Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
La zi cu legile si legislatia.masurarea, evaluarea, cunoasterea, gestiunea si controlul activelor, datoriilor si capitalurilor proprii




Administratie Contabilitate Contracte Criminalistica Drept Legislatie

Stiinte politice


Index » legal » » administratie » Stiinte politice
» Critica interguvernamentalismului(liberal)


Critica interguvernamentalismului(liberal)


Critica interguvernamentalismului(liberal)

Dar si interguvernamentalistii s-au aflat sub tirul criticilor neofunctionalistilor. In 1993 Sandholtz a criticat prezentarea dezbaterii pe tema integrǎrii europene ca o dihotomie intre abordarea interguvernamentalistǎ si cea institutionalǎ (neofunctionalistǎ). Desi la nivel comunitar deciziile sunt luate de o institutie interguvernamentalǎ (Consiliul UE) iar procesul de negocieri interguvernamentale este extrem de important, totusi preferintele si pozitiile guvernelor nationale fatǎ de politicile comunitare sunt la randul lor influentate de institutiile si legislatia comunitarǎ. Subliniind natura endogenǎ a formǎrii preferintelor Sandholtz aderǎ la opiniile lui Ernst Haas, care sustinea cǎ participarea la Comunitatea Europeanǎ schimbǎ perceptiile pe care elitele nationale le au despre propriile interese. Sandholtz pune accentul pe dezvoltarea de structuri de comportament, norme si identitǎti comune in contextul regimului international exemplificat de Sistemul Monetar European. Moneda unicǎ si politica monetarǎ unicǎ realizabile doar in conditii de convergentǎ a indicatorilor macroeconomici si consacrate prin tratatul de la Maastricht ar demonstra legǎtura puternicǎ intre participarea la regimul politicii comunitare si formarea preferintelor guvernelor nationale.



Andrew Moravcsik a fost criticat pentru esecul de analiza corect raportul dintre factorul supranational si cel national, si in principal de a evidentia rolul jucat de firmele transnationale in realizarea pietei unice. Moravcsik a avut in vedere teoria interdependentelor in prezentarea legǎturilor transnationale intre state, dar s-a referit indeosebi la legǎturile dintre actorii neguvernamentali care nu implicǎ guvernele. Acesti actori se pot constitui in retele care pot prezenta pozitii comune sau armonizate guvernelor nationale in domeniul politicii publice. Coordonarea pozitiei actorilor nationali implicati in legǎturi (retele) transnationale explicǎ mai bine reorientarea definirii intereselor nationale ale marilor puteri economice, decat analiza interguvernamentalistǎ a lui A. Moravcsik, care trateazǎ fiecare stat ca un sistem politic inchis si care vede posibilǎ integrarea doar prin coincidenta intereselor statelor membre. De ce retelele transnationale sprijinǎ politica integrationistǎ dacǎ interesele lor coincid cu cele ale institutiilor comunitare? Rǎspunsul este dat de rolul esential al Comisiei Europene in realizarea retelelor transnationale si in promovarea solutiilor integrationiste la problemele comune, ceea ce confirmǎ justetea teoriei neofunctionaliste privind rolul Comisiei ca motor al integrǎrii.

Intr-o lucrare pe care A.Moravcsik a prezentat-o la American Political Science Association in 1994 si care a fost publicatǎ de Harvard University Center for European Studies a analizat impactul calitǎtii de membru al Comunitǎtii Europene asupra politicii interne a unui stat membru, mai precis efectul cooperǎrii internationale asupra redistribuirii resurselor interne ale puterii intre stat si societate. Concluzia ar fi cǎ efectul internationalizǎrii chestiunilor de politicǎ internǎ ar consta in consolidarea puterii executive nationale comparativ cu alti actori interni. Moravcsik a identificat patru factori care determinǎ guvernele sǎ fie beneficiarii calitǎtii de membru: initiativa, institutiile, informatiile, ideile. Puterea executivǎ poate initia negocieri, poate ajunge la acorduri care sunt inevitabil ratificate de puterea legislativǎ, are acces la informatii politice si tehnice care-i conferǎ posibilitatea manipulǎrii opiniei publice, poate gǎsi justificǎri ideologice pentru o anumitǎ politicǎ.

Stephen George profesor la Departamentul de Stiinte Politice al Universitǎtii Sheffield si adept al neofunctionalismului aprecia relativ recent cǎ analiza lui Moravcsik se bazeazǎ pe o listǎ incompletǎ de resurse si contine o anumitǎ ambiguitate privind puterea executivǎ. El il citeazǎ pe Rod Rhodes care a indicat o listǎ diferitǎ de resurse disponibile participantilor la o retea politicǎ: resurse constitutional-juridice, organizationale, financiare, politice, informationale. Puterea executivǎ nu este clar definitǎ de Moravcsik, fiind probabil vorba de Consiliul de Ministri (miezul sau inima executivului), iar resursa financiara nu este luata in considerare de Moravcsik, ceea ce ar reprezenta o omisiune semnificativa daca se are in vedere sprijinul acesteia pentru unele politici comune, cum sunt dezvoltarea regionala (sau coeziunea economica si sociala) si cercetarea stiintifica. George prezintǎ o definitie a lui Martin Smith care vede miezul executivului ca niste retele suprapuse si interconectate prin care diversi actori schimbǎ resursele. Chestiunea ar fi urmǎtoarea: care ministere sau departamente sunt intǎrite de calitatea de membru al UE? Unul din beneficiari este Ministerul de Finante care are controlul asupra tuturor cheltuielilor publice si ca atare s-a produs un proces de europenizare a prioritǎtilor politicilor sectoarelor finantate. Schimbarea prioritǎtilor politicii bugetare a UE poate afecta executivele nationale in ce priveste alocarea unor resurse (comunitare si interne-cofinantare) si poate conduce la reducerea autonomiei acestora, contrar opiniei lui Moravcsik

O alta critica adresata interguvernamentalismului este oarecum similara cu cea adresata neofunctionalismului, aceea ca ar fi mai mult o abordare decat o teorie consolidata (Wincott, 2001), intrucat Moravcsik nu a reusit sa defineasca circumstantele in care interguvernamentalismul ar putea fi combatut temeinic pe baza empirica. Abordarea lui Moravcsik nu ar fi reusit sa sustina elaborarea curenta a politicilor in contextul in care nu negocierea reprezinta regula si nici sa explice satisfacator interactiunea intre institutii si impactul calitatii de membru (Pollack, 2001).Nu numai interesele economice ar predomina ci si cele politice, ele nu pot fi separate si deci trebuie analizate in corelatie. Moravcsik nu ar putea explica apatia publica in formarea preferintelor nationale(interne) manifestata prin participarea redusa a cetatenilor la alegerile europene, la referendumurile de ratificare a tratatelor, cunoasterea insuficienta a activitatii, legislatiei si guvernantei comunitare.

Nugent (2002) este un critic serios al operei lui Moravcsik pe care-l vede prea selectiv in referintele empirice menite a demonstra validitatea analizei sale a procesului integrarii. Un alt repros vizeaza concentrarea pe deciziile istorice in detrimentul celor de rutina, ceea ce ar sublinia rolul esential al guvernelor nationale jucat prin intermediul Consiliului European. Moravcsik ar fi neglijat rolul integrarii informale in favoarea celei oficiale sau formale prin prisma importantei exagerate acordata actorilor nationali. Pentru Nugent este evidenta subestimarea rolului actorilor supranationali, cum sunt Comisia Europeana si Curtea Europeana de Justitie. De asemenea Nugent il citeaza pe Forster care spunea ca politica nu este intotdeauna rationala, ceea ce ar insemna ca procesul politic la nivel national nu are neaparat fundamente rationale solide care sa justifice un comportament adecvat al statelor in mod permanent. Este adevarat ca uneori comportamentul si atitudinile unor lideri politici nationali par greu de inteles sau chiar imbraca forme aberante, explicatiile tinand de particularitatile personalitatii acestora sau de interesele personale ascunse pe care acestia le au.





Politica de confidentialitate





Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate

Stiinte-politice


Demografie
Stiinte politice






termeni
contact

adauga