Aeronautica | Comunicatii | Constructii | Electronica | Navigatie | Pompieri | |
Tehnica mecanica |
Microcentrale murale
Tip 1 - cu camera de ardere inchisa,
- cu tiraj fortat,
- cu preparare instantanee de acm,
- cu vana cu trei cai.
- camera inchisa de ardere - aerul necesar arderii este preluat din exteriorul incaperii in care este montata microcentrala,
tiraj fortat - preluarea aerului din exterior si evacuarea gazelor de ardere sunt asigurate de un ventilator cu turatie fixa,
- preparare a.c.m. in regim instantaneu cu schimbator secundar - prepararea apei calde incepe in momentul in care se deschide un robinet de apa calda si se termina odata cu inchiderea acestuia. Debitul de acm este incalzit in mod instantaneu la trecerea apei reci prin schimbatorul sanitar. Comutarea debitului de agent primar de pe instalatia de incalzire pe circuitul schimbatorului secundar este asigurata de vana cu trei cai.
Schema hidraulica
1 ventilator
2 schimbator primar
3 camera de ardere
4 electrovana de gaz
5 schimbator acm
6 vana cu trei cai
7 sonda pentru incalzire
8 termostat siguranta 100 gr.C
9 dezaerator automat
10 pompa de circulatie
11 vas de expansiune
12 supapa de siguranta
13 robinet de golire
14 flusostat
16 by-pass automat
17 filtru intrare acm
18 robinet de retur
19 robinet de tur
20 robinet apa calda
21 robinet gaz
22 panou pentru racorduri
27 sonda termometru
28 manometru
AC AR G T R
AC - iesire apa calda, AR - intrare apa rece,
G - intrare gaz , T - iesire catre tur instalatie,
R - intrare de la retur instalatie.
Circuite hidraulice
La acest tip de microcentrale circuitul agentului primar este comun atat pentru prepararea apei calde menajere cat si pentru incalzire. Exista o singura pompa de circulatie care asigura circulatia agentului primar atat pe zona de incalzire cat si prin schimbatorul sanitar. Comutarea agentului pe cele doua zone se face cu ajutorul vanei cu trei cai.
A. Circuitul de incalzire
Transferul de caldura intre centrala (schimbator primar) si locuinta, se face prin vehicularea unui debit de apa (agent primar) Q, cu ajutorul pompei de circulatie P, prin circuitul comun: centrala plus instalatia de incalzire. Debitul Q este constant, valoarea lui fiind stabilita de turatia pompei de circulatie si configuratia instalatiei. Cantitatea de caldura produsa in camera de ardere a centralei are ca egfect cresterea temperaturii agentului primar de la valoarea Tr la valoarea Tt ( T1 = Tt - Tr). In acelasi timp agentul primar cedeaza o cantitate de caldura prin corpurile de incalzire catre mediul ambient, fapt care duce la scaderea temperaturii de la valoarea Tt la valoarea Tr ( T2 = Tt - Tr). Cantitatile de caldura pe cele doua zone pot fi exprimate prin formulele :
C1[Kcal/h] = Q kg/h] x T1 gr.C] x c Kcal / kg x gr.C],
C2[Kcal/h Q kg/h] x T2 gr.C] x c Kcal / kg x gr.C].
Tinand cont ca c (caldura specifica a apei) este egala cu 1, formulele pot fi simplificate :
C1 = Q x T1,
C2 Q x T2.
Cele doua cantitati de caldura, cea produsa in microcentrala (C1) si cea pierduta pe corpurile de caldura (C2) depind de factori diferiti, deci ele nu pot fi egale tot timpul. Intrucat debitul Q este constant, rezulta ca nici T1 nu poate fi egal tot timpul cu T2 T1 depinde, in mare parte de puterea instantanee a centralei (in final de presiunea gazului pe arzator) iar T2 depinde de pierderea de caldura catre exterior a cladirii (pentru o cladire data, T2 depinde, in special de variatia temperaturii exterioare). Daca presupunem ca centrala a fost dimensionata corect, in orice conditii climatice, la puterea maxima a centralei, ar trebui ca T1 sa fie mai mare decat T2 Acest fapt duce, invariabil la cresterea temperaturii in mediul ambient al cladirii si, in mod implicit la cresterea valorii Tr. Daca Tr creste, in mod automat, va creste si valoarea Tt, daca puterea centralei se pastreaza la aceiasi valoare. Fenomenul se repeta pana cand Tt ajunge la valoarea maxima admisa pentru temperatura pe turul microcentralei, valoare setata prin potentiometrul de reglaj de pe panoul de comanda.
Daca arzatorul centralei este prevazut cu vana de gaz cu o singura treapta sau cu doua trepte, in acest moment, arzatorul se opreste astepand scaderea temperaturii pe tur, respectiv trece in treapta unu de putere, urmarind in continuare evolutia temperaturii.
In cazul arzatoarelor cu modulatie de putere (toate microcentralele murale comercializate de Romstal au acest tip de arzator), in functie de evolutia Tt, circuitul electronic de comanda scade sau creste presiunea de gaz la intrarea arzatorului astfel incat variatia diferentei T2 sa fie urmarita proportional si de T1. In momentul cand T1 = T2 arzatorul va functiona continuu, la puterea minima necesara pentru compensarea pierderilor de caldura ale cladirii.
B. Circuitul de acm
In momentul deschiderii unui robinet de apa calda vana cu trei cai comuta circuitul agentului primar de pe instalatia de incalzire pe shimbatorul secundar (pentru acm), cantitatea de caldura primita in schimbatorul primar fiind cedata apei reci care traverseaza de asemenea schimbatorul secundar, transformandu-se in apa calda.
Performantele unei microcentrale, in ceea ce priveste prepararea apei calde menajere, sunt definite de doi parametri :
- debitul maxim de acm, reprezinta cantitatea de apa rece (exprimata in l/min) care poate fi incalzita cu o diferenta de temperatura standard, la puterea maxima a microcentralei,
- diferenta de temperatura ( T), reprezinta intervalul de temperatura (temperatura de iesire a apei calde minus temperatura de intrare a apei reci), exprimat in grade Celsius, la care se masoara debitul maxim de acm. Intervalele standard de temperatura sunt 25 sau 30 gr.C.
Cei doi parametri sunt intr-o relatie de dependenta invers proportionala, adica la cresterea debitului de apa calda solicitat diferenta de temperatura scade si invers.
Elementele circuitelor hidraulice
1. Supapa de siguranta
Are rolul de a descarca circuitul hidraulic de incalzire, (circuit inchis, functionand in general la presiuni intre 1 si 1.5 bari) atunci cand presiunea creste peste 3 bari. Supapa se deschide (picura) incepand de la presiunea de 2,6 bari, la 3 bari asigurand golirea la debitul nominal. In unele cazuri (FORMAT) pe corpul supapei se conecteaza si capilarul manometrului de afisare a presiunii din instalatie.
Probleme de service
Defect |
Manifestare |
Cauza posibila |
Remediere |
Pierderi periodice de apa |
Supapa pierde cand temperatura pe centrala este ridicata, in rest nu. |
Presiunea de aer in vasul de expansiune nu este cea corecta |
Verificare vas de expansiune |
Pierderi continue de apa |
Supapa picura tot timpul, presiunea in circuit este normala |
1. decalibrare supapa 2. depuneri de mizerie pe zona de etansare |
1. inlocuire 2. golire instalatie, demontare, curatire |
2. Vasul de expansiune
Are rolul de a compensa dilatarile apei din circuitul de incalzire astfel incat presiunea sa ramana constanta, chiar la variatii mari ale temperaturii.
Este montat in spatele camerei de ardere in pozitie verticala (singura exceptie: PLANET DEWY la care este montat la mijloc in pozitie orizontala) si are la partea superioara ventilul de verificare si umplere cu aer.
Presiunea aerului trebuie sa fie aproximativ 1.1 x P apa. Reincarcarea cu aer a vasului se face cu instalatia golita complet de apa.
Sunt acceptate,ca normale, variatii ale presiunii din instalatie de +/- 0.4 bari la variatii ale temperaturii apei intre 10 si 85s C.
P aer = P apa P apa: scade P apa: creste
V aer: creste V aer: scade
Probleme de service
Defect |
Manifestare |
Cauza posibila |
Remediere |
Variatii mari ale presiunii apei din instalatie |
Cand apa ajunge la temperatura maxima presiunea creste cu mai mult de 0.5 bari |
Vasul a pierdut aer sau membrana este sparta. In cazul al doilea apasand ventilul de aer prin orificiu va iesi apa in loc de aer. |
Se verifica presiunea de aer in vas (dupa golirea instalatiei). Se reface perna de aer sau se inlocuieste vasul. |
3. Pompa de circulatie
Microcentralele Romstal sunt echipate cu pompe WILO (in special gama HERMANN), GRUNDFOSS (SIME si VIESSMANN) si DAB (microcentrala FORMAT.zip). Pompele sunt alimentate la 220 Vac, 50 Hz direct din placa electronica prin intermediul unui releu sau triac.
Atentie! Pompele nu au protectie la scurtcircuit pe placa electronica, deci trebuie evitata patrunderea apei in cutia de borne sau punerea in scurt a conductoarelor de alimentare in timpul interventiilor de intretinere (se va defecta bsi placa electronica de comanda).
Toate pompele sunt cu rotorul inundat. Lagarele sunt din grafit, axul pompei din otel inox (Wilo si DAB) sau din ceramica (Grundfoss). In zona lagarului anterior exista doua sau trei orificii prin care apa trece din corpul de pompare in zona rotorului electric. Apa are rol de racire a bobinajului si de ungere a lagarelor. Etansarea fata de zona bobinajului se face cu un cilindru din otel inox cu doua oringuri de cauciuc la capete.
Este foarte importanta aerisirea corpului pompei intrucat, daca in zona rotorului electric si a lagarelor ramane aer, pompa se supraincalzeste si/sau lagarele se uzeaza. Operatia se executa prin desfacerea surubului central din spatele pompei pana cand prin orificiu nu mai iese decat apa. Intrucat spatiul de trecere a apei din corpul de pompare spre exterior este chiar ansamblul lagar / ax, in mod normal nu trebuie sa curga un debit mare de apa. Daca se intampla acest lucru este foarte probabil ca lagarul posterior al pompei sa fie uzat. Pentru a evita caderea stropilor de apa in zone cu risc (trasee de cabluri, placa electronica) se va aseza in spatele pompei un vas de colectare a apei sau un material absorbant.
Alimentarea electrica a pompei se face printr-un cablu cu trei fire (L, N si impamantare) conectate la cutia de borne, prin presetupa, la regleta din interior (pompele DAB si Grundfoss) sau intr-un conector exterior cutiei de legaturi (WILO, Grundfoss).
Cutia de legaturi electrice contine regleta de conexiuni, comutatorul de selectare a vitezelor de rotatie (toate pompele au 3 viteze) si condensatorul pentru bobinajul auxiliar.
Pompa se poate demonta in patru parti componente:
1. cutia de borne - prinsa de corpul motorului prin doua suruburi, accesibile dupa ce s-a indepartat capacul frontal al cutiei,
2. corpul de pompare - camera anterioara a pompei (din fonta) in care se gaseste rotorul hidraulic si pe care se monteaza racordurile de aspiratie si refulare ,
3. carcasa motorului (din aluminiu) in care se gaseste statorul motorului electric, lagarul din spate, cilindrul de etansare al camerei bobinajului si dopul de aerisire,
4. ansamblul mobil - contine piesele montate pe ax: rotorul hidraulic, scutul si lagarul din fata, lagarul axial, rotorul electric.
Montarea carcasei motorului pe corpul de pompare se face prin 4 suruburi, intre cele doua corpuri existand o garnitura circulara din cauciuc.
Daca se scoate ansamblul mobil de pe pozitie (operatie, in general, nerecomandata) remontarea trebuie facuta in aceiasi pozitie unghiulara deoarece echilibrarea dinamica a rotorului (pe linia de fabricatie) se face dupa montarea pe pozitie.
Nu este permisa montarea carcasei motorului cu cutia de borne in partea inferioara. Pompa functioneaza numai in pozitie orizontala (axul pompei trebuie sa fie tot timpul orizontal).
Microcentrala FORMAT.zip are, din fabricatie, un bloc hidraulic (din tehnopolimer) care include si corpul de pompare. De aceea pompele de circulatie, in acest caz, sunt livrate ca piese de schimb, fara corpul de pompare. Intrucat pe acelasi bloc hidraulic se pot monta mai multe tipuri de pompe (MYSON, DAB), exista o piesa de adaptare intre pompa si blocul hidraulic pentru fiecare pompa.
FORMAT.zip : elementele si modul de montaj al pompei de circulatie
1. corpul pompei (stator si ansamblu rotoric),
2. garnitura din cauciuc,
3. piesa de adaptare,
4. blocul hidraulic
Protectia la lipsa apa
flusostat pentru debit minim,
presostat pentru presiune minima.
Lipsa apei din circuitul hidraulic primar sau scaderea presiunii apei sub o limita minima de siguranta, poate cauza numeroase anomalii in functionarea centralei si defectiuni la nivelul pieselor componente:
- supraincalzirea schimbatorului primar (efect: reducerea duratei medii de buna functionare),
- aparitia fenomenului de fierbere a apei in serpentina schimbatorului primar ceea ce produce zgomote puternice si tensiuni mecanice mari asupra peretilor serpentinei.
- functionarea in gol a pompei de circulatie (efecte: supratemperatura la nivelul componentelor pompei si uzura rapida a materialelor).
- probabilitate mare de atingere a temperaturii de 100s C si interventie a termostatului de siguranta (blocarea functionarii microcentralei).
Aceleasi efecte negative se produc si cand presiunea este normala dar circuitul agentului primar este intrerupt, de exemplu:
- inchiderea accidentala a unui robinet de izolare a microcentralei,
- inchiderea tuturor robinetilor termostatati de pe corpurile de incalzire,
- infundarea partiala sau totala a unei tevi din circuit,
- blocarea sau defectarea pompei de circulatie.
Rezulta ca protectia completa a unei microcentrale, pe circuitul hidraulic, are loc atunci cand exista si protectie la presiune minima (presostat de minim) si protectie la debit minim (flusostat).
Microcentralele sunt echipate, in general, doar cu una dintre protectii (majoritatea cu presostat).
- PLANET si LOGO - ambele protectii (in locul presoststului exista un traductor rezistiv de presiune),
- FORMAT.zip - flusostat,
- VITOPEND - nu are,
- toate celelalte - presostat.
Principiul de functionare al flusostatului este descris in figurile alaturate: este compus dintr-o incinta care se inseriaza pe teava de trecere a fluidului, prevazuta cu o tija mobila, cu un capat in interiorul tevii, terminata cu o paleta asezata transversal in jetul de fluid, celalalt capat al tijei fiind in exteriorul tevii, in fata unui microintrerupator electric.
Pozitia normala a tijei (atunci cand debitul este zero sau foarte mic) este perpendiculara pe axul tevii, pozitie in care contactul electric ramane deschis. Daca debitul depaseste o anumita valoare (stabilita prin tensionarea unui arc de mentinere) tija va fi deplasata in sensul de curgere a fluidului si contactul electric va fi inchis, validand astfel functionarea corecta a microcentralei.
Protectia la presiune minima implica existenta unui presostat si a unui contact electric care sa conecteze / deconecteze la o presiune prestabilita. Cele utilizate in microcentralele Romstal sunt capsulate, pe principiul membranei elastice, care, la o anumita valoare a presiunii comuta un contact electric
Presostatul are o caracteristica de comutare, cu histerezis, intre 0.5 si 0.9 bari.
La umplerea instalatiei contactul electric al presostatului trece din starea deschis in starea inchis cand presiunea atinge valoarea de 0.9 bari.
La scaderea presiunii (pierderi in instalatie) presostatul va deconecta la valoarea de 0.5 bari.
Piesele componente ale flusostatului de pe microcentrala FORMAT.zip sunt trecute in figura alaturata. Este montat pe turul agentului primar, la intrarea in blocul hidraulic. Interventia flusostatului are loc la scaderea debitului prin schimbatorul primar, sub 400 l / h. Efectul este oprirea imediata a arzatorului si a pompei de circulatie. La refacerea presiunii in instalatie centrala intra automat in functiune.
5. Schimbatorul primar
Schimbatorul primar are rolul de a asigura transferul cantitatii de caldura produsa in camera de ardere catre agentul primar care circula prin instalatie.
Este compus dintr-o serpentina de cupru incadrata intr-un fagure din lamele de cupru printre care trec gazele de ardere, din camera de ardere catre cos.
Toata suprafata exterioara este acoperita cu o vopsea siliconica, rezistenta la temperaturi inalte, pentru marirea rezistentei la coroziune.
In interiorul tevilor sunt introduse tije metalice longitudinale care au rolul de a micsora viteza de circulatie a apei in zona schimbatorului si de a mari suprafata de schimb de caldura intre corpul metalic al schimbatorului si agentul termic.
Principalele probleme care pot aparea in zona schimbatorului primar si care pot duce la defectiuni ale microcentralei sunt:
- depuneri de calcar pe interiorul serpentinei si, in final infundarea circuitului primar. Depunerile de calcar sunt favorizate de temperaturi peste 60 gr.C, deci schimbatorul primar este zona cea mai sensibila din acest punct de vedere. Fenomenul se manifesta prin scaderea randamentului atat pe incalzire cat si pe acm, supraincalzirea locala a schimbatorului (datorita schimbului prost de caldura) si aparitia zgomotelor specifice fierberii locale a apei. Ca masuri de prevedere in cazul apelor cu duritate mare (peste 25 gr. F) pot fi:
- utilizarea filtrelor cu injectie de polifosfati (DOZAFOSS), filtrelor magnetice sau a dedurizatoarelor,
- evitarea incarcarii repetate a instalatiei,
- limitarea temperaturii maxime pe microcentrala.
- infundarea serpentinei prin depunerea de rugina, particule dure, namol etc. Riscul este foarte mare in cazul instalatiilor vechi si a lipsei filtrului Y pe returul microcentralei.
- coroziunea datorata condensului aparut pe calea de evacuare a gazelor de ardere.
Fenomenul de condensare a vaporilor de apa din gazele de ardere apare atunci cand, pe traseul de la centrala pana la iesirea in atmosfera, gazele de ardere ajung la temperaturi sub ''temperatura punctului de roua'' (aproximativ 55 gr.C). Acest lucru poate fi evitat daca cosul este foarte bine izolat sau daca temperatura de iesire a gazelor de ardere este suficient de mare. Intrucat aceste conditii nu sunt indeplinite in multe cazuri, solutia este evacuarea condensului inainte de a ajunge pe elementele microcentralei, adica:
- in cazul microcentralelor cu tiraj natural: existenta colectorului de condens la baza cosului si a masurilor de evacuare a acestuia in exterior.
- in cazul microcentralelor cu tiraj fortat: montarea racordului de evacuare a gazelor arse cu o panta descendenta de minim 3%.
6. Vana deviatoare (vana cu trei cai)
6.1. Vana flusostatica (presostatica)
Functiile vanei deviatoare sunt:
1. Flusostat pentru sesizarea solicitarii de apa calda menajera: la deschiderea unui robinet de apa calda presiunea in camera C2 scade si membrana M este impinsa in sus comutand functionarea microcentralei pe acm.
2. Robinet (vana) cu trei cai: pozitia stabila a vanei, mentinuta de sistemul de arcuri din cele doua capete ale axului, este pe incalzire. Cand presiunile in camerele C1 si C2 sunt egale pozitia mediana a membranei M corespunde pozitiei de trecere a agentului primar sosit pe intrarea A catre turul instalatiei de incalzire (iesirea C). Cand membrana este impinsa in sus, pozitia celor doua sertare se modifica, agentul primar fiind dirijat de la intrarea A catre iesirea B (intrarea circuitului primar al schimbatorului de acm).
3. Sectiune (cale) de trecere a apei reci catre schimbatorul sanitar: odata cu deplasarea membranei M in sus se mareste si sectiunea de trecere a apei din camera C1 in camera C2 (discul inferior ramane pe loc in timp ce membrana se deplaseaza in sus), asigurand astfel debitul de apa rece care, dupa trecerea prin schimbatorul sanitar, se transforma in apa calda. In stare normala, atunci cand nu este deschis nici un robinet de acm, membrana mobila fiind in pozitie inferioara obtureaza trecerea dintre cele doua camere. Pentru egalizarea presiunii in cele doua camere exista totusi doua fante mici de comunicare practicete pe discul de etansare. In momentul deschiderii unui robinet de acm, prin deplasarea in sus a membranei sectiunea de trecere se mareste si va depinde de debitul de acm solicitat.
Sectiunea variabila este necesara pentru a mentine intodeauna (pe timpul functionarii pe acm) o diferenta de presiune intre cele doua camere, astfel incat membrana sa fie mentinuta in pozitie ridicata (contactul electric Ce este mentinut inchis).
4. Element de comanda pentru placa electronica: prin intermediul microcontactului electric Ce, actionat de teul din capul axului, se transmite catre placa electronica cererea de caldura:
- Ce deschis: functionare pe incalzire (nici un robinet de apa calda menajera nu este deschis).
- Ce inchis: functionare pe acm (exista cel putin un robinet de apa calda menajera deschis la debitul minim de comutare al vanei cu trei cai).
5. Regulator de debit pentru apa calda: cu ajutorul robinetului R se poate modifica debitul total de apa calda. Operatia ese necesara atunci cand presiunea retelei de apa rece este prea mare astfel incat obtinerea unor debite mici de acm, la robinet, este dificila (temperatura apei nu este stabila).
6. Robinet de incarcare al instalatiei (valabil numai pentru centralele PLANET si FORMAT.zip): robinetul este montat in camera C1 si deschide o cale de trecere prin corpul vanei intre camera C1 si zona agentului primar (intrarea A).
Vana cu trei cai reactioneaza la, deschiderea unui consumator de apa calda, numai daca presiunea pe reteaua de apa rece este mai mare decat presiunea minima indicata in manualul tehnic al microcentralei (aproximativ 0.3 bari) si debitul de acm solicitat depaseste o valoare minima
(aproximativ 2 litri/min). Valorile exacte pentru fiecare tip de microcentrala sunt date in fisa tehnica continuta in manualul de utilizare.
Corpul vanei se poate demonta in trei parti :
- capacul superior: se demonteaza prin desfacerea suruburilor de pe circumferinta. Demontarea capacului se poate face numai dupa indepartarea suportului microcontactului electric (fixat de capac printr-o clema elastica) si a teului de actionare a microintrerupatorului. Capacul este mentinut sub tensiune de doua arcuri interioare si de aceea, la desprindere, trebuie tinut strans si deplasat usor in lungul axului. In centrul capacului, pe partea interioara, se afla sistemul de etansare a zonei de trecere a axului prin capac, format din bucsa de teflon, oringul din cauciuc si piulita de fixare.
- corpul camerei flusostatice : contine sistemul membranei elastice si jumatatea superioara a axului. Axul vanei este compus din doua segmente asezate cap in cap dar, care, datorita sistemelor de arcuri din cele doua capete, lucreaza ca un singur element.
- corpul robinetului cu trei cai : contine sistemul cu doua sertare care asigura comutarea agentului primar prin deplasare longitudinala. Sistemul de sertare este fixat pe segmentul inferior al axului cu doua saibe zeger. Cele doua corpuri se separa prin desfacerea a doua suruburi cu cap imbus aflate in partea de mijloc a vanei.
Acest tip de vana deviatoare este prezenta la urmatoarele microcentrale :
- SIME : FORMAT, modelele cu preparare instantanee de acm,
FORMAT.zip, toate modelele,
PLANET, PLANET DEWY
- HERMANN : SUPERMICRA,
HABITAT DUAL
- BIASI : SOLAR
6.2. Vana deviatoare motorizata
Vana cu trei cai care echipeaza microcentrala murala EURA si microcentrala de pardoseala AQUA PLUS este diferita, in sensul ca in locul camerei cu membrana care deplasa, sub actiunea presiunii de retea, robinetul de comutare a agentului primar, in acest caz exista un servomotor electric comandat din placa electronica. Ori de cate ori se deschide un robinet de apa calda servomotorul schimba pozitia sertarului astfel incat agentul primar, intrat prin racordul inferior, va fi dirijat catre schimbatorul sanitar.
6.3. Vana deviatoare cu electromagnet
Microcentralele VITOPEND sunt echipate cu un alt tip de vana cu trei cai (figura alaturata):
Sistemul de actionare a robinetului cu trei cai se bazeaza pe un electromagnet si un sistem de parghii, intregul mecanism fiind inglobat intr-un modul hidraulic impreuna cu pompa de circulatie si setul de racorduri hidraulice.
Probleme de service
Defect |
Manifestare |
Cauza posibila |
Remediere |
Centrala nu functioneaza pe acm |
1. debitul de acm este normal, arzatorul nu se aprinde la deschiderea unui robinet de acm. 2. debitul de acm este foarte redus. Arzatorul nu se aprinde sau functioneaza cu intermitente. |
1. membrana este perforata 2. depuneri de calcar in camera superioara, membrana blocata |
1. inlocuire membrana 2. demontare, curatire, eventual inlocuire membrana si oringuri. |
Debit (presiune) acm redus |
Temperatura acm normala, debitul este mult redus fata de apa rece. |
Robinetul R este inchis |
Verificare, reglare debit |
Scurgeri de apa pe langa axul vanei |
Apar picaturi de apa (depuneri de calcar in exterior) in zona superioara sau in sectiunea de mijloc a vanei. |
Din cauza depunerilor de calcar pe axe se distrug oringurile de etansare |
Demontare completa, curatire, inlocuire oringuri de cauciuc. |
Incalzirea partiala a radiatoarelor pe timpul verii |
1. scaunele de etansare ale sertarelor de comutare a agent ului primar sunt corodate. 2. cursa sertarului nu mai este completa |
Agentul primar ''scapa'' si pe circuitul de incalzire, la functionarea pe acm. |
Demontare parte inferioara, curatire, inlocuire oringuri de etansare sau componente defecte. |
7. Fluxostatul de acm
Dupa cum se poate observa vanele cu trei cai actionate cu servomotor electric sau electromagnet nu mai au posibilitatea sa reactioneze direct la deschiderea unui robinet de apa calda, de aceea apare necesitatea existentei unui detector al solicitarii de apa calda (fluxostat). Acest tip de fluxostat este intalnit la toate microcentralele care au vana cu servomotor (electromagnet) sau schimbator bitermic (cazul centralelor HABITAT si FORMAT.zip OF). Se monteaza, in general, pe intrarea de apa rece, intodeauna in pozitie verticala, principiul de functionare incluzand si o latura gravitationala.
Regim incalzire Regim acm
Realizarea constructiva consta in introducerea pe teava de apa rece a unui corp din material magnetic care isi schimba pozitia atunci cand prin conducta circula apa (s-a deschis un robinet de apa calda). Cele doua pozitii sunt semnalizate diferit cu ajutorul unui microcontact electric montat in exteriorul tevii si care este sensibil la campul magnetic. Depunerea calcarului pe peretii conductei si/sau pe cilindrul mobil al flusostatului poate duce la blocarea acestuia intr-una din cele doua pozitii. Daca se blocheaza in pozitia inferioara, centrala nu va mai sesiza deschiderea unui robinet de acm si flacara nu se mai aprinde.
Daca se blocheaza in pozitia superioara, contactul electric va ramane tot timpul inchis si flacara arzatorului nu se va opri nici dupa inchiderea consumatorilor de acm. In acest caz, daca nu exista o cerere de caldura pe zona de incalzire si pompa nu porneste imediat, temperatura in schimbatorul primar va creste rapid si apa incepe sa fiarba.
8. Schimbatorul secundar
In schimbatorul secundar apa rece, sosita din retea dupa trecerea prin vana cu trei cai, preia caldura de la agentul primar si este livrata sub forma de apa calda menajera. Toate microcentralele Romstal, cu o singura exceptie - EURA, utilizeaza schimbatoare secundare in placi, din inox, executate prin brazare.
Are avantajul ca ofera o mare suprafata de schimb de caldura, deci o eficienta ridicata, intr-un volum redus.
Sectiunile de trecere fiind destul de reduse schimbatorul prezinta sesibilitate la depuneri de calcar, masurile luate in cazul schimbatoarelor primare fiind valabile si aici. Mai mult, printr-un schimbator secundar circuland de fiecare data apa proaspata, de la retea si nu una recirculata, posibilitatea depunerii calcarului este mult mai mare. Au avantajul, in schimb, ca fiind din inox, suporta mai bine spalarile chimice repetate.
Schimbatorul secundar si robinetul de incarcare al instalatiei sunt singurele doua puncte in care circuitul agentului primar si cel de apa rece / apa calda se pot intalni. Daca se constata o variatie a presiunii in circuitul primar, dependenta de inchiderea / deschiderea unui robinet de apa calda, inseamna ca schimbatorul primar s-a perforat in interior sau s-a uitat deschis robinetul de incarcare.
Reducerea debitului de acm si a temperaturii apei calde menajere (la temperaturi normale pe agentul primar) poate avea drept cauza depunerea de calcar pe sectiunile schimbatorului secundar.
In cazul in care fenomenul se manifesta in aceiasi masura si pe incalzire, problema trebuie cautata in zona schimbatorului primar.
By-pass-ul automat
O alta protectie la blocarea circulatiei corecte a agentului primar prin microcentrala, este by-pass-ul automat montat, la intrarea microcentralei, intre tur si retur.
By-pass-ul este o supapa unisens, cu arc, care se deschide la o diferenta de presiune prestabilita (prin tensionarea arcului) facand posibila circulatia agentului primar in interiorul microcentralei.
Este util in cazul in care, din cauze diverse (inchiderea accidentala a unui robinet de izolare a centralei de instalatie, inchiderea capetelor termostatate de pe toate corpurile de incalzire etc.), se intrerupe circulatia agentului primar prin instalatie (si centrala).
Efectul imediat este fierberea apei in shimbatorul primar, iar in timp, pompa va functiona fara circulatie de lichid (supraincalzire, uzura lagare). Blocarea debitului pe instalatie are ca efect si scaderea presiunii in aspiratia pompei (in dreapta by-pass-ului) si cresterea presiunii in refulare (inclusiv in stanga by-pass-ului), diferenta de presiune create ducand la deschiderea supapei si circulatia apei direct intre retur si tur. In acest fel cresterea temperaturii in schimbator, desi rapida, nu mai duce la fierbere, centrala oprindu-se normal la limita de temperatura.
By-pass-ul este montat in imediata apropiere a racordurilor de tur si retur in corpul blocului hidraulic de intrare/iesire.
Pentru exemplificare, in desenul alaturat, se prezinta locul de montaj si componentele din care este constituit by-pass-ul in cazul microcentralei FORMAT.zip.
In cazul in care nu se doreste utilizarea by-pass-ului, poate fi exclus si inlocuit cu un sistem de izolare si etansare.
Blocul hidraulic din figura contine urmatoarele componente :
1. by - pass automat,
2. set pentru excluderea by-pass-ului,
3. corpul pompei de circulatie,
4. dezaerator automat,
5. schimbator sanitar in placi,
6. vana cu trei cai,
7. flusostat pentru circuitul primar.
Circuitul de combustibil
Circuitul de alimentare cu combustibil cuprinde:
- filtrul regulator / stabilizator de gaz (nu face parte din microcentrala),
- electrovana de gaz,
- arzatorul,
- circuitul de aprindere,
- circuitul de supraveghere a flacarii.
1. Filtrul stabilizator / regulator
Filtrul stabilizator / regulator indeplineste trei functii (cuprinse de altfel in denumire):
- filtrare: in camera de intrare a gazului exista o pasla, cu o retea foarte fina care opreste eventualele impuritati de pe reteaua de gaz (rugina, bucati de sudura, canepa etc).
- reglare: prin rotirea surubului superior se poate la iesirea filtrului orice valoare, evident in cadrul domeniului de lucru al filtrului.
- stabilizare: odata fixata o presiune de iesire aceasta va fi pastrata chiar la variatii mari ale presiunii de intrare.
Toate microcentralele au nevoie la intrare de o presiune de 20 mbari, in regim dinamic. Filtrul se va regla la prima pornire a microcentralei la puterea maxima.
Diametrul de intrare/iesire al filtrului va respecta diametrul tevii de pe coloana de alimentare cu gaz. Intrucat variatiile retelei de gaz din Romania sunt destul de mari, este obligatorie montarea filtrului stabilizator / regulator la intrarea microcentralei.
2. Electrovana de gaz
Electrovana de gaz este elementul care asigura controlul (deschiderea / inchiderea, reglarea si oprirea de siguranta) debitului de gaz care trece de la retea catre camera de ardere.
Componenta:
V1 - vana de siguranta. Este controlata printr-un semnal electric (220 Vac sau 220 V acr) de tipul ''tot sau nimic''. Are rolul de a deschide si inchide complet debitul de gaz atunci cand primeste comanda respectiva de la placa electronica a microcentralei sau, in cazul centralelor HERMANN, de la blocul de aprindere/ionizare. Vana de siguranta nu modifica parametrii (debitul, presiunea) retelei de gaz de la intrarea electrovanei.
V2 - vana de presiune minima. Este comandata in acelasi timp si cu acelasi semnal ca si vana de siguranta. Semnalul de comanda se aplica in serie sau in paralel (depinde de producator) pe cele doua bobine. Vana de presiune minima lucreaza tot in regim de inchis / deschis complet, dar cursa ei este reglabila din exterior, fiind stabilita la valoarea de presiune minima indicata in manualul tehnic al centralei.
In concluzie, deschiderea doar a celor doua vane V1 si V2 are ca efect functionarea arzatorului la puterea minima.
Din punct de vedere al semnalului de comanda se intalnesc urmatoarele situatii :
- Pentru microcentralele care au bloc de aprindere / ionizare (EURA,SUPERMICRA, HABITAT) semnalul este o tensiune alternativa redresata (bialternanta) de 220 V.
- Microcentralele PLANET au bobonele V1si V2 alimentate la 24 Vac.
- Toate celelalte au alimentare la tensiunea de retea, 220 Vac.
Vm - vana de modulatie. Difera de celelalte doua intrucat deplasarea sertarului de inchidere este variabila, in functie de semnalul de comanda aplicat pe bobina. Tensiunea de comanda este analogica si poate lua orice valoare in limitele 0.17/24 Vcc, in functie de comanda placii electronice. Deschiderea bobinei de modulatie, montata, dupa cum se vede in paralel cu bobina de presiune minima, creste presiunea gazului pe iesirea vanei peste nivelul dat de bobina V2 (presiunea minima) pana la presiunea maxima a microcentralei (parametru dat in manualul tehnic si fixat de fiecare producator).
Cele doua valori reglate, presiunea minima si maxima, reprezinta limitele de variatie ale presiunii pe arzator, ceea ce, transformat in valori de putere, definesc domeniul de modulatie al puterii microcentralei. Cele doua limite sunt reglate la punerea in functiune sau ori de cate ori este cazul, prin cele doua suruburi de reglaj concentrice, aflate pe axul bobinei de modulatie (pozitiile 2 si 3 din figura de mai jos).
Pentru toate vanele de gaz piulita exterioara (poz. 2) reprezinta reglajul presiunii maxime iar piulita (surubul in cazul vanelor SIT) interioara (poz. 3) reglajul presiunii minime. Microcentrala EURA face exceptie, functiile fiind inversate.
Pozitia 1 reprezinta capacul de protectie, din plastic, la electrovanele tip HONEYWELL fiind fixat cu surub, la cele tip SIT cu o clema de fixare.
Presiunile se pot masura pe cele doua stuturi de masura, dupa desfacerea surubului de etansare.
Presiunea maxima se va regla cu microcentrala functionand la putere maxima (regim acm, debitul de acm mai mare decat valoarea maxima data in cartea tehnica, potentiometrul pentru temperatura acm, la maxim) iar presiunea minima cand centrala functioneaza la putere minima (tensiunea pe bobina de modulatie este zero). Cel mai simplu mod de a simula puterea minima este deconectarea alimentarii bobinei de modulatie (se va scoate unul din conductoarele de pe bobina de modulatie).
Masurarea corecta a presiunilor pe iesirea vanei de gaz se face utilizand un manometru de gaz diferential in montajul din figura de mai sus. Intrucat intre vana de gaz si camera etansa exista o conexiune prin tub flexibil care tine cont de depresiunea creata in camera etansa la pornirea ventilatorului, corectand presiunea gazului, este bine ca si masurarea presiunii reglate sa se faca cu corectia respectiva. Este nevoie, deci, de un teu si doua tuburi flexibile care se vor conecta in modul de mai sus.
Efectuarea reglajelor cu masurarea presiunii doar pe punctul de masura pe iesire (un singur tub flexibil racordat pe intrarea + a manometrului) poate duce la abateri de la valorile impuse in limita de +/- 1 mb.
Pentru vizualizarea principalelor componente ale unei vane de gaz se da mai jos exemplul unei vana de gaz tip SIT 837 TANDEM utilizata, destul de des, pe microcentralele livrate de Romstal.
1. racord de intrare gaz (3/4'),
. racord de iesire gaz (3/4'),
3. priza de masura a presiunii de intrare,
4. priza de masura a presiunii de iesire,
5. compensator pentru variatia presiunii din camera etansa,
6. compensator pentru variatiile presiunii atmosferice,
7. bobina de modulatie,
8. piulita de reglaj a valorii de presiune maxima (Pmax.),
9. surub pentru reglajul valorii de presiune minima (Pmin.)- in cazul vanelor tip HONEYWELL VK 4105M este tot o piulita,
10. blocul bobinelor Ev1 si Ev2 (pentru vanele SIT acesta poate fi comandat ca piesa de schimb si inlocuit, pentru cele HONEYWELL, nu),
11. conectorul pentru bobinele Ev1 / Ev2, un pin pentru impamantare, cate un pin pentru doua capete ale bobinelor Ev1 si Ev2 si unul pentru celelalte doua capete legate impreuna. Continuitatea bobinelor poate fi masurata cu un ohmetru, rezistentele normale putand sa ia valori intre 6..700 ohmi si 45 Kohmi. Bobinele pot fi legate in serie sau in paralel, functie de tipul electrovanei si sunt comandate cu tensiune de 220 V curent alternativ (ac) sau 220V curent redresat (Vrac). Pentru toate vanele de gaz comanda este unica pentru ambele bobine. Comanda poate fi data din placa electronica (microcentralele SIME si VIESSMANN) sau din blocul de aprindere / ionizare montat pe vana (microcentralele produse de HERMANN).
12. conectorul bobinei de modulatie, doi pini pe care se aplica tensiunea de comanda a puterii instantanee a microcentralei, semnal continuu intre 0 si 24 Vcc (bobinele de la vanele HONEYWELL au valoarea maxima de 17 Vcc),
13. surubul de fixare a blocului de bobine,
14. sigiliu
Nu este recomandata demontarea vanei de gaz mai departe de blocul bobinelor. Fiind un element de siguranta a carui defectare poate avea consecinte grave si un ansamblu de mecanisme destul de fin si complex, consideram ca un operator service care a 'umblat' intr-o vana de gaz nu prea mai are somnul linistit.
Nota : La electrovanele tip HONEYWELL inlocuirea blocului bobinelor Ev1/Ev2 se poate face numai daca se demonteaza complet si ansamblul de reglare al presiunilor impreuna cu bobina de modulatie. Acest lucru implica ruperea sigiliului, deci este interzis.
La electrovanele tip SIT blocul bobinelor se demonteaza independent prin desfacerea unui surub din centrul blocului de bobine.
Pentru functionarea corecta si de lunga durata a microcentralei este necesara fixarea a patru valori de presiune :
- Pmin - presiunea minima,
- Pmax - presiunea maxima,
- Pa - presiunea de aprindere,
- Pmi - presiunea maxima pe incalzire.
Valorile acestora sunt date in graficul de mai jos :
Pmin si Pmax reprezinta limitele domeniului de variatie al puterii microcentralei, domeniu utilizat, in cea mai mare parte pentru producerea apei calde menajere. Intrucat pe incalzire necesarul de caldura estede cele mai multe ori mai mic, exista posibilitatea reducerii domeniului de variatie, prin limitarea puterii maxime a arzatorului, numai in faza de incalzire - Pmi.
Valoarea Pmi se poate deduce din calculul necesarului de caldura al locuintei si al graficului presiune/putere dat in manualele tehnice ale microcentralelor. Reglarea unei valori corecte pentru Pmi are ca efect functionarea centralei in regim continuu (intervale de functionare lungi la putere redusa).
Exemplu :
Pentru o instalatie (cladire) al carei necesar de caldura este de 18 KW, pentru o centrala de 25 KW se va regla Pmi la 5,7 mbari, iar pentru o centrala de 30 KW la 4,4 mbari.
Valorile Pmin si Pmax sunt stabilite mecanic prin reglajele de pe vana de gaz, descrise mai sus.
Valorile Pa si Pmi sunt stabilite in moduri diferite, in functie de tipul microcentralei :
- Pentru toate microcentralele produse de SIME cele doua valori pot fi modificate din exteriorul panoului de comanda, prin doua fante aflate sub butonul de reglaj al temperaturii pe incalzire.
Potentiometrele de reglaj sunt montate pe placa electronica a microcentralei, tijele de reglaj putand fi rotite cu o surubelnita cu cap drept. Rotind in sensul acelor de ceasornic valoarea creste, maximul fiind egal cu Pmax. Rotind in sens invers acelor de ceasornic valoarea scade, limita minima fiind Pmin.
- Pentru microcentralele HABITAT aceste valori sunt fixate de producator si nu pot fi modificate : Pa = 40 % din Pmax si Pmi = Pmax.
- Pentru microcentralele MICRA si SUPERMICRA potentiometrele de reglaj se gasesc tot pe placa electronica dar nu sunt accesibile din exterior, pentru modificarea valorilor fiind necesara indepartarea capacului de protectie al panoului frontal.
- Pentru microcentralele EURA cele doua valori se stabilesc prin setarea parametilor 3 (Pa) si 4 (Pmi) (valorile reprezinta procente din Pmax).
Aprinderea microcentralei
Secventa de aprindere a unei microcentrale (din punct de vedere al presiunilor pe iesirea vanei de gaz) se desfasoara dupa un profil dat in figura de mai jos. In primul moment, dupa comanda de deschidere a vanei de gaz, valoarea presiunii este egala cu Pa (panta de crestere este data de inertia mecanica a sistemului de inchidere/deschidere) si se mentine aproximativ 5 secunde. Dupa trecerea timpului de aprindere presiunea trece la valoarea minima Pmin si se mentine un timp stabilit de producator. De obicei Tm are valoarea de 7 . 10 secunde (exceptie face microcentrala PLANET care, la pornirea in regim de incalzire, ramane pe Pmin timp de 60 de secunde). Dupa acest timp valoarea presiunii la iesirea vanei de gaz se stabileste in functie de comanda placii electronice, conform cu algoritmul de modulare al puterii.
3. Arzatorul, camera de ardere
De la iesirea vanei, gazul trece in distribuitorul (rampa) de gaz si mai departe prin duzele arzatorului este injectat prin intrarea tuburilor de ardere catre camera de ardere. Forma constructiva a tuburilor de ardere (tuburi Venturi) permite amestecul proportional intre aer si gaz, astfel incat arderea sa fie optima la valori diferite ale debitului de gaz.
La trecerea gazului prin tubul Venturi se creaza zone de depresiune pe circumferinta tubului, zone pe unde patrunde aerul de amestec. Intrucat depresiunea creata este proportionala cu viteza de trecere a jetului de gaz, deci, in final, cu presiunea gazului la iesirea duzei, proportia amestecului aer / gaz se va pastra constanta pe tot intervalul de modulatie al puterii.
Problema arzatoarelor atmosferice este ca, in camera de ardere, pe langa aerul primar din amestec, patrunde si aerul secundar, printre elementele arzatorului, aer care participa si el la reactiile care au loc in camera de ardere.
Cantitatea de aer secundar nu se mai modifica proportional cu debitul de gaz, ea ramanand aproximativ constanta pe tot domeniul de modulatie. Rezulta ca, desi la puterea maxima, amestecul aer/gaz este cel optim si arderea are loc cu randament maxim si emisie de noxe minima, pe masura ce puterea scade, proportia amestecului se schimba in sensul excesului de aer (oxigen). Randamentul arderii se diminueaza (in limita a 1 . 2 procente) pentru ca aerul in exces, desi nu mai participa la procesul de producere a caldurii, traverseaza camera de ardere si pleaca pe cos cu o cantitate de caldura.
Diminuarea de randament (de altfel destul de mica) datorata modulatiei puterii este, insa, compensata de o serie de avantaje clare pe care le ofera procedeul de modulatie:
- evitarea pornirilor / opririlor dese ale arzatorului, stiut fiind ca pe aceste perioade randamentul arderii si emisiile de noxe sunt incontrolabile,
- marirea duratei de viata a echipamentelor prin evitarea regimurilor tranzitorii repetate
(deplasari mecanice, frecari, incalziri, etc.),
- evitarea pierderilor locale de caldura, suplimentare, prin functionarea la temperaturi reduse atunci cand cererea de caldura este mica.
Solutia pentru imbunatatirea randamentului arderii si a evitarii diminuarii de randament la micsorarea puterii este inchiderea (etanseizarea) camerei de ardere la partea inferioara, astfel incat aerul care participa la ardere sa fie numai aer primar (aer care intra in amestec cu gazul inainte de patrunderea in camera de ardere).
Acest tip de arzator 'cu preamestec total de aer' , este utilizat la microcentralele de pardoseala tip LOGO de la SIME si la grupurile termice VITOGAZ, produse de VIESSMANN.
4. Circuitul de aprindere / ionizare
In acelasi timp cu comanda vanei de gaz este comandat si transformatorul de scanteie.
Comanda se da sub forma unor impulsuri de tensiune (220 V) pe primarul transformatorului de scanteie, rezultand pe secundar impulsuri de 1518 KV care se aplica pe electrodul de aprindere.
Aceste impulsuri dau nastere unor descarcari electrice intre capatul electrodului de aprindere si carcasa metalica a centralei sub forma unor scantei intermitente. Electrovana de gaz si transformatorul de scanteie raman activate impreuna, pe durata timpului de siguranta (48 secunde).
Daca presiunea de aprindere a fost reglata corect, flacara se va aprinde si microcentrala va intra in regim normal de functionare. Pot exista,insa si situatii neprevazute, in care flacara nu se aprinde, din diverse motive, si cand inchiderea imediata a vanei de gaz este vitala:
- lipsa gazului pe reteaua de alimentare,
- aer pe instalatia de alimentare cu gaz (in urma unor lucrari de reparatii sau extindere),
- circuit de aprindere defect,
- reglaj defectuos al vanei de gaz, etc.
In toate cazurile, mentinerea vanei de gaz deschisa, dupa trecerea timpului de siguranta ar insemna ca, in final gazul sa patrunda in camera de ardere si, mai departe in incaperea unde este montata microcentrala. Este deci necesar un element de detectie al flacarii, pe perioada timpului de siguranta, care sa valideze mai departe functionarea microcentralei sau sa o blocheze in cazul in care ceva nu este in regula. Acest element este electrodul de ionizare. Pe durata timpului cat este mentinuta scanteia sau imediat dupa aceea, pe electrodul de ionizare se aplica o tensiune din placa electronica, care in momentul aparitiei flacarii in spatiul dintre electrod si carcasa arzatorului, datorita ionizarii aerului, genereaza un curent catre placa electronica (curent de ionizare). Acest curent este sesizat de un circuit de pe placa electronica si constituie confirmarea ca centrala functioneaza normal. Lipsa curentului de ionizare, dupa trecerea timpului de siguranta (57 secunde) constituie avarie si duce la blocarea microcentralei. Repornirea are loc numai dupa resetarea manuala.
Din punct de vedere al realizarii practice a circuitelor de aprindere / ionizare se disting trei situatii :
1. Microcentralele produse de firma Hermann - EURA, SUPERMICRA si HABITAT - au montat pe vana de gaz un modul de aprindere / ionizare care se ''ocupa '' de partea de aprindere si supraveghere a flacarii. Practic, placa electronica a microcentralei, in momentul aparitiei unei cereri de caldura, transmite o comanda catre modulul de aprindere / ionizare (sub forma unei tensiuni de 220 V ac) si acesta initiaza secventa de aprindere si supraveghere a flacarii.
Modulul se cupleaza direct pe conectorul vanei de gaz si asigura :
- tensiunea de comanda pentru bobinele EV1 si EV2 ale vanei de gaz (comanda bobinei de modulatie se face tot din placa de baza),
- tensiunea de scanteie pentru electrodul de aprindere,
- circuitul de ionizare,
- comanda ventilatorului de evacuare gaze arse,
- sesizarea starii contactelor de la presostatul (termostatul) de gaze arse.
- circuitul de reset.
2. Microcentralele FORMAT si FORMAT.zip de la SIME au transformatorul de scanteie in afara placii electronice si un singur electrod care indeplineste ambele functii : de aprindere si de ionizare. Restul elementelor sunt continute in placa electronica de baza.
Simultan cu comanda de deschidere a vanei de gaz, se aplica si tensiunea de comanda pe primarul transformatorului de aprindere (impulsuri de 220 V) care este mentinuta pe durata timpului de siguranta. Apoi placa electronica comuta iesirea transformatorului in intrare pentru curentul de ionizare care este mentinuta pe toata durata cat flacara este aprinsa.
3. Microcentralele din gama PLANET, LOGO au toate elementele (inclusiv transformatorul de aprindere) cuprinse pe placa electronica si doi electrozi (aprindere si ionizare) conectati direct pe placa.
Circuitul de evacuare a gazelor de ardere
- Microcentrale cu camera de ardere etansa si tiraj fortat
Atat aspiratia aerului necesar arderii cat si evacuarea gazelor arse se fac cu ajutorul unui ventilator cu turatie constanta, montat la iesirea camerei de colectare a gazelor arse.
Ventilatorul aspira gazele de ardere dupa ce acestea au trecut printre lamelele schimbatorului primar si le evacueaza pe sectiunea centrala a kit-ului coaxial, spre exterior. In acelasi timp, in camera etansa se creaza o depresiune care face ca aerul atmosferic sa patrunda prin sectiunea exterioara a aceluiasi kit coaxial in camera etansa, constituind aerul proaspat necesar arderii (atat ca aer primar cat si ca aer secundar).
Dupa
cum s-a spus si in subcapitolul anterior, randamentul si calitatea arderii
depind in primul rand de proportia de amestec aer / gaz. Intrucat turatia
ventilatorului de evacuare / aspiratie este
Exista in cartile tehnice ale fiecarei microcentrale date privind lungimea maxima si minima admisa pentru fiecare tip de racord. In cazul in care lungimea racordului este mai mica de 1m, pe sectiunea de aspiratie se introduce o flansa de obturare partiala. Pentru lungimi necesare mai mari de 4m solutia este utilizarea de racorduri separate cu sectiuni mai mari decat cele ale kit-ului coaxial.
Toate microcentralele comercializate de Romstal au posibilitatea montarii unui kit coaxial (varianta de livrare standard) sau, optional, a doua racorduri separate.
Pentru inlocuirea variantei standard (cu kit coaxial) cu varianta cu racorduri separate, exista doua modalitati diferite, in functie de modelul microcentralei :
Varianta 1. Pentru FORMAT si PLANET de la SIME si pentru VITOPEND 100 de la VIESSMANN exista o singura decupare in partea superioara a camerei etanse cu doua sectiuni concentrice, una pe aspiratie, la exterior si una pe refulare, la interior. Microcentrala se lireaza echipata cu o flansa de prindere pentru kit-ul coaxial.
Pentru trecerea pe racorduri separate, se indeparteaza flansa existenta si in locul ramas liber se monteaza un sistem care transforma sectiunea cu racorduri concentrice intr-una cu racorduri separate (a se vedea figura alaturata).
1. garnitura de izolare,
2. suruburi de fixare,
3. piesa de trecere racorduri coaxiale - racorduri separate,
4. diafragma cu sectoare pentru obturarea partiala a sectiunii de aspiratie.
Varianta 2. Pentru toate microcentralele livrate de firma HERMANN (EURA, HABITAT, SUPERMICRA) si pentru microcentralele FORMAT.zip de la SIME in partea superioara exista doua decupari, una pentru kit coaxial si una doar pentru aspiratie. In varianta standard de livrare (cu kit coaxial) decuparea de pe aspiratie este obturata cu un capac.
Pentru trecerea pe racorduri separate (vezi figura din dreapta) se indeparteaza capacul de pe sectiunea de aspiratie si se monteaza in loc flansa de fixare a racordului de aspiratie si, eventual diafragma de obturare cu sectoare (nr.4) iar pe sectiunea centrala se obtureaza partea de aspiratie cu garnitura nr. 1 si flansa pentru racordul de evacuare (nr.3).
In cadrul secventei de pornire a unei microcentrale cu tiraj fortat, una din coditiile de deschidere a vanei de gaz, este existenta unui debit normal pe calea de evacuare a gazelor rezultate din ardere. Inainte de aplicarea comenzii de deschidere a vanei de gaz (cu un anumit interval de timp necesar preventilarii camerei de ardere) placa electronica porneste ventilatorul. Acest lucru nu ar fi suficient pentru siguranta in functionare a microcentralei, intrucat pot exista situatii in care conditia de debit de evacuare a gazelor arse sa nu fie indeplinita :
- bobina ventilatorului intrerupta,
- ventilator blocat,
- calea de aspiratie infundata,
- calea de evacuare obturata partial sau total.
Este nevoie, deci, de un element care sa intervina dupa ce s-a dat comanda ventilatorului si care sa confirme faptul ca debitul de evacuare gaze arse este cel optim. Acest element este, in cazul microcentralelor cu tiraj fortat, presostatul diferential pentru gaze arse.
Functionarea lui este data in figura de mai jos.
Presostatul este, de fapt, o incinta separata in doua camere de o membrana elastica.
Cele doua camere sunt conectate, prin doua tuburi flexibile, la doua racorduri fixate unul in amonte (racordul ''- '') si unul in aval (racordul ''+ '') de ventilator.
Functionarea corecta a ventilatorului duce la existenta unui debit de aer prin tubulatura de aspiratie / evacuare (evident daca aceasta nu este infundata) si totodata la o diferenta de presiune intre aspiratia si refularea ventilatorului. Prin tuburile racordate la presostat, aceasta diferenta de presiune deplaseaza membrana impreuna cu tija spre exteriorul presostatului si, daca diferenta de presiune are o anumita valoare prestabilita, este atacat microcontactul electric, acesta transmitand placii electronice ca gazele de ardere sunt evacuate corect in exterior si se poate porni, in siguranta, aprinderea arzatorului.
Cand nu exista o ciculatie corecta de aer prin tubulatura de aspiratie/evacuare aer/gaze de ardere, membrana sta in pozitie mediana datorita arcului din interior, ceea ca corespunde pozitiei Ni a contactului electric (poz. 1 din figura). In cadrul secventei de pornire a microcentralei, placa electronica testeaza, inainte de comanda de alimentare cu tensiune a ventilatorului, continuitatea contactului C - Ni. Daca acesta este inchis se valideaza comanda de pornire a ventilatorului si, dupa trecerea unui interval de timp (23 secunde) necesar stabilizarii debitului si turatiei ventilatorului, se testeaza continuitatea contactului C - Nd. Daca si acesta este inchis inseamna ca procesul de alimentare cu aer proaspat si evacuare a gazelor de ardere se desfasoare corect si secventa de pornire continua normal.
Starile de avarie care pot sa apara sunt :
1. Contactul C - Ni nu este inchis inainte de comanda ventilatorului. Cauzele posibile pot fi :
- lipirea contactului pe pozitia Nd,
- defectarea presostatului,
- blocarea microcontactului si/sau a tijei presostatului,
In acest caz microcentrala ramane in asteptare (unele semnalizeaza avaria, altele nu) pana cand cotactul respectiv se reface. Secventa de pornire se reia dupa oprirea si repornirea microcentralei. Microcentrala PLANET semnalizeaza distinct acest tip de avarie prin aprinderea led-ului 50 de pe panoul frontal in mod clipitor. In cele mai multe cazuri problema se rezolva prin inlocuirea presostatului.
2. Contactul C - Nd nu se inchide dupa comanda de pornire a ventilatorului.
Cauze posibile :
- ventilatorul nu porneste : - bobina intrerupta,
- mecanism blocat,
- tensiunea de 220V nu ajunge pe bornele bobinei ventilatorului.
- debitul de aer nu este suficient :
- pe paletele ventilatorului s-a depus praf (combinatia praf/umiditate ridicata este principala cauza),
- canalul de aspiratie este infundat (frunze, pungi de plastic, gheata - in special in zonele unde temperatura scade sub -15 gr.C)
- canalul de evacuare este infundat,
- etansarea intre canalul de aspiratie si cel de evacuare nu este corecta.
In aceasta situatie microcentrala intra in avarie si ramane blocata pana cand este resetata manual.
- microcentrale cu camera de ardere deschisa si tiraj natural
Pentru microcentralele cu tiraj natural nu este posibila protectia cu presostat diferential, intrucat, pe traseul de aspiratie / evacuare, nu mai exista doua puncte intre care sa se creeze o diferenta de presiune sesizabila cu un presostat. In acest caz singura problema care poate sa apara este obturarea partiala sau totala a traseului de evacuare a gazelor de ardere.
Toate arzatoarele cu tiraj natural au nevoie de un compensator de tiraj care sa compenseze variatiile debitului de aer pe cos, stiut fiind ca tirajul unui cos este variabil (depinde, in general de conditiile atmosferice). Compensatorul de tiraj permite aspiratia unui debit de aer pe cos, care sa nu treaca prin camera de ardere a microcentralei, astfel incat variatiile de debit ale tirajului sa nu duca la variatii ale debitului de aer prin arzator (proportia amestecului aer /gaz, un factor foarte important in randamentul si calitatea arderii, nu trebuie sa fie influentata de variatiile tirajului).
Astfel, dupa cum se vede in figura alaturata, diferenta de tiraj este preluata direct din camera in care este instalata centrala, deci, prin zona termostatului de gaze arse (Tf) va trece un debit de aer la temperatura camerei (maxim 40 gr.C). Aceasta este starea normala de functionare a microcentralei si in acest caz contactul termostatului Tf este inchis.
In schimb daca cosul se infunda, gazele de ardere care nu mai trec pe cos in atmosfera vor trece in camera in care este montata microcentrala, pe traseul compensatorului de tiraj, deci si prin zona termostatului Tf. Temperatura gazelor de ardere fiind de peste 100 gr.C, termostatul, care in general, este reglat la valoarea de 60 gr.C, va deschide contactul electric, semnalizand placii electronice ca evacuarea gazelor de ardere nu se face in conditii normale. Un termostat care functioneaza corect trebuie sa deconecteze in maxim 1 minut de la obturarea completa a cosului.
Circuite electrice / electronice
Placa electronica de comanda
Conexiunile la placa electronica se fac prin intermediul unui set de conectori diferiti intre ei prin dimensiuni si / sau numarul de pini. Functionarea unei placi electronice se bazeaza pe un microprocesor (cazul microcentralelor EURA, SUPERMICRA, PLANET, LOGO) sau pe o memorie digitala, asimilabila unui microprocesor (microcentralele FORMAT, FORMAT.zip, HABITAT, VITOPEND). Memoria este incarcata cu un program (software) de catre firma producatoare care este rulat permanent, cu o anumita frecventa (MHz). In cadrul acestui program, toate intrarile pe placa electronica (elemente de comanda, senzori, contacte electrice) sunt citite secvential (datorita vitezei mari de rulare a programului modificarea unei intrari este sesizata practic instantaneu) si, in functie de programul din memorie, se elaboreaza comenzile pentru elementele de executie (vana de gaz, pompa, ventilator, elemente de semnalizare etc.).
O placa electronica echipata cu microprocesor ofera facilitati in plus:
- posibilitatea modificarii unor parametrii de functionare, de catre utilizator, in vederea adaptarii la diferite aplicatii (EURA, EURA CONDENSING),
- posibilitatea afisarii digitale (alfanumerice) a unor parametrii (temperaturi, presiuni etc.)
(EURA, PLANET, LOGO).
- posibilitatea comunicarii printr-o magistrala de date (interfata digitala) cu echipamente supraordonate de reglare automata (EURA, SUPERMICRA, PLANET, LOGO).
- implementarea unor algoritmi de reglare in functie de temperatura exterioara (EURA, SUPERMICRA, LOGO si PLANET - numai prin LOGICA REMOTE CONTROL).
In functie de realizarea practica a partii de comanda, la microcentralele Romstal sunt intalnite urmatoarele situatii:
- Microcentralele PLANET, LOGO, VITOPEND au o singura placa electronica care contine toate elementele necesare (doar transformatorul de alimentare (cu rol de separare galvanica intre retea si placa) - 220 / 220 Vac - este in afara placii, in cazul centralelor PLANET si LOGO). La aceste microcentrale nu mai trebuie asigurata polaritatea corecta a fazei si nulului retelei de alimentare electrica.
- Microcentralele FORMAT si FORMAT.zip au o singura placa electronica dar transformatorul de aprindere si comutatorul de regim sunt in afara placii electronice. Aceste microcentrale au un singur electrod care indeplineste ambele functii: de aprindere si de ionizare. In faza de aprindere acesta functioneaza ca electrod de scanteie, iar dupa trecerea timpului de siguranta devine electrod de ionizare. Comutarea functiei se face din placa electronica. In acest caz transformatorul de scanteie se poate inlocui, ca piesa de schimb, in caz de defect. Trebuie tinut cont ca desi transformatorul lucreaza la tensiuni de 220 V pe primar, acesta nu rezista la alimentarea directa de la retea, deci nu trebuie incercat prin conectarea directa in priza. Tensiunea din primar reprezinta un tren de impulsuri de 220 V dar de durata foarte scurta (microsecunde). In secundar se obtine acelasi tren de impulsuri dar de 1518 KV.
- Microcentralele produse de HERMANN (EURA, SUPERMICRA, HABITAT) au doua placi electronice:
- placa electronica de baza,
- blocul de aprindere/ionizare, montat pe vana de gaz.
Blocul de aprindere / ionizare preia urmatoarele functii:
- comanda ventilatorului,
- supravegherea circuitului de gaza arse (intrarea presostatului diferential sau a termostatului de gaze arse),
- comanda bobinelor EV1-EV2 ale vanei de gaz,
- circuitul de aprindere (inclusiv transformatorul de scanteie),
- circuitul de supraveghere a curentului de ionizare,
Blocul de aprindere / ionizare este livrat de producatorul vanei de gaz si constituie piesa de schimb separata de placa electronica sau vana de gaz.
Placa electronica FORMAT.zip
M - bobina de modulatie a vanei de gaz,
VP - microcontactul vanei deviatoare (comutare incalzire - acm),
SM - sonda de temperatura a circuitului primar,
FL - flusostat (verificare debit pe circuitul primar),
TA - termostat de ambient (optional),
C - comutator mod de lucru 1,2 - intrerupator retea electrica,
3 - comutator vara - iarna,
4 - resetare avarii.
PI - pompa de circulatie,
TRA - transformator de aprindere,
EAR - electrod de aprindere - ionizare,
TS - termostat de siguranta,
EV 1-2 - bobinele vanei de gaz, (de siguranta si de presiune minima),
PF - presostatul de gaze arse,
V - ventilator.
F1 - siguranta alimentare placa electronica,
J7 - conector setare functionare gaz metan / GPL,
J8 - conector setare / anulare intarziere la pornire
TR - transformatorul de alimentare al placii electronice.
Cele patru potentiometre de pe placa au urmatoarele functii:
- Tincalzire - reglajul valorii maxime de temperatura a agentului primar, in regim de incalzire,
- Tacm - reglajul valorii maxime de temperatura a agentului primar, in regim de preparare acm,
- Papr. - valoarea presiunii de gaz pe arzator, in faza de aprindere,
- Pmax.inc. - valoarea presiunii maxime pe arzator in regim de incalzire.
Conectorii sunt toti diferiti intre ei, deci nu pot fi introdusi in alt cuplaj. Pe conectorul TA trebuie sa existe o punte de scurtcircuitare, daca nu se monteaza un termostat de ambient. Pe conectorii J7 si J8 se pot insera (stare ON) sau scoate (stare OFF) doi jumperi de scurtcircuitare care schimba starea parametrului respectiv:
- J7 . ON - functionare pe GPL,
- J7 . OFF - functionare pe gaz metan,
- J8 . ON - repornirea arzatorului dupa o oprire normala se face cu o intarziere de 3 minute, indiferent de necesarul de caldura.
- J8 . OFF - intarzierea descrisa mai sus este anulata, in acest caz repornirea arzatorului se face in momentul in care temperatura pe agentul primar scade cu 5 gr.C.
Placa electronica se inlocuieste in urmatoarele situatii:
- desi tensiunea de alimentare de la retea este corecta, nu se aprinde LED-ul de semnalizare a alimentarii si centrala nu porneste (se va controla inainte siguranta F1).
- nu se da comanda de pornire (tensiunea de alimentare) pentru elementele de executie (pompa, ventilator, vana de gaz), desi conditiile de pornire sunt indeplinite. Verificarea comenzii se face prin masurarea tensiunii electrice pe pinii corespunzatori de pe placa electronica sau pe conectorii de alimentare ai elementului respectiv.
- unul din senzorii de masura (sonde de temperatura, termostate, presostate, electrod de ionizare), desi este bun nu este sesizat de placa electronica. Verificarea unui senzor se face cu centrala scoasa de sub tensiune sau cu conectorul respectiv scos din placa. Constatarea se face prin masurarea rezistentei cu un ohmetru (sonde de temperatura, termostate, presostate). Existenta curentului de ionizare se constata prin inserierea intre electrodul de ionizare si placa electronica a unui microampermetru. Valoarea corecta trebuie sa fie de minim 6 microamperi, in prezenta flacarii.
- desi toate elementele exterioare sunt bune centrala nu functioneaza corect.
Inainte de inlocuirea placii electronice trebuie sa existe convingerea ferma ca elementele de executie (pompa, ventilator, bobinele vanei de gaz) nu sunt in scurtcircuit (in caz contrar se poate defecta si placa noua).
Placa electronica - EURA -
- In conectorul M3 se introduce setul de conductoare de legatura cu blocul de aprindere / ionizare (IONO CVI),
- In conectorul M10 se leaga sonda de temperatura externa (conectorii 6, 4) si termostatul de ambient (conectorii 7, 5). Daca nu se leaga un termostat de ambient conectorii 7 si 5 se scurtcircuiteaza. Daca nu se leaga sonda de exterior conectorii 6 si 4 raman in aer.
- Pe conectorul M3 se poate lega un regulator climatic specializat, produs si livrat tot de firma HERMANN (Cronocomanda EURA). Aceiasi cronocomanda se poate conecta si la o microcentrala SUPERMICRA. Cronocomanda se leaga prin intermediul unei placute electronice, livrate odata cu regulatorul si care mai contine un contact electric pentru comanda unei electrovane de zona.
Cronocomanda se monteaza pe locul unui termostat de ambient (cablu cu doua fire cu lungimea pana la 50 m) si preia conducerea microcentralei atunci cand aceasta este trecuta in regim de vara. La selectarea
regimului iarna, comenzile sunt preluate de panoul microcentralei. Daca se monteaza o cronocomanda, pinii 7 si 6 de pe conectorul M10 se lasa liberi (se desface strapul).
EURA poate functiona cu reglaj in functie de temperatura exterioara si fara cronocomanda, daca pe conectorul M10 se monteaza o sonda de exterior. In acest caz, in mod automat, placa electronica comuta functia de programare a temperaturii pe tur, in functie de selectarea curbei de incalzire.
In plus fata de aceste facilitati, EURA prezinta si o serie de noutati constructive care nu se intalnesc la alte tipuri de microcentrale:
EURA - noutati functionale
* miniacumulare pe acm,
* vana de amestec pe acm - mentine temperatura constanta pe acm la debite variabile (20),
* electrovana de incarcare automara a instalatiei (22)
* afisaj pe ecran cu cristale lichide,
* parametri programabili digital,
* autodiagnoza cu afisare coduri de eroare.
1. sonda de temperatura pe acm,
2. serpentina acm,
3. agent primar,
4. vana de amestec pe acm,
5. flusostat acm,
6. electrovana de incarcare automata.
1. Miniacumulare pe acm.
Prin utilizarea ca schimbator sanitar a unei incinte din inox, in care se introduce o serpentina pentru acm cu un volum de apa de aproximativ 4 litri, acesta poate fi tratat ca o mica acumulare de apa calda. Cu ajutorul functiei PLUS (selectabila de pe panou), agentul primar din interiorul schimbatorului, este mentinut la temperatura setata pentru acm, chiar si in perioadele cand nu exista nici un consumator de acm deschis. Astfel la orice deschidere a unui robinet de apa calda volumul de apa continut in serpentina schimbatorului (4 litri) este livrat imediat, nemaidepinzand de aprinderea arzatorului. Se elimina astfel, timpul de asteptare pana la incalzirea apei reci si consumul inutil de apa rece. Controlul temperaturii acm din serpentina se face prin sonda de acm introdusa in interiorul schimbatorului sanitar. In functie de aplicatie se pot seta diferite limite de temperatura atat pe acm cat si pe agentul primar din schimbator, prin programarea parametrilor de service 7 si 8. Pentru ca, atunci cand nu se foloseste apa calda pe perioade mai lungi, mentinerea microacumularii de acm sa nu devina o pierdere de combustibil (pierderile locale de caldura prin peretii schimbatorului sanitar trebuie compensate prin aprinderea periodica a arzatorului) functia de microacumulare se poate anula prin apasarea butonului 'PLUS' de pe panou.
Intrarea in secventa de programare a parametrilor se face prin apasarea simultana timp de 5 secunde a butoanelor 'vara-iarna' si 'plus'.
2. Mentinerea constanta a temperaturii pe acm.
Este cunoscut faptul ca, in cazul utilizarii apei calde, modificarea debitului de apa calda, duce automat si la modificarea temperaturii (ca efect al faptului ca debitul si diferenta de temperatura pe acm sunt intr-o relatie invers proportionala).
Pentru a compensa acest dezavantaj, EURA este echipata cu un element in plus fata de alte microcentrale, si anume vana de amestec pe apa calda (nr. 4 din figura) a carei schema functionala este data in figura de mai jos.
Vana de amestec pe acm combina proportional, debitul de apa calda produs in schimbatorul sanitar cu debitul de apa rece de la retea, astfel incat pe racordul de iesire acm sa se obtina o valoare de temperatura constanta la diferite debite solicitate. Pentru aceasta este nevoie de un element de citire a temperaturii acm la iesire si, in functie de cresterea sau scaderea acesteia sa se modifice proportie celor doua debite. Acest element este (dupa cum se vede in figura de mai sus) un cap termostatat a carui sonda se afla direct in iesirea de apa calda si care, prin deplasarea in lungul axei, sub influenta temperaturii citite, combina,invers proportional debitul de apa calda cu cel de apa rece, astfel incat la iesire sa se pastreze o temperatura constanta (de fapt temperatura setata pe panoul microcentralei).
Intrucat temperatura apei calde dorita pe iesire, nu este intodeauna aceiasi ci poate fi reglata de pe panou, apare necesitatea mentinerii constante a temperaturii la diferite valori dorite. Pentru aceasta, capul termostatat este inglobat intr-un sistem mobil (deplasabil in lungul axei prin infiletare) actionat de un servomotor electric comandat din placa electronica.
Atat timp cat valoarea temperaturii dorite pe acm nu se modifica, servomotorul nu este activ. Ori de cate ori se schimba temperatura dorita pe apa calda, din butoanele + / - de pe panou, servomotorul retrage pana la capat ansamblul mobil al capului termostatat (stabilind pozitia de referinta) si apoi il repozitioneaza pe o noua pozitie, corespunzatoare valorii de temperatura selectate. Dupa aceea servomotorul devine inactiv iar capul termostatat va lucra, de pe noua pozitie, pentru a mentine valoarea de temperatura dorita. Exista, deci, dupa fiecare modificare a valorii dorite de temperatura a acm, un interval de timp (aproximativ 1 minut) - timp de repozitionare - in care temperatura apei calde nu mai urmareste valoarea dorita.
Servomotorul vanei de amestec este de fapt, un ansamblu de doua motoare pas cu pas, pe acelasi ax, alimentate cu doua trenuri de impulsuri, la tensiunea de 10 Vcc (ATENTIE !!! - nu vor fi alimentate din alta sursa de tensiune, pentru verificare). Sensul de deplasare este stabilit de decalajul (pozitiv sau negativ) dintre doua impulsuri consecutive.
3. Panou de comanda / afisare
- afisare pe ecran cu cristale lichide,
- caractere alfanumerice,
1. LED verde - semnalizare de prezenta a tensiunii de retea. Cand centrala este pornita este aprins continuu, cand centrala este oprita (butonul 4 - pe poz. 0) se aprinde intermitent.
2. LED galben - semnalizare stare arzator (aprins / stins).
3. LED rosu - se aprinde cand centrala este blocata in urma aparitiei unei avarii.
4. Buton OPRIT / PORNIT. In pozitia OPRIT raman active functiile antiinghet si antiblocare.
5. Buton de comutare a regimului vara / iarna. Daca este montata o cronocomanda la distanta, butonul are rolul de a comuta controlul microcentralei intre panoul propriu si cronocomanda.
6. Buton resetare avarii,
7. Buton de activare / dezactivare a functiei PLUS.
8. Semnalizare functionare pe incalzire,
9. Valoarea temperaturii pe turul schimbatorului primar (temperatura citita pe sonda de tur). Cand numarul este afisat clipitor, indica valoarea dorita de utilizator.
10. Valoarea temperaturii apei calde.
11. Semnalizare functionare pe acm.
12. Afisare cod de avarie. Se aprinde in cazul in care microcentrala s-a oprit ca urmare a detectarii unei avarii. In cazul in care avaria aparuta necesita resetarea manuala pentru repornirea microcentralei, in partea de jos apare textul 'reset'.
13. Tasta pentru scaderea valorii dorite de temperatura pe incalzire. In regim de parametrizare serveste la parcurgerea listei de parametri (sens crescator).
14. Tasta pentru cresterea valorii dorite de temperatura pe incalzire. In regim de parametrizare serveste la parcurgerea listei de parametri (sens descrescator).
15. Tasta pentru scaderea valorii dorite de temperatura pe acm. In regim de parametrizare serveste la modificarea valorii parametrului afisat (incrementare).
16. Tasta pentru cresterea valorii dorite de temperatura pe acm. In regim de parametrizare serveste la modificarea valorii parametrului afisat (decrementare).
Pentru a intra in lista de parametri de service se apasa simultan, timp de 5 scunde tastele 5 si 7.
Pe durata secventei de programare a parametrilor, in centrul ecranului cu cristale lichide, se afiseaza textul 'service', in stanga numarul parametrului curent din lista, iar in dreapta valoarea parametrului afisat.
4. Electrovana pentru incarcarea automata a instalatiei
EURA este echipata, in locul clasicului robinet de incarcare a instalatiei, cu o vana comandata de un electromagnet si care, atunci cand presiunea in instalatie scade sub 0,5 bari, se deschide (comanda fiind data din placa electronica) asigurand incarcarea instalatiei din reteaua de apa rece. Vana se inchide atunci cand presiunea atinge valoarea de 0,9 bari.
La scaderea presiunii sub 0.5 bari arzatorul se opreste, centrala intra in avarie (se afiseaza eroarea E18) si se deschide vana de incarcare. La atingerea presiunii de 0,9 bari mesajul de eroare se stinge si centrala intra in functionare normala fara sa fie nevoie de o comanda suplimentara.
Exista posibilitatea ca aceasta facilitate suplimentara sa se transforme intr-un mare dezavantaj, atunci cand pierderea din instalatie este mare (ex: spargerea unui element de radiator) astfel incat, chiar cu electrovana deschisa, presiunea in instalatie sa nu ajunga la 0,9 bari. In acest caz toata apa intrata din retea va trece in locuinta. Pentru a fi evitate astfel de incidente s-a elaborat un protocol de executie a secventei de incarcare. De fapt s-au introdus doua conditii:
1. Orice incarcare nu dureaza mai mult de 4 minute. Daca in 4 minute de la deschiderea vanei de incarcare nu se atinge presiunea de 0,9 bari, vana de incarcare se inchide, mesajul de eroare se schimba din E18 in E04 si in acest caz pentru a fi reluata functionarea centrala trebuie resetata manual.
2. Nu se admit mai mult de 3 incarcari in 24 de ore. Daca presiunea in instalatie ajunge la presiunea de 0,9 bari in mai putin de 4 minute, si daca in ultimele 24 de ore au avut loc 3 asemenea secvente, in momentul in care presiunea scade pentru a patra oara sub 0,5 bari, vana de incarcare se inchide, mesajul de eroare se schimba din E18 in E19 si este necesara resetarea manuala pentru reluarea normala a functionarii.
Pe corpul vanei de incarcare exista si un robinet de incarcare manuala a instalatiei, accesibil pe la partea inferioara a centralei cu o surubelnita cu cap drept. Este recomandat a se folosi la prima incarcare a instalatiei, care, in general dureaza mai mult de 4 minute si implica punerea sub tensiune a centralei fara asistenta din partea firmei de service. De asemenea vana este prevazuta cu o supapa de sens pe intrarea de apa rece.
Lista microcentralelor de tipul 1 comercializate de Romstal este data in tabelul de mai jos:
PRODPRODUCATOR |
MODEL |
PUTERE [Kw] |
DEBIT ACM [l/min] |
COD ROMSTAL |
HERMANN |
EURA 23 SE |
35SS0014 |
||
EURA 28 SE |
35SS0015 |
|||
EURA 32 SE |
35SS0016 |
|||
SUPEMICRA 24 SE |
35SS0008 |
|||
SUPERMICRA 30 SE |
35SS0010 |
|||
SIME |
PLANET 25 BF |
34SM0051 |
||
PLANET 30 BF | ||||
FORMAT.zip 25 BF |
34SM0049 |
|||
FORMAT.zip 30 BF |
34SM0053 |
|||
FORMAT.zip 35 BF |
34SM0067 |
|||
VIESSMANN |
VITOPEND 100 TF |
35W 0028 |
Tip 2: - cu camera inchisa si tiraj fortat - cu boiler de acumulare pe acm
- schema hidraulica -
1 ventilator Racorduri :
2 schimbator primar G - intrare gaz,
3 camera de ardere R - intrare de la returul instalatiei,
4 electrovana de gaz M - iesire catre turul instalatiei,
5 boiler acm C - racord pentru recirculare pe acm,
6 sonda pentru incalzire U - iesre apa calda,
7 termostat de siguranta 100 gr.C E - intrare apa rece.
8 dezaerator automat
9 pompa de circulatie pentru incalzire
10 pompa de circulatie pentru acm
11 vas de expansiune pentru incalzire
12 supapa de siguranta pentru acm
13 supapa de siguranta pentru boiler
14 robinet de golire instalatie
15 presostat apa
16 by-pass automat
17 vas de expansiune pentru boiler
18 robinet gaz
19 robinet de retur
20 robinet de tur
21 robinet de apa calda
22 robinet pentru golire boiler
23 sonda pentru acm
24 termostat de limita 85 gr.C
25 anod de magneziu
26 ponou pentru racorduri
27 robinet pentru incarcare instalatie
28 supape de sens
Diferente fata de tipul 1:
- elemente in minus:
- vana deviatoare cu trei cai,
- schimbatorul secundar pentru acm,
- elemente in plus:
- boiler pentru acumulare,
- pompa de circulatie pentru boiler,
- vas de expansiune pentru boiler (presiune de lucru de peste 6 bari),
- supapa de siguranta pentru circuit acm (presiunea de deschidere de 6 bari),
- sonda de boiler,
- supape de sens.
Prepararea apei calde menajere se realizeaza in boilerul de 60 litri, cu ajutorul agentului primar, care-i strabate serpentina.
Centrala functioneaza tot in regim de prioritate pe acm (ori de cate ori temperatura apei calde din boiler scade sub valoarea dorita si reglata pe potentiometrul de pe panou, se opreste furnizarea de agent termic pentru incalzire si debitul de agent primar este dirijat prin serpentina boilerului).
Separarea celor doua regimuri se face prin pornirea sau oprirea uneia din cele doua pompe (din functia de prioritate pe acm rezulta ca cele doua pompe nu vor functiona niciodata simultan).
Elementul de detectie a necesarului de apa calda menajera este sonda de boiler care, in schema electrica, se conecteaza in acelasi loc in care, la centralele de tipul 1, se lega contactul microintrerupatorului de la vana cu trei cai. De data aceasta semnalul nu mai este de tipul ON / OFF ci este un semnal analogic, proportional cu temperatura apei din boiler. Prin compararea acestuia cu valoarea de temperatura dorita pe acm (echivalentul in semnal electric al pozitiei potentiometrului de reglaj al temperaturii de acm de pe panou) placa electronica decide functionarea uneia sau alteia dintre cele doua pompe de circulatie.
De fapt trecerea de pe un regim de functionare (incalzire / preparare acm) pe altul, implica modificarea unui intreg set de parametrii de functionare :
Functia |
Regim incalzire |
Regim acm |
Pompa de circulatie in functiune |
Pompa de incalzire |
Pompa de boiler |
Referinta de temperatura |
Potentiometru incalzire |
Potentiometru acm |
Masurarea temperaturii de iesire |
Sonda de temperatura de la iesirea schimbatorului primar. |
Sonda de temperatura din boiler. Pentru tipul 1 de centrale : sonda de pe iesirea din schimbatorul sanitar (sonda de acm) |
Presiunea maxima a gazului pe arzator. |
Presiunea maxima pe incalzire (limita reglabila electronic, de pe placa) |
Presiunea maxima pe vana de gaz (limita reglabila mecanic). |
Limita superioara pentru temperatura agentului primar |
Valoarea reglata pe potentiometrul de pe panou |
Valoarea termostatului de limita |
Cererea de caldura |
Temperatra apei din boiler mai mare decat valoarea dorita si temperatura agentului primar peste valoarea dorita |
Temperatura apei din boiler este sub valoarea dorita |
Functionare pe incalzire
Functionare pe acm
- schema electrica -
M - bobina de modulatie a vanei de gaz,
SB - sonda de temperatura a boilerului de acm,
SM - sonda de temperatura a circuitului primar,
TL - termostat de limita - 85 gr. C,
PA - presostat de minima presiune,
OP - programator orar (optional),
TA - termostat de ambient (optional),
C - comutator mod de lucru 1,2 - intrerupator retea electrica,
3 - comutator vara - iarna,
4 - resetare avarii.
PI - pompa de circulatie pe circuitul de incalzire,
PB - pompa de circulatie pe circuitul de acm,
TRA - transformator de aprindere,
EAR - electrod de aprindere - ionizare,
TS - termostat de siguranta,
EV 1-2 - bobinele vanei de gaz, (de siguranta si de presiune minima),
PF - presostatul de gaze arse,
V - ventilator.
F1 - siguranta alimentare placa electronica,
J7 - conector setare functionare gaz metan / GPL,
J8 - conector setare / anulare intarziere la pornire
TR - transformatorul de alimentare al placii electronice.
Termostatul de limita impune limita de temperatura pe agent primar, in functionare pe acm. Intrucat la preparare acm intr-un boiler cu serpentina, conditia de atingere a temperaturii dorite in acumulare (in conditii de eficienta optima), este ca temperatura agentului prin serpentina sa fie cu 10 . 15 gr. C mai mare decat cea dorita pe acm, trebuie introdus Tlim cu valoarea de comutare mai mare decat temperatura maxima acceptata pe incalzire. In absenta termostatului de limita, temperatura pe agentul primar fiind controlata de sonda de tur, la reglarea referintei de temperatura pe incalzire sub 60 gr.C ar putea sa apara limitari in ceea ce priveste temperatura maxima pe acm. De aceea la trecerea de pe incalzire pe acm, placa electronica comuta limita de temperatura pe agentul primar, de pe sonda de tur, pe termostatul de limita (in general acesta comuta la 85 gr.C).
Toate microcentralele de acest tip, livrate de Romstal, contin un boiler de 60 litri pe acm, boiler produs de SIME (special pentru acest tip de aplicatii). Serpentina este din cupru iar pe interior este acoperit cu un strat de email. Boilerul este echipat cu sonda rezistiva de temperatura (se introduce in teaca din partea inferioara), anod de magneziu si racord suplimentar pentru recircularea apei calde.
PRODUCATOR |
MODEL |
PUTERE [Kw] |
DEBIT ACM [l/min] |
COD ROMSTAL |
SIME |
PLANET 30/60 BF |
34SM0057 |
||
FORMAT 25/60 BF | ||||
FORMAT 30/60BF |
34SM0048 |
|||
PLANET 25/60 BF |
Tipul 3:
- cu camera deschisa si tiraj natural
- preparare instantanee de acm cu schimbator bitermic
Noutatea acestor microcentrale consta in schimbatorul termic cu doua functii (bitermic). In corpul aceluiasi schimbator s-au creat doua cai de circulatie a apei, una prin conducta centrala si alta formata din cele patru spatii din exterior. Cele doua cai sunt separate la capetele schimbatorului astfel incat acesta prezinta patru racorduri:
retur incalzire,
tur incalzire,
intrare apa rece,
iesire apa calda
Apa rece parcurge sectiunea centrala iar agentul primar pentru incalzire pe cele patru din exterior. Pentru functionare pe incalzire se porneste pompa de circulatie iar la functionarea pe acm aceasta este oprita. Microcentralele de acest tip functioneaza tot cu prioritate pe acm deci, la deschiderea unui robinet de apa calda pompa se opreste, agentul primar pe incalzire stationeaza in cele patru sectiuni, devenind mediu de transfer intre caldura acumulata in corpul metalic al schimbatorului si apa rece din sectiunea centrala. Apa rece parcurge sectiunea centrala, prin presiunea retelei de apa, atat timp cat exista un consum de acm. Dupa inchiderea tuturor consumatorilor de acm apa va stationa pe sectiunea centrala si va circula pe cele patru laterale sub actiunea pompei de circulatie. Exista deci, in fiecare din cele doua regimuri o zona in schimbator in care apa este stationara, in timp ce arzatorul este pornit. Evitarea fenomenului de fierbere este posibila prin forma speciala pe care o au sectiunile de trecere (distantele mici intre doi pereti metalici permit transferul rapid al caldurii de la agentul stationar la cel mobil) si faptul ca intre cele doua cai paralele de trecere a apei exista contact direct (metal - metal) in patru puncte pe toata lungimea tevilor.
Un dezavantaj pe care il introduce micsorarea sectiunilor de trecere este cresterea sensibilitatii la depuneri de calcar si alte corpuri dure. Acest tip de microcentrale este bine sa nu fie recomandate in instalatii unde apa depaseste limitele normale de duritate.
Altfel, prin eliminarea a doua ,piese grele' din schema hidraulica (vana cu trei cai si schimbatorul sanitar) acest tip de microcentrala devine foarte ,interesanta' ca pret.
Detectia cererii de apa calda se face cu un fluxostat magnetic a carui functionare a fost descrisa mai sus.
- schema hidraulica -
- functionare pe incalzire
1 camera evacuare gaze arse (include termostatul de fum), 3 camera de ardere
4 electrovana de gaz Racorduri :
7 sonda pentru incalzire G - intrare gaz,
8 termostat de siguranta 100 gr.C R - intrare de la returul instalatiei,
9 pompa de circulatie pentru incalzire M - iesire catre turul instalatiei,
11 vas de expansiune pentru incalzire U - iesre apa calda,
12 supapa de siguranta pentru acm E - intrare apa rece.
13 robinet de golire instalatie 15 manometru
16 by-pass automat
18 robinet retur instalatie de incalzire
19 robinet de tur instalatie de incalzire
20 robinet de intrare apa rece
21 robinet de intrare gaz
22 panou pentru conexiuni hidraulice (optional)
23 sonda pentru acm
24 schimbator bitermic
25 presostat lipsa apa in instalatia de incalzire
26 robinet pentru incarcare instalatie
Fluxostatul de acm (nr 14) este de tipul celui descris in subcapitolul 7 (pag. 13) si in momentul cand nu este deschis nici un consumator de acm, acesta este in pozitia de jos si placa electronica functioneaza pe incalzire. Pompa functioneaza. Apa din circuitul de incalzire traverseaza schimbatorul (nr. 24) pe cele patru sectiuni dintre corpul schimbatorului si teava interioara. Apa din circuitul de acm (teava din mijloc) stationeaza. Controlul temperaturii se face cu sonda de incalzire (nr. 7) si termostatul de siguranta (nr. 8). La deschiderea unui robinet de acm, apa rece care intra pe racordul E, face ca fluxostatul sa comute, placa electronica comanda oprirea pompei si controlul flacarii trece pe sonda de acm (nr. 23) si pe referinta de temperatura pentru acm.
functionare pe acm
- schema electrica -
M - bobina de modulatie a vanei de gaz,
FL - flusostat pentru sesisarea cererii de acm,
SM - sonda de temperatura a circuitului primar,
SS - sonda de temperatura a circuitului de acm,
PA - presostat de minima presiune,
TA - termostat de ambient (optional),
C - comutator mod de lucru 1,2 - intrerupator retea electrica,
3 - comutator vara - iarna,
4 - resetare avarii.
PI - pompa de circulatie pe circuitul de incalzire,
TRA - transformator de aprindere,
EAR - electrod de aprindere - ionizare,
TS - termostat de siguranta,
EV 1-2 - bobinele vanei de gaz, (de siguranta si de presiune minima),
TF - termostatul de gaze arse,
F1 - siguranta alimentare placa electronica,
J7 - conector setare functionare gaz metan / GPL,
J8 - conector setare / anulare intarziere la repornire,
TR - transformatorul de alimentare al placii electronice.
In oferta Romstal exista doua tipuri de microcentrale cu schimbator bitermic : una produsa de SIME - FORMAT.zip 25 OF - si una de HERMANN - HABITAT 23 SE.
SIME echipeaza cu acest tip de schimbator numai varianta cu tiraj natural si camera deschisa de ardere a microcentralei FORMAT.zip, varianta cu tiraj fortat, camera etansa fiind de tipul 1 (cu schimbator sanitar si vana cu trei cai).
In schimb, microcentrala HABITAT are schimbator bitermic in ambele variante constructive din punctul de vedere al camerei de ardere.
Diferentele functionale care apar datorita camerei deschise si tirajului natural tin de modul de montaj, elemente constructive si de realizarea protectiei la lipsa tiraj. Aspectele au fost tratate in subcapitolul 1.3.
PRODUCATOR |
MODEL |
PUTERE [Kw] |
DEBIT ACM [l/min] |
COD ROMSTAL |
SIME |
FORMAT ZIP 25 OF |
34SM0050 |
||
HERMANN |
HABITAT 23 E |
35SS0021 |
Tipul 4: - cu camera deschisa si tiraj natural - cu preparare instantanee de acm
PRODUCATOR |
MODEL |
PUTERE [Kw] |
DEBIT ACM [l/min] |
COD ROMSTAL |
SIME |
PLANET 25 OF | |||
PLANET 30 OF | ||||
FORMAT 30 OF |
34SM0054 |
|||
HERMANN |
EURA 23 E |
35SS0012 |
||
EURA 28 E |
35SS0013 |
|||
SUPERMICRA 23 E |
35SS0007 |
|||
SUPERMICRA 28 E |
35SS0009 |
|||
VIESSMANN |
VITOPEND 100 TN |
35W 0027 |
OBS.
- semnificatia simbolurilor de la sfarsitul denumirilor:
SIME: - BF . .tiraj fortat, camera inchisa de ardere,
- OF . .tiraj natural, camera deschisa de ardere,
HERMANN: - SE . .tiraj fortat, camera inchisa de ardere,
- E . tiraj natural, camera deschisa de ardere,
VIESSMANN: - TF . .tiraj fortat, camera inchisa de ardere,
- TN . .tiraj natural, camera deschisa de ardere,
- microcentrala EURA se construieste in trei game de putere (23, 28 si 32 KW) in varianta cu tiraj fortat, camera etansa si in doua game (23 si 28 KW) cu tiraj natural, camera deschisa.
- in mod similar si FORMAT.zip se construieste in gama de 35 KW numai in varianta cu camera deschisa, tiraj fortat.
- SUPERMICRA are, in varianta cu tiraj fortat, camera etansa, in aceleasi dimensiuni, o putere utila mai mare cu aproximativ 5 %.
Tipul 5: - cu camera deschisa si tiraj natural - cu boiler de acumulare pe acm
PRODUCATOR |
MODEL |
PUTERE [Kw] |
DEBIT ACM [l/min] |
COD ROMSTAL |
SIME |
FORMAT 25/60 OF |
34SM0055 |
||
Tipul 6: - cu camera inchisa si tiraj fortat
- preparare acm cu schimbator bitermic
PRODUCATOR |
MODEL |
PUTERE [Kw] |
DEBIT ACM [l/min] |
COD ROMSTAL |
HERMANN |
HABITAT 23 SE |
35SS0022 |
Microcentrale fara functia de preparare acm
Sunt necesare atunci cand sunt utilizate microcentrale in cascada si apa calda menajera se prepara in sistem cu boiler de acumulare separat sau cand se doreste atasarea unui boiler de preparare acm in acumulare pe o microcentrala.
- VITOPEND 100 TF(I) - producator Viessmann
- PLANET 25 BFT
- PLANET 25 BFR - producator SIME
PLANET BFT se livreaza echipata cu vana cu trei cai cu servomotor astfel incat sa poata fi cuplata direct (hidrauluic si electric) cu un boiler dedicat BT 100 produs tot de SIME.
PLANET BFR este, in schimb, o centrala din seria obisnuita pe care nu se monteaza urmatoarele componente:
schimbatorul sanitar,
vana presostatica cu trei cai,
filtru de apa rece,
sonda pentru acm.
Cele doua tipuri se construiesc numai in variantele cu tiraj fortat, camera etansa si la puteri de 25 KW.
Varianta de livrare fara preparare acm este utila si in cazul in care se monteaza mai multe microcentrale in paralel (in cascada). Intrucat la montajul in paralel, partea de producere a acm devine neperformanta (la debite mici solicitate, intra toate centralele in functiune desi cererea de caldura poate fi acoperita de una singura) este mult mai convenabil sa se produca acm din agentul primar al cascadei, prin utilizarea unui boiler de acm sau a unui schimbator in placi. In acest caz devine inutila partea de producere a acm din interiorul fiecarei microcentrale.
Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate
Instalatii | |||
|
|||
| |||
| |||
|
|||