Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Meseria se fura, ingineria se invata.Telecomunicatii, comunicatiile la distanta, Retele de, telefonie, VOIP, TV, satelit




Aeronautica Comunicatii Constructii Electronica Navigatie Pompieri
Tehnica mecanica

Comunicatii


Index » inginerie » Comunicatii
» Iridium: motorola


Iridium: motorola


Academia de Studii Economice

Facultatea de Relatii Economice Internationale

otorola Iridium



IRIDIUM: MOTOROLA

I.      REZUMAT

Motorola este una din cele mai cunoscute companii de comunicatii din lume, iar rolul ei ca pionier in dezvoltarea acestei industrii este recunoscut in toata lumea. Totul a inceput in 1928, sub numele de Galvin Manufacturing Corporation, o companie din Illinois care producea adaptoare de curent, dispozitive ce permiteau aparatelor electrice care functionau pe baterii sa functioneze si la priza.

De-a lungul celor 50 de ani, Motorola si-a diversificat productia devenid astfel fost unul dintre cei mai importanti furnizori de aparatura de comunicatii pentru sectoare precum politie, salvare sau constructii. O data cu DynaTAC in 1983, Motorola a participat la scrierea istoriei telefoniei mobile. In ultimii 50 de ani, activitatea firmei s-a diversificat foarte mult, in prezent producand semiconductoare, pagere, aparate electronice, chipuri semiconductoare, retele de voce si date, computere, si nu in ultimul rand, telefoane mobile. La inceputul anilor '90 Motorola s-a extins pe pietele externe, dorind chiar si intrarea pe piata din Japonia, desi exista o mare concurenta atat cu aceasta piata cat si cu cea Europeana. Acest lucru a dus la o crestere mare a profiturilor.

Chiar daca Motorola ocupa o pozitie de top pe piata mondiala a telefoanelor mobile, vanzarea produselor sale in 60 de tari si mentinerea totodata a standardelor si a pozitiei fruntase in cadrul competitiei internationale nu este deloc un lucru usor. Industira telefoanelor mobile s-a dezvoltat galopant un ultimul deceniu devenid, productia aceptor aparate devenid foarte importanta pentru firma Motorola. Insa, la o astfel de industrie si concurenta este una pe masura, mai ales ca telefonul mobil este indispensabil intr-o lume a afacerilor. Astfel , atunci cand Motorola a introdus MicroTac, un telefon micut ce cantarea foarte putin, firma concurenta NEC a introdus pe piata un produs foarte asemanator, ce prezenta un avantaj fata

de MicroTac: bateria acestuia dura cu 50% mai mult. Apoi concurenta acerba a condus la reduceri de preturi pentru telefoane, urmand astfel si o scaderea profiturilor. Insa Motorola a fabricat diverse modele de telefoane pentru a evita pierderile.

O noua provocare pentru Motorola este fabricarea unui nou telefon, ce va permite comunicarea prin intermediul unor sateliti. Astefel , oricare doua persoane aflate in locuri diferite pe Glob, vor putea comunica foarte usor. Acolo unde telefoanele obisnuite vor intampina probleme din cauza lipsei semnalului (chiar si in avion), noul telefon Motorola nu va avea niciun impediment, deoarece comunicarea se realizeaza prin intermediul satelitilor. Acest telefon a primit numele de Iridium, al 77-lea element chimic deoarece, pentru functionarea a fost initial nevoie de 77 de sateliti trimisi pe orbita, insa apoi s-a decis ca sunt de ajuns doar 66 de sateliti mai puternici lucru de care firma trebuie sa se ocupe.

II.           Identificarea problemelor, cauzelor ce au stat la baza acestora, propunerea de solutii alternative cu avantejele si dezavantaje

Problema principala a firmei este necesitatea extinderii ariei de activitate a companiei si asupra constructiei de sateliti care ar sta la baza acestui serviciu inovator ce ar duce la dezvoltarea unui nou tip de telefonie ce prezinta un important avantaj :problemele legate de pierderea semnalului sau de zonele fara acoperire ar disparea complet. Acest telefon ar fi totodata compatibil atat cu retelele locale cat si cu sistemul de comunicare prin satelit, el putandu-se conecta atat la companiile locale de telefonie cat si la sateliti. Serviciile de mesagerie si transmisiile de date prin intermediul computerelor intre zone indepartate de pe glob sunt deasemenea caracteristici foarte atragatoare ale sistemului propus. Totodata, compania va trebui sa suporte si costurile lansarii satelitilor prin intermediul rachetelor. Acest proces este unul costisitor si destul de greu de realizat chiar si de catre o companie aflata in fruntea competiei internationale in domeniul sau de activitate.

Costurile estimate pentru implementarea acestui proiect se ridica la circa 3,37 miliarde $, iar costurile anuale de intretinere a acestui sistem se situeaza intre 300 si 600 milioane de $. Alte 200 milioane de $ sunt necesari pentru statiile de operare la sol.

Peste 3 miliarde $ vor fi cheltuiti pentru implementarea sistemului si pentru a-l face operational. Aceste costuri uriase presupun investirea in totalitate a profiturilor companiei timp de 5 ani dupa punerea in aplicare a acestui proiect, pana ca profiturile aferente acestui serviciu sa apara.

Deasemenea, costurile implicate de achizitionarea acestui serviciu ar fi destul de mari: un telefon Iridium ar costa in jur de 3000 $ iar apelurile ar fi taxate cu 3 $ pe minut. Totusi, cercetarile de marketing arata ca, in cazul lansarii pe piata a acestui sistem de telefonie mobile, ar exista intre 600.000 si 800.000 de clienti imediati.

Cauza acestei probleme este reprezetata de faptul ca desi Motorola este invatoarea acestei idei, ii lipseste cadrul de dezvoltare (cei 66 de sateliti), ce nu tine de domeniul firmei, dar si fondurile necesare in vederea dezvoltarii.

Efectul negativ generat de nerezolvarea problemei: fara existenta satelitilor nu va fi posibila functionarea telefoanelor Iridium

O solutie la aceasta problema ar putea fi cumpararea satelitilor de la companii specializate in acest domeniu si lansarea lor prin anumite companii Aerospatiale.

Avantaje se refera costuri mult reduse fata de cazul in care satelitii ar fi lansati de compania Motorola dar si la posibilitatea achizitionarii de sateliti si vehicule de lansare de o calitate superioara, avand in vedere ca acesta esta domeniul de activitate al companiei de la care se achizitioneaza produsele.

Dezavantaje constau in riscul ca produsele achizitionate sa nu fie la standardele dorite.

O alta solutie ar fi formarea unor aliante cu companii producatoare de sateliti si rachete. Aceasta optiune ar insemna crearea asa-numitelor Joint Venture pentru tot ceea ce presupune crearea, lansarea si operarea satelitilor. Aceasta noua companie ar primi un anumit procent din profitul generat de telefoanele mobile Iridium. Acest tip de alianta ar avea ca principal avantaj impartirea riscului financiar si totodata ar oferi un suport pentru proiectele internationale.

Producerea si comercializarea telefoanelor.

Motorola a gasit mai multe variante pentru realizarea si comercializarea acestora.

O prima solutie ar fi vanzarea unor telefoane facute in SUA prin intermediul unor birouri de vanzari create special de Motorola pentru a comercializa si a oferi informatii clientilor interesati despre acesti nou tip de telefoane, practic in acest fel totul s-ar intampla in cadrul companiei si costurile pt realizarea acestor birouri de vanzari si costurile pentru cumpararea telefoanelor facute in SUA nu ar fi atat de ridicate.

Astfel firma are avantajul ca poate detine controlul total asupra situatiei financiare din fiecare punct de vanzare insa costurile ridicate reprezinta un dezavantaj.

Alta solutie ar fi vanzarea licentei de productie a acestor telefoane unor companii europene, canadiene, asiatice si astfel Motorola ar reusi sa se extinda mai usor pe piata din exterior cu acest nou proiect si ar benefcia si de un sprijin multicultural colaborand cu firme din diverse locuri, diverse medii care au segmente diferite de piata, cu cereri mai mari sau mai mici.

Avantajele ce decurg de aici sunt promovare mai buna a produsului in functie de cerintele culturale ale fiecarei zone; si incredere mai mare a consumatorului datorata "nationalizarii" produsului.Dezavantajele sunt urmatoarele: distantarea produsului fata de compania ce il produce si

pierderea din imaginea initiala a produsului.

A treia optiune ar fi asocierea cu alte companii multinationale, mai ales cele din pietele cheie. Aceasta colaborare ar oferi in primul rand incredere oamenilor si i-ar ajuta sa ia o decizie mult mai usor avand in vedere faptul ca asocierea dintre 2 companii foarte cunoscute publicului larg ofera mai multa siguranta in privinta produselor care apar noi pe piata si de care oamenii la inceput sunt sceptici in privinta achizitionarii. De asemenea exista si facilitarea ajungerii produsului pe pietele cheie. Unicul dezavantaj este reprezentat de posibilitatea funzionarii cu o companie multinationala cu o imagine nefavorabila produsului comercializat de Motorola.

Ultima optiune ar fi fi realizarea unei investitii directe. In acest fel Motorola ar putea investi in anumite zone si pe anumite piete unde costurile de productie sunt mici, iar forta de munca este mare si unde realizarea livrarii catre diferite zone ale lumii s-ar face foarte usor si la preturi reduse. Insa o astfel de invetitie directa, chiar daca s-ar efectua in tari cu numeroase avantaje de productie tot ar duce la niste costuri destul de mari pentru companie.

III.       Alegerea solutiei optime

Analizand toate optiunile si luand in calcul si avatajele si dezavantajele existente, solutia optima ar fi dupa parerea noastra colaborarea companiei cu diverse societati multinationale de succes, in care lumea are incredere. Cu toate ca in acest fel probabil meritele pentru acest produs revolutionar nu ar fi aduse in totalitate Motorolei, ci si firmei asociate, sansele de reusita in acest caz si vanzarile noului telefon ar incepe cu dreptul si ar deveni din ce in ce mai mari. Acest lucru s-ar datora impactului asocierii a doua nume foarte mari, siguranta conferita de firmele mari de renumele si increderea pe care populatia o are in acestea.

IV. Implementarea solutiei optime

https://www.globalcomsatphone.com/globalcom/about_iridium.html





Politica de confidentialitate





Copyright © 2025 - Toate drepturile rezervate