Administratie | Contabilitate | Contracte | Criminalistica | Drept | Legislatie |
Terorismul
Ca fenomen, terorismul constituie una dintre cele mai grave amenintari asimetrice ale acestui secol.
Conceptul de terorism
A face un studiu asupra aparitiei si evolutiei acestui fenomen reprezinta un demers stiintific extrem de dificil, aceasta insemnand a parcurge intreaga istorie a omenirii. Pana in prezent, nu exista o definitie unanim acceptata a terorismului, principalul motiv constituind continutul extrem de vast al conceptului, care include o mare varietate de forme de manifestare, avand drept trasatura comuna scopul final urmarit : provocarea unor sentimente acute de teama, spaima, nesiguranta.
Astfel, cercetatorii olandezi Alex Schmid si Albert Jongman de la Universitatea din Leiden, au analizat cel putin 109 definitii academice ale terorismului, ajungand la concluzia ca elementul de violenta era prezent in 83% dintre ele , telurile politice in 65%, in vreme ce 51% puneau accentul pe elementul inducerii sentimentelor de frica si teroare. Doar 21% din definitii mentionau arbitrariul si caracterul nondiscriminatoriu al tintelor alese si numai 17,5% cuprindeau victimizarea civililor, a noncombatantilor, a elementelor neutre sau din afara.1
Uniunea de Lupta Impotriva Terorismului, organism aflat in serviciul vicepresedintelui SUA, a definit terorismul ca fiind "folosirea ilegala a violentei sau amenintarea cu violenta impotriva persoanelor sau bunurilor, urmarind obiective social-politice, dorind sa intimideze sau sa constranga un guvern, persoane sau grupuri pentru a le modifica linia politica sau comportamentul ".
Atacul terorist: reprezinta acel act violent premeditat, realizat de teroristi, impotriva unor persoane nevinovate sau incomode ori a unor obiective (institutii), in anumite scopuri.
Trasaturile caracteristice ale terorismului:
In opinia specialistilor, aceasta forma speciala de violenta politica are urmatoarele caracteristici esentiale, din care mentionez :
este premeditata si urmareste sa creeze un climat de teama si teroare extrema;
este directionata catre o audienta si un obiectiv de mai mare amploare decat victimile imediate ale violentei;
implica atacuri impotriva unor tinte intamplatoare si simbolice, inclusiv impotriva civililor;
actele de violenta comise sunt considerate anormale de societatea in care se produc, in sensul ca sparg normele sociale, cauzand astfel un sentiment de groaza;
terorismul este folosit pentru a incerca influentarea comportamentului politic
intr-un anumit mod , de exemplu : pentru a-i forta pe oponenti sa accepte una
sau mai multe cereri ale teroristilor, pentru a provoca o reactie de soc, pentru a
servi drept catalizator intr-un conflict mai amplu sau pentru a face publicitate unei
cauze politice sau religioase, pentru a atrage adepti care sa duca la indeplinire
atacuri violente, pentru a da frau liber urii profunde si setei de razbunare si
pentru a contribui la subminarea guvernelor si institutiilor desemnate de teroristi
ca inamici.
Intrucat nu mi-am propus sa analizez conceptul de terorism din prisma specialistilor, ci sa accentuez, cateva din trasaturile principale ale acestuia, pentru a continua demersul stiintific privind implicatiile psihologice.
Organizatiile si gruparile teroriste
Grupurile teroriste nu sunt compuse , de obicei, din oameni violenti, ci din indivizi care folosesc violenta ca arma pentru realizarea scopului lor final. Violenta poate sa reprezinte un obiectiv strategic care sa implice costuri si beneficii calculabile si sa fie folosita ca parte a unui angajament moral pentru o anumita cauza. Este posibil ca teroristii sa urmeze o atare cauza ghidati de sentimente de loialitate, altruism si dreptate. Studierea felului in care oamenii adera la gruparile violente, arata adesea, mai multe detalii despre legaturile de prietenie si dragoste, decat despre problemele politice. Ideologia poate deveni un teren de testare pentru aderare, demonstrand angajamentul fata de cauza gruparii teroriste. Transformarea cauzei lor intr-un "razboi" a fost importanta pentru teroristii care cauta sa-si verifice credinta prin confruntarile militare.
Cu toate ca dispun, de cele mai multe ori de resurse limitate, efectele acestora au un impact deosebit datorita pagubelor fizice produse. Amenintarea poate fi transformata intr-o criza de catre mass- media, implicata activ in transmiterea pericolului unei audiente mai largi decat cea afectata in mod direct.
Investigatia psihologiei teroristului se va face utilizand trei paliere de analiza diferite
si anume : psihologia individuala a teroristului, psihologia grupului terorist si psihologia organizatiei teroriste.
Psihologia individuala a teroristului:
Multe teorii privesc teroristul ca pe o personalitate cu trasaturi bine conturate.
Astfel, cea mai mare parte dintre membrii operativi ai gruparilor teroriste au varste cuprinse intre 22 si 24 ani, sunt barbati necasatoriti si cu educatie universitara. Femeile teroriste ocupa de regula functii auxiliare si nu operative. Teroristii provin in general din familii mijlocii din mediul urban, care de multe ori se bucura de prestigiu social.
Se apreciaza ca, in ultimii 20 de ani au aparut unele trasaturi de caracter specifice teroristilor: cei stapaniti de propriile stari emotionale distorsionate, care cauta sa-si dovedeasca ca pot invinge frica. Frica de dragoste ii conduce pe multi la violenta. Atitudinea fata de autoritati este distorsionata, ambivalenta, in sensul ca o atitudine negativista fata de autoritatile legale este combinata cu o atasare subiectiva fata de fortele ce actioneaza impotriva acestora. Foarte important este faptul ca au relatii distorsionate cu propria identitate, nefiind in stare sa si-o contureze, cauta sa si-o castige prin violenta, nu pot sa se incadreze intr-o comunitate si isi pierd capacitatea de a intelege realitatea.
Fortele ce se afla in spatele terorismului, includ asertiunea masculinitatii (sau a feminitatii),nevoia de depersonalizare, fuga de propria personalitate, izolarea si increderea in magia violentei si a sangelui. Teroristii tind sa se asemene intre ei, atunci cand gasesc numitori comuni in cauzele lor. Multi actioneaza izolat, avand satisfactii mari in violenta, mergand pana la sacrificiu suprem. Nesiguranta, cautarea pericolului, asociate cu tendinte suicide, sunt prezente in personalitatea teroristului.
O trasatura comuna este tendinta de a se exterioriza, de a-si justifica esecurile personale prin fapte externe care nu depind de ei.
In majoritatea analizelor despre epidemiologia terorismului s-a constatat ca 25% dintre teroristi si-au pierdut unul sau ambii parinti de la varsta de 14 ani, 33% au fost condamnati de tribunalele pentru minori, iar multi dintre ei au suferit un esec profesional si educational.
Vietile teroristilor, dinainte ca acestia sa se constituie intr-o grupare terorista, se caracterizeaza prin izolare sociala si esec personal. Pentru acesti indivizi, solitari si aflati la periferia societatii, gruparea terorista va deveni familia pe care n-au avut-o niciodata.
Asadar, din perspectiva psihologiei individuale, teroristii nu sufera de o psihopatologie
serioasa. Ei nu sufera de boli mentale care ar putea duce la dereglari profunde ale motivatiei si perceperii realitatii, acest lucru contrazicand asteptarile unora care ar putea crede ca actele de violenta sunt o consecinta a acestor dereglari. Dar, desi sunt normali din punct de vedere psihologic, se poate vorbi de sechele psihosociale care-i predispun sa se asocieze cu indivizi care le imprima tendinta lor de a se exterioriza si de a invinovati societatea pentru neajunsurile si insuccesele personale.
Psihologia grupului terorist :
Consider ca, nevoia puternica de afiliere, cuplata cu o identitate personala incompleta asigura
fundamentul pentru dinamica unui grup puternic. Aceasta sugereaza ca grupul terorist ar fi o sursa neobisnuit de puternica pentru producerea unui comportament impus.
In masura in care identitatea psihosociala individuala este incompleta sau
fragmentata, singura modalitate pentru ca membrul grupului sa obtina o identitate completa o reprezinta relatia cu grupul terorist. Pentru multi dintre ei, faptul ca apartin unui grup terorist devine cea mai importanta componenta a identitatii lor psihosociale. Nevoia puternica de apartenenta devine un lucru extrem de important, care asigura solidaritatea intre membrii grupului.
O parte dintre acestia si-au exprimat temerea ca odata primiti in grupul terorist, nu-l mai pot
parasi decat morti, asa ca a nu fi de acord cu grupul si a fi dizident, inseamna a-ti risca viata.
Astfel, se fac mari presiuni pentru mentinerea coeziunii intre membrii grupului, pentru
respectarea regulilor impuse si pentru a-i impiedica sa se revolte, desi nu sunt mereu de acord cu ceea ce fac. Luand in consideratie indoiala membrului unui grup terorist, se observa ca acesta este ingrijorat de o actiune ce contrazice principiile lui. Pentru el retorica ideologica joaca un rol important, asigurand o justificare pentru actul antisocial planuit.
Intradevar, discutiile membrilor grupului au o logica rasturnata. Dar exista o psihologie conform careia, ceea ce grupul defineste ca este bine, este acceptat si ceea ce grupul defineste ca este rau, nu este acceptat. Daca un act particular, indiferent cat este de criminal, serveste cauzei grupului terorist, el este, prin definitie, bun. Acest fapt explica raspandirea violentei pe care teroristii o pot justifica. Modelul grupului are intaietate si devine norma, modelul lumii din afara grupului devenind alter-ego.
Retorica terorismului este absolutista, idealizata si polarizata. Ce se afla in interiorul
grupului nu poate fi pus la indoiala , este ideal. Ce se afla in afara -sistemul- este cauza dificultatilor societatii. Cat de atragator este pentru un terorist sa descopere ca nu este singur, ca exista si altii ca el si ca au aceleasi idei si convingeri, care explica in mod sistematic cum ceilalti sunt responsabili de problemele pentru care el si prietenii lui neprivilegiati, sufera. Membrii grupului terorist proiecteaza spre sistem aspectele lor devalorizate, de care se detaseaza concomitent, idealizand grupul. Pentru teroristi, a caror ideologie devalorizeaza si dezumanizeaza sistemul, nu este imoral sa incerci sa-l distrugi. Este chiar un semn de inalta moralitate, caci pentru logica lor rasturnata, distrugand sistemul, se distruge sursa raului si rezultatul nu poate fi decat unul bun. Logica structurala a retoricii lor care, prin constrangere, le ofera motivatia psihologica de a lovi in valorile societatii, transforma o criza interna si individuala intr-o ura generalizata impotriva societatii. Aceasta exteriorizare este liantul care mentine soliditatea grupului, oferind motivatia de a lovi in inamicul extern. Solidaritatea grupului terorist este impusa de situatia ilegala, transformata intr-un destin comun, grupul nascandu-se sub tensiunea persecutiei.
Caracteristicile gandirii de grup sunt : iluzia invulnerabilitatii care duce la un optimism
exagerat si la asumarea excesiva a riscului; eforturile colective rationale pentru a evita provocarile in solutionarea atributiilor cheie; afirmarea ideii de moralitate a grupului; perceptia unidimensionala a inamicului ca fiind rau (negand astfel posibilitatea negocierii) sau incompetent (justificand astfel alternativele riscante); neacceptarea ideii ca un membru al grupului sa conteste credintele acestuia; neacceptarea unor puncte de vedere diferite de cele ale grupului; o iluzie permanenta si impartasita ca unanimitatea poate exista; posibilitatea existentei unor membrii care ascund informatii ostile grupului referitoare la jusetea deciziilor acestuia.
Psihologia organizatiei teroriste :
Prezentarea anterioara despre dinamica grupului privind terorismul este potrivita pentru celula autonoma, unde grupul este relativ mic, simplu si nediferentiat, planuind si conducand singur propriile lui operatii.
Pentru organizatia terorista, autoritatea este perceputa ca fiind localizata in afara grupului.
In aceasta situatie, membrii organizatiei sunt inclinati sa acorde acestei autoritati nevazute, putere absoluta.
De altfel, pentru organizatia de tip terorist, exista o separare neta intre conducatori si
membrii, intre cei care iau deciziile si cei care le executa. Locul perceput al autoritatii are un impact major asupra dinamicii interne a grupului.
Acolo unde se gaseste fizic -liderul- cu toate calitatile si defectele sale, in interiorul
grupului, va fi in permanenta o tinta pentru cei ce au sentimente anti-conducere. De cele mai multe ori, la originea multiplelor scindari din cadrul organizatiilor teroriste, se afla consecinta rivalitatilor personale, ceea ce va duce la separarea lor in fractiuni.
Filozofia organizatiilor teroriste (mentalitatea):
- un terorist trebuie sa aiba noroc doar o singura data;
Actiunile teroriste.
Formele si procedeele de actiune folosite de organizatiile si gruparile teroriste.
Din cele cunosciute pana in prezent, pentru atingerea obiectivelor propuse, organizatiile si gruparile teroriste apeleaza la urmatoarele forme de actiune:
A : Actiunea directa : care reprezinta forma de baza a actelor teroriste si consta in, atacul armat deschis sau amenintarea cu arma, asupra unor persoane sau a obiectivului tinta, in scopul ocuparii acestuia si luarii de ostateci; distrugerii, capturarii de documente, asasinarii sau rapirii unor persoane; ori crearii de panica, deruta, frica si groaza in randul personalului obiectivului tinta sau al populatiei din zona.
In functie de natura obiectivului vizat, vulnerabilitatile acestuia, posibilitatile de actiune, scopul imediat si indepartat urmarit, in cadrul actiunii directe pot fi utilizate mai multe procedee, astfel:
a). Atentatul: care reprezinta actiunea violenta, ilegala, indreptata, de regula, contra vietii si integritatii corporale a unor tinte umane care in activitatea lor au lezat interesele grupurilor teroriste; se adopta in scopul suprimarii vietii, integritatii fizice, libertatii de actiune sau sanatatii unor personalitati tinta marcante politice, economice, militare etc, care in activitatea lor au lezat interesele organizatiilor sau gruparilor teroriste; sau prin alegerea unor victime nevinovate, a caror maltratare sau suprimare genereaza puternice stari emotionale ale opiniei publice;
Atentatele reusesc sa-si atinga scopurile, daca nu s-a reusit prevenirea lor, si dejucarea intentiilor criminale, inainte ca acestea sa fie puse in practica.
Ca modalitati concrete de actiune asupra persoanelor tinta, se folosesc:
asasinatul: reprezinta uciderea uneia sau mai multor persoane in vederea atingerii unui scop; asasinatul tinde sa fie utilizat de teroristi, cand nu gasesc alte cai pentru a-si atinge obiectivele;
rapirea de persoane;
sechestrarea de persoane;
luarea de ostatici : reprezinta o modalitate de lupta terorista, constand din rapirea, capturarea, sechestrarea unor tinte umane, utilizate ca moneda de schimb, ca mijloc de presiune asupra familiilor sau autoritatilor, in scopul impunerii conditiilor avute in vedere de rapitori;
atentatul executat prin atac armat in forta, rapid si prin surprindere;
atentatul executat printr-un atac armat izolat;
atentatul executat prin actiune armata speciala (atacul nominal) : se utilizeaza pe baza unor informatii sigure cu privire la persoana tinta si a programului zilnic al acesteia. Urmareste asasinarea fara zgomot a tintei, utilizand arme de foc cu amortizor sau arme albe.
atentatul contra unor colectivitati: este savarsit prin folosirea substantelor otravitoare, toxice, radioactive, a unor germeni patogeni, precum si a explozivilor de mare putere;
atentatul sinucigas : prin folosirea unor mijloace de tranport-capcana (avioane, autovehicule, nave, trenuri etc.) de catre piloti sinucigasi sau pasageri sinucigasi;
b). Atacul asupra obiectivelor fixe: vizeaza ocuparea unor obiective tinta militare, politice, de stat sau civile, la care, daca se produc distrugeri insotite de victime omenesti, sunt afectate relatiile dintre state, economia si se genereaza spaima si panica in randul populatiei.
Modalitati concrete de actiune :
---atacul simultan pe mai multe directii : consta in, desfasurarea rapida a grupului terorist, patrunderea acestuia in obiectiv, anihilarea dispozitivului de paza si aparare, ocuparea obiectivului, luarea de ostateci si declansarea de negocieri pentru satisfacerea revendicarilor.
atacul pe o directie favorabila, precedat de o actiune demonstrativa pe o alta directie;
atacul legendat : consta in, patrunderea legala in obiectivul tinta, cu o acoperire credibila folosind o legenda plauzibila (prin folosirea unor substituiri de persoane, utilizarea unor documente sustrase sau contrafacute), urmata de sechestrarea personalului sub amenintarea armelor.
c). Atacul asupra obiectivelor mobile sau deturnarea: este
un act premeditat de capturare a unui mijloc de transport (rutier, feroviar, aerian, naval ), urmata de sechestrarea sau uciderea personalului tehnic si calatorilor, in diverse scopuri.
Deturnarea: reprezinta schimbarea ilegala, sub amenintarea cu folosirea fortei, a directiei si destinatiei unui vehicul ( avion, tren, nava, autobuz etc. ) si sechestrarea ca ostatici a pasagerilor si personalului tehnic cu anumite scopuri
d). Atacuri diversionist-teroriste de tip "comando".
e). Atacurile militare nedeclarate ale unor state impotriva altor state ori comunitati umane (de catre forte aeropurtate prin bombardare sau cele de tip "comando").
f). Ambuscada : este un procedeu de lupta pentru a captura sau asasina tinte umane, aflate in deplasare pe jos sau pe vehicule. Ambuscada consta dintr-un atac energic, executat prin surprindere folosind arme albe, de foc, explozivi ori prin combinarea lor. Reusita ambuscadei se asigura prin dispunerea teroristilor pe directia probabila de inaintare a tintei, pe cat posibil, in asa numitele puncte obligatorii de trecere, unde posibilitatile de manevra pentru o coloana oficiala sunt reduse, unde este posibila apropierea in siguranta a teroristilor si ocuparea in timp foarte scurt a pozitiilor destinate pentru fiecare terorist. Locul se alege astfel incat sa existe, totodata, cai sigure de retragere, daca s-a prevazut ca teroristii sa evite lupta cu fortele sistemului de protectie. De regula, organizatorii ambuscadei urmaresc lovirea tintei cu foc tras prin surprindere, de la mica distanta, simultan din 2-3 directii si indeplinirea actiunii teroriste inainte ca tinta sa poata riposta organizat si eficace sau de a primi ajutor. Ambuscada clasica presupune impartirea fortelor teroriste in urmatoarele elemente:
echipa de siguranta:
inainte de atac, protejeaza ocuparea dispozitivului de atac;
pe timpul atacului, izoleaza locul actiunii de fortele antiteroriste ce ar putea veni in sprijinul celor atacati, fie din fata, fie din spatele ambuscadei;
dupa executarea atacului, are sarcina de a face posibila desprinderea teroristilor si parasirea locului actiunii.
echipa de atac: are sarcina de a lovi cu foc sau cu alte mijloace coloana oficiala sau vehiculul principal;
echipa de captura: are sarcina sa rapeasca sau sa asasineze tintele umane sau sa captureze documente;
Majoritatea ambuscadelor impotriva demnitarilor protejati, au avut loc pe timpul deplasarilor cu autoturismele. In unele cazuri, autoturismul tintei a fost blocat din fata si din spate de autoturismele teroristilor.
Ambuscada poate consta doar in:
deschiderea focului de la o anumita distanta asupra coloanei oficiale;
in oprirea coloanei oficiale si rapirea tintelor umane;
B : Actiunea acoperita: consta in, asasinarea unor persoane, distrugerea sau incendierea unor obiective prin folosirea unor incarcaturi explozive, toxice, bacteriologice sau nucleare, plasate in locuri si medii frecventate de persoanele tinta sau prin lovirea tintelor de la distanta. Teroristii adopta aceasta forma de actiune atunci cand doresc sa evite pericolul asupra lor.
Procedeele de actiune utilizate sunt:
a). Expedierea sau inmanarea de obiecte explozive (plicuri, colete, buchete de flori, cadouri) prin posta sau curieri, care se pot declansa in momentul deschiderii sau cu intarziere;
b). Plasarea de obiecte explozive (bombe-colet) in interiorul imobilului vizat, prin patrunderi legendate sau cu ajutorul unor persoane corupte care isi desfasoara activitatea in locul respectiv;
c). Abandonarea de autovehicule-capcana pline cu exploziv in apropierea obiectivului tinta sau in puncte obligatorii de trecere si declansarea exploziei prin telecomanda (radio,infrarosu,laser etc.);
d). Lovirea obiectivului tinta de la distanta cu ajutorul unor mijloace tehnice reactive (rachete sol-aer etc.);
e). Folosirea de curieri
f) bombe-umane
C : Actiunea indirecta (psihologica) : reprezinta actul de intimidare, de influentare sau de amenintare cu violenta, savarsit de elemente specializate ale grupurilor teroriste; vizeaza distrugerea sau slabirea capacitatii de rezistenta psihica (intimidarea) a unor persoane, grupuri sau natiuni tinta. - cum ? ; de natura sa creeze stari de nesiguranta, deruta si panica in randul unor persoane sau grupuri.
Actiunea indirecta (psihologica) se realizeaza prin folosirea dezinformarii, constand in lansarea pe diverse cai a unor informatii socante sau zvonuri de natura sa creeze nesiguranta si panica, in persoanelor din obiectiv sau in diverse medii sociale, putand merge pana la nivel de natiune.
Acesta actiuni , putin costisitoare, dar cu afecte psihologice considerabile, capata in ultimul timp o amploare tot mai mare, vizand crearea unui climat de nesiguranta prin simpla amenintare cu violenta, fara a se recurge la mijloace distructive.
Procedee de actiune utilizate:
a). Amenintarile sau cererile:
Amenintarea : reprezinta proliferarea pe fata sau prin procedee insidioase a unui pericol generator de stres psihic, la adresa unor tinte umane sau a avutului lor; practic, se urmareste alarmarea tintei, prin afirmarea puternica a intentiei de a utiliza impotriva acesteia, mijloace violente sau de natura a-i dauna in orice alt mod, care sa le puna in pericol viata, integritatea corporala, sanatatea, libertatea de actiune sau de miscare sau care sa aduca prejudicii grave prestigiului lor sau al familiilor lor.
Cele mai obisnuite amenintari sunt cele cu: rapirea, asasinarea, mutilarea, ranirea, schingiuirea, distrugerea avutului mobil sau imobil prin incendiere, inundatie, folosirea explozivilor etc.
Modalitatile de adresare a amenintarilor sunt urmatoarele:
adresarea directa tintei;
adresarea indirecta: folosindu-se intermediari, precum:
membrii familiei, rude, neamuri:
colegi;
prieteni, amici, cunostinte;
mass-media etc;
Amenintarea se poate adresa tintelor vizate prin:
scrisori sau scrisori anonime;
apeluri telefonice (fix, mobil sau radio);
telegrame;
slogane strigate la manifestatii si demonstratii;
mesaje trimise organelor de presa;
Pentru a le face credibile, amenintarile grave sunt precedate uneori de amenintari de gravitate mai mica.
b). Lansarea de alarme false prin telefoane anonime sau prin mass-media, care anunta iminenta producerii unui act terorist;
c). Preocupari pentru procurarea si folosirea de armament chimic, bacteriologic si nuclear;
d). Amenintari cu folosirea fortei (armate, militare etc.);
e). Lansarea premeditata de zvonuri
f). Actiuni de santaj;
Cand se executa actiunea indirecta (psihologica) - cand ?
- in situatiile de criza existente prin care poate trece un stat (tinta);
Obiectivele actiunii indirecte (psihologice) - ce se urmareste ?
anihilarea sau slabirea rezistentei psihice a persoanelor;
Scopurile actiunii indirecte (psihologice) - de ce se urmareste ?
devierea gandirii persoanelor;
subjugarea vointei persoanelor;
dorinta de a forta schimbarea opticii guvernului;
de a determina eliminarea capitalului strain;
Organizarea unei actiuni teroriste
Studierea actiunilor teroriste din intreaga lume, au acos la iveala, ca toate au anumite puncte comune. Desi terorismul are un avantaj clar, are si slabiciuni care pot fi exploatate.
Cronologic, in linii mari actiunile teroriste au aceleasi faze.
Cele cinci faze ale unei actiuni teroriste si elementele specifice care se aplica la fiecare faza le vom prezenta in continuare.
Teroristii au nevoie de toate cele cinci faze, inainte de a-si duce atacul la indeplinire.
A : Culegerea de informatii generale.
B : Selectarea tintei.
Aceasta faza consta pur si simplu in alegerea tintei de catre teroristi. Tinta poate fi o persoana / un grup de persoane sau poate fi un loc. In alegerea tintei se tine seama de obiectivele si posibilitatile teroristilor. Exista indicii ca inainte de selectarea tintei este posibil sa se identifice mai multe tinte. Obiectivul urmarit este selectarea acelei tinte care sa produca rezultate optime cu cat mai putin risc.
Teroristii se vor stradui intotdeauna sa aleaga persoana / grupul de persoane sau locul cel mai proeminent, si care in acelas timp dispune de cea mai slaba paza.
Criterii de selectie a obiectivelor de atacat:
1. Importanta obiectivului ( criticality of the target ) : se refera la influenta, pe care un atac terorist asupra obiectivului, ar avea-o asupra adversarului si asupra populatiei (inclusiv sub raportul castigarii sau pierderii de popularitate, simpatie, sprijin). Intrucat in majoritatea actiunilor violente se urmareste sa se castige notorietate prin intermediul unei cat mai mari publicitati, se aleg drept tinte ale atacurilor, obiective utilitare prin a caror avariere sau distrugere se creeaza maximum de probleme sau dificultati populatiei sau autoritatilor.Ca urmare, garile, podurile, pasajele de nivel, tunelurile, nodurile de comunicatie, centrele de transmisiuni, statiile radio si tv, ambasadele, uzinele energetice, institutiile centrale ale statului, cazarmile, sediile partidelor adverse etc., sunt alese in mod prioritar.
2. Accesibilitatea obiectivului ( accesibility of the target ) : se prefera acelea care ofera maximum de posibilitati sub raportul apropierii in siguranta fata de tinta si al parasirii nestingherite, fara pierderi, a locului actiunii.
3. Riscul pentru teroristi: probabilitatea ca celula tactica ( echipa de distrugere ) sa poata fi salvata dupa efectuarea atacului nu este intotdeauna un criteriu foarte important ; multor teroristi nu le pasa de moarte, iar cei fanatizati chiar doresc sa-si viata pentru cauza.
4. Recuperabilitatea obiectivului ( recuperability of the target ) ; exprima durata evaluata de catre teroristi a timpului necesar pentru repunerea in functiune a obiectivului avariat sau distrus; se prefera lovirea obiectivelor greu de refacut.
5. Vulnerabilitatea obiectivului ( vunerability of the targhet ) : reprezinta sensibilitatea tintei fata de mijloacele de distrugere existente; se aleg de regula obiectivele care pot fi scoase din functiune mai repede, cu efective mai reduse si cu mijloace mai putine, mai usor de procurat si de folosit.
C : Culegerea de informatii despre tinta aleasa.
Indata ce teroristii si-au ales tinta, incep sa adune informatii despre aceasta.
Inaintea oricarei actiuni teroriste, se culeg intr-o forma sau alta informatii despre tinta. Pana si psihopatul sau cel care ataca de unul singur are nevoie de informatii.
Pregatirea informativa a unei actiuni teroriste:
Ansamblul de activitati, desfasurate de organele specializate ale organizatiei teroriste sau de alta , organizatiei in scopul obtinerii informatiilor necesare executarii cu succes a atentatului proiectat. Avand de infruntat sistemul de protectie si paza, teroristii urmaresc sa-l cunoasca in detaliu pentru a-I gasi punctele slabe si a-l penetra in momentul cel mai potrivit pentru ei. Culegerea de informatii privind viitoarele tinte este vitala si in acelas timp complexa, stringenta si periculoasa. Complexitatea vine din numarul mare de domenii din care trebuie culese datele. Stringenta deriva din faptul ca, fara informatii sigure si complete nu este posibila trecerea la planificarea actiunii teroriste. Caracterul periculos deriva din riscul sesizarii efortului informativ de catre organele de protectie.
Aceasta este singura data cand inamicul isi poate dezvalui intentiile inaintea unei actiuni teroriste, prin filarea initiala a tintei (element specific).
Filarea este definita astfel: " supravegherea indeaproape in secret a unei persoane sau a unui lucru " - dictionarul Webster.
In aceasta faza, este prima data cand teroristii devin vizibili.
Pentru filarea tintei umane, grupurile teroriste ii folosesc, de obicei, pe membrii sai cei mai noi. Acesti indivizi, adesea, nu sunt antrenati in tactici de filare si, prin urmare, actiunea lor este de obicei usor de detectat. De asemanea, daca unul din acesti mambrii noi este capturat, acesta va avea prea putine informatii sau nu va sti nimic despre celulele interne ale structurii organizatiei teroriste.
Obiectivele filarii:
- de a strange informatii pentru a elabora un plan precis de actiune si apoi pentru a secta tinta cea mai vulnerabila;
Elemente specifice:
culegerea de informatii despre tinta si locuri nu constituie un atac in sine; in schimb, gruparea terorista se expune si-si demasca intentiile inainte de a avea loc orice actiune.
este necesar sa se fileze tinta pentru a strange toate informatiile si datele cerute ca actiunea sa reuseasca; aceasta operatie de culegere de informatii va avea loc intotdeauna, chiar doar cu putin timp inaintea atacului, pentru ca, fara aceasta, actiunea terorista nu poate avea loc.
teroristii sunt mereu in cautare de informatii noi despre tinta.
informatiile in legatura cu tinta pot fi obtinute pe cai nelegitime ( de exemplu prin folosirea unui informator necunoscut ); teroristii isi pot obtine informatiile prin numeroase resurse legitime pe care le are la dispozitie ( televiziunea, radioul, ziarele, cartile de telefon, bibliotecile,, listele guvernamentale la care publicul are acces etc. ); posibilitatile mijloacelor de informare in masa s-au extins imens cu trecerea timpului si ofera o uriasa cantitate de informatii generale (inclusiv despre itinerarul demnitarilor carora li se sigura protectia); acesta este un mijloc excelent de a obtine informatii, usor accesibil si la indemana oricui.
cand isi aduna informatii despre tinta, majoritatea teroristilor actioneaza in grupuri mici,nesofisticate.
Locurile ideale de atac din cadrul punctelor de trecere obligatorii de pe traseu vor fi tinute sub observatie de teroristi, in timpul misiunii lor de adunare de informatii despre tinta umana.
Informatii generale referitoare la tinta:
resedinta; sistemul de protectie si paza ? (televiziune cu circuit inchis, caini, patrule, alarma silentioase etc.)
locul de munca; sistemul de protectie si paza ?
alte locuri frecventate (biserica,birouri,restaurante etc.); sistemul de protectie si paza ?
tipul de transport (vehicul blindat sau nu);
tinte umane transportate pe ascuns;
folosirea de coloane oficiale false;
folosirea de alte autovehicule decat cele cu care circula de obicei;
numarul de autovehicule din coloana oficiala;
configuratia coloanei oficiale;
trasee; daca se modifica aceste trasee ? ; (traseul ideal de deplasare al unui demnitar trebuie sa aiba foarte putine puncte de trecere obligatorii si multe locuri de refugiu);
identificarea potentialului de atac sau de filare al fiecarui traseu;
daca se modifica timpul de plecare ? (de regula, momentul plecarii se schimba cu minimum o ora inainte);
daca tinta umana este previzibila ? Cu cat cineva este mai previzibil , cu atat este mai usor de planificat o actiune terorista. Dezavantajele imprevizibilitatii: o tinta umana imprevizibila este greu de filat si de atacat. Daca tinta este imprevizibila, teroristii sunt fortati ca in faza de filare sa ramana expusi perioade mai indelungate de timp. Aceasta expunere mareste riscul de a fi detectat si face planificarea unui atac terorist extrem de dificila.
daca sistemul de protectie si paza este alert ?
numarul cadrelor din sistemul de protectie al demnitarului;
forte locale de politie/securitate care sa intervina ?
posibilitati de ascundere a echipei de atac;
ruta de scapare/rutele;
Metodele folosite de filorii teroristi:
a. Filarea din punct fix: filorul ramane in aceeasi pozitie ca sa observe activitatile unei anumite persoane sau pe cele desfasurate intr-un anumit loc;
b. Filarea in miscare: tinta umana este urmarita pe jos sau dintr-un autovehicul. Teroristii pot folosii orice numar de filori si orice tipuri de autovehicule.
c. Supravegherea tehnica: cu ajutorul echipamentelor speciale:
pentru ascultarea si inregistrarea conversatiilor din camere, automobile;
pentru ascultarea si inregistrarea telefoanelor fixe sau mobile;
dispozitive de urmarire montate in autovehicule;
d. Filarea combinata: reprezinta folosirea oricarei combinatii de filare:fixa, in miscare sau tehnica;
e. Filarea progresiva: aceasta metoda solicita un timp destul de lung pentru executarea ei, deoarece tinta umana este tinuta sub observatie de-a lungul unui traseu, in segmente succesive sau pe o perioada de timp indelungata.
Teroristii trebuie sa verifice :
daca filarea a fost detectata de catre sistemul de protectie si paza; detectarea filorilor teroristi se poate executa astfel:
din interiorul coloanei oficiale;
dintr-un vehicul care circula separat;
dintr-un loc fix;
daca sunt luate masuri se contra-filare: adica, masuri de monitorizare a activitatii filorilor teroristi.
Daca se folosesc proceduri de a neutraliza filarea teroristilor care a fost detectata.
Daca zona aleasa pentru filaj, a fost detectata, atunci, cu siguranta sistemul de protectie al tintei, a descoperit locul probabil al unui viitor atac terorist.
In aceasta situatie, teroristii au mai multe variante:
continua filarea in zona aleasa, pentru a nu da de banuit ca au fost descoperiti;
aleg alta zona/zone pentru filaj;
Teroristii trebuie sa determine, sa limiteze si sa ierarhizeze urmatoarele:
punctele de trecere obligatorii de pe traseu;
locurile ideale pentru atacul terorist;
alte puncte potential periculoase de pe trasee;
locurile de refugiu;
spitalele, policlinicile si locurile unde se poate acorda primul ajutor;
alte trasee accesibile;
zonele cu activitati suspecte (in zonele normale se pot depista usor activitatile suspecte);
Ultimul element specific al acestei faze il reprezinta: alegerea finala a tintei.
D : Planificarea actiunii teroriste.
Dupa ce teroristii si-au selectat tinta , au adunat informatii suficiente despre aceasta, trec apoi la faza de planificare a actiunii teroriste.
In timpul fazei de planificarea actiunii teroriste, prioritatea este de a evalua care sunt Punctele de Avantaj Tactic (elemente specifice).Inaintea oricarei actiuni, teroristii cauta elemente specifice intr-un numar suficient de mare, pentru a duce planul la bun sfirsit.
Unele grupari teroriste mai sofisticate fac Repetitii si Simulari.
Punctele de Avantaj Tactic sunt urmatoarele:
surpriza:
plasarea pe o inaltime:
Este folosita pentru a fi prezent la fata locului:
f. pentru a nu fi vazut;
g. pentru a nu fi suspectat;
h. pentru a nu fi detectat, de catre tinta sau de catre sistemul de protectie al acesteia;
Este preferabil sa fi la inaltime decat sa te aflii in mijlocul multimii.
raza de bataie:
Teroristii trebuie sa fie in stare sa-si atinga tinta cu arma pe care o foloseste.
raza vizuala:
superioritatea numerica si armament:
alegerea timpului,locului si a conditiilor de atac:
diversiuni, atac secundar sau ulterior:
posibilitati de instruire practica si teoretica:
suficiente resurse logistice pentru ducerea la bun sfarsit a actiunii teroriste (bani, vehicule, acte de identitate false, deghizari etc.)
capacitate adecvata de planificare:
(rapirea cere sute de detalii,cum ar fi: loc de refugiu, hrana si apa, oameni
care sa pazeasca timp de 24 de ore persoana rapita, o ruta de scapare
etc.)
capacitatea de a fi la locul atacului inainte de atac fara a trezi suspiciuni
(minimum de timp necesar la locul atacului este de 20 de minute);
ruta si planul de scapare;
Punct Obligatoriu De Pe Traseu (Loc Previzibil): reprezinta orice loc pe unde demnitarul trebuie sa treaca, cand circula din punctul A in punctul B. Majoritatea punctelor obligatorii de trecere se afla langa Resedinta sau Sediul de lucru, fiindca tinta umana, trebuie sa calatoreasca prin aceste locuri, in fiecare zi. Dar ar putea fi, oricare loc, in care tinta trebuie sa fie prezent in mod constant ( biserica, scoala, restaurante, etc.). Cele mai obisnuite doua locuri de trecere obligatorii, se afla pe traseul care duce de la Domiciliu la Birou si de la Birou spre Domiciliu. Cand isi planifica un atac, teroristii cauta aceste locuri. Locurile de trecere obligatorii trebuie sa indeplineasca toate punctele de avantaj tactic (surpriza, plasarea pe o inaltime, raza de bataie, raza vizuala, traseul de scapare, etc.) Orice punct de trecere obligatoriu unde se aplica cu succes majoritatea punctelor de avantaj tactic se numeste loc ideal de atac.
locurile probabile de atac.
Daca tinta umana are un vahicul blindat, teroristii au nevoie de arme care sa penetreze armura (blindajul) (de exemplu, grenade propulsate de o racheta sau arme usoare antitanc etc.)
Daca tinta umana este insotita de un sistem de protectie, teroristii trebuie sa anihileze acel sistem de protectie.
Teroristii stiu ca, la un moment dat in timpul unei zile, tinta umana se gaseste precis, intr-unul din cele doua locuri (resedinta sau sediu de lucru).
E : Atacul terorist propriu-zis.
a. Ocuparea pozitiilor de catre echipa de atac. Teroristii trebuie sa fie intotdeauna cu un pas inaintea masurilor si actiunilor de protectie.
b. Sosirea tintei (posibil sa se faca identificarea tintei umane)
c. Atacul terorist propriu-zis:
Executarea propriu-zisa a planului:
Inainte de a ataca, teroristii doresc sa verifice ca tinta umana va fi la locul respectiv chiar in clipa pentru care s-a planiticat atacul terorist. Cateodata initierea atacului terorist propriu-zis include etapa de " Identificare A Tintei" (dorindu-se astfel, ca teroristii sa fie siguri, ca tinta umana este de fata).
Persoana care identifica tinta umana se va afla imediat in afara zonei atacului terorist.
Cum astazi posibilitatile de provocare a unei explozii sunt tot mai sofisticate, multe grupari teroriste au renuntat sa foloseasca o persoana care sa identifice tinta,desi mai sunt inca grupari care continua sa se foloseasca de o asemenea persoana. Daca nu reuseste primul plan de atac, o a doua incercare este mult mai periculoasa.
Cind lucreaza intr-un atac planificat de grup, persoana care se ocupa cu identificarea tintei umane poate sau nu, sa faca parte din echipa de atac.Responsabilitatea principala a persoanei care identifica tinta umana esta de a verifica locul unde se afla aceasta si de a trimite un semnal echipei de atac pentru ca aceasta sa porneasca atacul sau sa nu-l mai puna in aplicare. Atunci cand individul care identifica tinta umana participa si la un atac planificat de grup, acesta poate sa intre efectiv in zona atacului si sa iasa din locul respectiv inainte de inceperea atacului sau, odata confirmata tinta, sa se alature echipei de atac in comiterea atacului.
Semnalele care se transmit echipei de atac:
- semnale prin radio;
- semnale prin telefon;
- semnale vizuale;
- semne cu partile corpului;
- semnalizare cu farurile;
Un atac terorist are loc probabil, in acelas loc sau in preajma locului unde sunt activitati de filare.
F : Scaparea de la locul atacului si exploatarea actului terorist.
Este un mit ca toti teroristii sunt sunt dispusi sa moara pentru cauza lor.Misiunile sinucigase nu sunt atat de obisnuite cum cred multi oameni.Foarte putine grupari teroriste planuiesc atacuri sinucigase.
Teroristii isi vor planifica meticulos traseul pentru a se salva, precum si locul de refugiu. Echipa de atac are nevoie de un loc atac, care sa-I dea posibilitatea sa se retraga.
Exploatarea actului terorist:
i. castigarea notorietatii;
j. sprijin public pentru castiguri politice sau personale;
k. pentru expoatarea unei rapiri: sunt necesare elemente de ordin logistic (echipamente de fotografiat sau filmat, securitatea locului de refugiu, o lista de revendicari, felul cum vor fi communicate comenzile, etc.)
Indicatori specifici.
Indicatorii specifici, tintei unui atac, se bazeaza pe actiuni de filare (cunoscute sau suspectate).
Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate
Stiinte-politice | |||
|
|||
| |||
| |||
|
|||