Biologie | Chimie | Didactica | Fizica | Geografie | Informatica | |
Istorie | Literatura | Matematica | Psihologie |
Piramida
Definitie : Fie S=[A1A2A3 . An] o suprafata poligonala cu frontiera poligon, inclusa intr-un plan a, V un punct care nu apartine planului a. Se numeste piramida de varf V si baza S reuniunea tuturor segmentelor [VA], unde AIS.
Se observa ca piramida este o generalizare a tetraedrului
Vom nota piramida de varf V si baza S prin P=[VA1A2A3 . An]. Dupa numarul laturilor poligonului de baza , piramidele se vor numi : triunghiulare, patrulatere etc.( fig 4)
Suprafetele triunghiulare [VA1A2], [VA2A3], . , [VAnA1] se numesc fetele laterale ale piramidei , iar suprafata poligonala S se numeste baza piramidei. Reuniunea tuturor fetelor unei piramide formeaza suprafata sau frontiera piramidei. Multimea punctelor piramidei care nu apartin frontierei sale formeaza interiorul piramidei. Segmentele [VA1], [VA2], [VA3], . , [VAn], [A1A2], [A2A3], . , [AnA1] se numesc muchiile piramidei , iar dintre acestea [VA1], [VA2], . , [VAn] sunt muchii laterale. Puntele V,A1,A2, . ,An se numesc varfurile piramidei , iar A1,A2, . ,An se mai numesc si varfurile bazei. Distanta de la varful unei piramide la baza acesteia se numeste inaltimea piramidei . Prin inaltime se va intelege si segmentul determinat de varf si baza pe dreapta perpendiculara pe planul bazei , dusa prin V, iar in acest caz , intersectia acestei drepte cu planul bazei se numeste piciorul inaltimii ; sensul atribuit cuvantului "inaltime" va rezulta din context. Piramida este determinata daca sunt date varfurile ei.
Aria piramidei.
Suma ariilor tuturor fetelor laterale unei piramide se numeste aria laterala a piramidei si se noteaza cu Al(P) , iar suma ariilor tuturor fetelor unei piramide se numeste aria totala a piramidei si se noteaza cu At(P) . Daca vom nota aria bazei cu Ab atunci evident avem ca
Al (P)= A[VAiAi+1]) + A[VAnA1] si At (P)= Al (P) + Ab.
Piramida de varf V si baza S=[A1A2A3 . An] se numeste piramida regulata daca A1A2A3 . An este un poligon regulat si piciorul inaltimii piramidei coincide cu centrul poligonului A1A2A3 . An. Inaltimea unei fete laterale a unei piramide regulate se numeste apotema piramidei(fig.5) si se noteaza ap , iar apotema poligonului de la baza se numeste apotema bazei si se noteaza ab. Piramida cu patru fete ( trei laterale plus baza) se numeste tetraedru( tetra=patru, hedra= fata), iar tetraedrul cu toate fetele congruente se numeste tetraedru regulat. Acesta va fi studiat in capitolele ce vor urma.
Observatie : Daca P este o piramida regulata , fetele laterale sunt triunghiuri isoscele si
Al (P)=.
Sectiuni in piramida
Se considera o piramida P = [VA1A2A3 . An ] si un plan b. Daca intersectia dintre piramida si plan nu este vida , atunci multimea b P se numeste sectiunea piramidei prin planul b (fig 6). Si in acest caz , un rol mai important il au sectiunile prin plane paralele cu baza.
Proprietate: Daca inaltimea unei piramide P este I, atunci sectiunea unei piramide printr-un plan b paralel cu baza, situat in acelasi semispatiu cu varful V fata de planul bazei, la distanta I I fata de varf , sectioneaza piramida dupa o suprafata poligonala asemenea cu baza ,raportul de asemanare fiind .
Demonstratie Determinam pe inaltimea [VO] punctul O astfel ca VO =I ( fig .7). Atunci O Ib si punctele V, O sunt de o parte si de alta a planului b. Fie S baza piramidei P si S =P b. Daca M este un punct oarecare al planului lui S , V si M sunt de o parte si de alta a planului b, segmentul [VM] intersecteaza planul b intr-un punct M , deci M IP b= S . Vom arata ca functia
f: S S , f(M)=M , este o asemanare de raport . Evident , f este injectiva si din definitia lui S rezulta ca e si surjectiva. Luand punctele M,NIS, avem
si (caci MN//M N si OM//O M ), deci
. Asadar MN = f(M)f(N) si conform definitiei asemanarii rezulta ca f este o asemanare.
Se observa ca multimea punctelor piramidei P situata in acelasi semispatiu cu V fata de planul b , reunita cu S determina o piramida P de varf V si baza S . Daca I =0 , atunci intersectia dintre planul b si o piramida P este un punct, varful V. Daca I =I, atunci intersectia dintre planul b si piramida P este chiar baza S
Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate