Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Doar rabdarea si perseverenta in invatare aduce rezultate bune.stiinta, numere naturale, teoreme, multimi, calcule, ecuatii, sisteme




Biologie Chimie Didactica Fizica Geografie Informatica
Istorie Literatura Matematica Psihologie

Chimie


Index » educatie » Chimie
» Titrarea conductometrica


Titrarea conductometrica


Titrarea conductometrica

O aplicatie mult mai raspandita a conductometriei o are titrarea conductometrica, metoda indirecta de analiza. Vom analiza: BaCl2 + Na2SO4 => BaSO4 + 2NaCl

Daca in solutia de Ba se adauga o solutie concentrata de Na2SO4, ionul de Cl ramane in solutie invariabil. BaSO4 e insolubil, nu va forma ion si nu va conduce curentul electric. Prin urmare, in solutie, in urma adaugarii ionul de Ba2+(U=55) este inlocuit de ionul de Na+(U=43,5). In acest caz, conductivitatea solutiei scade, deoarece ionul mai mobil cu unul mai putin mobil, volumul total al solutiei se mareste.

Aceasta scadere a conductivitatii va avea loc pana cand toti ionii de Ba ce se afla in solutie vor trece in precipitat. Imediat dupa aceasta adaugarea de Na2SO4 va mari aoreciabil conductivitatea solutiei pt ca va creste conc. electrolitului, respectiv a purtatorilor de sarcina.



Punctul de inflexiune este punctul de echivalenta al titrarii. Cunoscandu-l, se poate usor calcula continutul de BaCl2 din solutia de analizat.

Curbele de acest tip se obtin in toate cazurile cand un ion mai mobil este inlocuit cu unul mai putin mobil ca de ex la neutralizarea acizlior tari cu vaze tari, unde ionul de H foarte mobil va fi inlocuit de un ion metalic mai putin mobil.

Titrarea 2AgNO3+BaCl­2 -> 2AgCl+(BaNO3)2

La titrare, ionul de Ag e inlocuit cu ionul de Ba ceea ce evident se va rasfrange asupra conductivitatii totale a solutie. In acest caz, pana la atingerea punctului de echivalenta, care ramane aprox const., dincolo de acest punct, excesul de BaCl2 va provoca o marire brusca a conductivitatii.

La unele titrari conductivitatea poate creste atat pana la punctul de echiv cat si dupa acesta. De ex: AgNO3+HCl -> AgCl +HNO3

In aceste 3 exemple s-a considerat ca toti compusii care participa la reactii sunt aproape complet disociati. Prin urmare cu toate ca reactiile ionului foarte mobil H+ este inlocuit printr-un ion mai putin mobil. Datorita cresterii bruste a gradului de disociere conductivitatea se va mari. Un fenomen analog are loc in si in cazul titrarii unui acid slab cu o baza tare (acid acetic cu NaOH), inainte de pct de ech, cresterea conductivitatii e neinsemnata, dupa acest punct, cand in sol vor fi introdusi ioni de Na si OH in exces va avea loc o crestere brusca. Curbele de acest gen pot fi obtinute si in procesul de formare al complecsilor.

Vom examina separat cazul titrarii conductometrice acizilor si bazelor. Daca un acid tare se titreaza cu o baza tare, pct de ech e clar determinat si rezultatul titrarii e foarte bun. Daca un acid slab se titreaza cu o baza tare, pct de ech in acest caz si mersul curbei de titrare pot fi influentate datorita hidrolizei. In acest caz vor aparea ionii mobili intrusi si conductivitatea la pct de ech poate fi denaturata.

Reactia de titrare dintre un acid slab si o baza slaba se desfasoara astfel: la inceputul titrarii conductivitatea va creste usor iar dupa pct de ech va creste.





Politica de confidentialitate





Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate