Aeronautica | Comunicatii | Constructii | Electronica | Navigatie | Pompieri | |
Tehnica mecanica |
Ecranarea cablurilor
Cablurile care vehiculeaza semnale de tipul NS - nivel scazut sunt prevazute cu un ecran pentru evitarea perturbatiilor mutuale intre cablurile vecine sau a perturbatiilor transmise la distanta de cablurile de forta sau emitatoarele radioelectrice.
Eficacitatea unui ecran este caracterizata de impedanta sa de transfer: unde:
V - tensiune dintre conductor ;
I - ecran care face sa circule un curent I prin ecran.
Pentru legaturile foarte sensibile, protectia contra campurilor magnetice perturbatoare se face folosind materiale de ecranare de inalta permeabilitate magnetica.
Gruparile de circuite sensibile pot fi ecranate in comun cu un ecran metalic conectat la pamant. Intreruperile ecranului (iesirea unui cablu, traversarea unui perete, etc.) sunt acceptabile daca deschiderile practicate sunt suficient de mici in raport cu lungimea undei perturbatoare.
Legarea la pamant a extremitatii unui ecran protejeaza conductoarele impotriva perturbatiilor de joasa frecventa. Procedeul impiedica circulatia curentilor prin ecran dar prezinta riscul scurtcircuitului intre blindaj, conductoare si pamant la extremitatea nelegata la pamant in cazul existentei unor diferente de potential importante.
Pentru protectia contra perturbatiilor de inalta frecventa, este preferabila racordarea celor doua extremitati nelegata la pamant in cazul existentei unor diferente de potential importante.
Pentru protectia contra perturbatiilor de inalta frecventa, este preferabila racordarea celor doua extremitati ale blindajului la pamant. Aceasta determina aparitia unei circulatii de curent prin ecran care, drept urmare, trebuie demisionat in consecinta. Solutia nu trebuie avuta in vedere decat in cazul in care este asigurata echipotentialitatea retelei de legare la pamant. In caz contrar, circulatia de curent prin ecran ar putea atinge valori inacceptabile.
In cazul ideal al unui ecran perfect conductor, este posibil eliminarea totala a supratensiunilor de inalta frecventa datorate cuplajului prin element comun cu conditia ca:
tensiunile intre ecran si pamant sa fie efectiv nule ceea ce inseamna ca legaturile de impamantare sa fie scurte, de sectiune mare iar contactele de foarte buna calitate;
ecranul sa fie continuu, in special in zonele unde diferenta de potential este cea mai mare (in vecinatatea aparatelor electrice de inalta tensiune);
In zonele de sosire in cabinele de relee, curentii de inalta frecventa in ecranele cablurilor pot fi redusi prin:
punerea la masa a ecranelor in diferite puncte interminabile al traseelor cablurilor ceea ce are ca efect micsorarea prin divizarea curentilor, in particular, ecranele trebuie puse la pamant in vecinatatea cabinelor de relee sau cutiilor de distributie;
reducerea impedantei de punerea la pamant a aparatului de inalta frecventa injectat in ecrane la plecarile in cabluri;
De remarcat ca aceste masuri, in mod egal, prezinta avantajul de a diminua
amplitudinea curentilor de 50 Hz care parcurg ecranele in cazul unui scurtcircuit.
Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate