Administratie | Contabilitate | Contracte | Criminalistica | Drept | Legislatie |
Totalitatea principiilor, regulilor si normelor prin care se asigura administrarea si gestionarea de catre manageri a afacerilor companiilor in interesul investitorilor.
Guvernanta corporatista sau conducerea corporatista este sistemul prin care
o companie este condusa si controlata.
prezentare generala (OCDE)
corporativa
Totalitatea principiilor, regulilor si normelor prin care se asigura administrarea si gestionarea de catre manageri a afacerilor companiilor in interesul investitorilor.
Guvernanta corporatista sau conducerea corporatista este sistemul prin care
o companie este condusa si controlata.
Guvernanta corporativa - element de convergenta
in procesul de aderare a Romaniei la Uniunea Europeana
Prezenta lucrare incearca, fara a avea pretentia ca va izbandi, sa treaca
in revista toata problematica ce a fost pusa in fata Romaniei, de necesitatea
realizarii unui ansamblu de principii privind guvernanta corporativa. Pentru
inceput se arata ca rolul integrarii europene in stimularea cresterii economice
presupune procesul de convergenta, sens in care se fac cateva aprecieri
privind acest concept. In continuare se face referire la istoria conceptului de
guvernanta corporativa si in incheiere se arata modul in care legislatia
romaneasca privind societatile comerciale si-a propus pe perioada 2005-2006
sa adopte Principiile Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica
(OCDE) pentru formarea si consolidarea mediului de afaceri in Romania.
Aceste Principii sunt :
1.Asigurarea bazei pentru un cadru/context eficient al guvernarii corporative
Cadrul guvernarii corporative trebuie sa promoveze piete eficiente si transparente, sa fie in conformitate cu legislatia in vigoare si sa articuleze clar modul de distribuiere a responsabilitatilor intre persoanele cu au autoritate pentru indeplinirea sarcinilor intr-o maniera obiectiva si profesionala.
Pentru a asigura un cadru eficace al guvernantei corporative, este necesara o fundatie legala corespunzatoare in baza careiea sa-si coordoneze relatiile toti participantii pe pe piata. Acest cadru al guvernarii corporative elemente legislative, practici de afaceri si angajamente voluntare rezultate din istoria si traditiile specifice ale unei tari.
Tarile care doresc implementarea acestor Principii trebuie sa-si monitorizeze cadrul propriu al guvernarii corporative avand ca obiectiv mentinerea si consolidarea contributiei lor la integritatea pietei.
Dezvoltarea guverantei corporative trebuie realizata luand in considerare impactul sau asupra performantei economice, integritatii pietei precum si stimulii pe care ii creeaza pentru participantii pe piata si proportia de piete transparente si eficiente.
Regulamentele legale care afecteaza practicile guvernarii corporative trebuie sa fie in conformitate cu legea, transparente si aplicabile.
Distribuirea responsabilitatilor intre autoritatile dintr-o juristictie trebuie sa fie clar specificate pentru a asigura servirea interesului public.
2.Drepturile si rolul actionarilor in cadrul companiei/Structura guvernarii corporative trebuie sa protejeze si sa faciliteze exercitarea drepturilor actionarilor.
Drepturile de baza ale actionarilor trebuie sa includa:
-dreptul la metode sigure de inregistrare a proprietatii;
-dreptul de a obtine informatii referitoare la companie in mod regulat;
-dreptul de a participa si a vota in cadrul intalnirilor generale ale actionarilor (actionarii trebuie sa dispuna de informatii clare si complete privind data, locatia si agenda adunarii generale, de avea oportunitatea de a chestiona consiliului privitor la sedintele anuale de audit extern, de a aduce noi situatii in agenda adunarii generale si de a propune rezolutii in limite rezonabile).
-dreptul de a numi sau demite membrii din consiliu si dreptul la o parte din profitul corporatiei.
Pe langa aceste drepturi de baza actionarii trebuie sa aiba dreptul de a fi informati si a participa la luarea deciziilor privind schimbarile fundamentale din cadrul companiei (emiterea de noi actiuni, tranzactii de amploare care ar putea rezulta in vanzarea companiei), de a se consulta cu alti actionari pe probleme privind drepturile lor.
3.Tratarea echitabila a actionarilor/ Structura guvernarii corporative trebuie sa asigure un tratament egal tutur actionarilor (inclusiv minoritati si straini).
Incredera (confidenta) investitorilor in securitatea investitiei (in faptul ca investitia lor va fi protejata de unele greseli facute de managerii corporatiei, membrii consililului sau actionarii cu putere) reprezinta un important factor in cadrul pietelor de capital datorita faptului ca membrii consiliului, managerii si actionarii cu putere/influenta se pot implica in activitati pentru satisfacerea propriilor interese fara a lua in considerare interesele celorlalti actionari.
Toti actionarii care fac parte din aceiasi serie a unei clase trebuie tratati in mod egal si trebuie sa aiba oportunitatea de a fi compensati in cazul in care drepturile lor au fost violate. Membrii consililului si directorii cheie trebuie obligati sa dezvaluie daca au in mod direct sau indirect un interes material im orice tranzactie care poate afecta compania.
4. Rolul actionarilor in guvernarea corporativa/ Cadrul guvernarii corportative trebuie sa asigure recunoasterea drepturilor actionarilor stabilite prin lege sau acorduri mutuale si sa incurajeze cooperarea activa intre corporatie si actionari pentru crearea de bogatie si locuri de munca.
-Drepturile actionarilor stabilite fie prin lege sau prin acorduri mutuale trebuie respectate (in toate tarile membre OECD drepturile actionarilor sunt stabilite prin lege sau prin relatii contractuale).
-In cazul in care interesele actionarilor sunt protejate de lege, acestia trebuie despagubiti in situatia in care drepturile lor au fost violate.
- In cazul in care actionarii participa la procesul de guvernanta corporativa, ei trebuie sa aiba acces la informatii complete si clare in timp util si in mod regulat.
- Actionarii, inclusiv angajatii individuali si reprezentantii acestora, trebuie sa aiba posibilitatea de a comunica consiliului de administratie ingrijorarile lor referitoare la practicile ilegale sau lipsite de etica iar drepturile lor nu trebuie sa fie compromise in aceasta situatie.
-Mecanismele pentru imbunatatirea-performantei pentru participarea angajatilor trebuie permise sa se dezvolte (gradul participarii angajatilor la guvernarea corporativa depinde de legile si practicile nationale si totdata poate varia de la o companie la alta). In contextul guvernarii corporative, mecanismele de imbunatatire a performantei participarii, pot aduce companiei atat beneficii directe cat si indirecte datorita faptului ca angajatii sunt dispusi sa investeasca in indeletniciri specifice firmei.
5. Dezvaluirea si transparenta informatiei/ Cadrul guvernarii corporative trebuie sa asigure informatii acurate si in timp util privind corporatia
Informatiile trebuie sa cuprinda referiri la:
Rezultatele financilare ale companiei;
Obiectivele companieie;
Forma de proprietate;
Situatii referitoare la angajati si alti actionari;
Politicile de remunerare pentru membrii consiliului de administratie si directorii cheie (calificarea, modul si procesul de selectie a acestora);
Politicile si structura guvernarii, in particular, continutul oricarui cod sau politica de guvernare corporativa si procesul prin care se implementeaza.
Informatiile trebuie pregatite si dezvaluite in concordanta cu standarde de inalta calitate. Sedinta anuala de audit extern trebuie condusa de un auditor independent, competent si calificat pentru a oferi consiliului si actionarilor asigurarea ca informatiile referitoare la situatia financiara si performanta companiei reflecta realitatea. Auditorii externi trebuie sa raspunda in fata actionarilor si au datoria fata de companie de a conduce sedinta de audit cu profesionalism.
Canalele de raspandire a informatiei trebuie sa asigure accesul necostositor la informatie de catre utilizatori si in timp util. Aceste canale de raspandire a inforrmatiei pot fi la fel de importante ca si continutul informatiei.
Cadrul guvernarii corporative trebuie trebuie complementata de analize si sfaturi oferite de analisti, brokeri si agenti de rating relevante pentru investitori in vederea luarii deciziilor.
6. Responsabilitatile consililului de administratie/ Cadrul guvernarii corporative trebuie sa asigure conducerea strategica a companiei, monitorizarea eficace a managementului de catre consiliu si raspunderea consiliului fata de actionari si companie.
Membrii consiliului de administratie trebuie sa i-a decizii si sa actioneze in baza unor informatii complete si in interesul companiei si a actionarilor. In cazul in care deciziile consiliului afecteaza in mod diferit diferitele grupuri de actionari, acestia trebuie tratati in mod corect de catre consiliu. Totodata consiliul trebuie sa-si desfasoare activitatea pe baza unor inalte standarde etice luand in considerare interesele actionarilor.
Consiliul de administratie trebuie sa indeplineasca unele functii cheie cum ar fi:
Monitorizarea eficacitatii/eficientei practicilor de guvernare a companiei si impunerea schimbarii daca este necesara;
Selectarea, monitorizarea si daca este cazul schimbarea directorilor cheie;
Asigurarea unui proces formal si transparent de numire a membrilor consililului;
Revizuirea strategiei corporatiei, a planurilor de actiune, a planului de afaceri, stabilirea obiectivelor si controlul achizitiilor de capital;
Monitorizarea si solutionarea potentialelor conflicte de interese intre membrii conducerii firmei si a consiliului precum si intre actionari;
Asigurarea integritatii rapoartelor financiare si contabile.
Membrii consiliului de administratie trebuie sa fie capabili exercite o judecata obiectiva si independenta privind afacerile firmei. Pentru indeplinirea responsabilitatilor, membrii consiliului trebuie sa aiba acces la informatii acurate, relevante si in timp util.
Obiectivul tinta in acest context este economia de piata functionala.
Deschiderea economiei tarii noastre, prin integrarea europeana, directioneaza
Romania spre atingerea obiectivului fundamental de convergenta
economica si sociala cu tarile dezvoltate, obiectiv ce a pus in evidenta
importanta unei bune guvernante corporative. Cele doua concepte au devenit
din ce in
ce mai importante in ultimii zece ani, atat pentru Romania, ca
sistem economico-social in schimbare, cat si pentru tarile membre ale
Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE), unde o
serie de aspecte legate de "scandaluri financiare" au atras atentia asupra fragilitatii
regimului de guvernare a societatilor si prin urmare a aparut necesar
regandirea sistemului.
Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica -
prezentare generala
OCDE este un forum unic a 30 de natiuni in care presiunea egala
conlucreaza ca un stimulent puternic in identificarea solutiilor favorabile la
provocarile economice si sociale.
Conceptul de convergenta
Convergenta reprezinta un proces dinamic la baza caruia se afla
aplicarea unor politici socio-economice menite sa diminueze disparitatile
dintre regiuni si tari intr-un spatiu dat. Ea se realizeaza in principal prin
aplicarea unor politici structurale in scopul obtinerii unor parametri de
crestere economica accentuata in regiunile periferice (denumite asa nu ca
localizare geografica ci prin prisma dotarii cu factori si a performantelor
economice in utilizarea acestora) care au parcurs o perioada de declin
economic sau nu au reusit sa atinga performantele economice ale zonei din
care fac parte.O alta definire a convergentei este cea legata de cresterea similitudinilor
si performantelor economice ale economiilor regionale si nationale in
cadrul unui spatiu dat.
Deseori, convergenta e privita ca o preconditie a integrarii, deoarece
atata vreme cat structurile de creare si implementare a politicilor converg,
procesul integrativ, strategiile acestuia si crearea de institutii functionale
comune sunt mult mai usor de atins.
Se pune problema daca industrializarea va permite tarilor periferice
atingerea performantelor economice ale tarilor dezvoltate. Noua paradigma a
industrializarii pune accentul pe dezvoltarea companiilor mici si mijlocii, pe
tehnologiile de varf si pe crestere economica, avand drept unitati de baza
firmele mixte de productie si de servicii, iar agricultura este considerata drept
un stimulent al cresterii, mai ales prin procesarea produselor.
Guvernanta corporativa
Unii analisti (Burgeat, Nestor, 2001) aratau ca problema guvernantei
corporative a devenit din ce in ce mai importanta in ultimul deceniu, pe
masura cresterii rolului sectorului privat in intreaga lume, iar crizele
financiare de pe pietele in curs de formare si indelungatul proces de tranzitie
de la economia etatista planificata la economia de piata din multe tari au
aratat importanta acestei probleme, ca o cheie a structurii institutionale a unei
economii de piata functionale. OCDE si Banca Mondiala si-au combinat
eforturile pentru a crea si sprijini mese-rotunde pe tema administrarii
corporatiilor in Rusia, Asia, Eurasia, America Latina si Europa de Sud-Est.
Masa-rotunda privind administrarea corporatiilor in Europa de Sud-Est a fost
lansata in primavara anului 2001, fiind o initiativa locala din cadrul Acordului
pentru Investitii in Europa de Sud-Est.
Intre septembrie 2001 si martie 2003 au fost organizate patru
mese-rotunde cu scopul de a se discuta imbunatatirea administrarii
corporatiilor in Europa de Sud-Est.
Mesele-rotunde au fost organizate in cooperare cu parteneri locali si
gazde al caror sprijin a fost nepretuit pentru asigurarea succesului
intalniri. Comisia Nationala pentru Valori Mobiliare din Romania si Bursa de
Valori din Bucuresti au organizat impreuna prima masa-rotunda in
septembrie 2001, la Bucuresti. Centrul OCDE pentru dezvoltarea sectorului
privat, impreuna cu Agentia internationala pentru cooperare din Turcia au
organizat cea de-a doua masa-rotunda la Istanbul, in mai 2002. Bursa de
Valori din Zagreb a organizat cea de-a treia masa-rotunda la Zagreb in
noiembrie 2002. Cea de-a patra masa-rotunda a fost organizata la Sarajevo in
martie 2003, de catre Comisia pentru Valori Mobiliare a Federatiei Bosnia
Herzegovina.
Folosind Principiile OCDE ca pe un cadru conceptual, reuniunile
organizate sub forma meselor rotunde au examinat cele cinci elemente-cheie
ale unui cadru puternic de administrare a corporatiilor:
1) drepturile actionarilor
2) tratarea echitabila a actionarilor
3) rolul partilor sociale in administrarea corporatiilor
4) oferirea de informatii si transparenta
5) responsabilitatea Consiliului de Administratie.
Fiecare masa-rotunda a elaborat o Carte Alba a administrarii
corporatiilor specifica regiunii respective, cu exceptia mesei-rotunde din
Eurasia, care a realizat o lucrare comparativa privind administrarea corporatiilor
in Eurasia.
In 2001 OCDE/OECD, cu sprijinul USAID (United States Agency for
International Development), a conceput si a publicat un program de
imbunatatire a guvernantei corporative in Romania, iar in anul 2002 Romania
a elaborat un cod, perfectibil, privind structurarea si organizarea companiilor
si respectarea principiilor OECD privind armonizarea intereselor intre
proprietarii, managementul si executivul firmelor.
Conceptul de "guvernanta corporativa" s-a dezvoltat ulterior in
practica europeana si internationala. Au fost treptat perfectionate Principiile
OECD/OCDE si s-a constatat extinderea guvernantei si asupra
reglementarilor legislative si administrative, inclusiv structurile administratiei
publice ("Regulatory Governments" si "Institutional and Administrative
Reform towards UE Structures").
Practica a determinat o crestere a atentiei ce trebuie acordata
conceptului de "Guvernanta corporativa".
In 1961 James P. Hawley si Andrew T. Williams la cererea
OECD/OCDE au efectuat o cercetare documentara privind literatura ce a
aparut in Statele Unite ale Americii cu privire la guvernanta corporativa si au
concluzionat ca aceasta are la baza patru izvoare teoretice: teoria actiunii (a
celor care investesc), a administratiei, a partenerilor sociali si politica firmei.
Toate se bazeaza pe teoria detinatorilor de interese.
Interpretarile date guvernantei corporative se refera la modalitati,
ansamblu de relatii, distribuirea drepturilor, set de reguli, ramura a economiei,
dupa cum urmeaza:
. Guvernanta corporativa reprezinta modalitatile prin care furnizorii
de surse financiare ai unei companii se asigura ca vor primi beneficiile la care
se asteapta facand aceasta investitie (Shleifer, Vishny, 1997, p. 737).
. Guvernanta corporativa poate fi definita ca ansamblul relatiilor unei
companii cu actionarii sai sau, mai pe larg, cu societatea pe ansamblu.
. Guvernanta corporativa specifica distributia drepturilor si
responsabilitatilor dintre diferitele categorii de persoane implicate in
companie cum ar fi: consiliul de administratie, directorii, actionarii si alte
categorii, si stabileste regulile si procedeele de luare a deciziilor privind
activitatea unei companii. [OECD aprilie 1999, preluata din Cadbury Cod,
1992, p. 15]
. Guvernanta corporativa este un set de reguli conform carora firmele
sunt conduse si controlate, este rezultatul unor norme, traditii si modele
comportamentale dezvoltate de fiecare sistem legislativ.
. Guvernanta corporativa se refera la promovarea corectitudinii,
transparentei si responsabilitatii la nivel de companie. [J. Wolfensohn, citat
dintr-un articol din Financial Times, 21 iunie 1999].
. Guvernanta corporativa este ramura economiei care studiaza modul
in care companiile pot deveni mai eficiente prin folosirea unor structuri
institutionale cum ar fi actele constitutive, organigramele si cadrul legislativ.
Aceasta ramura se limiteaza in cele mai multe cazuri la studii privind modul
in care detinatorii de actiuni pot sa asigure si sa motiveze directorii
companiilor astfel incat sa primeasca beneficiile asteptate de pe urma
investitiilor lor.[ Mathiesen, 2002]
Legislatia din Romania in fata principiilor de guvernanta
corporativa
In Romania, din cauza metodelor de privatizare care au permis un
acces foarte mare al managerilor si al salariatilor la capitalul societatii,
actionarii externi nu vor sa se implice in finantarea proiectelor de investitii
deoarece mijloacele de control sunt ineficiente. Procesul de privatizare a dus
la formarea unui actionariat neimplicat in activitatea firmei si fara mijloace
eficiente de control. Pe de alta parte, privatizarea a dus la formarea unui grup
puternic de actionari majoritari sau semnificativi. In aceste societati, in lipsa
unei guvernari eficiente, conflictul de interese dintre actionarii majoritari si
cei minoritari este inevitabil.
De cele mai multe ori, conflictul isi are sursa in
incalcarea drepturilor actionarilor minoritari si diminuarea averii acestora de
catre actionarii majoritari. Conflictul dintre actionarii majoritari si cei
minoritari degenereaza de obicei in alte conflicte, intre management,
Consiliul de Administratie si actionarii minoritari, precum si intre actionarii
majoritari si partenerii de afaceri ai companiei.
Aplicarea principiilor guvernarii corporative este de natura sa
aplaneze astfel de conflicte. Aceasta inseamna trasarea unor reguli clare,
imperative, referitoare la drepturile actionarilor; tratamentul echitabil al
actionarilor; rolul membrilor care iau parte la guvernarea corporativa;
transparenta si difuzarea informatiilor; responsabilitatea Consiliului de
Administratie. Ministerul Justitiei a supus recent dezbaterii publice un set de
modificari legislative in scopul adaptarii Legii societatilor comerciale nr.
31/1990 la principiile OECD/OCDE privind guvernarea corporativa si la
normele comunitare in materie.
Principalele etaloane ale acestei reforme sunt principiile in materie
elaborate de OECD/OCDE in 2004, precum si o serie de norme comunitare
(in special recomandari ale Comisiei Europene). Pe langa acestea, sunt luate
in considerare legislatia moderna in materia societatilor comerciale, ca si
reforme care au avut loc recent in statele occidentale si in cele est-europene.
In documentul de pozitie al Ministerului Justitiei cu privire la aceste
modificari sunt aratate, punctual, modificarile ce se au in vedere in materia
statutului administratorilor si a structurii Consiliului de Administratie si cele
in materia drepturilor actionarilor.
In ceea ce priveste statutul administratorilor, modificarile au in vedere
prevederi clare cu privire la durata mandatului administratorilor numiti prin
actul constitutiv si al celor desemnati ulterior, regandirea sistemului de
garantii ce trebuie constituite de catre administratori. Prin actul constitutiv vor
putea fi stabilite criterii aditionale de eligibilitate a administratorilor
referitoare la profesionalismul si independenta acestora. Proiectul prevede
criterii mai transparente de stabilire a remuneratiei administratorilor, precum
si noi reglementari in materia conflictului de interese, in principal cu privire la
clauza de neconcurenta, cumulul de mandate, tranzactii cu parti implicate.
Principiile guvernarii corporative impun introducerea unor obligatii de
loialitate a administratorilor fata de societate (exercitarea mandatului cu
buna-credinta si diligenta, in interesul prioritar al societatii). In compensatie,
principiul judecatii de afaceri ("business judgment rule") trebuie luat in
considerare. Potrivit acestui principiu, administratorii, in masura in care au
actionat cu buna-credinta, nu sunt raspunzatori personal pentru o decizie de
afaceri care se poate dovedi ulterior gresita.
Distinctia dintre functiile executive si nonexecutive ale
administratorilor, delegarea functiei executive catre un comitet executiv sau
unor membri determinati ai Consiliului de Administratie sunt directive care
fac parte din principiile guvernarii corporative si care urmeaza sa fie
implementate si in legislatia noastra. In organizarea functiei executive se are
in vedere clarificarea rolului directorului general si a raporturilor dintre
actualii "directori executivi" si consiliu. Amendamentele au in vedere
consolidarea pozitiei membrilor nonexecutivi ai consiliului prin acordarea
unor drepturi specifice: de a adresa intrebari, de a supraveghea controlul
intern si extern (prin cenzori si auditori) si clarificarea rolului presedintelui
consiliului: coordonator al consiliului, director general sau ambele?
In privinta drepturilor actionarilor, modificarile propuse vizeaza
protectia si facilitarea exercitarii drepturilor actionarilor, precum si asigurarea
unui tratament echitabil al acestora. In acest scop, se are in vedere, pe de-o
parte, introducerea unor noi prevederi in Legea nr. 31/1990, iar, pe de alta
parte, modernizarea normelor existente. Principalele propuneri privesc
asigurarea unui tratament echitabil al tuturor actionarilor si crearea conditiilor
pentru ca actionarii sa participe la adunarile generale (imbunatatirea sistemului
de notificare, noi termene de convocare, dreptul general al actionarilor
minoritari de a adauga puncte pe ordinea de zi, publicarea propunerilor
actionarilor, dreptul de participare la adunarile generale al detinatorilor de
actiuni cu dividend prioritar fara drept de vot, votul in absenta, votul
electronic).
Consolidarea drepturilor actionarilor minoritari este un alt punct
important vizat prin modificari. In acest scop, se aduc amendamente in
vederea facilitarii convocarii adunarii generale la solicitarea actionarilor
minoritari si modernizarii regulilor cu privire la actiunile "derivate", prin care
actionarii depun plangere, in numele societatii, impotriva administratorilor
pentru acoperirea pierderilor, atunci cand introducerea unei actiuni directe a
fost omisa. Modificarile au in vedere si instituirea unei reguli cu privire la
inlaturarea "valului corporativ", ceea ce ar permite ca, in anumite cazuri, clar
determinate, administratorii sau actionarii majoritari sa raspunda pentru
datoriile societatii; reforma dreptului de cesionare a actiunilor si de retragere
din societate.
Desi opinia majoritara cu privire la Proiectul de lege este una pozitiva,
unele prevederi au fost aspru criticate. De exemplu, Uniunea Nationala a
Patronatului Roman (UNPR) a afirmat in presa ca reducerea cvorumului cerut
pentru adunarea actionarilor va constitui o relaxare injusta a formalitatilor
societatii. Proiectul de lege va permite unui numar mic de actionari detinand
20% sa aiba cvorum in Adunarea Actionarilor. Conform UNPR, decizii
majore, cum sunt examinate de Proiectul de lege, vor trebui luate cu
majoritatea absoluta de voturi a actionarilor prezenti, astfel cum prevede legea
actuala. Daca Proiectul va fi aprobat, cerinta prezenta de cvorum redus,
impreuna cu adoptarea hotararilor nu cu majoritate absoluta, ci cu majoritate
simpla, va lipsi de continut in primul rand organizarea unei adunari a
actionarilor. Potrivit reprezentantilor Consiliului national al Intreprinderilor
Mici si Mijlocii (CNIPMMR), o adunare a actionarilor "trebuie sa stabileasca
politica si sa supravegheze activitatile adoptate de societate". Astfel,
participarea membrilor cu drept de vot va trebui incurajata si nu redusa,
pentru a asigura un management efectiv al societatii.
Incercarile Proiectului de lege de a reglementa adunarile actionarilor a
atras de asemenea critici din partea reprezentantilor UNPR, care au atacat
prelungirea perioadei pentru a convoca Adunarea (de la 15 zile la 30). In
opinia UNPR, propunerea in speta va actiona impotriva interesului societatii
in situatii extraordinare, cand probleme urgente vor trebui dezbatute si
aprobate de actionari. UNPR este de asemenea impotriva reducerii perioadei
de plata a dividendelor de la 8 la 6 luni; aceasta masura va crea dezechilibre
luand in considerare propunerea de impozitare cu 16 %. Daca Proiectul va fi
aprobat in aceasta varianta, in opinia UNPR noile reglementari privind
dividendele vor cauza o fiscalitate mai mare decat in 2004.
La recomandarea OECD/OCDE, in 2001, principii ale Guvernantei
Corporative au inceput sa se regaseasca si in legislatia romaneasca, in acte
normative precum Legea falimentului, Codul Fiscal, Legea privatizarii, Legea
societatilor comerciale sau Legea pietei de capital.
BVB a infiintat, in 2001, Codul Guvernantei Corporative si categoria
Plus, in care sunt listate companiile cele mai transparente din piata. Din
pacate, doar o singura societate figureaza la aceasta categorie, si anume
Electroaparataj Bucuresti. Avand in vedere ca o serie de investitori
institutionali straini urmaresc sa includa in portofoliu companii ce indeplinesc
criteriile de guvernanta corporativa, iar acestia sunt importanti pentru
dezvoltarea pietei romanesti de capital, autoritatile Bursei s-au preocupat in
ultimii ani de implementarea acestui cod. Recomandarea OECD/OCDE
privind crearea unui institut pentru formarea managerilor in spiritul respectarii
codului de transparenta a fost pusa in practica in iulie 2003, cand a luat fiinta
Institutul de Guvernanta Corporativa al BVB - cu scopul de a schimba
cultura manageriala in concordanta cu normele internationale privind guvernanta
corporativa prin cresterea standardelor profesionale a managerilor.
Institutul va organiza cursuri privind piata de capital, intr-o prima faza, doar
pentru companiile listate. Institutul va fi administrat de catre membri ai
comitetului BVB si ai Rasdaq.
OECD/OCDE apreciaza ca recomandarile de guvernanta corporativa
au fost partial implementate in Romania in perioada 2001-2004 si recomanda
institutiilor pietei de capital sa coopereze pentru elaborarea legislatiei si
preluarea practicilor internationale, potrivit unui raport al institutiei.
Recomandarile OECD/OCDE la nivel institutional se concretizeaza in crearea
unui Comitet pentru dezvoltarea pietei de capital si controlul de catre Camera
Auditorilor Financiari a activitatii auditorilor. De asemenea, Agentia pentru
Valorificarea Activelor Statului (AVAS) ar trebui sa faca publice contractele
de privatizare pentru companiile listate. In sarcina Comisiei Nationale a
Valorilor Mobiliare revin elaborarea regulamentelor pentru aplicarea legii
privind piata de capital si asigurarea implementarii acestora, instruirea
personalului in domeniul guvernantei corporative si imbunatatirea continutului
paginii de internet a institutiei.
Pentru Bursa de Valori Bucuresti recomandarile se refera la inceperea
activitatii Institutului de Guvernanta Corporativa si modificarea Codului de
Guvernanta Corporativa, elaborat in 2001, conditiile impuse pentru listarea la
categoria "Plus" fiind prea restrictive pentru piata de capital din Romania. De
asemenea, organizatia recomanda ca in campania de atragere a companiilor
pentru listarea pe acest segment sa se dea prioritate companiilor mari si foarte
mari si sugereaza insusirea conceptelor de guvernanta corporativa de catre
managerii companiilor listate la categoria I a BVB si Rasdaq.
OECD/OCDE apreciaza ca incheierea unui contract intre companii si
directori ar duce la cresterea asumarii responsabilitatii de catre acestia. Elaborarea
de catre Institutul de Guvernanta Corporativa al BVB a unui cod al
membrilor consiliului de administratie, precum si numirea in cadrul companiilor
mari a unor directori independenti, in urmatorii doi-trei ani, sunt alte
recomandari ale organizatiei. Organizatia considera ca Legea societatilor
comerciale ar trebui sa prevada excluderea conducerii executive din consiliul
de administratie si separarea functiei de presedinte de cea de director
executiv.
Alte recomandari se refera la faptul ca numai AGA poate decide
majorarea capitalului social, nu si Consiliul de Administratie, includerea in
raportul anual a structurii consolidate a actionarilor care detin mai mult de 5%
din capitalul social, plata dividendelor in termen de 60 de zile.
Referitor la legea societatilor comerciale, OECD/OCDE apreciaza ca
aceasta trebuie sa prevada delimitarea exacta a responsabilitatilor intre
organismele de control intern si extern, clarificarea atributiilor auditorilor
financiari si detalii cu privire la obligatiile si responsabilitatile membrilor
Consiliului de Administratie.
Pornindu-se de la concluzia ca diferitele coduri si modele practice de
guvernare prezinta flexibilitate, iar in cadrul lor se pot identifica anumite
elemente comune, apreciem ca guvernanta corporativa este un element de
convergenta atat in procesul de aderare a Romaniei la Uniunea Europeana cat
si in cel de integrare in economia globala ce se prefigureaza a se dezvolta in
acest secol.
Justitia incearca sa forteze modernizarea afacerilor
Chiar si cand e vorba de propriul management, emitentii de la Bursa merg pe sintagma "merge si asa". De ce sa te complici cu reguli de guvernanta corporativa cand se gasesc investitori care sa-ti cumpere actiunile!?
Societatile sunt departe de a avea un management care sa tina cont de interesele tuturor actionarilor. Principiile de guvernanta corporativa sunt ignorate de emitentii mai mici si aplicate cu inconsecventa de cei mari. Ideea unei administrari cu un grad ridicat de transparenta nu prea incanta administratorii societatilor, desi este vehiculata in mediul bursier de mai bine de doi ani. Dintr-un motiv sau altul, companiile nu considera o prioritate trecerea la categoria Plus, unde ajung doar emitentii care si-au insusit aceste principii. Experienta le-a aratat acestora ca pot fi indeajuns de atractivi pentru investitorii de pe piata de capital, fara sa urmeze neaparat exemplul Electroaparataj, singura companie de la categoria Plus. In viziunea administratorilor, atata timp cat actionarii nu se plang cu glas tare de managementul societatii, inseamna ca lucrurile nu trebuie schimbate. Majoritatea companiilor considera complicata adoptarea regulilor de guvernanta corporativa, deoarece presupune modificarea actului constitutiv al societatii. Schimbarile ar viza, printre altele, respectarea drepturilor actionarilor, tratamentul echitabil al tuturor actionarilor, precum si o comunicare suficienta si transparenta. Nu in ultimul rand, guvernanta corporativa presupune un sistem de control bine pus la punct.
Societatile nu sunt obligate sa aplice sistemul amintit pentru a se lista la bursa. Aplicarea acestuia constituie, totusi, o necesitate, legea pietei de capital fiind realizata dupa Directive ale Uniunii Europene care fac referire la o buna guvernanta corporativa. Este motivul pentru care Bursa de Valori a realizat un cod de management modern. Institutia a anuntat, inca de anul trecut, ca va infiinta si un institut care sa scoleasca administratorii in domeniu. Planul nu a fost deocamdata concretizat, desi institutul trebuia sa funtioneze incepand de anul acesta. Oficialii Bursei nu mai vor sa-si asume singuri rolul de "educatori" si asteapta implicarea statului. "Institutul de guvernanta corporativa va functiona, probabil, anul acesta. Speram insa sa se implice si Guvernul, mai ales ca autoritatile au tot interesul ca societatile din cadrul Fondului Proprietatea sa fie conduse dupa reguli de guvernanta corporativa", afirma directorul general al BVB, Stere Farmache. BCR se afla printre putinele companii (daca nu chiar singura) care se va lista la Bursa si care si-a eficientizat deja managementul.
Guvernanta corporativa: o continua revolutie
Consiliile exercita tot mai multa influenta, investitorii devin tot mai pretentiosi iar managerii companiilor au devenit tot mai constienti de problemele cheie cu care se confrunta afacerile lor. Toate acestea sunt tendinte ce rezulta din accentul sporit pus pe guvernanta corporativa in lumea afacerilor si
identificate in Guvernanta corporativa: Afacerile in lumina reflectoarelor, o noua carte alba de la "Economist Intelligence Unit" publicata astazi si sponsorizata de KPMG.
Publicatia sustine ca guvernanta corporativa reprezinta in continuare o problema de o importanta arzatoare pentru directorii executivi. Intr-un sondaj la care au participat 310 manageri din intreaga lume, acestia au relatat ca membrii din conducerea superioara aloca acum mai mult timp guvernantei decat in urma cu 12 luni, si in alte 12 luni va acorda inca si mai multa atentie acestei probleme.
Tot acest efort nu a fost in van:
"Este clar ca societatile incep sa realizeze beneficiile tangibile ale reformelor din domeniul guvernantei. Cei din avangarda incep sa exploateze acest lucru ca pe un avantaj competitiv," spune Alistair Johnston, Coordonatorul pentru Piete Globale din KPMG. "Acum, mai mult decat inainte, societatile si autoritatile romane trebuie sa se concentreze asupra Guvernantei Corporative" a spus Victor Kevehazi, Senior Partner al KPMG Romania.
Accentul in viitor
Cartea alba identifica trei domenii de interes potential din punct de vedere al guvernantei in urmatoarele 12 luni:
Despre Economist Intelligent Unit
Economist Intelligent Unit este divizia de informatii in afaceri al The Economist Group, editorul publicatiei The Economist. Prin reteaua globala de peste 500 de analisti, evalueaza constant si prognozeaza conditiile politice, economice si de afaceri in 195 de tari. Ca principal furnizor mondial de informatii de tara, ajuta membrii executivi in adoptarea unor mai bune decizii in afaceri, realizand analize oportune, credibile si impartiale asupra tendintelor de piata din intreaga lume si a strategiilor in afaceri.
Despre KPMG:
KPMG este reteaua globala de firme de servicii profesionale al carei scop este de a transforma intelegerea de informatie, evolutia viitoare a intreprinderilor si a afacerilor in valoare. Cu cei aproape 100,000 de angajati in toata lumea, firmele membre KPMG furnizeaza servicii de audit, de fiscalitate, si de consultanta privind managementul riscului si servicii de consultanta financiara din mai mult de 750 de orase in 150 de tari
O buna "Guvernanta Corporativa"
- un mijloc de a construi Competitivitatea -
Guvernanta Corporativa
este o strategie de deschidere catre lume a economiei nationale in contextul reasezarilor impuse de procesul globalizarii
asigura accesul la sursele de finantare externa
stimuleaza investitiile straine directe (ISD)
Provocari
principiile OECD sunt globale, dar aplicarea lor la nivelul economiilor nationale este un lucru specific
strategiile economice de guvernare se cer elaborate corelat cu obiectivele / optiunile / evaluarile sistemului bancar, pentru:
rescrierea principiilor potrivit problematicii cu care se confrunta fiecare regiune / sector economic
pregatirea personalului specializat care aplica aceste principii in diferite domenii
dezvoltarea capacitatii administrative - institutionale cu privire la: guvernanta; efectele asupra afacerilor; calitatea companiilor prin:
presiunile pietei
masuri si recomandari ale guvernelor, bancilor, stakeholderilor
mecanisme de implementare
practici ale Bancilor Centrale
criterii / indicatori de evaluare, monitorizare si cooperare privind: pregatirea/calificarea; principiile; mecanismele institutionale
institutionalizarea utilizarii celor mai bune practici legate de obiectivele si principiile OECD si Coduri de Conduita (etica in afaceri)
adaptarea formelor de proprietate la cerintele principiilor si ale pietei
Reforma reala : a face pe oameni sa realizeze ceea ce au promis si convenit sa faca
Rolul « Consiliului pentru Guvernanta Corporativa» si al « Institutului pentru Directori de Corporatii » (INSTITUTE OF CORPORATE DIRECTORS) pentru sistemul formal/informal de educatie si pregatire profesionala - pe baza de « best-practice » :
Piata de capital - necesita un proces indelungat de formare a celor care reglementeaza piata si industria
Problematica sociala continuta in « guvernanta corporativa » - priveste activitatea economica a firmelor; responsabilitatile (inclusiv sustenabilitatea financiara); stabilitatea; profitabilitatea
Educatia presupune o abordare echilibrata a afacerilor individuale cu prevalarea binelui social la nivelul economiei. Educatia trebuie adresata tintit directorilor, actionarilor si persoanelor cu interese legitime in activitatea societatilor ("stakeholders")
ONG si Guvernul pot forma coalitii pentru dezvoltarea afacerilor, prin care fiecare actor (Guvern, ONG, firme) sa-si poata indeplini obligatiile care-i revin. Trebuie incurajate ONG-urile indreptate catre reforma si care lucreaza cu guvernul.
Bordul de Directori trebuie sa cuprinda persoane cu functii specializate (auditori, contabili, juristi, consultanti, etc.) care pot sa realizeze adaptarea principiilor Guvernantei Corporative la domeniul specific de activitate.
Diversitatea solutiilor, a formulelor si mecanismelor de implementare a principiilor Guvernantei Corporative este impusa si de complexitatea / varietatea problemelor ce isi cauta rezolvare urgenta: privatizarile; competitia pentru investitii; crizele financiare; scandalurile legate de firme; impactul crizelor / scandalurilor asupra companiilor, societatii si asupra economiei, in general; provocarile zilnice in activitatea manageriala.
Drepturile de
Proprietate Buna
Guvernanta
Accesul pe Piata |
Respectarea Legii
Accesul la Informatii |
Corporatiile moderne sunt disciplinate prin factori interni si externi de influenta.
Integrarea europeana si procesul de globalizare largesc continuu sfera "persoanelor legitim interesate (stakeholders) in activitatea/conduita companiilor private pe "Piata Interna Unica", prin: sistemul bancar; sistemul de asigurari; sistemul de pensii; institutii/organizatii/fonduri care reglementeaza piata sau care protejeaza interesele consumatorilor sau mediul inconjurator etc.
Pregatirea profesionala si consultanta specializata presupun acreditarea cursurilor de pregatire profesionala (Ex.: Banca Centrala - "Institut of Directors").
Sustenabilitatea procesului este asigurata prin "Asociatiile profesionale si de afaceri"; schimbarea sistemului de reglementare prin "Institutii de Reglementare"; un mare numar de organizatii neguvernamentale, etc.
Interesele persoanelor aflate la conducerea societatilor romanesti cu capital de stat nu coincid intotdeauna cu cele ale actionarilor, iar capacitatile managerilor sunt, in unele cazuri, destul de limitate, a declarat ministrul Finantelor Publice, Mihai Tanasescu, la prezentarea raportului Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE), privind 'Guvernanta corporativa in Romania'. 'Guvernanta corporativa inseamna, in primul rand, imbunatatirea capacitatilor manageriale si cred ca numai privatizarea poate sa fie elementul care sa conduca la aceasta schimbare', a afirmat Tanasescu, care a adaugat ca privatizarea nu inseamna numai transferul de proprietate, ci si eficientizarea activitatii. Ministrul Finantelor Publice a mai spus ca multe companii din Romania nu respecta legislatia si reglementarile in vigoare, din cauza faptului ca institutiile statului dau dovada de slabiciune, iar normele legislative nu sunt clare. Tanasescu considera ca rolul de control al statului trebuie amplificat, intrucat fara acest factor si fara o legislatie coerenta nu poate fi vorba in Romania de guvernanta corporativa. Potrivit raportului OCDE, Romania se confrunta cu probleme in ceea ce priveste drepturile actionarilor si capacitatea justitiei de a rezolva diferende comerciale si transparenta informatiilor, desi a introdus o serie de reforme in ultimii zece ani .
Nr. inregistrare A-612 / 14 noiembrie 2005
De la: |
DIRECTIA STRATEGIE, RELATII INTER-INSTITUTIONALE |
||
Data: |
9 noiembrie 2005 |
Cc: | |
Ref: |
Seminar MJ cu tema Guvernanta Corporativa |
CABINET 1 Nr. P 2738 / 15.11.2005
NOTA
In data de 12 octombrie 2005 a avut loc la Institutul National al Magistraturii seminarul cu tema: "Perspective de dezvoltare in dreptul romanesc a sistemului guvernantei corporative a societatilor comerciale"
Au participat: reprezentanti ministere, Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare, Autoriatea Nationala de Administrare Fiscala, Unitatea de Politici Publice, parlamentari, reprezentanti Banca Mondiala si CHF International, Delegatia Comisiei Europene, OECD Romania, instante judecatoresti, societati avocatura, mediul academic, Bursa de Valori Bucuresti, Camera de Comert si Industrie a Romaniei, Uniunea Generala a Industriasilor din Romania, Camera Auditorilor Financiari, Consiliul Investitorilor Straini, AmCham, Corpul Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania, Confederatia Patronala a Industriei, Serviciilor si Comertului, NCH Broadhurst (fond de investitii), Asociatia Actionarilor din Romania.
Seminarul a avut loc in cadrul unui proiect al Ministerului Justitiei, sprijinit de Banca Mondiala si CHF International, proiect ce urmareste identificarea de solutii pentru integrarea conceptului de guvernanta corporativa in dreptul comercial romanesc.
Din dezbateri au rezultat urmatoarele:
FMI si Banca Mondiala intocmesc periodic "Rapoarte privind respectarea standardelor si codurilor" (ROSC), prin compararea reglementarilor nationale cu standardele internationale relevante pentru dezvoltarea si stabilitatea economica si financiara. ROSC sunt elaborate pentru urmatoarele 12 domenii:
Domenii |
Standarde si coduri internationale de referinta |
TRANSPARENTA | |
Diseminarea datelor |
"Standardul special de diseminare a datelor / Standardul general de diseminare a datelor (SDDS/GDDS)", FMI, 1996 |
Transparenta fiscala |
"Codul de bune practici privind transparenta fiscala", FMI, 2001 |
Transparenta politicilor financiare si monetare |
"Codul de bune practici privind transparenta politicilor financiare si monetare", FMI, 2000 |
SECTORUL FINANCIAR | |
Supravegherea bancara |
"Principiile de baza privind supravegherea bancara", Comitetul Basel, 1997, 2004 (Basel II) |
Valorile mobiliare |
"Obiectivele si principiile reglementarii valorilor mobiliare", Organizatia Internationala a Comisiilor de Valori Mobiliare - IOSCO, 1998 |
Asigurarile |
"Principiile de supraveghere a asigurarilor", Asociatia Internationala a Supraveghetorilor de Asigurari - IAIS |
Sistemele de decontari plati si valori mobiliare |
"Principii de baza privind sisteme de plati", Comitetul privind Sistemele de Plati si Decontari (CPSS); "Recomandari privind sistemele de decontare a valorilor mobiliare", CPSS-IOSCO |
Prevenirea spalarii banilor si combaterea finantarii terorismului |
"Recomandari FATF", Grupul de Lucru privind Actiuni Financiare (FATF) |
INTEGRITATEA PIETELOR | |
Guvernanta Corporativa |
"Principiile OECD privind Guvernanta Corporativa", OECD, 2004 |
Contabilitatea |
"Standardele Internationale de Contabilitate" (IAS), Consiliul pentru IAS |
Auditul |
"Standardele Internationale de Audit", Federatia Internationala a Contabililor (IFAC) |
Falimentul si drepturile creditorului |
Principii, legislatie, linii directoare privind sistemul falimentului si drepturile creditorilor, BM, UNCITRAL, FMI, INSOL International (federatia internationala a practicienilor in domeniul falimentului) |
ROSC privind evaluarea
Guvernantei Corporative pentru
Cadrul legal. Accent pe punerea in aplicare a legilor existente. Eliminarea exceptarilor din cadrul programelor de privatizare si a companiilor privatizate; permiterea prin Legea societatilor comerciale a angajarii de catre actionari a unui audit extern si clarificarea sarcinilor, functiilor, responsabilitatilor si obligatiilor administratorilor; cerinta publicarii tranzactiilor operate de insideri
Stabilirea unui numar minim al membrilor CA
Extinderea autoritatii CA pentru a include analiza situatiilor financiare
Modificarea rolului cenzorilor (cenzorii - membri independenti ai CA sub forma unui comitet)
Solicitarea clara ca membrii CA sa actioneze cu atentia si diligenta necesare si in interesul companiilor
Separarea functiei de director general de cea de presedinte CA
Solicitarea ca vanzarile si transferul activelor sa fie realizate la preturi de piata si in cazul partilor afiliate sau legate intre ele
Adunarea actionarilor va numi auditorii externi pentru companie
Extinderea definitiei proprietatii pentru a include relatiile de control indirect (in Legea valorilor mobiliare)
Cerinta anuntarii relatiilor de control direct sau indirect
Cerinta ca insiderii unei companii sa anunte vanzarile si cumpararile de actiuni ale companiei
Cadrul institutional. CNVM sa se axeze pe urmarirea transparentei informatiilor si adoptarea de catre companii a standardelor internationale de contabilitate; acordarea jurisdictiei CNVM pentru toate companiile listate, inclusiv cele de pe RASDAQ, si clarificarea statutului acestora din urma - publice (implica obligatii de transparenta si protejare a drepturilor actionarilor) sau private (implica delistarea)
Intarirea supravegherii conglomeratelor financiare
Facilitarea actionarii in judecata pentru a descuraja tranzactii interesate ale membrilor CA
Initiative voluntare/private. Actualizarea Codului de Guvernanta Corporativa, cu axarea pe probleme privind functionarea Consiliului de Administratie, in corelare cu schimbari ale Legii societatilor comerciale; Codul trebuie sa contina recomandari de bune practici privind independenta, functionalitatea si procedurile de lucru ale CA; Codul trebuie sa fie voluntar, cu respectarea de catre companii, ca o conditie pentru listarea la bursa de valori; un Institut al Administratorilor (prin Bursa de Valori Bucuresti) sa ofere instruire (pentru manageri, administratori si judecatori), acreditare, sa disemineze bune practici si sa participe la dialogul dintre sectorul public si cel privat
Problemele ce vor fi adresate prin lege trebuie prioritizate. Exista un echilibru, care se modifica in timp, privind structura de proprietate a companiilor (dispersata sau concentrata), privind nevoia de protectie si informare a actionarilor, etc. Reglementarile trebuie sa fie clare, altfel sunt dificil de impus de instante prin remedii juridice.
- x -
Comisia Europeana este in curs de revizuire a legislatiei comunitare privind societatile comerciale si a construit in acest scop mai multe instrumente:
Grupul de lucru privind dreptul societatilor comerciale si guvernanta corporativa - grup de experti, furnizeaza asistenta Comisiei Europene in aceste domenii
Forumul European al Guvernantei Corporative - cadru de informare privind guvernanta corporativa
Planul de Actiune privind dreptul societatilor comerciale si guvernanta corporativa, cu prioritati pe termen scurt (2003-2005), mediu (2006-2008) si lung (dupa 2009), cuprinzand o serie de propuneri legislative si non-legislative:
Introducerea Declaratiei Anuale de Guvernanta Corporativa - ce va fi inclusa in documentele de raportare anuale
Protejarea drepturilor actionarilor pentru companiile listate (facilitarea accesului la informatii; votul in absenta; participarea la adunarile generale pe cale electronica), inclusiv in ceea ce priveste actionarii din celelalte tari membre UE, fata de tara de resedinta a companiei
Recomandari privind Consiliul de Administratie (Exercitarea votului in caz de conflict de interese - rolul administratorilor independenti; Reglementarea comitetelor de numire, remunerare si audit; Transparenta privind remunerarea administratorilor; Responsabilitatea administratorilor: responsabilitatea colectiva a Consiliului pentru declaratiile financiare si nefinanciare, inclusiv a celei privind guvernanta corporativa; introducerea unui drept de investigare speciala, la initiativa actionarilor ce detin o anumita pondere in companie; "wrongful trading rule" - responsabilitatea administratorilor in cazul insolventei unei companii; sanctionarea administratorilor, interzicerea dreptului de practica pentru o perioada determinata)
Imbunatatirea coordonarii actiunilor/initiativelor tarilor membre in domeniul legislativ si de punere in aplicare (legea societatilor comerciale, legea valorilor mobiliare, regulamentele de listare a companiilor la bursa, coduri nationale privind guvernanta corporativa)
La nivelul UE acquis-ul comunitar priveste legislatia societatilor comerciale dar nu exista acquis pentru guvernanta corporativa (directive sau legislatie obligatorie), ci doar recomandari (introducere in legislatiile nationale si/sau explicare). In ultima perioada, urmare Planului de Actiune UE mentionat, noi reglementari comunitare au fost adoptate:
Fuziunile transeuropene (noua Directiva adoptata PE-CONS 3632/05)
Transferurile transfrontaliere ale sediilor societatilor comerciale in interiorul UE (consultari, pregatire directiva in domeniu)
Remunerarea administratorilor (Recomandare 2004/213/EC)
Responsabilitatea membrilor CA (propunere Directiva COM(2004)725)
Administratori independenti (Recomandare 2005/162/EC)
Drepturile actionarilor (consultari/evaluare pentru pregatire Directiva)
Capitalul social al companiilor (companii publice/SA) - formare, mentinere, modificare capital (propunere Directiva)
Obligatiile de transparenta ale companiilor listate (noua Directiva adoptata 2004/109/EC)
Criminalitatea financiara - prevenirea spalarii banilor si finantarii terorismului (noua Directiva adoptata PE-CONS 3631/05)
- x -
Principiile guvernantei corporative au fost incluse in legislatia pietei de capital (Regulamentul CNVM nr. 13 privind emitentii si operatiunile cu valori mobiliare - iulie 2005). Regulamentul este bine apreciat de operatorii de pe piata dar mai sunt necesare imbunatatiri pentru aplicare
Propuneri CNVM privind modificarea Legii nr 31/1990 privind societatile comerciale:
Cerintele de publicitate pentru AGA sa fie extinse si in cazul CA care adopta hotarari in exercitarea atributiilor delegate de adunarile generale extraordinare ale asociatilor
Stabilire proceduri privind relatia societatii cu salariatii
Definirea obligatiilor colective si individuale ale membrilor CA
Introducerea obligativitatii includerii in CA a unor membri independenti si definirea notiunii de independenta a acestora
Intraducerea obligativitatii constituirii in cadrul CA a unor comitete specializate (comitet de audit, comitet de remunerare) formate din membri independenti
Posibilitatea emiterii de obligatiuni in valuta
Obligatia punerii la dispozitia actionarilor,. cu minimum 5 zile inainte, a documentelor si informatiilor pentru AGA
Stabilire tarife care sa nu depaseasca costurile multiplicarii pentru copiile solicitate de actionari dupa documentele solicitate de acestia conform prevederilor legale
Publicarea hotararilor AGA si intr-un ziar de larga raspandire din localitatea in care se afla sediul societatii
- x -
Bursa de Valori Bucuresti a initiat un Institut al Guvernantei Corporative (2003) ce isi propune activitati de informare si de formare privind standardele de guvernanta corporativa. In iunie 2005 a avut loc lansarea oficiala a "Institutului de Guvernanta Corporativa al BVB".
Anterior, BVB a infiintat Categoria PLUS a Bursei la care sunt listate companiile care au adoptat Codul de Guvernanta Corporativa al BVB (cuprins in Regulamentul nr. 3 al BVB). O singura companie este acceptata la aceasta categorie (ELECTROAPARATAJ SA), urmare incorporarii prevederilor privind guvernanta corporativa in statutul sau constitutiv. Din discutiile cu ceilalti emitenti a reiesit ca incorporarea prevederilor privind guvernanta corporativa in statut nu este cea mai potrivita, acordand o forta juridica prea mare acestor prevederi, in special in relatia cu actionarii minoritari, ceea ce a limitat listarea la aceasta categorie.
Aceasta procedura va fi inlocuita cu propunerea aderarii voluntare la setul de principii privind guvernanta corporativa, adoptarea lor totala sau partiala insotita de obligatia de a motiva neacceptarea/nerespectarea unora din prevederi (principiu "respecta sau explica" - "comply or explain"). Chiar si in aceste noi conditii adoptarea de catre companiile romanesti a standardelor de guvernanta corporativa nu va fi totala si imediata ci graduala.
In acest scop, BVB isi va revizui codul propriu de guvernanta corporativa.
In sustinerea initiativelor privind guvernanta corporativa in Romania pot fi mentionate intre altele:
Guvernul a ajuns in prezent in majoritatea companiilor in pozitia de actionar minoritar si devine interesat sa-si protejeze drepturile
La nivel international, cazurile de faliment celebre (SUA, Italia) au fost descoperite de investitori/actionari si nu de Fisc
Guvernanta corporativa incurajeaza investitiile
Guvernanta corporativa imbunatateste guvernanta guvernamentala
- x -
Grupul de lucru interministerial privind legea societatilor comerciale si guvernanta corporativa, coordonat de ministerul Justitiei, a fost constituit prin Memorandum al sefului cancelariei primului ministru (la sfarsitul anului 2004). Grupul de lucru este format din reprezentanti ai: Ministerului Justitiei, Ministerului Finantelor Publice, Ministerului Integrarii Europene, Ministerului Economiei si Comertului, Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului, Comisiei Nationale de Valori Mobiliare, Oficiului Participatiunilor Statului si Privatizarii in Industrie, Camerei Auditorilor Financiari, Oficiului National al Registrului Comertului, Unitatii de Politici Publice.
Activitatea grupului s-a bazat pe "Principiile OECD privind Guvernanta Corporativa" (au fost revizuite in 2004) si se desfasoara in mai multe etape:
Etapa I - Analiza principiilor OECD si identificarea de solutii de aliniere a legislatiei romanesti. In aceasta etapa, propunerile identificate au fost discutate in mai multe reuniuni ale grupului de lucru
Etapa II (in curs de derulare) - Analiza interdisciplinara a fiecarui principiu de guvernanta corporativa. Au avut loc reuniuni saptamanale in care s-au convenit aspecte de principiu si amendamente punctuale. Intalniri cu consultantii externi (Max Planck Institut) si locali (Salans Romania), cu mediul academic, instante judecatoresti, mediul de afaceri
Etapa III - Elaborare proiect modificari si lansare in dezbatere publica (noiembrie-decembrie 2005)
Problematica avuta in vedere pentru clarificare/reglementare, cuprinde:
Inregistrarea dreptului de proprietate asupra actiunilor
Modificarea termenului de convocare/participare la AGA
Reglementarea dreptului de interpelare
Problema dreptului de acces la documentatie (nu doar consultare la sediu)
Dreptul de vot in absenta (electronic)
Transparenta deciziilor CA
Delimitarea responsabilitatilor CA si conducerii executive
Modificare a institutiei cenzorului (structura in componenta CA)
Participantii au solicitat publicarea pe site-ul Ministerului Justitiei a propunerilor Grupului de lucru privind modificarile la Legea 31/1990 a societatilor comerciale.
Bibliografie
Burgeat, E., Nestor, S. (2001). Guvernanta Corporativa in Romania,
OECD/OCDE
Johnston, D.J., Intrunirea Consiliului OECD la nivel ministerial, iunie
2000, Cuvant de deschidere
Shleifer, Vishny, The Journal of Finance, 1997, p. 737
Ghidul OECD pentru Intreprinderi Multinationale - Revizuire 2000
Guvernanta Corporativa in Romania, OECD/OCDE, 2001
Intrunirea Consiliului OECD la nivel ministerial, iunie 2000,
Preda Report, Italia,1999
Ilies, L.(2008), Principiile guvernarii corporative, curs MRU
https://ro.wikipedia.org/wiki/corporate_Governance
https://ro.wikipedia.org/wiki/Guvernanta_corporativa
https://ro.ideas.repec.org/a/agr/journl/v4(499)(supplement)y2006i4(499)(supplement)p115-126.html
https://ro.econpapers.repec.org//v_3A4(499)(supplement)_3Ay_3A2006_3Ai_3A4(499)(supplement)_3Ap_3A115-126.htm
www.wall-street.ro/articol/Finante-Banci/11735/Firmele-evita-guvernanta corporativa
https://eb.eiu.com
Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate
Stiinte-politice | |||
|
|||
| |||
| |||
|
|||