Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Doar rabdarea si perseverenta in invatare aduce rezultate bune.stiinta, numere naturale, teoreme, multimi, calcule, ecuatii, sisteme




Biologie Chimie Didactica Fizica Geografie Informatica
Istorie Literatura Matematica Psihologie

Literatura


Index » educatie » Literatura
» Mateiu I


Mateiu I


Mateiu I. Caragiale, Gradinile Amagirii

1. ursuza = posomorata; taina= secret;
2. In primul vers, cratima leaga parti de vorbire diferite si este utilizata de asemenea din necesitati prozodice (pentru mentinerea ritmului).
3. Muscata se ofilise deoarece nu o udase nimeni (sens propriu/ denotativ).
Ea se ofilise de dorul celui drag (sens figurat/ conotativ).
4. Teme/ motive prezente in poezie: timpul, luna, umbra.
5. Sentimentul predominant care se desprinde din poezie este tristetea, acest lucru fiind reliefat de atitudinea eului liric de a privi spre trecut cu nostalgie, nefiind multumit de prezent. Grupurile nominale indica faptul ca tristetea este sentimentul dominant
( tulburi nori", ,,vazduhul vested", ,,mohorate flori", ,,ursuza luna" etc.).
6. In poezia ,,Gradinile Amagirii", apare ideea trecerii ireversibile a timpului. Eul liric simte ca nu mai poate aduce clipele trecute inapoi si incearca un sentiment de nostalgie, cauzat de amintirea clipelor frumoase care tin de trecut (,,in zadar vei cere viclenei naluciri/ Sa-ti mai invie-o clipa a stinsei fericiri").
7. Epitetul ,,vazduhul vested" are rolul de a descrie vazduhul, acesta fiind lipsit de viata, mohorat, inducand un sentiment de tristete. Se creeaza o simetrie intre natura si starea eului liric, natura impartasindu-i parca suferinta.
8. In ultima strofa a sonetului predomina sentimentul de tristete. Eul liric regreta ca nu se mai poate intoarce in trecut, la perioada de tinerete pentru a simti macar o clipa de fericire.
Apare epitetul in inversiune ,,searbedele zori", figura de stil menita sa arate corespondenta dintre trairile eului liric si natura. Totodata, acesta are rolul de a arata viziunea modificata a eului liric, lucrurile frumoase nemaiavand nicio importanta pentru el. Inversiunea ,,amara soarta" arata cruzimea sortii care face ca timpul, respectiv lucrurile frumoase sa treaca fara sa existe sansa de a le intoarce.
9. Titlul ,,Gradinile Amagirii" contine un termen concret (,,gradinile") si unul abstract (,,Amagirii"), care este personificat prin scrierea cu majuscula. Astfel, se arata existenta unui loc aflat in constiinta eului liric, spatiu legat de clipa prezenta, clipa in care nu mai exista decat amagirea.
Campul semantic dominant din poezie este acela al tristetii (,,s-a ofilit", ,,ursuza", ,,tulburi", ,,vested", ,,vei plange", ,,amara", ,,mohorate", ,,searbedele"), aratandu-se starea eului liric - regretul dupa ,,apusa tinerete". Spatiul imaginat, gradina, trimite initial cu gandul spre o imagine a frumosului, a armoniei dar prin adaugarea celui de-al doilea termen (amagire) se evidentiaza ideea ca totul nu este decat o iluzie, o imagine a efemerului.
(Anda Marin - 12 L, prof. coord. Luminita Paraipan)







Politica de confidentialitate





Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate