Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Meseria se fura, ingineria se invata.Telecomunicatii, comunicatiile la distanta, Retele de, telefonie, VOIP, TV, satelit




Aeronautica Comunicatii Constructii Electronica Navigatie Pompieri
Tehnica mecanica

Arhitectura


Index » inginerie » » constructii » Arhitectura
» Arhitectura dupa 1950


Arhitectura dupa 1950


Arhitectura dupa 1950

Dupa 1950, Linia 'stilului international' si a expresivitatii structurale a persistat mai ales la constructiile elaborate in Institutele judetene de proiectare, care gestionau centralizat toate noile investitii. In aceste conditii, libertatea de exercitare a profesiunii de arhitect, in esenta o profesiune creativa liberala, s-a redus drastic, existand insa, deseori, evadari din constrangerile politice, economice si profesionale impuse, care au dus la crearea unor constructii ce incanta si azi privirea localnicilor si vizitatorilor. O mare parte din realizarile acelei perioade se refera la hotelurile construite in perioada 1960-1980, in aproape toate orasele mari ale tarii.

Un exemplu elocvent in acest sens il constituie Hotelul "Astoria" din Arad, actualul Hotel "Continental - Astoria", proiectat de Institutul judetean de proiectare Arad, executat in 1969 (Fig.1).



Din punct de vedere urbanistic hotelul a fost amplasat intre trei artere principale de circulatie, cu iesire la B-dul Republicii, actualmente B-dul Revolutiei, intr-o cvasi-gradina, avand destinatia initiala de hotel de tranzit (Fig.2)

Stilul in care a fost realizat este cel neoclasic si a avut in vedere intregirea zonei centrale a orasului, printr-un element constructiv surprinzator de inalt (este cea mai inalta cladire din oras) si in acelasi timp de interes turistic deosebit, prin panorama oferita turistului asupra intregului oras, de la inaltimea terasei.

Constructia este realizata masiv si monolit, avand o baza extinsa, unde sunt amplasate utilitatile generale si magazinele aferente deservirii clientilor hotelului, si un corp de cazare inalt amplasat in centrul acestei baze. Deasupra corpului de cazare, construit pe 10 nivele, este amplasata o terasa, initial semi-acoperita, actualmente acoperita complet. Terasa cuprinde un bar si spatii de odihna si relaxare. Volumetria este remarcabila prin raportul optim inaltime-latime-adancime si prin balconul continuu de la fiecare nivel, subliniat de stalpii exteriori de structura. La modernizarea din 2002, volumetria a fost completata printr-un spatiu suplimentar in forma de segment de cerc, pe toata inaltimea hotelului si terasei, spatiu care da o alura moderna, vitrata, intregii constructii si care a permis reconstructia unui numar suplimentar de apartamente in cadrul spatiului de cazare.

La parter se gaseste corpul de primire si administrativ, zona administrativa, zona de servicii, un bar, spatiu sanitar, unitati de alimentatie publica si servicii (cofetarie, artizanat si tutungerie, frizerie si coafor), spatiu pentru personalul de deservire, bucatarie, centrala telefonica si pentru comunicatii TV, punctul termic, postul trafo, centrala termica si o curte de serviciu acoperita. Accesul la parter se face printr-o intrare acoperita si luminata intr-un hol de onoare.

Circulatia intre nivele si parter pe verticala este asigurata de doua ascensoare de cate 10 persoane si o scara principala.

Deasupra holului principal, la mezanin se gaseste restaurantul cu o capacitate de 150 locuri. Tot aici, printr-un hol cu acces si pentru publicul din exterior, se patrunde intr-o braserie-cofetarie cu 100 de locuri plasate pe terase semiacoperite.

Corpul de cazare cuprindea initial 160 de camere identice ca suprafata si dotari, iar dupa modernizarea din 2002, cuprinde 160 de camere (70 single, 80 duble si 10 apartamente). Accesul la nivele se face prin intermediul celor doua lifturi si al scarilor de acces (una principala si una de siguranta) iar accesul la spatiile de cazare se face prin intermediul unui hol de acces aliniat pe mediana cladirii. Sistemul constructiv al nivelelor este realizat prin cadre de beton armat si plansee turnate monolite.

Suprafata locuibila a fiecarui apartament este de 16,50 m2. Fiecare spatiu de cazare este dotat cu baie completa si loggie.

Partea superioara a cladirii este constituita dintr-o terasa, initial semiacoperita, actualmente acoperita complet si transformata in terasa de vara, cu bar si spatii de divertisment si relaxare.

Spatiile de deservire sunt completate de 4 sali de conferinte, o agentie de turism, sala de bowling.

Adiacent hotelului se gaseste amplasat spatiul de parcare.

Materialele folosite pentru finisaje au fost travertinul, placajele ceramice, marmorocul, placajele de marmura. Pentru decorarea interioara s-au folosit tapete lavabile. Mobilierul a fost confectionat din tamplarie de stejar si otel inox, intr-o linie clasica. Camerele sunt mochetate si iluminate corespunzator dar discret.

Hotelul dispune de sisteme de comunicatie prin centrala telefonica, internet si televiziune prin cablu.

Hotelul a fost proiectat si supravegheat in faza de constructie de arh. Cristea Milos

Horobet-Stoian Dan

Gr. 51U

Bibliografie

Revista Arhitectura, nr.5

Dr. Arh. Radu R. Patrulius, Locuinta in timp si spatiu, Ed. Tehnica, 1975

Centrul de proiectare Arad, Un sfert de veac de activitate, 1984





Politica de confidentialitate





Copyright © 2025 - Toate drepturile rezervate

Arhitectura


Arhitectura
Cadastru
Instalatii






termeni
contact

adauga