Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Meseria se fura, ingineria se invata.Telecomunicatii, comunicatiile la distanta, Retele de, telefonie, VOIP, TV, satelit




Aeronautica Comunicatii Constructii Electronica Navigatie Pompieri
Tehnica mecanica

Pompieri


Index » inginerie » Pompieri
» Clor Cl2


Clor Cl2


Clor Cl2

Se intrebuinteaza la obtinerea hipocloritilor, a clorurilor, la sterilizarea apei, ca agent oxidant, la fabricarea insecticidelor, materialelor plastice etc. In natura se gaseste numai sub forma de combinatii. Se prepara prin electroliza clorurii de sodiu topite sau in solutie etc.

Pericol de:

-incendiu: clorul este un gaz galben-verzui cu un miros puternic iritant, necombustibil, insa majoritatea produselor combustibile ard in clor tot asa cum ard in oxigen. Gazele si vaporii imflamabili formeaza amestecuri explozive cu clorul. Densitatea (gaz) 2,49. Densitatea (lichid) 1,557. Punctul de fierbere -34,1 oC, punctul de topire -102 oC.

-explozie: clorul reactioneaza exploziv sau formeaza vapori explozivi cu numeroase substante chimice obisnuite si in special cu acetilena, trebetina, eterul, amoniacul gazos, gazele combustibile, hidrocarburile, hidrogenul si metalele fin divizate.

-toxicitate: clorul este un gaz otravitor. Ataca caile respiratorii, iar la concentratii mai mari poate provoca asfixierea. Concentratia maxima admisa de STAS pentru galele de fabricatie este de 0,01 mg Cl2/l aer. Efectele provocate de inspirarea aerului la diferitele concentratii de clor sunt:



-de la 0,001-0,006 mg/l aer, se produc efecte iritante;

-la 0,00834 mg/l aer se degaja miros neplacur, simptome dupa 1-2 ore;

-0,0350 mg/l, aer reprezinta cantitatea minima care cauzeaza iritatia imediata a gatului;

-2,80 mg/l aer provoaca moartea.

Masuri de:

-prevenire: recipientele cu clor se vor feri de deteriorari fizice. Se vor depozita separat de substante combustibile, produsele usor inflamabile si se vor feri in special de acetilena, amoniac, hidrogen, hidrocarburi, eter, terebentina, metale fin divizte. Clorul se va depozita in exterior sau intr-o cladire ventilata.

-stingere: la iesirea clorului din ambalaje se poate depune cu ajutorul apei pulverizate. Apa folosita asupra clorului lichid scurs din recipiente mareste viteza de vaprizare.

Protectia se asigura cu aparate izolante. In caz de asfixiere cu clor, accidentatul se va scoate din atmosfera viciata si i se da sa inhaleze vapori de alcool etilic. Este interzis sa se faca respiratie artificiala.





Politica de confidentialitate





Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate