Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Meseria se fura, ingineria se invata.Telecomunicatii, comunicatiile la distanta, Retele de, telefonie, VOIP, TV, satelit




Biologie Chimie Didactica Fizica Geografie Informatica
Istorie Literatura Matematica Psihologie

Informatica


Index » educatie » Informatica
» Limbajul PHP


Limbajul PHP


Limbajul PHP


PHP(Hypertext Preprocessor), este un limbaj de scripting special realizat pentru a dezvolta aplicatii web, prin integrarea codului PHP in documente HTML. Este destinat scrierii rapide de pagini web dinamice.

PHP permite furnizarea unui continut Web dinamic, cu un continut Web care se modifica automat de la o zi la alta sau chiar de la un minut la altul. PHP ruleaza pe serverul Web, nu in browserul Web, deci PHP poate obtine accesul la fisiere, baze de date si alte resurse inaccesibile programului JavaScript.



Codul PHP este delimitat de  coduri de start si de sfarsit ce permit intrarea si iesirea din 'modul PHP'.

<html>

<head>

<title>Exemplu</title>

</head>

<body>

<?php

echo 'acesta este un script PHP!';

?>

</body>

</html>

PHP este executat pe server pe cand JavaScript este executat pe calculatorului clientului (de browserul Web). Pentru un script de pe un server, clientul primește doar rezultatele scriptului ce este rulat, fara a vedea codul din spatele acestuia.

PHP este in principal axat pe partea de scripting ce ruleaza pe server, putand realiza : colectarea de date de la formulare, generarea de continut dinamic sau trimitere si primire de cookie-uri.

Exista trei domenii principale unde sunt folosite scripturile PHP.

Scripturi ce ruleaza pe server, fiind necesare : interpretorul PHP, un server web si un browser web. E nevoie ca serverul de web sa fie pornit, cu o conexiune PHP instalata. Se poate accesa rezultatul programelor PHP cu un browser prin intermediul serverului de web.

Scripting in linie de comanda. Se poate face ca PHP sa ruleze fara a fi nevoie de server si de browser, ci doar de interpretorul PHP.

Scrierea de aplicatii ce ruleaza de partea clientului in mod grafic (GUI).

PHP-ul permite afisarea de imagine, fisiere PDF si chiar filmulete Flash toate generate instant. Se poate de asemenea ca rezultatul sa fie orice fisier text. 

Una dintre cele mai puternice si importante facilitati in PHP este suportul sau pentru o gama larga de baze de date. Scrierea unei pagini de web ce interacționeaza cu o baza de date este simpla.

PHP are de asemenea suport pentru a conversa cu alte servicii folosind protocoale cum ar fi LDAP, IMAP, SNMP, NNTP, POP3, HTTP, COM (pe Windows). Se poate interactiona intre aproape toate limbajele de programare Web. PHP are suport pentru instantierea obiectelor Java si utilizarea lor intr-un mod transparent ca obiecte PHP.

PHP are capabilitati pentru procesarea textului, de la POSIX Extins sau expresii regulare Perl, pana la parsarea documentelor XML. Pentru parsarea si accesarea documentelor XML, suporta standardele SAX si DOM.

Elemente de baza ale sintaxei PHP

Cand PHP interpreteaza un fisier trece prin textul acestuia pana cand intalneste unul din tag-urile speciale care ii spun sa porneasca interpretarea textului ca fiind cod PHP, se executa tot codul intalnit, pana la intalnirea unui tag PHP de inchidere. Aceasta permite inglobarea codului PHP in interiorul codului HTML: tot ceea ce este in afara tag-urilor PHP este lasat nemodificat, in timp ce tot ceea ce este in interior este interpretat ca fiind cod.

Exista patru categorii de tag-uri care pot fi folosite pentru a marca blocurile de cod PHP.

1.            <?php echo('IF you want to serve XHTML or XML documents, do like thisn'); ?>

2.  <? echo ('this is the simplest, an SGML processing instructionn'); ?>

<?= expression ?> This is a shortcut for '<? echo expression ?>'

3.  <script language='php'>

echo ('some editors (like FrontPage) don't

like processing instructions');

</script>

4.  <% echo ('You may optionally use ASP-style tags'); %>

<%= $variable; # This is a shortcut for '<% echo . . .' %>

Prima varianta, <?php. . .?>, este metoda preferata deoarece permite folosirea PHP-ului in cod corform standardului XML.

Cea de-a doua varianta nu este intotdeauna posibila. Tag-urile prescurtate pot fi folosite doar daca au fost activate, prin intermediul functiei short_tags() (numai in PHP3), prin activarea optiunii short_open_tag in fisierul de configurare, sau prin compilarea scripturilor folosind optiunea enable-short-tags. Folosirea tag-urilor prescurtate nu este recomandata. Cea de-a patra varianta poate fi folosita numai daca tag-urile de tip ASP au fost activate folosind setarea asp_tags din fisierul de configurare.

PHP permite folosirea unor structuri ca cea de mai jos:

<?php

IF ($expression) else

?>

Cand PHP intalneste tag-ul de inchidere ?> incepe afisarea a ceea ce intalneste pana la aparitia unui alt tag de start. In cazul blocurilor mari de text, iesirea din modul PHP este in general mai eficienta decat trimiterea textului folosind echo() sau print().

Fiecare instructiune este terminata cu un semn punct si virgula.

Comentariile - PHP suporta comentarii de tip 'C', 'C++' si Unix shell. Exemplu:

<?php

echo 'This is a test'; // This is a one-line c++ style comment

/* This is a multi line comment

yet another line of comment */

echo 'This is yet another test';

echo 'One Final Test'; # This is shell-style style comment

?>

Comentariul pe o sigura linie, de fapt realizeaza comentarea codului pana la sfarsitul liniei curente sau pana la terminarea blocului curent PHP, oricare din aceste doua cazuri apare primul.

PHP suporta opt tipuri primitive de date.

Patru tipuri scalare: boolean, integer, float (numere in virgula mobila, sau 'double'), string

Doua tipuri compuse: array, obiect

Doua tipuri speciale: resource, NULL

Tipul unei variabile, de obicei nu este stabilit de programator, ci este decis la rulare de PHP, in functie de contextul in care acea variabila este folosita.

In PHP variabilele sunt reprezentate folosind un semn dolar urmat de numele variabilei. Numele variabilelor sunt case-sensitive.

PHP furnizeaza un numar larg de variabile predefinite. Multe din aceste variabile, nu pot fi documentate complet deoarece sunt dependente  de serverul pe care ruleaza, de versiunea si setarea acestuia precum si de alti factori.







Activitatea de invatare 2.2.1 Noțiuni de baza ale limbajului PHP:  constante, variabile, tipuri de date, operatori

Competenta: Formateaza elementele de conținut ale sistemului cu ajutorul software-lui specific

Obiectivul/obiective vizate:

La sfarșitul acestei activitați vei fi capabil sa:

Cunoști caracteristicile scripturilor PHP

Cunoști modul de utilizare a scripturilor PHP

Utilizezi scripturi PHP

Utilizezi corect constante, comentarii PHP

Durata: 25 minute

Tipul activitatii: Diagrama paianjen

Sugestii:

elevii se pot organiza in grupe mici (2 - 3 elevi) sau pot lucra individual

Sarcina de lucru: Folosind surse diferite (internet, manual, reviste de specialitate, caietul de notițe etc) obțineți informații despre scripturi PHP și organizați-le dupa modelul urmator:









Politica de confidentialitate





Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate