Animale pasari | Casa gradina | Copii | Personalitati | Poezii | Povesti |
VINE BEBE
Prima luna
Bebelusul tau: In urma fecundatiei, ovulul - celula sexuala feminina, si spermatozoidul - celula sexuala masculina, se contopesc.
Din aceasta fuziune patimasa rezulta 'oul' sau zigotul, care incepe imediat sa se multiplice si 'o ia' la vale pe una din trompe pentru a ajunge in uter, unde gaseste un culcus cald si se implanteaza la sapte zile de la fecundare.
In saptamanile care urmeaza, celulele aflate in diviziune lucreaza de zor la 'zidirea' viitoarei placente si a organelor micutului tau. Si, ca sa vezi cat sunt de harnice, afla ca la 4 saptamani el are deja in formare sistemul nervos, vasele de sange si inima (care va incepe sa bata din ziua a 25-a), iar mugurasii membrelor au aparut si ei.
La 3 saptamani, bebelusul masoara un milimetru, la 5 saptamani, 2 mm, iar la 7 saptamani, 2,5 mm (cam cat o boaba de strugure).
Tu: Sanii si areolele ti s-au mai marit, sunt usor durerosi. S-ar putea sa ai greturi, mai ales dimineata. Esti somnolenta si obosita. Starile acestea sunt rezultatul modificarilor hormonale si faptului ca metabolismul tau s-a accelerat.
Luna a II-a
Bebelusul tau: Capul i se dezvolta rapid, iar trasaturile fetei incep sa se 'creioneze', desi sunt inca disproportionate: gura este mare, nasucul aplatizat, iar ochisorii par imensi.
Bratele si picioarele se lungesc incet, incet. Incepe deja sa faca salturi in burtica, desi tu nu le poti percepe inca.
In a opta saptamana de sarcina ochisorii incep sa se apropie si apar pleoapele. La inceputul celei de-a treia luni, toate organele sunt deja schitate.
Tu: La sase saptamani, uterul tau are dimensiunea unei mandarine si va creste incontinuu.
Pe masura ce hormonii de sarcina se descarca in sange, vei experimenta probabil anumite neplaceri: oboseala 'coplesitoare', greata, eventual si varsaturi (mai mult de jumatate dintre femeile insarcinate se lupta cu aceste greturi matinale).
Mai pot aparea salivatia excesiva, crampele si furnicaturile. Ca nu cumva sa uiti ca esti insarcinata!
Luna a III-a
Bebelusul tau: In acest stadiu, bebelusul tau a trecut de la stadiul de embrion, la cel de fetus! I se formeaza si corzile vocale, iar fetisoara lui arata din ce in ce mai 'umana'.
Ochisorii se apropie, pleoapele sunt conturate, desi fruntea este inca ceva mai inalta. Placenta se dezvolta, rolul ei este sa hraneasca si sa protejeze copilul.
Aparatul genital se structureaza si el in functie de sexul omuletului. La 12 saptamani, puiul tau are deja 45 de grame si 10 cm.
Tu: La sfarsitul acestui interval, greturile care ti-au dat atata bataie de cap, ar trebui sa dispara. Uf, ce usurare! La fel si oboseala aceea coplesitoare. Uterul are dimensiunea unui grepfrut.
Observi lucruri noi: o linie bruna apare intre pubis si ombilic (linea nigra), iar sfarcurile sunt si ele mai inchise la culoare - s-au mai pigmentat.
Luna a IV-a
Bebelusul tau: O data cu depasirea primului trimestru, a trecut si faza cea mai vulnerabila pentru dezvoltarea micutului, iar riscul de pierdere a sarcinii a scazut si el semnificativ!
Capul lui nu mai pare asa de mare comparativ cu restul corpului. Membrele se alungesc in continuare - piciorusele fiind mai lungi decat bratele. Manutele in miniatura sunt formate, iar degetelele au deja unghiute, ba chiar si amprente!
Ficatul micutului functioneaza deja. A inceput sa-i creasca parul, genele si sprancenele, iar tot corpul ii este acoperit de un perisor fin numit lanugo, care va disparea cu putin timp inainte de nastere.
Omuletul tau are la sfarsitul saptamanii a 17-a 200 de grame si 19 cm. Pare lung si slab din cauza ca inca nu s-a format stratul de grasime de sub piele.
Tu: Te simti minunat! Daca esti la a doua sarcina, simti primele miscari ale puiului (daca esti la prima, trebuie sa astepti saptamana a 20-a). Miscarile sunt foarte fine la inceput, din ce in ce mai puternice pe masura ce sarcina avanseaza.
Uterul este cam cat un pepene galben, iar burtica creste de la o zi la alta. Maseaza-ti pielea cu crema hidratanta pentru a preveni mancarimile si vergeturile (din cauza intinderii continue a pielii). Libidoul este la inaltime, asa ca nu-ti ramane decat sa te bucuri!
Luna a V-a
Bebelusul tau: Cu ajutorul ecografului poti sa afli sexul copilului. Daca este fetita, vaginul si organele genitale sunt deja formate.
Ii simti miscarile din ce in ce mai des, ba ii cunosti chiar si 'programul' - perioadele de somn si de joaca. Activitatea puiului tau nu se opreste aici: inghite lichid amniotic, efectueaza miscari respiratorii mai frecvente, dar inca neregulate, isi suge degetul - se pregateste din plin pentru contactul cu lumea reala. La 22 de saptamani are deja 500 de grame si 26 de cm - un adevarat voinic!
Tu: Obosesti mai usor - efortul suplimentar pe care inima il face pentru a pompa volumul crescut de sange, plus kilogramele acumulate, isi pun amprenta. Pot aparea si probleme de circulatie sangvina: picioare 'grele' si umflate, varice.
Gingiile sunt acum mai sensibile si sangereaza mai usor. Pentru a le proteja, foloseste o periuta de dinti moale si nu insista prea mult cu periajul.
Luna a VI-a
Bebelusul tau: Flacaul tau este foarte activ - in medie, face intre 20 si 60 de miscari intr-o jumatate de ora.
Si pare ca-i place sa se joace exact atunci cand tu vrei sa te odihnesti. A inceput sa i se formeze stratul de grasimioara de sub piele - parca nu mai e chiar asa de slab. Tot corpul este acoperit de vernix - o substanta grasoasa care are rolul de a-i proteja pielea si de a preveni incolacirea cordonului ombilical in jurul gatului.
Plamanii cresc si ei, dar nu sunt inca pe deplin maturati. Bebelusul tau, care la 26 de saptamani are 900 de grame si 33 de cm, are auzul foarte fin si ii place la nebunie sa te asculte. Vorbeste-i cat mai des si vei avea placuta surpriza ca imediat dupa nastere sa-ti recunoasca vocea.
Tu: Burtica creste, iar coloana vertebrala si gleznele se resimt. Ai grija de postura pentru a preveni durerile de spate si odihneste-te cu picioarele ridicate cat poti de des. Uterul e destul de maricel (cam cat o minge de fotbal) si a inceput sa apese pe vezica urinara. De aceea, vei merge mai des la toaleta.
Luna a VII-a
Bebelusul tau: Incepe sa se rotunjeasca simtitor, in saptamana 30 avand 1500 de grame si 37 de cm.
Ritmul lui de crestere este acum foarte rapid. Pana la nastere, greutatea i se va dubla. Acum simturile se dezvolta rapid: aude zgomotele din jur, deschide ochisorii si chiar daca nu vede, tresare atunci cand o sursa de lumina puternica este indreptata spre abdomenul tau.
Papilele gustative se formeaza si ele, iar micutul poate simti gustul lichidului amniotic influentat de diferitele mancaruri pe care le-ai mancat. Daca este baietel, testiculele ii coboara in scrot.
Intestinul si stomacul functioneaza. Nu se mai misca atat de mult, din lipsa de spatiu. Majoritatea bebelusilor (9 din 10) se intorc acum cu capul in jos, pregatindu-se pentru nastere.
Tu: Acuitatea reflexelor tale scade. Atentie la volan! Respiri din ce in ce mai greu (in medie, inima iti bate cam cu 12 batai in plus, pe minut). Din cauza abdomenului rotofei, iti este foarte greu sa adormi. Dormi numai pe o parte, ajutata de perne (intre picioare, la spate, sub burta etc.).
Luna a VIII-a
Bebelusul tau: Pielea micutului tau devine ceva mai groasa si devine din ce in ce mai rozalie.
Spre sfarsitul acestei luni, vernixul si lanugo incep sa dispara. Plamanii s-au maturat si s-a format si surfactantul (substanta care impiedica colabarea (inchiderea) alveolelor pulmonare dupa fiecare inspiratie).
Creierul si sistemul nervos sunt si ele formate pe deplin. La 34 de saptamani are 2200 de grame si 43 de cm lungime.
Tu: Nu prea reusesti sa-ti gasesti locul sau pozitia confortabila. Ai insomnii si urinezi si mai des decat pana acum. Sanii secreta deja colostru, un 'precursor' al laptelui matern. Ar fi bine sa te apuci sa-ti pregatesti bagajele pentru spital. Ziua cea mare se apropie!
Luna a IX-a
Bebelusul tau: Se misca mai putin acum si ia in greutate cam 30 g pe zi. Pielea i se intinde din cauza grasimii care se acumuleaza sub ea.
Capul ii coboara spre segmentul inferior al uterului, apasand pe col. Este gata de nastere. La 38 de saptamani are, in medie, 3300 g si 50 de cm.
Tu: Te simti uriasa, obosita si nu mai ai rabdare. Relaxeaza-te, odihneste-te cat mai mult si asteapta rabdatoare ziua cea mare.
Iar in momentul in care ti 'se rupe apa' sau apar contractii dureroase ce se succed la 10 minute distanta, pleaca spre spital. Ai incredere! Peste cateva ore iti vei cunoaste puiul. Te asteapta clipe de neuitat!
Copyright © 2025 - Toate drepturile rezervate