Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Satisfactia de a face ce iti place.ascensiunea īn munti, pe zapada, stānca si gheata, trasee de alpinism




Alpinism Arta cultura Diverse Divertisment Film Fotografie
Muzica Pescuit Sport

Jurnalism


Index » hobby » » diverse » Jurnalism
» Scriitura jurnalistica


Scriitura jurnalistica


Scriitura jurnalistica

Istoria presei a inregistrat in paginile sale mari nume ale literaturii universale (Balzac, Zola, Sartre, Mauriac, Chateaubriand, etc.) si invers. Se poate spune ca exista o proximitate evidenta intre scriitor si jurnalist, care, desi se pot bucura de acelasi dar al talentului, nu vor intra niciodata in aceeasi categorie profesionala. Chiar daca si jurnalistul isi poate permite sa aiba "jocuri de stilou", el nu se confunda cu actul de a scrie, desi este identificat cu aptitudinea de a scrie, indiferent de spatiul mass-media in

care isi desfasoara activitatea. De asemenea, un scriitor care face jurnalism ramane doar un autor in ochii publicului.

Arta jurnalistului este de a face realitatea sa existe. Stilul, amprenta personala rezulta din arta de a povesti, de a lega dialogul, de a insufleti personajele; pentru asta, jurnalistul sta cu ochii atintiti in "ograda" marii literaturi.Din punct de vedere jurnalistic, stilul echivaleaza cu talentul de a pune amprenta pe un moment al istoriei, pe vocile si pe imaginile care alcatuiesc acest moment. De aceea, se poate spune ca jurnalismul este o arta a comunicarii. Din punct de vedere literar, stilul este autorul, iar literatura este arta expresiei individuale.



Deosebirile intre cele doua modele de scriitura sunt remarcabile: pe de o parte, textul jurnalistic: a) presupune o scriitura rapida, in care responsabilitatea este asumata atat la nivel individual, cat si colectiv, b) este un produs de echipa, care are anumite functii pe care trebuie sa le indeplineasca; pe de alta parte, textul literar este: a) rezultatul unei scriituri neconstranse temporal sau stilistic, b) este o opera strict individuala, in care responsabilitatea textului ii apartine autorului, iar finalitatea textului este insasi producerea lui.

Textul jurnalistic este reusit atunci cand este citit. Acesta este scopul lui final. De aceea, nu exista text bine / prost scris, ci text care isi atinge sau nu obiectivele. Criteriile de apreciere ale acestui tip de text sunt urmatoarele: sa convinga neconditionat prin credibilitate, sa fie adaptat tipului de canal care il difuzeaza, sa serveasca intereselor ziarului, sa fie adecvat rubricii din care face parte, sa fie scris in stilul subiectului, sa fie scris in stilul genului publicistic respectiv si, nu in ultimul rand, sa convearga cu scopul materialului (a informa, a explica, a povesti, a reactiona, a alarma, a sfatui, a emotiona, a distra).

Angoasa scrisului este un element care face parte integranta din culisele scriiturii jurnalistice si literare. Aceasta apare in momentul in care se schimba contextul (un nou context este semnul interesantului). Sub aparenta angoasei se ascund: dorinta de a fi citit, apreciat, judecat. Cum se identifica angoasa: incepe cu pretextele de a nu scrie (zgomotul din strada, vase de spalat, stiloul care nu scrie, etc.). Poate fi redusa atunci cand este recunoscuta ca atare, iar cauzele ii sunt identificate (de exemplu, o documentare insuficienta). Pentru depasirea momentului critic este recomandata o scurta pauza, dar nu foarte mare. De cele mai multe ori, cel mai greu de gasit este 'atacul'. Dupa gasirea acestuia, problemele se rezolva in cele mai multe cazuri. Micile strategii pentru a gasi inceputul sunt simple, dar eficiente: a citi cu voce tare si a descoperi greselile, a aplica tehnica mesajului esential, citatul sau anecdota semnificativa-racordate la realitate, alegerea formulei de inceput pe teren, scrierea de-a valma a ideilor care vin, urmand ca atacul sa se contureze ulterior, sintetizarea cuvintelor-cheie intr-un mic plan, etc. Echivalenta cu tracul actorilor, angoasa este unul din tabu-urile profesiei. Este normala, daca se iau in calcul termenii de creatie, inovatie, responsabilitate. Angoasa jurnalistului este diferita de cea a scriitorului, iar diferenta rezulta din campul de constrangeri si interese contradictorii. De regula, angoasa jurnalistului deriva din dependenta jurnalistului de: cititor (trebuie sa scrie scurt, clar, interesant, viu, etc.), de sursele sale, de directia redactiei (interese politice, publicitare), de experti, de propria capacitate de expresie, de lipsa aprecierii din partea sefilor directi, de constrangerile de timp si spatiu, etc.





Politica de confidentialitate





Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate

Jurnalism


Jurnalism






termeni
contact

adauga