Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Doar rabdarea si perseverenta in invatare aduce rezultate bune.stiinta, numere naturale, teoreme, multimi, calcule, ecuatii, sisteme




Biologie Chimie Didactica Fizica Geografie Informatica
Istorie Literatura Matematica Psihologie

Istorie


Index » educatie » Istorie
» Garda de Fier 1919 - 1941 - Miscarea legionara din Romania


Garda de Fier 1919 - 1941 - Miscarea legionara din Romania


BIBLIOGRAFIE:

FRANCISCO VEIGA 1958, s-a nascut la Madrid, din 1983 este profesor de istorie la Universitatea Autonoma din Barcelona.

Interesat in mod special de istoria contemporana a Romaniei, lucreaza in prezent la o lucrare despre revolutia din 1989.

Garda de Fier

Miscarea legionara din Romania



Cadrul istoric national:

In toamna anului 1920, Codreanu incepea al doilea an de studii la Iasi, etapa in care mijloacele extreme aplicate de guvernul dictatorial al lui Averescu deveneau evidente. Mediul universitar din Iasi (profesori si studenti deopotriva) aveau deja o puternica inclinatie politica de stanga. Desigur ca aceasta orientare nu avea in vedere actiuni de forta ca cele ale muncitorilor, dar in mod evident se facea remarcata. Este vorba aici si de traditia emigratiei socialiste ruse. Pentru ca opozitia intelectuala era abila, lui Averescu (omul spadei) nu-i era usor sa o reduca la tacere prin mijloace brutale, avea nevoie de o reactie chiar din interiorul mediului universitar - anticorp la virusul socialist.

Reactia a aparut si a luat amploare in 1920 - 1921, rolul de protagonist avandu-l Codreanu, consacrat deja ca militant intreprinzator prin activitatea sa alaturi de Pancu (militant ultranationalist)

Cadrul istoric international:

Germania - intre 01.1919 - 1922, grupurile de extrema dreapta au comis 354 de asasinate cu numai 24 de condamnari

Polonia - primul presedinte al republicii, Gabriel Narutowics, a fost asasinat in 1922 dupa defaimarea unei grupari de dreapta

Macedonia - gruparea ORMI a asasinat pe liderul unei grupari de stanga, apoi si-a extins executiile in Iugoslavia si Bulgaria

Trasaturi clinice / caracteriale la Codreanu:

o      la 21 de ani avea deja aspectele unei personalitati accentuate

o      aspect fizic extrem de atragator: statura inalta intr-o "tara de oameni scunzi", constitutie atletica, fizionomie rafinata cu aspect clasic, figura neobisnuita

o      caracterizat drept energic om de actiune, un apropiat al sau spunea "ar prefera sa taie lemne decat sa scrie"

o      nu a ajuns niciodata "Zoon Politikon" fiind mereu impulsiv si foarte putin diplomat

o      in fisa sa personala de la Scoala Militara din Botosani e descris: "hotarat la fapte si energic, bun comandant de pluton"

o      marele sau succes se datora simplitatii conceptiei si realizarii: planuri flexibile si idei clare

Afirmarea gruparii:

Organizarea initiala a miscarii nu depasea 20 de adepti, fideli lui Codreanu, ce s-au lansat in organizarea de acte provocatoare, apoi mutandu-si ofensiva in afara salilor de curs: boicotau si opreau spectacolele de teatru care nu erau "patriotice", ardeau in plina strada beretele studentilor rusi (de stanga), grupul a molestat reporteri iari in 1921 a distrus tipografia ziarului socialist Lumea. In urma scandalurilor de proportie, senatul universitar a hotarat exmatricularea lui Codreanu - moment in care acesta a invins decisiv - pentru ca a reusit sa catalizeze mecanismele cele mai reactionare ale puterii care i s-au alaturat. Decanul facultatii de drept si multi alti profesori, nesocotind forul suprem universitar, au refuzat exmatricularea - eveniment unic in toata istoria universitara romaneasca de pana atunci.

Propagarea violentei - Reactii:

Mecanismele puterii politice si autoritatile statului manifestau toleranta si chiar complicitate la actiunile violente ale gruparii. Codreanu miza pe o actiune de forta bruta care sa socheze prin ea insasi intr-atat incat ii determina pe cei nedecisi sa fie favorabili celor care o exercita - iar majoritatea pana in momentul acela erau inhibati.

In acest timp in Romania (1922) liberalii au venit la putere castigand fara probleme alegerile. Codreanu a ajuns Presedintele asociatiei studentilor in Drept, organizand conferinte, dezbateri si facand prozelitism in tara. In 1922, dupa licenta, pleaca in Germania la studii. Dupa un trimestru se intoarce in graba in tara unde aparuse o ampla miscare studenteasca antisemita. Forta activismului lui Codreanu si ura impotriva stangii se transforma in antisemitism evident. In doctrina lui Codreanu si a miscarii pe care o promova, adversarii erau:

o      stanga socialista

o      substratul ce o sustinea - iudaismul international

Cadru international:

In 1919, teoria complotului evreiesc ii contamineaza pe germani, a ajuns si in Statele Unite, piatra unghiulara a doctrinei a constituito lucrarea Protocoalele Inteleptilor Sionului "fabricata" de politica rusa si raspandita in intreaga lume. Antecedentele antisemitismului nu sunt noi pentru Corneliu Codreanu, ele trebuiesc vazute si in antecedentele sale familiale - tatal sau, Ion Zelea Codreanu fusese un nationalist antisemit convins - liderul partidului Nationalist Democrat - de orientare antisemita si infiintat de N. Iorga si A.C. Cuza - teoretician al antisemitismului romanesc. Exista o prietenie aproape familiala intre Cuza si tatal lui Codreanu. Antisemitismul era mult raspandit in Romania acelor vremuri, fiind antisemiai politicieni de marca si ilustrii oameni ai natiunii:

o      pe criterii biologice - la Cuza

o      fanatismul cu radacini crestine - prof. Paulescu

o      xenofobie impotriva stapanirilor anterioare - M. Eminescu

o      de circumstanta (erau gata de a organiza un pogrom) - Bratianu

o      antisemitismul guvernelor sale - Carol I

In Romania, evreii devenisera o adevarata amenintare pentru clasa de mijloc si mai ales pentru studentii aspiranti la functii inalte in stat; evreii, in mare majoritate proveneau din familii instarite si care dispuneau deja de o cultura considerabila - acest lucru le asigura un bun randament scolar si obtinerea unor functii importante ulterior.

Articolul 133 decretat de partidul Liberal aflat la putere dadea drept la cetatenie evreilor ce locuisera in vechiul regat inainte de 2 august 1914. legea a determinat proteste dure la Facultatea de medicina din Cluj, unde s-a cerut ca evreii sa faca disectii pe cadavre evreiesti (fapt interzis de religia lor). Conflictele au continuat pe strazi, evreii fiind atacati cu ciomege, expulzati din localuri, teatre.

Codreanu a convocat la Iasi adunarea studentilor grevisti si astfel, in urma reuniunii a luat nastere LIGA APARARII NATIONAL CRESTINE (LANC) cu presedinte A.C. Cuza (necesar pentru relatiile sale politice, desi Codreanu a jucat rolul principal in organizare). S-a apelat la violenta si forta, au fost folosite arme de foc iar studentii au ocupat Universitatea din Iasi. Autoritatile au chemat armata care i-a scos din cladire.

Pana aici Codreanu poate fi comparat ca violenti, orientare politica si stil de actiune cu legionarii Spaniei din partidul Nationalist al dr. Albinana. Diferenta: schimbarea rapida, paranoica, a orientarii lui Codreanu catre "dusmanii interni" - bolsevici sau forte oculte iudaice - neancrederea chiar si in apropiati. S-a aliat cu Ionel Mota, fiul preotului ultranationalist Ion Mota, care il depasea mult intelectual, totusi a ramas permanent ca loctiitor perfect. Tot Mota a tradus si Protocoalele Inteleptilor Sionului in romana si editata in 1923 la Orastie, unde tatal sau avea o tipografie. Aceasta lucrare a sporit ideatia complotului inducand o si mai mare doza de fanatism miscarii LANC.

A urmat, la initiativa lui Codreanu o adunare conspirativa ce urmarea asasinarea unor membrii marcanti ai vietii publice, sefi de cabinete in guvernul Liberal, oameni politici, ambasadori. Au fost prinsi de organele de ordine in plina reuniune - prima detentie.

Metodele de a folosi timpii morti din inchisoare sunt comune multor organizatii (chiar Hitler a facut asta dupa esecul "puciului de la berarie - Landsberg 1923). Mota a asasinat in inchisoare pe cel care se presupune ca ii turnase. Dupa 2 zile grupul Codreanu a fost achitat, exceptie facand Mota. A luat nastere mitul lui Codreanu - grupul se va numi Vacaresteni dupa numele inchisorii.

Codreanu a asteptat achitarea lui Mota, dupa care l-a asasinat el insusi pe prefectul Manciu. A fost din nou inchis si mutat pe considerente de securitate de la Iasi la Focsani. Adeptii lui au initiat ample proteste, Codreanu avand deja renume national: au fost convocati de catre Vacaresteni, profesori, juristi, oameni politici, bancheri cu totii antisemiti. Sistemul de propaganda ajunsese la cote fulminante. Patrulele armatei au primit ordin sa asigure ordinea publica, Universitatea Bucuresti a fost inchisa. Autoritatile nu mai faceau fata situatiei si au ancercat transferul lui Codreanu la inchisoarea din Turnu Severin. Mii de avocati au cerut sa-l apere pe Codreanu iar procesul s-a transformat in adevarata miscare politica.

Deindividualizarea:

Codreanu a fost achitat de un juriu care purta la rever svastica si culorile LANC. Sarbatoarea a continuat pe strazile orasului, a fost intampinat de mii de persoane cu flori iar casatoria de peste o luna din momentul descris a reprezentat un gigantic pelerinaj. O luna mai tarziu a botezat 100 de copii nascuti in ziua casatoriei sale.

In urmatorul an, aripa radicala LANC a executat cel putin 3 oameni fara a discuta de zecile de raniti din atentate si de incercarea de complot impotriva statului. Totusi actiunile gruparii lui Codreanu se inscriu in actiunile pistolarilor politici ai dreptei politice europene - decat in planul unei violente sistematice cu obiective clare si sustinuta de o laga baza de masa.

Curajul disperat al lui Codreanu sau Mota producea aceeasi atractie ca si curajul studentilor anarhisti sau populisti asupra tinerilor rusi, al haiducilor asupra populatiei pasnice. Desigur ca toate aceste prezinta doar o imagine transfigurata a haiducilor, imagine populara din memoria colectiva ce tinde sa creeze arhetipuri exemplare. Codreanu profita de existenta acestor mituri si credinte si se prezinta, ca si ceilalti reprezentanti ai miscarii, permanent imbracat in costum national, cu parul lung, etc.

Legiunea Arhanghelului Mihail

In aprilie 1926 au loc alegeri dupa ce guvernul Liberal cade, LANC obaine 120 000 de voturi cu 10 deputati in parlament. Codreanu nu a obtinut locul de deputat si s-a intors la Grenoble pentru studii. Se intoarce un an mai tarziu si produce ruptura sa fata de LANC, aduna langa el grupul Vacarestilor si un grup de studenai devotati si infiinteaza Legiunea Arhanghelului Mihail, nucleul doctrinar si conducator al viitoarei GARZI DE FIER. Militantii ei au inceput de atunci sa se numeasca legionari.

GARDA DE FIER / Propaganda

Codreanu era luat in ras de LANC, numeroasa deja iar legiunea era putin numeroasa. Codreanu a hotarat in scurt timp sa obtina adeziunea maselor facand apel la aceleasi stratageme - simbolistica hainelor gesturilor, si miturilor din memoria colectiva. A castigat repede simpatizanti. Un numar tot mai mare de persoane nemultumite din diverse paturi sociale se inscriu in Garda de Fier sperand la modificari radicale si imbunatatirea situatiei lor.

Codreanu se impune si in capitala prin militanti energici dintre care se remarca Mihai Stelescu - cel mai tanar parlamentar din acea perioada. Publicatia propagandistica Axa a jucat un rol decisiv in atragerea adeziunii populare.

Deasemenea oameni ilustrii si de cultura au fost atrasi de gruparea Garzii de fier incepand cu preoti si terminand cu poeti: grupul AXA, Polihroniade, Radu Gyr, Vojen, si chiar pentru o perioada Mircea Eliade.

In aceasta perioada doctrina Garzii s-a rafinat mult, Codreanu facand eforturi uneori exasperate de a mentine spiritul reactionar si antisemit al fractiunii.

Odata cu instaurarea guvernului Duca acesta a declarat ca va suprima miscarea Legionara si pe Capitanul ei, afirmatii foarte riscante la acea vreme cand Garda de Fier actiona deja ca un real partid al maselor.

Pentru multi emultumiti, exaltati sau nehotarati, Garda de fier reprezenta o garantie de tarie demna de a fi luata in consideratie.

Capitanul s-a straduit sa dea miscarii o nota de mai mare respectabilitate operand permanent modificari de forma si fond ale organizatiei:

o      prima schimbare a suferit-o el insusi, un om ce se apropia de 40 de ani,    prin trecerea de la haiducism catre tot mai conturata imagine a omului politic imbracat in costum si la cravata fata de portul popular, abandonand astfel imaginea romantica si rebela a anilor 20

o      Garda de Fier s-a orientat catre sistematizarea strategiilor si structurilor sale

o      S-a completat sistemul ierarhic de premiere pe grade in functie de merite, incercand astfel sa se evite greselile partidelor italiene in care domnea nepotismul si inradacinarea in sfera lor de origine

o      S-au unificat cuiburile, mult prea segregate, in regiuni legionare, fiecare cuprinzand 4 judete

o      S-a stabilit un regim de conducere dinamic ce se stabilea in fiecare an - mecanism al "ierarhiilor fluctuante"

o      Sustinuta campanie de atragere a elevilor si studentilor - impunandu-se cu binele, uneori cu raul convingand clase intregi sa faca parte din FDC, care erau strict subordonati lui Ghita Istrate, acesta redactand cel mai clar manual din biblioteca legionara privind organizarea, metode de recompense si pedepse, si chiar modelul de carnet pentru depunerile banesti

Ambiguitati

o      Nu au existat niciodata carnete de membru, statistic persoanelor adepte doctrinei nu aveau o statistica precisa

o      Infrastructura birocratica era precara - se limita la strangerea de fonduri de la membrii afiliati si raspandirea de materiale propagandiste

o      Nici macar nu s-a stabilit o deosebire ierarhica intre cei care apartineau Legiunii si cei grupati in Garda de Fier (legionarii nu si-au spus niciodata "gardisti")

Evolutie

La 10 februarie Regele Carol a anuntat concret dictatura: a destituit guvernul Goga, fiind instituit cabinetul condus de Miron Cristea, din a carui componenta faceau parte figuri de marca: N. Iorga, Vaida-Voievod, Gh. Tatarascu, maresalul Averescu. A fost apoi promulgata constitutia. Codreanu pus in fata realitaaii dure a adoptat un comportament mistic cerand legionarilor sa respecte posturile si rugaciunile, so nu citeasca ziarele si chiar sa nu fumeze.

In 17 aprilie Codreanu si un mare numar de legionari sunt intemnitati ca urmare a unei scrisori amenintatoare trimise lui N. Iorga. In inchisoare delirul mistic al lui Codreanu ajunge la paroxism, vede in celula pe Iisus si pe Fecioara Maria, se roaga necontenit.

Hitler s-a dezis de miscarea legionara pe care o considera prea slaba pentu guvernare si la o intrevedere cu monarhul Carol a amenintat ca va decreta revizioismul teritorial maghiar si bulgar asupra Romaniei daca mai exista amenintarea Garzii de Fier.

La 30 noiembrie, intr-un transfer la o alta inchisoare jandarmii l-au sugrumat pe Capitan impreuna cu legionarii ce au participat la uciderea lui Duca. Miscarea a mai avut adepti dar acestia au existat in ilegalitate, precum incercarea de reforma instituita de Horia Sima.

Acte criminale

Asasinarea primului ministru Duca de la mica distanta, in statia de tren din Sinaia dupa intoarcerea lui de la o intrevedere cu regele.

Dupa ce Stelescu s-a dezis de miscare, in urma multor dezacorduri fata de doctrina initiala, a fost asasinat si macelarit de legionari pe patul de spital unde urma sa se opereze de apendicita: a fost impuscat cu 120 de cartuse si apoi dezmembrat cu toporul. Codreanu i-a premiat pe asasini cu titlul de "Decemviri"

Numeroase atentate cu bombe, asasinate stradale si politice

Asasinarea lui N. Iorga





Politica de confidentialitate





Copyright © 2025 - Toate drepturile rezervate