Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Meseria se fura, ingineria se invata.Telecomunicatii, comunicatiile la distanta, Retele de, telefonie, VOIP, TV, satelit




Aeronautica Comunicatii Constructii Electronica Navigatie Pompieri
Tehnica mecanica

Pompieri


Index » inginerie » Pompieri
» N-pentan ch3(ch2)3ch3


N-pentan ch3(ch2)3ch3


n-Pentan CH3(CH2)3CH3.

Este intrebuintat ca solvent si in sinteze organice. Se obtine prin fractionarea gazolinei.

Pericol de:

-incendiu: lichid incolor volatil. Densitatea 0,626. Punctul de topire -129,7 oC. Punctul de fierbere 36,8 oC. Densitatea vaporilor fata de aer 2,5. Insolubil in apa. Inflamabil. Temperatura de inflamabilitate sub -40 oC. Temperatura de autoinflamare 287 oC.

-explozie: vaporii formeaza cu aerul amestecuri explozive. Limitele de explozie: inferioara 1,4%, superioara 7,8%. Presiunea maxima a exploziei 8,65 kgf/cm2. Continutul minim exploziv de oxigen in cazul diluarii amestecului cu bioxid de carbon este de 14,8%.

-toxicitate: usor iritant al conjunctivei si mucoaselor cailor respiratorii.



Masuri de:

-prevenire: se depoziteaza din cauza volatilitatii ridicate in rezervoare sub presiune. Rezervoarele se vor stropi cu apa in zilele calduroase de vara pentru micsorarea presiunii de vapori. Se vor evita orice surse posibile de aprindre.

-stingere: incendiile se sting cu spuma, bioxidul de carbon, azot. In timpul incendiului rezervorul se va stropi cu jeturi de apa pentru a preveni explozie lui, ca urmare a cresterii presiunuii. In sparii inchise, concentratia minima de gaz inert necesara a se realiza pentru stingere este de 29% in cazul bioxidului de carbon si 43% in cazul azotului.





Politica de confidentialitate





Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate