Biologie | Chimie | Didactica | Fizica | Geografie | Informatica | |
Istorie | Literatura | Matematica | Psihologie |
JUDETUL CARAS-SEVERIN
Regiune: Banat
Resedinta: Resita
Populatie: 333.219 loc.
Densitate: Locul 31 39 loc/km²
Suprafata: Locul 38.514
km²
Abreviere: CS
2.Judetul Caras Severin
Caras-Severin este un judet in regiunea Banat din Romania, ce are ca resedinta orasul industrial Resita. Situat in parte de sud-vest a Romaniei, judetul Caras-Severin are o suprfata de 8514 km patrati (3,6% din suprafata tarii, ocupa locul al treilea, ca marime intre judetele tarii) si cuprinde 2 municipii, 6 orase, 69 de comune cu 188 de sate.
Limitele judetului Caras-Severin sunt in cea mai mare parte convetionale. se invecineaza cu judetele: Timis in nord si nord-vest, Hunedoara si Gorj in est, Mehedinti in est si sud-est, iar Dunarea formeaaza in partea de sud si sud-vest granita cu Serbia.
2.2.Asezare geografica
Situat in partea de sud vest a Romaniei, judetul Caras-Severin are o suprafata de 8.520 kmp, ceea ce reprezinta 3,6% din suprafata tarii. Din punct de vedere al marimii, judetul Caras-Severin este al treilea din tara.
Geografic, in judetul Caras-Severin se afla toate cele trei trepte de relief clasice ale pamantului romanesc. Ponderea treptelor de relief in teritoriul judetului este sensibil diferita de cea in cadrul teritoriului national, unde muntii ocupa 31%, dealurile 36%, iar campia 33%.
Pe teritoriul judetului muntii ocupa 65,4%, dealurile au o extindere mica, ocupand 10,8%, iar depresiunile 16,5%. Pe ultimul loc se afla campiile, care detin 7,3% din suprafata.
In aceste conditii judetul poate fi considerat un judet de munti (conform V. Sencu si I. Bacanu "Judetul Caras-Severin" - Ed.Academiei 1976).
Punctele extreme intre care este cuprins teritoriul judetutui Caras-Severin sunt :
nord - Vf. Rusca 45 40'10' latitudine nordica 22 26'15' longitudine estica |
est - Vf. Scarisoara 45 25'10' latitudine nordica 22 43'30' longitudine estica |
sud - Dealul Caprior 44 35'20' latitudine nordica 29 9'10' longitudine estica |
vest - localitatea Iam 45 1'10' latitudine nordica 21 21'40' longitudine estica |
Cea mai mica altitudine a judetului se gaseste in zona localitatii Drencova, fiind de cca. 76 m iar maximul se inregistreaza in Varful Gugu din muntii Godeanu la 2.291 m.
Limitele judetului, in cea mai mare parte conventionale, il despart de vecinii sai care sunt: la sud si sud-vest Iugoslavia, nord-vest judetul Timis, nord-est judetul Hunedoara, la est judetul Gorj, iar la sud-vest judetul Mehedinti.
Asezat nu departe de Marea Adriatica, si la adapostul Muntilor Carpati, judetul integreaza pe teritoriul sau climatul temperat-continental moderat (subtinutul banatean) cu nuante submediteraneene.
Industria din Caras-Severin reprezinta o componenta importanta a economiei nationale si este concentrata in municipiile si orasele judetului.
Motoarele si generatoarele electrice, motoarele Diesel, turbinele hidraulice, motoarele navale si otelurile produse in municipiul Resita sunt cunoscute in intreaga lume. Otelul produs la Resita se regaseste in structura Turnului Eiffel si a podului de la Cernavoda. Municipiul Caransebes contribuie la productia industriala a judetului prin fabricarea boghiurilor pentru locomotive si industria de fabricare a lemnului. Mineritul este bine reprezentat prin exploatarea carbunelui la Anina si a minereurilor metalifere la Moldova Noua.
2.3.Situatia teritorial administrativa
Judetul Caras Severin cuprinde 2 municipii, 6 orase, 69 de comune cu 188 de sate.
Ø Resita
Ø Caransebes
2.3.2.Orase
Ø Bocsa
Ø Oravita
Ø Moldova Noua
Ø Otelu Rosu
Ø Anina
Ø Baile Herculane
2.3.3.Comune
2.4.Relief
Desi judetul Caras-Severin este preponderent montan, relieful acestuia se caracterizeaza printr-o mare diversitate: 65,4% din suprafata o constituie relieful muntos, 16,5% relieful depresionar, 10,8% dealurile si 7,3% campiile.
Zona muntoasa este reprezentata prin Muntii Banatului, ce apartin Carpatilor Meridionali, Muntii Tarcu-Godeanu (cu varful Gugu, cel mai inalt din Banat - 2.291 m) si Muntii Cernei, din cadrul Carpatilor Meridionali. Altitudinile cresc de la vest la est, masivul Tarcu -Godeanu cuprinzand inaltimi in intervalul 1600-2200 m, in timp ce grupul Semenic, Anina, Almaj, Dognecea, Locvei au inaltimi variind intre 600-1400 m.
Muntii Banatului, care se inscriu aproape in intregime in limitele judetului, apar delimitati de zone joase, care le dau aspectul unui bloc montan unitar, cu altitudini medii intre 600-800 m. Intre acestea, o zona aparte o constituie Depresiunea Almajului, depresiune intramontana, strajuita din toate partile de culmi nu prea inalte.
Spre
vest zona muntoasa este flancata de un relief deluros, unde pot fi delimitate
dealurile Oravitei, Doclinului si Sacos-Zagujeni. Treapta cea mai joasa de
relief o formeaza campia, care ocupa o suprafata restransa din cadrul Campiei
Timisului, avand urmatoarele subunitati: Campia Sipetului, Campia Moravitei si
Campia Carasului.
Raurile Timis, Caras, Cerna, Nera si afluentii lor, precum si ai fluviului
Dunarea, formeaza principalele artere hidrografice.
Lacurile ocupa un loc important in hidrografia judetului. Lacurile naturale ale judetului Caras-Severin sunt in numar mic si de dimensiuni reduse, cele mai insemnate fiind de natura carstica. Lacurile antropice (de baraj) sunt destinate producerii energiei electrice, alimentarii cu apa a localitatilor etc., astfel au aparut cele doua lacuri de la Oravita (Lacul Mare si Lacul Mic), barajele de pe valea Dognecei (Lacul cu Nuferi si Lacul Mare), Lacul Buhui care serveste la alimentarea cu apa a orasului Anina, cu o suprafata de 9,8 ha, Lacul Marghitas, tot pe paraul Buhui cu suprafata de 4 ha, utilizat initial pentru o microcentrala. Cele mai importante lacuri raman cele de pe Barzava si Timisul superior, avand ca scop alimentarea cu apa a municipiului Resita, producerea de energie electrica (Centralele Breazova-Cranicel, Grebla, agrement, piscicultura). Pe Barzava sunt amenajate lacurile Gozna,Valiug si Secu, iar pe cursul superior al Timisului s-a construit lacul de acumulare "Trei Ape", cu o suprafata de 52.612 ha.
PUNCTE DE ACCES
Aeroport: Caransebes.
Transport rutier: E 70.
Este de tip continental-moderat cu influente submediteraneene. Temperatura medie anuala variaza in functie de altitudine, inregistrandu-se astfel 10-11 grade Celsius in zona deluroasa si de campie si 4-9 grade Celsius la munte. precipitatiile cresc de la 700 mm/mp in zonele joase la 1400 mm/mp in Muntii Tarcu si Godeanu.
2.7.Atractii turistice
2.7.1.Itinerarii turistice
1.Resita-DN 58-Caransebes-DN 6(E70)-Baile Herculane- DN 6(E70)-Orsova
2.Resita-DJ 582-Valiug-Trei Ape Resita-DJ 582-Valiug-Semenic Resita-DJ 582-Valiug-Crivaia
3.Resita-DJ 581-GradinariOravita-DN 57- Moldova Noua-DN 57-Orsova
4.Resita-DJ 58-Anina-DN 57B-Bozovici-DN 57B DN 6 (E70)-Baile Herculane Valiug - o lacalitate submontana. Un punct de plecare spre itinetariile din apropiere de Crivaia, Trei Ape and Semenic.
*Semenic - o zina de interes national, care se intinde la 1,400 m altitudine.Sporturile de iarne -au 120 zile/an zapada optima. Odihna, recreare, mountaineering (Gozna Peak-1447 m, 'Sfantul Ilie' Hermitage, Baia Vulturilor/Eagles'Bath, Piatra Nedeii Peak-1437 m).
*Crivaia - sporturi nautice pe lacul de acumulare Gozna, recreatie, mountaineering.
*Trei Ape - the core of the Garana monumental architecture park. Angling, sporturi de apa pe lacul 'Trei Ape', odihna, mountaineering.
*Moldova Noua - centru minier - cupreous ore mining and dressing. Centru al culturii vitei de vie.
*Moldova Veche - o parte din oras, port la dunare. Expozitie permanenta de arheologie , istorie si etnologie. Locul de intrare al Dunarii in tara
*Anina -Centru minier,avand cea mai adanca mina din tara, aprox. 1,300 m. In 1996-200 ani de extragere a carbunelui. In vecinatate : pestera si lacul Buhui, lacul Marghitas and spa, Cheile Minisului si Cheile Carasului rezervatzii naturale de o frumusete extraordinara
*Bozovici - oras localizat la intersectia dintre Cheile Minisului si Cheile Nerei , punct de pornire spre Valea Almajului. Atractii : Bigar rezervatii naturale , Rudarie Gorges - bucket mills, rezervatie etnografica
Stema judetului Caras-Severin
Este adoptata prin Hotararea Guvernului nr. 684 din 30 septembrie 1998 si publicata in Monitorul Oficial nr. 416 din 15 octombrie 1998.
2.10.1Descrierea stemei
Stema judetului Caras-Severin, are urmatoarea infatisare: in scutul albastru se afla un legionar roman, privit din fata, purtand in mana dreapta scutul cu initialele VRR (Virtus Romana Rediviva), iar cu mana stanga sprijinind sulita, toate de argint. Personajul este flancat de cate un ecuson rosu de dimensiuni mai mici, incarcat, cel din dreapta, cu o albina de aur, cel din stanga, cu doua ciocane incrucisate, suprapuse peste o roata dintata, ambele din acelasi metal. La baza scutului este reprezentat un pod negru, cu doua bolte plutind peste valuri naturale.
2.10.2.Semnificatia elementelor insumate
Legionarul roman si podul amintesc de intensul proces de romanizare care s-a desfasurat in antichitate in aceasta zona. Deviza: Virtus Romana Rediviva aminteste de vitejia ostasilor regimentului de granita din Banat. Albina evoca traditionala activitate a locuitorilor, apicultura. Cele doua ciocane incrucisate sunt un stravechi simbol al mineritului. Roata dintata evoca activitatile economice specifice zonei si evidentiaza rolul important pe care l-au avut odinioara industria extractiva si metalurgica
Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate