Biologie | Chimie | Didactica | Fizica | Geografie | Informatica | |
Istorie | Literatura | Matematica | Psihologie |
ARGINT (Ag)
Scurt istoric : Istoria argintului este strans legata de cea a aurului . Argintul este cunoscut din antichitate si folosit la confectionarea podoabelor si apoi la fabricarea monedelor . Au fost descoperite mine de argint datand din anul 2500 i.Hr . Homer descrie in "Iliada"ca Achile avea scutul si spada din argint . Studiul diferitelor obiecte din argint ce au fost descoperite in morminte arata o vechime de pana la 3500 ani i.Hr .
In vechiul Egipt valoarea argintului nativ era cam aceeasi cu a aurului . Mai tarziu , dupa ce argintul a inceput sa se extraga si din combinatii , pretul lui a inceput sa scada fata de cel al aurului .
Alchimistii au numit metalul Luna , sau Diana , dupa zeita Lunii . Denumirea si simbolul argintului provin de la cuvantul latin argentum care exprima luciul diamantin al metalului . Originea cuvantului se gaseste in grecescul argyros , care inseamna a straluci .
Obtinere : Argintul se obtine , in mare parte , ca produs secundar la prelucrarea aurului , cuprului , plumbului si zincului . Din concentratele de plumb si cupru , argintul se obtine de obicei prin procese pirometalurgice . Plumbul care contine argint de topeste cu zinc , formand un strat nemiscibil compus din AgZn care se aduna la suprafata ca o spuma ce contine pana la 15-40% Ag, 60-70% Zn si 5% Pb . Zincul se indeparteaza prin distilare la 1250 C , reziduul se supune oxidarii (proces de cupelare), cand argintul se topeste separandu-se de oxizii formati . Telurul prezent in argintul topit se indeparteaza prin adaugare de azotat de sodiu . Pentru purificare mai inaintata se supune electrolizei , folosind anozi din argint impur, intr-o baie electrolitica de azotat de argint. Uneori, pentru separarea argintului nativ din minereuri se aplica procedeul amalgamarii.
Argintul se poate extrage prin cianurare , asemenea aurului . In acest caz , minereurile sau diferite reziduuri care contin argint se prajesc cu NaCl , apoi se trateaza cu solutie apoasa de cianura de sodiu (NaCN) in prezenta aerului . Din combinatia complexa formata : Na[Ag(CN) ] , argintul este dislocuit cu zinc sau aluminiu in solutie alcalina . Argintul astfel depus se topeste si se supune rafinarii .
Utilizari : Din cauza ca este um metal moale si cu o rezistenta mecanica scazuta, argintul pur are utilizari foarte limitate. Una din principalele utilizari este la acoperirea protectoare a altor metale pe cale electrolitica, operatie numita argintare . Argintul pur formeaza anodul, iar obiectele metalice pe suprafata carora urmeaza sa fie depusa pelicula de argint sunt legate la catod . In acest mod se fabrica si oglinzile cu o mare putere de reflexie .
Avand o duritate mai mare decat aurul , argintul constituie un bun material de antifrictiune, fiind utilizat pentru fabricarea cuzinetilor de la motoarele de avion .
Cantitati mari de argint pur se consuma la fabricarea acumulatorilor. Acumulatorii de Ag-Zn au anozii formati din argint pur , iar catozii din placi de oxid de zinc . Electrolitul este o solutie de hidroxid de potasiu .
Argintul pur mai este utilizat la confectionarea contactelor electrice de intensitati inalte .
Din argint pur se confectioneaza echipamente folosite in diferite ramuri ale industriei alimentare , precum si diferite instrumente medicale .
Avand o actiune sterilizanta prin distrugerea bacteriilor chiar la concentratii de 2×10 ion-g/L , electrozii de argint se utilizeaza la purificarea apei . In medicina , argintul coloidal se intrebuinteaza ca antiseptic , in preparate ca arghirol , protargol , calargol .
Pe scara mai larga , argintul se intrebuinteaza sub forma de aliaje la confectionarea monedelor , obiectelor de podoaba , aparaturii speciale de laborator , in electrotehnica si electronica pentru contacte inoxidabile , in tehnica dentara , si drept catalizator in sinteza chimica . Se mai foloseste si la fabricarea diferitelor obiecte ca : manere pentru cutite , tacamuri , vesela , tabachere , etc .
Cantitati insemnate de argint sunt transformate in compusi , in scopul utilizarii lor in fotografie si ca reactivi chimici analitici . O utilizare mai recenta a compusilor sai este in fabricarea sticlelor fotocrome , care se inchid la culoare cand sunt expuse la soare si redevin transparente in absenta luminii puternice .
Copyright © 2025 - Toate drepturile rezervate