Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Satisfactia de a face ce iti place.ascensiunea īn munti, pe zapada, stānca si gheata, trasee de alpinism




Alpinism Arta cultura Diverse Divertisment Film Fotografie
Muzica Pescuit Sport

Pescuit


Index » hobby » Pescuit
» Dubbing-ul


Dubbing-ul


Dubbing-ul

Dubbing-ul este un material nelipsit din trusele legatorilor de muste. Acesta are diferite culori, de la nuante pastelate (nuante de baza pentru realizarea mustele pentru pastrav si lipan) pana la nuantele "tari", tipatoare chiar, folosite in realizarea celor pentru biban, clean, stiuca si a altor pesti rapitori. Este obtinut din diverse sortimente de blanuri ce provin de la animale salbatice sau domestice (iepure salbatic, iepure de casa, oposum, muskrat, veverita, vulpe, etc). Parul din componenta blanurilor are diferite texturi, de la foarte fin la foarte aspru, diferite culori sau amalgame de culori, nuante de maro, gri, oliv, dun, mustar si altele. Se foloseste in culori naturale, dar, pe masura ce acest hobby s-a dezvoltat, au aparut si solicitari de muste realizate in nuante si tonalitati mai deosebite, recurgandu-se astfel la vopsirea materialelor de baza. Pentru mustele foarte mici s-a urmarit folosirea unor materiale foarte fine ce se preteaza la constructia corpurilor pe carlige chiar si pe cele de numarul #24. Aceste dubbing-uri sunt de natura sintetica si, pe langa finetea caracteristica, au o calitate in plus, aceea de a retine cat mai putina apa sau de a avea o flotabilitate ridicata.



Majoritatea legatorilor il cumpara de la magazinele de profil, gata ambalat, insa multi legatori profesionisti isi vopsesc singuri materialul, amestecand diferite nuante pentru obtinerea culorilor finale dorite. In cazul in care nu gasiti anumite culori, e simplu sa experimentati. De exemplu, pentru a obtine culoarea kaki se foloseste maroul in combinatie cu verdele, amestecate cu ajutorul unei rasnite de cafea. Puteti combina chiar si 3 culori pentru obtinerea unui produs care sa corespunda cat mai bine culorilor naturale ale diverselor corpuri de insecte.

Modalitati de utilizare. Cel mai simplu si mai rapid mod de atasare pe ata de montaj a dubbing-ului este rasucirea acestuia in jurul atei. Aceasta metoda este folosita la materialele fine si la cele medii, iar pentru o mai buna si mai rapida fixare se poate folosi ceara. Fiindca veni vorba de ceara, nu o folositi pe cea de albine sau din lumanari pentru ca nu e buna. Ceara dedicata dubbing-ului este un amestec de ulei de castor, ceara de albine, uneori si glicerina, precum si alte componente greu de obtinut in magazinele noastre, deci e mai bine sa mergeti sa o cumparati. Aplicarea ei pe ata de montaj trebuie sa se faca usor, asa cum spuneam mai sus, sau direct pe degetele cu care formam dubbing-ul.

O alta modalitate, putin mai lenta dar la fel de buna, este cuprinderea dubbing-ului intr-o bucla a atei de montaj. Pe unul dintre bratele buclei se fixeaza, cu ajutorul batonului de ceara sau prin rasucire, dubbing-ul. Apoi, cu un dispozitiv special se rasuceste bucla pana cand cele doua brate ale ei se unesc formand un fir cu o grosime constanta fixand foarte bine materialul de dubbing. Aceasta metoda da o rezistenta mai mare a corpului mustei la dintii pastravului . Un plus de calitate il aduce faptul ca printr-o rasucire sustinuta a buclei se uniformizeaza foarte bine dubbing-ul, avand astfel posibilitatea de a se construi corpuri regulate si fara defecte (umflaturi).

Corpurile de uscata. Aici dubbing-ul se aplica foarte strans pe ata de montaj. Corpul trebuie sa fie foarte bine definit, din ture regulate si stranse pentru ca la final sa nu rezulte unul gros. Pentru a obtine acest tip de corp este nevoie de ceara pentru aplicarea dubbing-ului. Atentie insa, nu trebuie aplicata in exces. Daca ati obtinut un corp a carui culoare difera de cea a dubbing-ului, ori ati pus prea multa ceara ori aveti degetele murdare. Nu uitati atunci cand formati corpul ca acesta trebuie sa fie sau usor conic sau cilindric, dar intotdeauna va avea o silueta asemanatoare insectelor, sa nu fie pufoasa ci clara si sa delimiteze exact forma dorita, imitata.

Corpurile de uda. Aici nu mai avem nevoie de ceara in mod special, dubbing-ul putandu-se aplica simplu, doar cu degetele si apoi tors pe ata de montaj. Nu e cazul sa fie aplicat strans fiind chiar indicat sa fie un pic mai pufos pentru ca, in acest caz, imitam o pupa, un emerger, stadiu al insectei mai putin precis ca proportii si dimensiuni.

Corpurile de nimfa. In cazurile in care formam diverse corpuri de larve sau nimfe, dubbing-ul poate fi aplicat aproape grosolan in asa fel incat sa para scamosat sau foarte scamosat. Cea mai usoara metoda este folosirea buclei pentru a aplica materialul pentru corp. Pastravii si lipanii, precum si alti pesti, sunt mai putin reticenti la hrana din adancuri si, in plus, insectele vanate, ca forme si culori, chiar si ca dimensiuni, sunt mai putin variate decat in forma adulta. Oricum ei nu au timpul necesar pentru a le studia, curentul ducandu-le repede la vale, trebuind sa le culeaga rapid pentru a nu ramane flamanzi.

Experienta legatorilor a dovedit ca, lucrand cu dubbing-ul, se pot face cel mai usor si intr-un mod extrem de divers imitatii ale corpurilor insectelor aflate in toate stadiile de viata. De la nimfe, la pupe sau emergeri pana la adultii aflati in momentul imperecherii, s-a ajuns la imitatii atat de realistice incat legatul mustelor a devenit o arta, culorile si texturile dubbing-urilor moderne ajungand sa-i multumeasca si pe cei mai exigenti legatori.





Politica de confidentialitate





Copyright © 2025 - Toate drepturile rezervate