Aeronautica | Comunicatii | Constructii | Electronica | Navigatie | Pompieri | |
Tehnica mecanica |
Litiu (Li).
Este intrebuintat in unele alaje speciale precum lagare de masini, ca dezoxidant si degazant in aliajele de cupru si aluminiu, precum si la sorurile superioare de fonta. Litiul topit este foloit in reactoare nucleare pentru evacuarea caldurii. Litiul se mai foloseste in rachetele cu combustibil. Se obtine prin electroliza clorurii de litiu topite.
Pericol de:
-incendiu: metal moale ca plumbul de culoare argintie. La expunerea in aer se pateaza in cenusiu. Densitatea 0,534. Punctul de topire 86 oC. Punctul de fierbere 1380 oC. Litiul masiv nu se aprinde in aer decat daca este incalzit deaspupra punctului de topire, in schim metalul fin divizat se aprinde spontan chiar la temperatura camerei. Daca nu este intr-un spatiu limitat, metalul arzand are o tendinta de pronuntata de a se topi si curge. Arderea este insotita de degajarea unui fum alb si opac care mascheaza locul incendiului. Arde atat in aer cat si in oxigen, azot si bioxid de carbon. Susceptibilitatea litiului topit de a se aprinde spontan este marita de prezenta oxizilor si azotitilor de litiul mitiul metalic este manipulat uneori la temperaturi inalte (de ex 550 oC) in sisteme inchise cu un gaz inert (de obicei argon uscat) sub vid. Scurgerile de litiu topit din asemenea sisteme sunt insotite de autoaprinderi daca metalul vine in contact cu aerul.
-explozie: litiul reactioneaza cu apa pentru a forma hidrogen si hidroxid de litiu. Viteza de reacti la temperatura camerei este insa mult mai mica decat in cazul sodiului sau potasiului. Hidrogenul rezultat din reactie poate prezenta pericol de explozie daca se amesteca cu aerul. La temperaturi inalte litiul poate reactiona violent cu betonul sau alte materiale ce contin umiditate.
-toxicitate: materialul solid poate provoca arsuri ale pieli si ochilor intrucat reactioneaza cu umiditatea formand hidroxid caustic. Fumul rezultat de la arderea litiului este un puternic iritatn al pielii, ochilor si mucoaselor.
Masuri de:
-prevenire: se va depozita in locuri uscate, departe de depozite de materiale pentru a caror stingere se foloseste apa. Se vor evita temperaturile inalte. Se pastreaza in petrol sau in ulei. In nici un caz nu se va pastra in produsi halogenati. Pentru depozitarea unei cantitati mai mari se recomanda o cladire separata, rezistenta la foc.
-stingere: nu se va folosi apa sau produsi clorurati ca tetraclorura de carbon. Bioxidul de carbon si pulberile stingatoare sunt ineficace. Se va folosi grafit uscat sau sare (clorura de sodiu). Folosirea unui agent de stingere impropriu poate reprezenta un pericol de explozie. Se vor utiliza aparate izolante.
Copyright © 2025 - Toate drepturile rezervate