Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Meseria se fura, ingineria se invata.Telecomunicatii, comunicatiile la distanta, Retele de, telefonie, VOIP, TV, satelit




Aeronautica Comunicatii Constructii Electronica Navigatie Pompieri
Tehnica mecanica

Instalatii


Index » inginerie » » constructii » Instalatii
» Grupuri termice


Grupuri termice


Grupuri termice

Parti componente:

- schimbatorul de caldura: elementi din fonta asamblati prin niplare. Niplele sunt din otel, cu dubla conicitate, etansarea facandu-se prin strangerea niplului intre doi elementi. Strangerea se face cu presa hidraulica, ansamblul fiind mentinut ulterior cu ajutorul a trei sau patru tiranti (bare din otel filetate la ambele capete si strase cu piulite la capete).

- arzatorul: este de tip atmosferic cu sau fara preamestec total de aer. Contine: distribuitorul (rampa) de gaz, duze, tuburi de ardere - numarul variaza in functie de puterea grupului.),



electrovana de gaz: contine doua bobine, una de siguranta si una de lucru - in cazul arzatoarelor intr-o treapta si trei bobine (de siguranta, de treapta I si de treapta a II-a), in cazul arzatoarelor in doua trepte. Exista posibilitatea reglarii presiunii la iesirea vanei de gaz. Comanda este de tipul ON/OFF, la 220 Vac.

- camera de colectare gaze de ardere: preia gazele de ardere dupa trecerea lor printre elementii de fonta, contine compensatorul de tiraj si racordul la cos,

- racorduri: tur si retur instalatie, racord de golire, racorduri pentru manometre, presostate, supapa de siguranta etc.

- panou de comanda: contine aparatura de masura (manometru, termostate), comanda (butoane de comanda, reglajul termostatelor) si protectie (termostat de siguranta, termostat de fum).

cu arzator intr-o treapta


Detalii:

1. forma exterioara a elementilor din fonta. Prismele din fonta, realizate din turnare, au rolul de a mari suprafata de schimb de caldura intre gazele de ardere si corpul schimbatorului si de dirijare a debitului de gaze din camera de ardere in camera de colectare gaze arse micsorand si viteza de trecere a gazelor de ardere.

vana de gaz, distribuitorul de gaz cu duze, tuburile de ardere si dispozitivul flacarii de veghe.

Lista grupurilor termice cu arzator intr-o treapta

PRODUCATOR

MODEL

PUTERE

[Kw]

NUMAR ELEMENTI

COD ROMSTAL

SIME

RX 26 IONO

34SM0006

SIME

RX 37 IONO

34SM0007

SIME

RX 48 IONO

34SM0008

SIME

RX 55 IONO

34SM0009

VIESSMANN

VITOGAZ 100

60

NOVA FLORIDA

BALI    RTN

NOVA FLORIDA

BALI    RTNE

Grupurile termice BALI RTN sunt echipate cu vana de gaz cu flacara de veghe si supraveghere a flacarii cu termocuplu. Aprinderea se face manual, cu sistem piezoelectric.

Grupurile BALI RTN E au incorporat, in panoul de comanda, un bloc electronic de aprindere si supraveghere a flacarii cu electrod de ionizare.

RX IONO

Schema electrica

Componente:

- A: blocul de aprindere - ionizare, tip FM 11, controleaza pornirea / oprirea arzatorului. Este alimentat cu tensiunea de retea (220 V, 50 Hz) la inchiderea comutatorului IG, pe pinii 1 si Primeste comanda de pornit/oprit pe pinul 3, in functie de starea termostatului de ambient TA, termostatului de cazan TC si termostatului de fum TF. Asigura comanda vanei de gaz (bobinele EV1, EV2), scanteia de aprindere, verificarea curentului de ionizare, verificarea starii termostatului de siguranta, blocarea vanei de gaz in caz de avarie, semnalizarea starii de avarie prin aprinderea becului R de pe panou si resetarea avariei prin apasarea butonului de pe panou. Avaria semnalizata de blocul A poate fi cauzata de lipsa curentului de ionizare (lipsa flacarii) dupa trecerea timpului de siguranta, la aprindere si/sau de interventia termostatului de siguranta TS (temperatura mai mare de 100 gr.C).

- FA: filtru pentru atenuarea perturbatiilor pe reteaua electrica (apar in special in faza de aprindere).

- TC: termostat pentru reglarea temperaturii de iesire a agentului termic. Sonda termostatului, impreuna cu a celui de siguranta si a termometrului, este introdusa intr-o teaca din cupru fixata prin infiletare in corpul de fonta. In teaca exista loc pentru o a patra sonda, care poate fi sonda termostatului de limita sau o termorezistenta, in cazul incadrarii grupului intr-o centrala termica completa (inclusiv preparare de acm sau reglare a temperaturii pe zone). Pe contactul ND (normal deschis) al TC este actionata pompa de circulatie pe incalzire, chiar si in cazul in care termostatul de ambient a declansat (protectie la supraincalzire a schimbatorului din fonta in cazul opririi pompei de circulatie).

- TF: termostat de fum - are rolul de a opri functionarea arzatorului atunci cand, datorita infundarii partiale sau totale a cosului, gazele de ardere sunt evacuate in camera centralei termice. Corpul termostatului este montat pe panoul de comanda al cazanului. Interventia TF este memorata mecanic, revenirea in functionare facandu-se numai dupa resetarea manuala.

Locul de montaj al sondei termostatului de fum difera in functie de puterea si tipul constructiv al grupului.

Interventia termostatului de fum trebuie sa se produca in maxim un minut de la blocarea completa a cosului.

Grupurile termice RX IONO pot fi echipate optional cu automatizari speciale RVA 53 produse de SIME.

Montajul automatizarii se face prin decuparea panoului frontal, in spatiul special dedicat, din constructie. Conexiunile electrice se executa in interiorul panoului de comanda pe regleta originala. In acest caz grupul termic poate fi integrat intr-o schema completa de instalatie care sa produca si apa calda menajera (cu boiler si pompa de circulatie pe boiler), reglaj calitativ al unei zone de incalzire cu pompa de zona si vana cu trei cai etc.

Conexiunile electrice ale grupului termic se modifica (conform schemei data mai jos) si controlul functionarii instalatiei (grup termic, preparare acm, zona de incalzire cu pompa si eventual vana cu trei cai etc) trece in sarcina automatizarii RVA 53.

Se pot monta optional sonda de temperatura exterioara si comanda la distanta, pe linia telefonica, pentru pornirea instalatiei.

VITOGAZ 100

Grupurile termice VITOGAZ sunt livrate cu automatizare VITOTRONIC 100 (livrare standard).

Regleta de conectare intre grupul termic (automatizare) si blocul de comanda al vanei de gaz este data in figura de mai jos. Pe aceiasi regleta sunt conectate:

- termostatul de fum (1-2).

- buton de reset (14-13).

- bec pentru semnalizarea avariei (13-12).

- contactul presostatului de minim gaz (6-7).

Grupurile Vitogaz sunt echipate cu arzatoare cu preamestec total de aer (camera de ardere etansa la partea inferioara).

Schema electrica grup termic BALI - RTN

Grupuri termice cu arzator in doua trepte

Vanele de gaz sunt cu doua trepte de putere fiecare si sunt comandate simultan. Existenta a doua vane in paralel face posibila injectia gazului simultan pe toata suprafata arzatorului.

Comanda arzatorului in doua trepte necesita existenta a doua termostate de control a temperaturii pe cazan, reglate la o diferenta de temperatura (uzual 8 . .10 gr.C) sau a unei automatizari speciale - VITOTRONIC 100.

PRODUCATOR

MODEL

PUTERE

[Kw]

NUMAR ELEMENTI

COD ROMSTAL

SIME

RMG 70

34SM0010

SIME

RMG 80

34SM0011

SIME

RM G90

34SM0012

SIME

RMG 100

34SM0013

SIME

RMG 110

SIME

RS 129

34SM0014

SIME

RS 151

34SM0015

SIME

RS 172

34SM0016

SIME

RS 194

34SM0017

SIME

RS 215

34SM0018

VIESSMANN

VITOGAZ 100

144

Grupurile termice VITOGAZ se livreaza numai pe baza de comanda ferma.

Schema electrica RMG 70 - 100 KW

Tabloul de comanda se livreaza impreuna cu conectorii si legaturile electrice pentru montajul, direct in panou, al unei automatizari dedicate, tip RVA 43. In figura de mai jos este data aceiasi schema din care s-au sters traseele respective, pentru o mai buna intelegere. Trecerea pe functionare cu automatizare necesita doar eliminarea puntilor 4 - 5 si 11 - 12 din regleta grupului termic.

Schema electrica RS

Diferenta principala fata de RMG este montajul unui presostat de minim gaz pe intrarea retelei de alimentare (PG). Cat timp presiunea retelei de gaz este mai mare decat presiunea de minim reglata, contactul 2-3 al PG este inchis si se valideaza functionarea blocului de aprindere/ionizare. Daca presiunea scade, contactul 2-3 se deschide, se opreste arzatorul si se inchide contactul 1-3 care aprinde becul SG de pe panou, semnalizand avarie pe alimentarea cu combustibil.

Aprinderea becului SB semnalizeaza o avarie pe circuitul de ionizare.

Schema electrica simplificata

Tabloul de conexiuni electrice RS

Diferente fara de RMG:

- are incorporat filtru stabilizator regulator de gaz,

- are vana de gaz din doua componente: vana de siguranta si vana de lucru in doua trepte,

- intre vana de siguranta si vana de lucru este montat un presostat de minim gaz, reglabil, care atunci cand scade presiunea pe coloana de alimentare sub valoarea reglata intrerupe alimentarea electrica a grupului. La refacerea presiunii pe alimentarea cu gaz, grupul reporneste automat.

- nu se livreaza cu termostat de fum incorporat. Este obligatorie montarea unui presostat de fum in zona compensatorului de tiraj, de catre instalator. Contactul termostatului de fum se leaga pe rigleta tabloului de comanda, contactele 10-11, dupa indepartarea puntii existente. Locul de montaj al senzorului termostatului de fum trebuie sa fie astfel ales incat sa sesizeze orice obturare a cosului de fum in timp util.

Daca se considera necesar se vor monta mai multe termostate, in locuri diferite, contactele lor fiind inseriate astfel incat primul care intervine sa duca la oprirea arzatorului.





Politica de confidentialitate





Copyright © 2025 - Toate drepturile rezervate

Instalatii


Arhitectura
Cadastru
Instalatii






termeni
contact

adauga