Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Meseria se fura, ingineria se invata.Telecomunicatii, comunicatiile la distanta, Retele de, telefonie, VOIP, TV, satelit




Aeronautica Comunicatii Constructii Electronica Navigatie Pompieri
Tehnica mecanica

Electronica


Index » inginerie » Electronica
» OSCILATOARE SINUSOIDALE


OSCILATOARE SINUSOIDALE


OSCILATOARE SINUSOIDALE

I. OBIECTIVE

a) Ajustarea valorilor transmitantei a pentru indeplinirea conditiei Barkhausen la oscilatoare cu punte Wien.

b) Intelegerea mecanismului de limitare a amplitudinii oscilatiilor prin circuite limitatoare cu diode pentru limitarea a sau TEC folosit ca rezistenta liniara comandata in tensiune.



II. COMPONENTE SI APARATURA

Pentru experimentare, se foloseste montajul experimental echipat cu: un amplificator operational 741, doua diode 1N4148, un TEC BF961, rezistente si condensatoare. Pentru alimentarea montajului se foloseste o sursa de tensiune dubla stabilizata. Ca si generator de semnal alternativ folosim un generator de semnale. Vizualizarea tensiunilor alternative se realizeaza cu osciloscopul cu doua canale.

III. EXERCITII PREGATITOARE

P1. Oscilator sinusoidal RC cu AO si punte Wien

Schema oscilatorului este data in Fig. 1.

Care este frecventa semnalului sinusoidal pe care il va genera oscilatorul? Cat este valoarea lui r la frecventa de oscilatie? Dar faza lui r?

Cat trebuie sa fie amplificarea circuitului fara reactie pozitiva, a, pentru a asigura oscilatia? Ce se intampla cu semnalul de iesire vo daca a scade sub aceasta valoare? Dar daca a creste peste aceasta valoare?

Dupa cum puteti vedea din schema din Fig.1, nu exista nici un semnal de intrare alternativ in circuit, si totusi, la iesirea sa vom obtine un semnal sinusoidal. Prin ce mecanism se asigura aparitia semnalului sinusoidal vo la iesirea oscilatorului?

Pentru ca la iesirea oscilatorului sa apara un semnal alternativ in absenta unui semnal de intrare alternativ exterior, este suficienta fixarea a la valoarea specificata prin conditia Barkhausen, a0? Cum trebuie sa fie dupa pornirea alimentarii valoarea a relativ la a0? De ce? Cum arata cronograma vo(t) daca a ramane la aceasta valoare diferita de a0? Cum trebuie modificata dupa aparitia oscilatiilor valoarea a pentru a obtine la iesire o unda sinusoidala?

Conditia de aparitie si mentinere a oscilatiilor sinusoidale presupune realizarea unei:

amplificari constante si infinite in circuit;

amplificari constante si finite, data de conditia lui Barkhausen;

amplificari mai mari decat cea stabilita de conditia lui Barkhausen in momentul initial (al cuplarii alimentarii), urmata de scaderea amplificarii la valoarea stabilita de conditia lui Barkhausen.

P2. Limitarea amplitudinii oscilatiilor in oscilatoarele RC cu AO

Sa revenim la schema oscilatorului cu punte Wien din Fig. 1, pe care vom studia limitarea amplitudinii oscilatiilor. Intr-un oscilator sinusoidal cu AO nu exista semnal alternativ de intrare; aparitia semnalului sinusoidal la iesire se datoreaza cuplarii circuitului la sursa de alimentare.

Pentru circuitul din Fig.1, dupa alimentarea sa, cum arata cronograma semnalului diferential de intrare dintre bornele IN WIEN si masa? Dar semnalul de iesire, daca amplificarea fara reactie pozitiva este a>a0 calculat pentru respectarea conditiei Barkhausen?

Sa analizam doua scheme practice de oscilatoare cu AO si punte Wien, in care circuitul de limitare a amplitudinii oscilatiilor este realizat:

1. cu diode 2. cu TEC

P2.1. Limitarea amplitudinii cu diode

Schema electrica a oscilatorului cu AO si punte Wien la care limitarea amplitudinii oscilatiilor se face cu doua diode in antiparalel este cea din Fig. 2.

In ce stare (conductie sau blocare) sunt D1 si D2 in regim tranzitoriu, imediat dupa cuplarea alimentarii? Cat este amplificarea a a circuitului in acest caz? Cum arata vo(t) si vOUT WIEN(t)?

In regim permanent, cand avem deja la iesire semnal sinusoidal vo(t), apare intrarea diodelor D1 si D2 in conductie? Care este conditia pentru intrarea D1 si D2 in aceasta stare? Cat este amplificarea a a circuitului in acest caz?

Pentru ce este necesara prezenta a doua diode in antiparalel in schema din Fig.2?

Ce rol are rezistenta R5 in paralel cu D1 si D2 din schema?

P2.2. Circuit de limitare a amplitudinii oscilatiilor cu TEC

Schema aceluiasi oscilator cu punte Wien, in care limitarea amplitudinii oscilatiilor se face cu TEC, este cea din Fig. 3. Tranzistorul TEC folosit este cu canal initial si este polarizat astfel incat in regim permanent la semnal mic el lucreaza in regim de rezistenta comandata in tensiune, rds comandat de vGS.

Cat trebuie sa fie rezistenta rds a TEC pentru ca oscilatiile din circuit sa aiba amplitudine constanta? Ce elemente din circuit asigura comanda TEC in grila astfel incat sa se obtina rds constanta la valoarea calculata de voi?

Cum trebuie sa fie, ca marime, condensatorul C3 din circuit si potentiometrul POT din stanga montajului? De ce?

Ce rol are dioda D3 si rezistenta R7 din circuitul din Fig.3? Cum s-ar modifica functionarea circuitului in absenta diodei D3?

Ce avantaje si dezavantaje are circuitul de limitare a amplitudinii oscilatiilor cu TEC fata de cel cu diode in antiparalel?

IV. EXPERIMENTARE SI REZULTATE

1. Oscilator sinusoidal RC cu AO si punte Wien

Experimentare

Ca si montaj experimental veti folosi circuitul din Fig. 1, alimentat diferential in punctele J1 si J2 cu V. Conectati J3 cu J4, J9 cu J10, J19 cu J20 si aplicati in punctul IN WIEN un semnal sinusoidal vI(t)=9sin2pn t [V], unde n kHz, pentru care modulul functiei de transfer a puntii Wien este maxim (1/3).

Vizualizati cu osciloscopul semnalele vI(t) si vO(t).

Din potentiometrul POT (din dreapta placutei) reglati valoarea amplificarii a pana cand amplitudinea semnalului vO(t), , devine egala cu amplitudinea semnalului vI(t), .

Deconectati semnalul sinusoidal din punctul IN WIEN si inchideti bucla de reactie prin conectarea J7 cu J8. Modificati valoarea potentiometrului POT pana obtineti un semnal sinusoidal la iesire. Nu se mai aplica semnal de la generatorul de semnale la intrarea in puntea wien.

Vizualizati simultan si desenati semnalul de la iesirea puntii Wien (OUT WIEN)    vOUT WIEN(t) si vO(t).

Rezultate

Determinati valoarea lui r din graficele semnalelor vOUT WIEN(t) si vO(t) desenate de voi la punctul E1.

Cat este defazajul intre vOUT WIEN(t) si vO(t)? Verificati indeplinirea conditiei lui Barkhausen numai pe baza masuratorilor facute.


2. Limitarea amplitudinii oscilatiilor in oscilatoarele RC cu AO

2.1. Limitarea amplitudinii cu diode

Experimentare

Pentru experimentare, folosim montajul din Fig. 2. Pentru realizarea circuitului conectati in plus fata de circuitul anterior J11 cu J12 si J13 cu J14.

Cu ajutorul osciloscopului, vizualizati semnalul vO(t) la iesirea oscilatorului. Daca este nevoie modificati pozitia cursorului lui POT pana cand pe ecran obtineti o unda sinusoidala. Desenati semnalul vO(t) masurand:

- amplitudinea

- frecventa semnalului.

Vizualizati semnalul vOUT WIEN(t) si desenati forma sa. Masurati amplitudinea si frecventa semnalului.

Cu sonda osciloscopului pe iesirea vO(t), micsorati valoarea potentiometrului POT. Desenati modificarea semnalului vO(t).


Mariti acum valoarea potentiometrului POT si reprezentati din nou semnalul vO(t).

Rezultate

Comparati frecventa n a semnalului vo(t) de la iesirea oscilatorului cu circuit de limitare a amplitudinii oscilatiilor cu diode si punte Wien cu valoarea n data initial.

Cum se poate modifica amplitudinea semnalului sinusoidal vO(t), de la iesirea oscilatorului? Stabiliti o expresie aproximativa pentru . Este vO(t) o sinusoida perfecta? Justificati raspunsul vostru.

Care este valoarea defazajului intre semnalele vOUT WIEN(t) si vO(t)?

Cum ati putea determina indirect, pe baza formei de unda a vO(t) si vOUT WIEN(t), valoarea amplificarii a a circuitului fara reactie pozitiva? Calculati-o.

Ce fenomen are loc in circuit daca scade valoarea lui POT, si cum se manifesta el la iesirea vo(t) a circuitului? Dar in cazul cresterii lui POT?

2.2. Circuit de limitare a amplitudinii oscilatiilor cu TEC

Experimentare

Montajul experimental pentru oscilatorul cu AO si circuit de limitare a amplitudinii oscilatiilor cu TEC este cel din Fig. 3. Deconectati J3 - J4, J11 - J12, J13 - J14 si J19 - J20 si conectati J15 cu J16, J18 cu J19 iar J20 cu J21.

Conectati in plus J16 cu J17, vizualizati pe osciloscop si desenati semnalele vO(t) si vOUT WIEN(t).

Opriti sursa de alimentare si deconectati J16 cu J17. Reporniti alimentarea si vizualizati pe osciloscop semnalul vO(t). Daca este nevoie reglati POT pana cand obtineti o unda sinusoidala. Desenati vO(t). Cititi de pe osciloscop amplitudinea si frecventa semnalului vO(t).

Vizualizati cu osciloscopul semnalul vOUT WIEN(t) si masurati frecventa si amplitudinea semnalului. Desenati semnalul vOUT WIEN(t).

Masurati cu osciloscopul tensiunea intre punctul G si masa (GND).

Vizualizati cu osciloscopul semnalul vO(t), si micsorati valoarea potentiometrului POT. Desenati noua forma a lui vO(t). Faceti acelasi lucru pentru marirea valorii potentiometrului    POT.

Rezultate


Pentru legatura dintre J16 si J17 intrerupta, cat este amplificarea a a circuitului? In ce regim functioneaza AO? Dati acest raspuns pe baza formei de unda a vO(t).

Exista vreo diferenta calitativa sesizabila intre functionarea oscilatorului cu punte Wien cu circuit de amorsare cu diode fata de cel cu TEC?

Determinati, ca si la punctul 2.1, amplificarea a a circuitului fara reactie pozitiva. Comparati-o cu valoarea obtinuta la punctul 2.1.

Cum se modifica forma semnalului vO(t) daca POT creste? Dar daca POT scade?

Pe baza tensiunii VGS a TEC masurate, verificati din catalog starea de conductie a TEC, si estimati valoarea rezistentei sale    rDS.





Politica de confidentialitate





Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate