Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Meseria se fura, ingineria se invata.Telecomunicatii, comunicatiile la distanta, Retele de, telefonie, VOIP, TV, satelit




Aeronautica Comunicatii Constructii Electronica Navigatie Pompieri
Tehnica mecanica

Constructii


Index » inginerie » Constructii
» Casa pasiva


Casa pasiva


Casele pasive, noutate pentru cei mai multi dintre beneficiarii din Romania, sunt de ceva timp o alternativa uzuala in tarile vestice. Motivatia cat se poate de pragmatica, aceea de a avea costuri foarte mici de intretinere, s-a impletit in mod fericit cu 'efectele secundare' ale unei astfel de constructii, respectiv protejarea mediului impotriva emisiilor de dioxid de carbon - un gaz produs in cantitati care se masoara in tone pe an, chiar si in cazul unei case termoizolate.

Contrar credintei generale, casele pasive nu sunt case care se ridica prin constructii blitz, in numai cateva zile, din prefabricate si alte materiale alternative, dar nici case cu arhitectura prestabilita standardizata, pe care le iei ca atare, indiferent de amplasare si le muti acolo unde vrei, ori de cate ori ai nevoie. Casele pasive sunt case construite folosind materiale compozite cu mante de lemn si diafragama de beton, dar care prin calcule complexe si o termoizolare eficienta reusesc sa faca un transfer 0 de energie cu mediul inconjurator, de unde si denumirea lor.

Gratie acestor calcule, casa are la interior un echilibru termic prestabilit, care, odata atins, se mentine cu ajutorul unui consum extrem de mic de energie. Atat de mic, incat se poate lua in calcul varianta energiei alternative solare, asigurata de panouri solare accesibile astazi, atat ca pret, cat si ca disponibilitate.



Ce este o casa pasiva?
Care sunt, de fapt, caracteristicile unei case pasive? In primul rand, unicitatea. Nicio casa pasiva nu seamana cu o alta, pentru ca se proiecteaza pentru fiecare caz in parte, in functie de multe variabile, plecand de la suprafata dorita de beneficiar si temperatura pe care acesta o prefera la interior si terminand cu pozitionarea casei si zona geografica. Singurul element constant in ecuatie sunt ferestrele, neaparat cu 3 randuri de geam, neaparat create special pentru case pasive, neaparat cu o valoare U = 0,8W/m2K.

Cu alte cuvinte, se ia o temperatura interioara normata, situata, de regula, intre 18 si 22°C. Aceasta temperatura trebuie sa ramana constanta, indiferent de conditiile atmosferice de afara si cu pretul unor eforturi energetice extrem de mici. In functie de aceasta, arhitectul calculeaza si stabileste caracteristicile pe care trebuie sa le aiba casa, orientarea ei in functie de aportul solar, de vanturile dominante, pozitionarea pe sit, de clima, relief, zona geografica si de legatura cu vecinatatile. Pentru ca nu este tot una sa proiectezi o casa pasiva care sa aiba in imediata ei vecinatate 2-3 calcane si multe alte elemente restrictive sau o casa pasiva situata pe o colina sau intr-o zona montana izolata.

O casa fara condens
In astfel de case nu se formeaza niciodata condens. Pentru ca termoizolatia se calculeaza astfel incat temperaturile exterioare sa nu afecteze microclimatul interior, nici in sezonul cald, nici in cel rece.
Bariera impotriva vaporilor - o alta conditie sine qua non pentru o casa pasiva - impiedica migratia vaporilor prin structura peretilor, respectiv condensarea acestora.

Punctul de roua nu mai apare in zidarie sau in materialul termoizolant, pastrand uscate atat elementele structurale, cat si restul materialelor folosite.

Transfer termic zero
O casa cu transfer termic zero, o casa pasiva, care a atins echilibrul termic dorit si il mentine usor, cu un consum mic de energie, este o casa perfect etansa, asa cum am aratat mai sus, si lipsita de punti termice. O punte termica este o bresa in 'rezistenta' termica a casei si se formeaza, de regula, la imbinari, in zonele de strapungere a tevilor etc.

Mai exact, luati exemplul unei case care are peretii exteriori din caramida, iar in sistemul de zidarie, din loc in loc, apar stalpi de beton armat la fata zidariei spre exterior. In cazul in care se aplica o termoizolatie de aceeasi grosime, atat pe caramida, cat si pe beton, se poate lua in considerare o posibila punte termica in dreptul stalpului, mai ales daca nu au fost facute calcule, pentru simplul motiv ca betonul are alt l in comparatie cu caramida si, ca atare, o alta rezistenta termica. La jonctiunea celor doua materiale se creeaza o punte termica ce afecteaza atat etanseitatea, cat si microclimatul interior al casei. La realizarea unei termografii (harta termica), o casa cu punti termice ar arata precum o sita, cu zeci de puncte luminoase care indica pierderi de energie, in vreme ce o casa pasiva se comporta precum un termos, pentru a utiliza o comparatie si mai elocventa.


Conditionari estetice
Ce este important de mentionat este faptul ca partea arhitecturala, latura estetica a constructiei, nu este impiedicata de respectarea principiilor de construire a unei case pasive. Casele pasive nu trebuie sa sfarseasca prin a arata ca o cutie de chibrituri, ci pot fi cel putin la fel atragatoare ca oricare alta constructie traditionala sau moderna.

Incalzire cu aer ventilat
Un alt element important este incalzirea, care se realizeaza cu aer ventilat si nicidecum cu mijloace traditionale, pe gaz sau carbuni. Aerul proaspat este asigurat prin sistemul de ventilare, care recupereaza si caldura. Aerul rece de la exterior si cel cald de la interior se echilibreaza in volume egale la jumatate, astfel ca respectiva casa nu va mai trebui sa faca fata unor diferente de temperatura atat de mari, de unde si consumul mult mai mic de energie (cu pana la 80% mai mic, in comparatie cu o casa incalzita cu mijloace traditionale).

Proiectarea caselor pasive
Variantele de proiectare pentru o casa pasiva sunt infinite. Acest tip de constructii reprezinta, de fapt, un concept de eliminare a noxelor generate de o constructie, de economie de energie si de reducerea substantiala a costurilor de intretinere. Este un concept care permite nenumarate modalitati de executie. In afara acestor calcule de izolare si pozitionare a casei si de sistemul de ventilare a aerului, casa pasiva include numai doua elemente mai neobisnuite: ferestrele specifice si panourile solare. La sfarsitul zilei, totul se reduce la maiestria arhitectului de a proiecta o casa frumoasa si functionala, etansa, inteligenta si, bineinteles, la predispozitia beneficiarului de a-si construi o astfel de locuinta, care, in prima instanta, va fi un pic mai costisitoare. Ulterior insa isi va recupera foarte repede investitia si se va bucura de costuri foarte mici de intretinere, pentru o casa cat mai prietenoasa cu mediul inconjurator.





Politica de confidentialitate





Copyright © 2025 - Toate drepturile rezervate