau otita cronica nu li se vor permite cura marina. Preventiv o cura de 1-2 luni este necesara copiilor robuști dela oraș aceștia putand face provizii de sanatate pentru iarna urmatoare. Pentru adulți, o ședere de 3-4 saptamani la mare este suficienta. Cei debili insa au nevoie de o cura cat mai lunga daca e posibil din primavara in toamna."[6]

Pe aceeași pagina, exista deasemenea și o rubrica de sfaturi, menita sa atraga și sa convinga turiștii sa vina la mare: "De ce sa va duceți la munte? De ce sa va duceți la mare? Mai bine va duceți unde sunt munții langa mare - la Cavarna!" sau "Va puteți duce la munte și la mare in același timp? Da. Dar numai la Cavarna!"; "Domnul vrea sa mearga la munte, Doamna vrea sa mearga la mare. Desigur se vor duce la Cavarna, unde munții sunt langa mare".[7]



Plaja Cavarna, Anul 1, nr. 1, august, 1937, pg.1.

Plaja Cavarna Anul III, nr. 1, august, 1939, pg.1.

Plaja Cavarna, Anul II, nr. 7, septembrie, 1938, pg. 2.

Idem 25, Anul 11, nr.7, septembrie, pg.4.

Plaja Cavarna, Anul I, nr. 1, august, 1937, pg.1.

Plaja Cavarna, Anul II, nr. 4, august, 1938, pg.4.

Idem 105, pg. 5.





Politica de confidentialitate





Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate

Jurnalism


Jurnalism






termeni
contact

adauga