Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Meseria se fura, ingineria se invata.Telecomunicatii, comunicatiile la distanta, Retele de, telefonie, VOIP, TV, satelit




Aeronautica Comunicatii Constructii Electronica Navigatie Pompieri
Tehnica mecanica

Electronica


Index » inginerie » Electronica
» Oscilatorul franklin


Oscilatorul franklin


OSCILATORUL FRANKLIN

Unul dintre cele mai stabile oscila-toare cu frecventa variabila este cel numit Franklin. Principial, un astfel de montaj este format dintr-un etaj oscilator si unul sau mai multe etaje separatoare.

Prezentam in cele ce urmeaza un astfel de montaj echipat cu trei. tranzistoare: primele doua sint folo-site pentru producerea oscilatiilor, iar cel de-al treilea serveste ca etaj separator.

.Circuitul oscilant este format din-tr-o bobina notata cu L, un conden-sator variabil de 50 pF, un conden-sator semireglabil de 10-40 pF si un altul (ix de 56 pF, legate in para-lel. Acest circuit oscilant este cu-plat, cu ajutorul condensatorului de 100 pF, la intrarea primului tranzis-tor (T,), folosit ca amplificator.

Cel de-al doilea tranzitor (Tg) are un dublu rol, de ampliticator si de inversor de faza. In acest mod, cu ajutorul condensatorului de 30 pF, un semnal in antifaza cu cel exis-tent la iesirea lui T, este readns In intrarea acestuia. Ansamblul format din aceste doua tranzistoare si componentele pasive corespun-zatoare constituie oscilatorul pro-priu-zis.

Oscilatiile de inalta (recventa ^ produse de oscilator sint aplicate etajului separator, echipat cu tran-zistorul T3, prin intermediul unul alt condensator de 30 pF. L.a bornele de iesire se obtine o tensiune efec-tiva de inalta frecventa de aproxi-mativ 1,5 V.

Cele trei trapzistoare folosite in montaj sint de tipul BFY39. IV.odifi-cind corespunzator rezistoarele de polarizare, pot fi Lttilizate si tranzis-toare de tipul BC107, BC171 etc.



Bobina L, este realizata pe o car-casa avind un diametru de 8 mm, pe 'care se infasoara 25 de spire din sirma de cupru emailat de 0,5 mm. Lungimea infasurarii este de 25 mm. Spirele acestei bobine sint (i-xate folosind un adeziv de inalta frecventa.

Trebuie precizat ca rigiditatea mRc.inica a bobinei. cit si cea a cn- blajului, pe linga alimentarea stabi-

lizata, contribuie la obtlnerea unei bune stabilitati a intregului monta).

in cazul de fata, pentru un inter-val de timp de 30 de minute, variatia frecventei semnalului produs este in jur de 200 Hz.

Datele referitoare la bobina L. sint cele corespunzatoare producerii unui semnal avind frecventa cu-prinsa intre 5 si 5,5 MHz. Subliniem faptul ca acest oscilator poate fi fo-losit pentru producerea unui sem-nal avind frecventa cuprinsa intre 3 MHz si 30 MHz numai prin schimba-rea bobinei, deci fara a modifica restul montajului.

Tensiunea de alimentare este stabilizata sj poate fj cuprlnsa intre 6Vsi12V.





Politica de confidentialitate





Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate