Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Meseria se fura, ingineria se invata.Telecomunicatii, comunicatiile la distanta, Retele de, telefonie, VOIP, TV, satelit




Aeronautica Comunicatii Constructii Electronica Navigatie Pompieri
Tehnica mecanica

Pompieri


Index » inginerie » Pompieri
» Propan ch3ch2ch3


Propan ch3ch2ch3


Propan CH3CH2CH3.

Impreuna cu butanul se utilizeaza ca combustibil casnic sub denumirea de "aragaz". Se mai foloseste ca materie prima pentru fabricarea etilenei si propilenei prin piroliza. Se separa din gazele de sonda sau de cracare.

Pericol de:

-incendiu: gaz incolor, fara miros in stare pura. Densitatea in raport cu aerul 1,562. Punctul de fierbere -42 oC. Densitatea in stare lichefiata 0,500. Solubilitatea in apa 6,5% la 18 oC. Combustibil. Arde cu flacara albastruie.

-explozie: formeaza cu aerul amestecuri explozive. Limitele de explozie: inferioara 2,1%, superioara 9,5%. Temperautra de autoinflamare 466 oC. Presiunea maxima a exploziei 8,6 kgf/cm2.

-toxicitate: concentratii mari de propan in aer provoaca cefalee, varsaturi, astenie.



Masuri de:

-prevenire: se depoziteaza in stare lichefiata in vase de presiune. Rezervoarele de propan lichid se stropesc cu apa in timpul verii pentru a reduce presiunea de vapori. Zona rezervoarelor se betoneaza si se prevede cu santuri de scurgere spre un bazin de colectare pentru a preveni arderea propanului sub rezervor in cazul spargerii rezervorului. Buteliile de propan se depoziteaza in locuri reci, bine ventilate, departe de surse de aprindere.

-stingere: prima actiune consta in incercarea de a opri scurgerea gazului. In timpul incendiului, rezervorul se va raci cu apa pentru a preveni explozia. Flacara de propan se stinge folosind bioxid de carbon ce trebuie realizata pentru sitngerea incendiilor in spatii inchise este de 32%.





Politica de confidentialitate





Copyright © 2025 - Toate drepturile rezervate