Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Meseria se fura, ingineria se invata.Telecomunicatii, comunicatiile la distanta, Retele de, telefonie, VOIP, TV, satelit




Aeronautica Comunicatii Constructii Electronica Navigatie Pompieri
Tehnica mecanica

Cadastru


Index » inginerie » » constructii » Cadastru
» Cadastrul agricol


Cadastrul agricol


Cadastrul agricol

Cadastrul agricol are o importanta deosebita ptr. economia nationala si are scopul de a furniza o serie de date cu privire la cantitatea si calitatea terenurilor agricole.

Numeroasele probleme pe care le ridica agricultura noastra ca: modernizarea, concentrarea si specializarea productiei, dezvoltarea multilaterala si intensiva, ameliorarea si amenajarea terenurilor degradate, extinderea suprafetelor irigate, planificarea agriculturii si toate actiunile



care se due pentru folosirea cat mai rationala a fondului funciar, impun o evidenta cat mai completa asupra fondului funciar sj, Tn special, pentru terenurile agricole.

Toate aceste actiuni de gospodarire cat mai buna a pamantului nu se pot realiza fara o cunoastere temeinica a tuturor caracteristicilor tehnice sj economice ale principalului mijloc de productie din agricultural - pamantul.

Datele principale care stau la baza cadastrului agricol se extrag din cadastrul funciar general si se completeaza cu datele economice necesare.

Spre deosebire de cadastrul funciar general, care pentru Tntocmirea documentatiilor cadastrale foloseste numai planul topografic, pentru realizarea cadastrului agricol este necesar sj planul pedologic.

Introducerea cadastrului agricol presupune o organizare teritoriala de perspective, care sa-i asigure o mai mare stabilitate chiar Tn conditiile proprietatii private.iar documentatia cadastrala ar cuprinde:

informatii generate, ce sunt utile cadastrului general respectiv: posesorul, sectorul cadastral, nr. topografic al parcelei, categoria de folosinta, suprafata, clasa de calitate, venitul net cadastral;

informatii speciale, necesare conducerii procesului de productie (clima, relieful, solul), a lucrarilor agrotehnice (lucrari de amenajare -desecari, irigatii, bonitarea, eroziunea) si date economice (accesibile, starea drumurilor, productivitatea medie, cheltuieli, venituri).

Cadastrul agricol confine urmatoarele elemente:

a)     Categoriile si subcategoriile de folosinta ale terenurilor;

b)     Categorile de terenuri amenajate prin lucrari de fmbunatatiri funclare ca:

terenuri amenajate pentru irigat;

terenuri fndiguite;

terenuri desecate;

terenuri cu lucrari de combatere a eroziunii solului.

c)    Terenuri degragate:

terenuri cu exces permanent de apa;

terenuri saraturoase;

terenuri nisipoase;

terenuri cu eroziune de suprafata;

terenuri cu eroziune de adancime;

terenuri cu alunecari si prabusiri;

terenuri cu pietre, bolovani, stand si degradari artificiale.

d) Terenuri in panta (clasificate dupa gradul de mecanizare)

terenuri mecanizabile fara restrictii, cu pante sub 5%;

terenuri mecanizabile cu restrictii minime, cu pante cuprinse Tntre 5 si 10%;

terenuri mecanizabile cu restrictii mari, cu pante cuprinse Tntre 10 si 20%;

terenuri mecanizabile cu restrictii foarte mari, cu pante cuprinse Tntre 20 si 35%;

terenuri foarte greu mecanizabile, cu pante cuprinse Tntre 35 si

terenuri mecanizabile cu pante peste 50%;

Terenuri agricole incadrate in cfase de calitate $i productie.

Terenurile arabile si pajistile, Tn functie de Tnsusirea esentiala pe care oau.se clasifica Tn cinci clase de calitate, dupa cum urmeaza: Clasa l-a - terenuri de calitate foarte buna; Clasa a ll-a - terenuri de calitate buna; Clasa a lll-a - terenuri de calitate mijlocie; Clasa a IV-a - terenuri de calitate slaba;

Clasa a V-a - terenuri de calitate foarte slaba. Terenurile total neproductive situate Tn perimetrele agicole, reprezentate prin: stancarii, grohotisuri, bolovanisuri, pietrisuri, nisipuri zburatoare, rape, ravene, torenti, saraturi de crusta, mocirle sj smarcuri, gropi de Tmprumut, se Tncadreaza Tntr-o clasa aparte:

Clasa a Vl-a - terenuri neproductive.





Politica de confidentialitate





Copyright © 2025 - Toate drepturile rezervate