Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
La zi cu legile si legislatia.masurarea, evaluarea, cunoasterea, gestiunea si controlul activelor, datoriilor si capitalurilor proprii




Administratie Contabilitate Contracte Criminalistica Drept Legislatie

Stiinte politice


Index » legal » » administratie » Stiinte politice
» DOCTRINA FASCISTA


DOCTRINA FASCISTA


DOCTRINA FASCISTA

Doctrina politica fascista are la baza ideologia politica fascista, cu elementele sale principale ca: rasismul, sovinismul, antisemitismul, exaltarea misticismului, mitul conducatorului, elitismul, teoria spatiului vital, cultul violentei, irationalismul etc.

Doctrina politica fascista privind organizarea si conducerea societatii se calauzeste dupa principiul instaurarii puterii politice prin orice orice mijloace, mai ales, pe calea fortei, prin subordonarea totala a individului autoritatii statale, nesocotirea drepturilor si libertatilor cetatenesti, inlocuirea statului de drept cu statul politienesc, prin suprimarea pluralismului politic, mentinandu-se un singur partid - cel fascist care, de regula, se confunda cu statul.

Aceasta doctrina politica a capatat contur si a fost aplicata in practica dupa primul razboi mondial, mai ales sub cele doua forme principale ale sale: fascismul lui Musolini in Italia si nazismul lui Hitler in Germania, existand insa si alte variante precum si hortysmul in Ungaria, franchismul in Spania, miscarea legionara in Romania etc.



Dintre toate formele sub care s-a manifestat fascismul, nazismul a fost cea mai brutala, mai sangeroasa, care a atins forme aberante de genocid. Caracteristic nazismului german a fost nu numai suprimarea brutala, prin violenta a drepturilor si libertatilor cetatenesti, exterminarea in masa a unor categorii de oameni, ci si o politica agresiva in exterior, prin dezlantuirea celei de a doua conflagratii mondiale, prin care se urmarea subjugarea si dominarea popoarelor, hegemonia Germaniei pe plan mondial. Asa cum arata Francois Furet: "Hitler datoreaza anterioritatii victoriei bolsevismului si contraexemplului violentei pure pe care Lenin a ridicat-o la rang de sistem de guvernamant; in sfarsit obsesiei Kominterniste de a extinde revolutia comunista in Germania."

Prin infrangerea puterii fasciste in cel de-al doilea razboi mondial, prin condamnarea si incriminarea fascismului ca ideologie, doctrina politica fascista si-a pierdut aderenta in cercurile largi ale opiniei publice. Cu toate acestea, ideologia si doctrina politica fascista nu au disparut complet. Ca dovada, faptul ca in prezent se intalnesc unele manifestari ale ideologiei si doctrinei politice fasciste sub forma neofascismului. Pastrand multe din elementele vechii ideologii fasciste, neofascismul promoveaza si alte elemente noi precum: ideea inzestrarii genetice a unor indivizi inzestrati sa conduca, intoleranta fata de cetatenii apartinand altor popoare, idei revansarde etc.

Neofascismul nu reprezinta o miscare de proportii in lumea contemporana, dar, daca nu se atitudine fata de aceasta, el poate sa ia amploare si sa devina un pericol pentru omenire. Ca un argument in aceasta perioada este insusi faptul ca nici nazismul lui Hitler, la inceput, nu avut o semnificatie deosebita si era ignorat, ca apoi, recurgandu-se la mijloacele cunoscute sa acceada la putere.

De aceea, nu trebuie pierdut nici un moment din vedere ca neofascismul, chiar daca este restrans, ca manifestare si influenta, prin mijloacele pe care le - ar putea folosi ar putea foarte repede sa ajunga pe scena conducerii politice a unei tari, ceea ce nu trebuie sa se intample.[3]



Valsan, op. cit., p. 226.

Francois Furet, Ernst Nolte, Fascism si comunism, Editura Univers, Bucuresti, 2000, p. 30.

Valsan, op. cit., pp. 226-227.





Politica de confidentialitate





Copyright © 2025 - Toate drepturile rezervate

Stiinte-politice


Demografie
Stiinte politice






termeni
contact

adauga