Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Satisfactia de a face ce iti place.ascensiunea īn munti, pe zapada, stānca si gheata, trasee de alpinism




Alpinism Arta cultura Diverse Divertisment Film Fotografie
Muzica Pescuit Sport

Jurnalism


Index » hobby » » diverse » Jurnalism
» TITLUL JURNALISTIC


TITLUL JURNALISTIC


TITLUL JURNALISTIC

Definitii. Conform opiniei lui Schneider si Esslinger (1993, p. 7), titlul "constituie partea cea mai grea a meseriei de jurnalist. Nicaieri altundeva nu se concentreaza laolalta atat de multe probleme in atat de putine cuvinte". In acceptiunea lor, un titlu bun trebuie sa indeplineasca cinci exigente: a). sa aiba un mesaj foarte clar; b). mesajul sa fie extras din informatia principala a articolului si nu din cea colaterala; c). sa existe o stransa legatura intre text si titlul acestuia, d). titlul sa fie corect formulat, usor de inteles si fara echivoc (adica sa nu ofere mai multe intelesuri); e). sa incite la lectura. Hefferman si Lincoln considera ca "titlul trebuie sa fie scurt, dar focalizat exact pe punctul central al articolului". Aceste doua definitii, in opinia lui Ilie Rad, se pliaza, foarte bine, presei occidentale sau americane, unde obiectivul jurnalistilor este de a informa pur si simplu. In perimetrul romanesc, insa, unde informatia se imbina cu comentariul jurnalistului, unele dintre aceste imperative nu se pot aplica. In acest sens, posibilitatile de redactare a unui titlu sunt mult mai multe pentru ziaristul roman decat pentru cel american sau vest-european.



Din titlu cititorul poate descifra orientarea publicatiei, profilul acesteia (cultural, politic, cultural, religios etc.).

Dupa DEX, titlul semnifica "un cuvant sau text pus in fruntea unei lucrari sau a unei parti distincte a ei, indicand rezumativ sau sugestiv cuprinsul acesteia". In opinia lui Leo H. Hoek, titlul este "un ansamblu de grafeme desemnand elemente lingvistice care servesc la indicarea contextului si care functioneaza ca nume propriu al textului" (Hoek, 1973, p. 2; apud Ilie Rad, 1999, p. 45). Criticul Marian Popa se intreaba: "Dar ce este, in fond, un titlu? O eticheta pusa pe un obiect care este opera? O prelungire a ei? O protuberanta? Un echivalent sau o negatie? O aluzie la continut? O anticipare? Unrezumat, o concluzie? Toate acestea si multe altele?" (Popa, 1971, p. 190). Sau, dupa acelasi autor, "orice titlu are un sens, dar el nu are inca si o semnificatie, semnificatia aparand numai prin confruntarea generata de lectura cartii" (Popa, 1971, p. 191).





Politica de confidentialitate





Copyright © 2025 - Toate drepturile rezervate

Jurnalism


Jurnalism






termeni
contact

adauga