Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
E altceva mai important decat familia?desene, planse, jocuri de copii pentru copii




Animale pasari Casa gradina Copii Personalitati Poezii Povesti

Casa gradina


Index » familie » Casa gradina
» Stilul colonial


Stilul colonial




Mobilierul colonial este un cocktail exploziv  intre doua culturi vechi, Estul cu Vestul. Doua stiluri care se contopesc intr-o singura piesa intr-un mod unic si spectaculos. Sobrietatea, inovatia si designul, puritatea liniilor si modernitatea culturii vestice se aliaza cu materiale, obiecte artizanale si finisaje exotice, specifice Estului.


Stilul colonial a devenit foarte popular de cativa ani, iar mobilierul din lemn exotic, printurile tropicale, bambusul, ratanul, elementele decorativ
e ce ilustreaza animale si plante au invadat locuintele. Povestea este insa mult mai veche, de acum 150 de ani. In timpul Reginei Victoria, britanicii au colonizat lumea, pornind din India, Indiile de Vest si zonele apropiate.


Populatia britanica ce a locuit peste mari, au  unit modul de amenajare traditional englezesc cu elementele artizanale locale, obiceiurile si clima fiind factori importanti in definirea stilului.


Ingemanarea vestului cu estul s-a produs atat in Anglia cat si in colonii, stilul fiind definit ulterior. Obiectele exotice au fost aduse acasa - decoratiuni de bambus, portelanuri chinezesti, covoare, colectii de plante exotice si animale (carapace de broasca testoasa, blanuri si capete de animale). In zilele noastre toate aceste obiecte sunt reproduse, pastrandu-se patternurile si materialele exotice, folosindu-se pielea si lemnul natural exotic.


Tesaturile si modul de folosire sunt de asemenea aduse cate vest. Perdelele folosite nu numai la ferestre ci si la pat sau intre camere, voalurile si matasurile indiene ce creeaza acea nota de romantism in casele coloniale pleaca de la un obicei necesar in zonele exotice, acela de a se proteja de praf si de insecte. Covoarele persane pretioase ale englezilor
sunt inlocuite de modele mai tribale, rustice si impletituri din iarba de mare.

In colonii mobilierul traditional englezesc incepe sa fie produs de mesteri locali, din lemn de esenta exotica. Liniile si formele pieselor de mobilier, odata bogate in decoratiuni si ornamente capata simplitate din cauza tariei lemnului, dar si a neimpartasirii tehnicilor folosite de englezi.


Stilul Colonial englezesc insumeaza elemente din Ca
raibe, Orientul indepartat, Africa si chiar Hong Kong, zone cucerite si colonizate de britanici.


Materialele par mai degraba destinate pentru decoruri exterioare - stalpi din bambus, alge, impletituri, franghii, ratan, rafie, lemn exotic dar aduse in interior capata o personalitate aparte, capabile sa aduca cu ele paradisul si misterul tarilor din care fac parte. Stilul colonial aduce cu el aerul zonei in care este folosit, fie marea, padurea, flora, fauna, impartindu-se astfel in mai multe substiluri.


In majoritatea cazurilor mobilierul este cu linii simple, dar calitatea decorativa si textura lemnulului  tropical ii acorda stilului linia de exigenta. Mobilierul colonial este in general masiv, de dimensiuni mari si se preteaza interioarelor generoase.


Elementele decorative sunt de mare importanta, ele fiind cele care contureaza stilul si-i ofera unicitate, intimitate si exotism. Pentru ca lemnul mobilierului este
de obicei inchis la culoare, elementele textile, cum ar fi pernele, draperiile si cuverturile ar trebui sa aiba culori proaspete si calde, cu pattern-uri naturale, sau etnice.


In cazul covoarelor, "animal print-ul" asigura un look exotic si salbatic, care subliniaza relatia stransa pe care stilul o are cu natura. Ca si obiecte decorative, ceramica, sculpturile, mastile, figurile din fildes si toate suvenirurile din calatorii sunt complementare acestui tip de decorare. Atunci cand vorbim despre natura nu putem sa uitam plantele, de dimensiuni mari, care nu trebuie sa lipseasca
din acest decor.


Stilul colonial are mai multe influente. Stilul vestic se intrepatrunde cu Spiritul Chinei, cu Parfumul Indiilor, descopera Amprenta Indoneziei sau se imprumuta din Hacienda Spaniola.


In Indonezia, lemnul este omniprezent, iar artizanii locurilor au imprumutat din tehnicile lor, pe care stilul colonial le respecta si le conserva. Mobilierul chinezesc reflecta un echilibru perfect intre practic si spiritual.

Adeptii Feng Shui ne-au adus mobilier cu linii ce permit circulatia fluxului energetic. Parfumul, culoarea si sunetul Indiilor sunt legate de spiritualitatea incarnata in aparenta. Culorile variate ale Spaniei imprumutate din arta traditionala si obiectele specifice zonei mediteraneene -ceramica, piele, tesaturi, aduc un look mai vesel locuintelor.  


Stilul colonial este de mai multe tipuri. Ingemanarea estului cu vestul are mai multe alternative. Stilul colonial englezesc este insa nucleul stilului, englezii avand ca pasiune colectionarea obiectelor exotice. Nu numai zona de unde s-au imprumutat caracteristici este importanta, ci si zona unde si-au facut loc acestea.

Stilul colonial reinterpretat intr-o maniera moderna

Desi putin conoscut la noi in tara, un stil de amenajare de interior declarat oficial 'la moda' este stilul colonial, adaptat insa exigentelor contemporane de design. Iata care este istoria lui si elementele ce il caracterizeaza.

La inceput a fost barocul, bogat, extrem de decorativ si somptuos. Apoi, in perioada sec. al XVIII-lea, un rege suedez, Gustav al III-lea, a introdus barocul francez pe teritoriul tarii sale, insa, punandu-l in concordanta cu obiceiurile si arhitectura locala, cladind astfel bazele stilului colonial, un stil mai simplu si functional, caracterizat prin alternante de culori luminoase si inchise, dar intrutotul naturale. La vremea aceea, pigmentii si vopselele proveneau din plante, pamanturi si minerale. Asa se explica faptul ca stilul colonial este recunoscut in amenajari prin culori pamantii. Albul, galbenul crem, culoarea migdalei, ocru, rosiaticul si marourile ciocolatii, bejurile si verzuiurile sunt specifice paletei coloristice dominante. Lemnul folosit era cel de pin si artar in locuintele clasei mijlocii, iar in zonele mai bogate era utilizat cu precadere nucul, solid sau furniruit. Insa in 1750 mahonul a devenit unealta principala de expresie a stilului colonial.

Ca elemente specifice de grafica compozitionala a stilului gasim: oglinzile plasate pe tavan, lungi si inguste, cu rama de mahon si nuc; ceasuri cu picior propriu, inalte, ce reproduceau sunete simple sau imitau celebrul Big Ben. Alte accesorii semnate de acest stil sunt tablourile de tip portret: mai intai pictate de artisti, iar mai apoi inlocuite de fotografii, insa intotdeuna de dimensiuni mari, plasate in living, dining si holuri. Serviciile de masa din portelan chinezesc sau de Bavaria erau elemente de recuzita nelipsite din dining, birouri, biblioteci si livinguri, ca semn al prosperitatii casei.

Lemn de trestie, ratan, bambus, canepa, nuc negru, aluminiu, fier si gresie - sunt doar cateva dintre materialele moderne utilizate in colectiile Gervasoni. Aici gasim atat materiale comune cat si materiale exotice, de fiecare data folosite in starea lor naturala, de fiecare data combinate in forme simple, cu suprafete rugoase si neuniforme. Albul si griul deschis sunt culorile din colectia Grey ce se nuanteaza diferit atat pe lemn, marmura Carrara sau gresie, cat si pe pernele tricotate, decorate cu forme de fulgi de zapada care indulcesc scaunele simple ale colectiei, toate facand parte dintr-un scenariu care se incadreaza in stilul colonial

Studiu de caz

Numeroase firme producatoare de mobilier au preluat si reinterpretat acest stil cald si elegant de-a lungul timpului. Dintre acestea, Gervasoni l-a adoptat si personalizat intr-un mod aparte, transformandu-l in stilul navonian. Meritul ii apartine designerului Paola Navone, care a avut extraordinara abilitate de a amesteca tinuturile aparent incompatibile prin care s-a perindat de-a lungul istoriei stilui colonial occidental, rezultand astfel un stil nou, caracterizat prin linii simple si forme curbe tipice clasicismului gustavian, condimentand tot acest amestec cu frumusetea mobilei anilor '70. De aici a luat nastere o colectie de piese hibrid care redau sarmul auster al culorilor neutre. Obiectele au un aer poetic, dramatic, cu o anumita incarcatura personala, capabile sa isi gaseasca propria expresie in echilibrul dintre forma si functionalitate. Partea decorativa a acestora provine din occidentalism: picioarele din portelan ale meselor, structura decorata a bibiliotecilor, oglinzi suflate cu aur.

Atingerea, urma, amprenta stilului navonian este recunoscuta pe deplin, acestea reusind sa transmita amintiri stravechi in limbajul designului modern.

Nume de prestigiu

Designerul principal al companiei Gervasoni este Paola Navone, care semneaza majoritatea colectiilor. Acesta a oferit exclusivitate firmei din 1998, inainte lucrand pentru Armani Casa, DaDa, Swarovski si Molteni.

Printre designerii firmei se mai numara Jasper Startup si Michael Sodeau, doi londonezi stabiliti in Milano, ambii avand colectii personale expuse in New York, Tokio si Paris.

Amprenta stilului

Constientizarea posibilitatilor multiple de combinare a abstractului cu clasicul da nastere unor efecte neasteptate, secret pe care designerul Paola Navone l-a experimentat si redat din plin in colectiile sale.

Gervasoni a interpretat aceasta constientizare in toate colectiile sale de mobila, extinzandu-si liber aria de elemente folosite. In noiembrie 1999 calitatea produselor Gervasoni a fost recunoscuta si certificata, fiind controlata si analizata in cele mai mici amanunte. Firma a primit nenumarate premii de specialitate.





Politica de confidentialitate





Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate

Casa-gradina




Stilul colonial




termeni
contact

adauga