Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
La zi cu legile si legislatia.masurarea, evaluarea, cunoasterea, gestiunea si controlul activelor, datoriilor si capitalurilor proprii




Administratie Contabilitate Contracte Criminalistica Drept Legislatie

Stiinte politice


Index » legal » » administratie » Stiinte politice
» Uniunea Vamala


Uniunea Vamala


Uniunea Vamala

Tratatul de la Roma (1958) prevedea ca Uniunea Vamala sa se realizeze intr-o perioada de 12 ani (1958-1970). Acest lucru presupunea urmatoarele strategii:

a)     eliminarea taxelor vamale;

b)     stabilirea unui tarif vamal comun;

c)     eliminarea restrictiilor cantitative in cadrul comertului reciproc dintre statele membre;



Aplicarea acestor politici s-a facut prin initierea unor reforme economice, si anume:

1. Desfiintarea progresiva a taxelor vamale, cate 10% pe an pentru fiecare produs, fara a se introduce altele noi;

2. Desfiintarea, in 1960 a taxelor la export, iar in 1962 a restrictiilor cantitative la importul si exportul de marfuri. Tot in 1962, s‑au pus bazele politicii comerciale comune fata de terti, stabilindu‑se relatii privilegiate cu tarile membre ale OCDE si GATT, apoi, relatii comerciale cu tari in curs de dezvoltare membre ale GATT si, in final, relatii comerciale separate cu tarile socialiste.

3. Punerea in aplicare a tarifului vamal comun in 1968, conceput ca o medie aritmetica a tarifelor vamale din patru regiuni europene mari: Franta, Germania, Benelux si Italia. Pana la stabilirea tarifului vamal comun s-au facut trei ajustari ale tarifelor regionale de mai sus, si anume: in 1961 - 30%, 1963 - 30%, 1968 - 40%.

Pentru dezvoltarea comertului erau necesare reforme monetare, mai ales pentru faptul ca toate valutele erau devalorizate in scopuri concurentiale si nu erau convertibile.

Situatia se prezenta in felul urmator:

intre tarile membre existau peste 200 aranjamente comerciale, care contineau linii de credite deschise ce erau influentate de deficitul balantei de plati ce trebuia stins prin plati in dolari (prin credite FMI) sau in aur;

tarile recurgeau la masuri de obstructionare a importurilor din tarile fata de care inregistrau deficite comerciale (prin contingentari de marfuri, taxe vamale ridicate);

deoarece valutele erau neconvertibile nu putea functiona un mecanism oficial de compensare multilaterala intre tari - adica deficitul comercial in relatia cu o tara partenera sa fie compensat cu excedentul rezultat din relatiile cu alta tara partenera, deoarece tarile incercau sa obtina excedente pe care sa le transforme apoi in aur sau dolari (singura moneda forte);

daca una din tari incerca sa decida unilateral convertibilitatea monedei in raport cu dolarul (cazul Marii Britanii cu un ajutor american de 5 mld dolari, care a rezistat doar 5 saptamani) - toate celelalte tari ar fi incercat sa realizeze excedente comerciale in raport cu acesta. Ori, in Europa nu exista nicio tara in stare sa suporte acest lucru;

de asemeni, monedele tarilor europene erau supraevaluate fata de dolar, iar devalorizarea lor ar fi insemnat o crestere si mai mare a dezechilibrelor comerciale in relatie cu SUA, deoarece exporturile tarilor europene catre SUA erau mai mici de ½ din valoarea importurilor din aceasta tara;

In 1948, ia fiinta Acordul de Plati Intra‑European (APIE), intelegere care a instituit sistemul de plati intre tarile membre ale OECE. Acordul a fost creat pe baza Planului Marshall, pentru a facilita repartizarea fondurilor americane destinate reconstructiei postbelice si, in acelasi timp, pentru echilibrarea balantelor de plati ale tarilor membre.

S‑a instituit astfel, un sistem multilateral de compensari reciproce, sub controlul FMI, care sa inlocuiasca acordurile bilaterale si sa evite restrictiile la import. Fiecare stat avea deschisa o linie de credit la FMI, pe baza careia se acorda anual, un credit tehnic, pornind de la ponderea comertului tarii respective in volumul comertului international si tinand cont de deficitul balantei de plati. Acordul a fost inlocuit in 1950 cu Uniunea Europeana de Plati.

Uniunea Europeana de Plati (UEP) cuprindea o zona comerciala care reprezenta 70% din comertul mondial (prin intermediul lirei sterline si a francului francez) si care permitea, ca lunar, toate deficitele sau excedentele in raport cu SUA, dar si intre tarile europene, sa fie compensate printr-o pozitie globala neta la nivelul UEP;

Doar soldurile nete totale de la sfarsitul anului trebuiau stinse prin plati in dolari sau reportate. In cadrul UEP, decontarile se faceau prin intermediul Bancii Reglementelor Internationale[1] (si nu FMI), care actiona ca un agent al UEP.

Uniunea a contribuit la echilibrarea balantelor de plati ale tarilor participante, creandu‑se astfel premisele trecerii la convertibilitatea valutelor vest‑europene.

Existenta UEP a devenit inutila la sfarsitul anului 1958, cand majoritatea valutelor vest‑europene au fost declarate convertibile, fiind inlocuita prin Acordul Monetar European (AEM). Desi AEM este incheiat la 5 august 1955 intre tarile OECE, el intra in vigoare abia in 1959, in urma desfiintarii UEP.

El reprezinta un sistem de clearing multilateral in care unitatea de decontare o reprezenta tot dolarul SUA, ca singura valuta legata direct de aur (la paritatea antebelica de 0,35 dolari pe uncia de aur, asa cum a fost stabilit prin Tratatul de la Bretton Woods, din 1945). Sistemul de la Bretton Woods se baza pe o institutie centrala - FMI - care furniza sprijin financiar si, in acelasi timp supraveghea politicile nationale privind respectarea cursului de schimb fix si ajustabil fata de dolar (± 1%), dar si echilibrul balantei de plati.

Valutele europene declarate convertibile se raportau, deci, la dolar, ratele de schimb ramanand fixe, dar ajustabile (aveau voie sa fluctueze intr‑o marja de ±1% fata de dolar, cat si intre ele).

Inceputul anilor '60 oferea un cadru economic echilibrat, definit prin somaj redus si preturi relativ stabile. Din aceasta cauza, interventia autoritatilor in economie nu a fost una imperativa. Lipsa unei coordonari macroeconomice efective, la nivelul Comunitatii, nu s‑a dovedit a fi o problema reala.

In 1964, ia fiinta Comitetul Monetar, organism cu caracter consultativ, care regrupeaza reprezentantii bancilor centrale si ai ministerelor de finante din tarile membre, la care se adaugau doi reprezentanti ai Comisiei Economice.

In acest cadru, se stabileau doar actiunile derivate din transpunerea in practica a prevederilor Tratatului de la Roma de infiintare a CEE. El constituie totusi o prima etapa spre coordonarea politicilor monetare in Europa.

In acelasi an ia fiinta si Comitetul Guvernatorilor Bancilor Centrale (CGBC) din tarile membre, care e considerat a fi cel mai important organism din perspectiva monetara. El se reunea sub auspiciile BRI, fiind un forum care pregatea armonizarea politicilor monetare.

Perioada de aur a Europei a durat pana la sfarsitul anilor , cand inflatia a inceput sa creasca intr‑o serie de tari ca Franta si Germania. Ea era datorata atat evolutiei diferite a economiilor tarilor membre cat si inflatiei dolarului american, cauzata de deficitele bugetare ale SUA, in urma razboiului din Vietnam.

In aceste conditii, la intalnirea de la Haga din 1969, sefii de stat si de guvern prezenti au hotarat ca realizarea Uniunii Economice si Monetare trebuie sa constituie obiectivul de baza al integrarii europene. Drept urmare, a fost creat un grup de lucru, prezidat de prim‑ministrul Luxemburg‑ului, Pierre Werner, care sa schiteze un plan pentru indeplinirea acestui obiectiv, pana in anul 1980.

Anii vor fi cei mai grei pentru Comunitatea Europeana. Prabusirea sistemului de la Bretton Woods si caderea dolarului american au lasat "Europa singura" cu problemele ei economice si monetare.

La 31 decembrie 1972, Acordul Monetar European este desfiintat, politica monetara europeana trecand prin multe incercari grele. Acest fapt a dus la stagnarea procesului de integrare europeana.

Privind retrospectiv, se poate afirma ca desfiintarea UEP a reprezentat un pas inapoi in directia integrarii monetare europene.

UEP si OECE au contribuit in mod semnificativ la expansiunea rapida a comertului intra‑european si la insanatosirea economiei in general, deoarece a pus bazele trecerii la convertibilitatea monetara.

OCDE (Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica) ia fiinta in 1961 - din OECE (Organizatia Europeana de Cooperare Economica), ca urmare a cuprinderii in cadrul ei si a unor state de pe alte continente. OCDE avea ca obiective:

crestere economica in tarile membre, reducerea somajului si ridicarea standardului de viata;

expansiunea economica spre noi piete in cadrul comunitatii internationale (Japonia, Australia, America Latina).

GATT avea sediul la Geneva din 1948 si functiona sub egida ONU. Obiectivele GATT erau:

diminuarea progresiva a tarifelor vamale in comertul international;

masuri asiguratorii:

o      eliminarea marfurilor contrafacute;

o      modalitati sigure de plata (acreditiv, scrisoare de credit etc.);

acordarea reciproca de facilitati la impozitare (clauza natiunii celei mai favorizate);

Textul GATT a fost modificat si completat de mai multe ori. GATT a dobandit treptat statut de organizatie universala, avand un rol determinant in dezvoltarea schimburilor internationale, dupa ce a devenit un organism institutionalizat. In acest scop, Adunarea Generala a ONU a creat Conferinta Natiunilor Unite pentru Comert si Dezvoltare (UNCTAD), la 30 decembrie 1964, la Geneva, ca organism specializat, permanent, al Adunarii Generale a ONU, cu urmatoarele atributii:

- favorizeaza dezvoltarea comertului international;

- formuleaza principii si politici comerciale;

- stabileste masuri in vederea aplicarii lor in practica.

UNCTAD se intruneste in sesiuni plenare, la patru ani, numite si runde de negocieri. Conferinta are un Consiliu ca organ permanent de lucru, format din reprezentantii statelor membre, inclusiv Romania.

Tot in 1964, GATT impreuna cu UNCTAD au creat la Geneva, Centrul Comun pentru Comert International. In 1965, a fost adaugat un nou capitol la textul GATT, intitulat "Comert si dezvoltare", menit sa vina in intampinarea cerintelor tarilor in curs de dezvoltare.

Nevoia de reglementari in comertul international a dus la elaborarea unui sistem de norme uniforme, care sa constituie un drept comun al comertului international, urmarindu‑se doua mari obiective:

- normalizarea relatiilor comerciale internationale, prin negocierea si adaptarea de instrumente juridice multilaterale in domeniul comertului;

- transformarea comertului international intr‑un instrument al dezvoltarii economice.

In acest sens, mentionam:

a) Conventia de la Haga din 1 iunie 1956, privind recunoasterea personalitatii juridice a societatilor, asociatiilor si fundatiilor straine;

b) Conventia de la Seul din 11 octombrie 1985, privind constituirea Agentiei Multilaterale de Garantare a Investitiilor;

c) Conventia de la Istanbul din 5 iunie 1990, privind anumite aspecte internationale ale falimentului.

La Conferinta Ministeriala de la Marrakesch din 15 aprilie 1994 (desfasurata in cadrul Rundei Uruguay) GATT se tranforma in OMC (Organizatia Mondiala a Comertului). Obiectivele sale sunt urmatoarele:

- liberalizarea accesului la pietele mondiale;

- intarirea si largirea sferei de aplicare a regulilor internationale privind politicile si mecanismele comerciale;

- extinderea si ameliorarea mecanismului institutional al sistemului multilateral de comert.

Pentru asigurarea unei coerente in elaborarea politicilor economice la nivel mondial, OMC coopereaza cu FMI si BIRD sub egida ONU.



BRI, cu sediul la Basel, a luat fiinta in 1930 la Haga, pentru gestionarea datoriilor Gemaniei fata de Aliati. Totodata, BRI are si alte atributii: promoveaza cooperarea cu bancile centrale ale tarilor membre; coopereaza cu FMI si BIRD, devenind organism consultativ al ONU. Are peste 30 de state membre, inclusiv Romania. Functioneaza ca o societate pe actiuni, cu un capital de peste 600 mii actiuni a 2500 franci aur fiecare. Operatiuni efectuate: operatiuni bancare, vanzare‑cumparare de valuta; cercetare economica si informare; consultanta tehnica financiar‑bancara.





Politica de confidentialitate





Copyright © 2025 - Toate drepturile rezervate

Stiinte-politice


Demografie
Stiinte politice






termeni
contact

adauga