Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Meseria se fura, ingineria se invata.Telecomunicatii, comunicatiile la distanta, Retele de, telefonie, VOIP, TV, satelit




Aeronautica Comunicatii Constructii Electronica Navigatie Pompieri
Tehnica mecanica

Pompieri


Index » inginerie » Pompieri
» Benzine


Benzine


Benzine

Produs petrolier sau de sinteza, constituit in general din hidrocarburi parafinice, naftenice, aromatice, olefinice, de la cele cu patru atomi de carbon in molecula pana la cele cu temperaturi de fierbere de circa 200oC.

Se intalneste in industrie in cantitati enorme, aproape in toate ramurile de productie. Se intrebuinteaza drept carburant pentru motoare, ca solvent etc.

Se produc si se folosesc urmatoarele feluri de benzine: benzina de aviatie, benzina auto, benzina de cracare, benzina de distilare primara, benzina de extractie, benzina de polimerizare, benzina etilata grea, benzina normala, benzina sintetica.

Pericol de:

-incendiu: lichid incolor, inflamabil. Densitatile si temperaturile de inflamabilitate variaza in raport de natura benzinei. In timpul arderii, benzinele se incalzesc in adancime, formand un strat homotermic din ce in ce mai mare. Viteza de crestere a stratului incalzit 70 cm/h. Temperatura stratului incalzit 80- 100oC. Viteza de ardere 20 - 30 cm/h.



Reactioneaza cu acidul hipocloros putand produce aprinderea sau explozia.Puterea calorifica 11150 kcal/kg.

Benzina de aviatia are densitatea de la 0,720 la 0,745. Temperatura de inflamabilitate de la - 34oC la - 44oC. Temperatura de autoinflamare de la 300 la 440oC. Densitatea vaporilor in raport cu aerul 2,70 - 3,60.

Benzina auto are densitatea de la 0,728 la 0,806 ( benzina cracare catalitica). Temperatura de inflamabilitate de la 27 la 39oC. Temperatura de autoinflamare de la 225 la 3700C.

Benzina solvent pentru industria chimica are temperatura de inflamabilitate -27oC. Temperatura de autoinflamare 350oC.

Benzina etilata serveste drerpt carburant in motoarele cu explozie; pentru a I nse inbunatati calitatile antidetonante I se adauga tetraetil de plumb de la minimum 0,8ml/l kg - benzina auto, pana la maximum 2,1 ml/l kg - benzina de aviatie.

-explozie: vaporii de benzina formeaza cu aerul amestecuri explozive. Limitele inferioare de explozie sunt pentru benzinele de aviatie 0,79% pana la 1,27% in volum, pentru benzinele auto de la 0,76% pana la 0,96% in volum, iar pentru benzina de cracare1,1% in volum.

-toxixitate: actiune narcotica. Vaporii pot provoca dermite acute, eczeme cronice. Benzina etilata este toxica.

Masuri de:

-prevenire: limitarea cantitatii de benzina in depozite, incaperi, recipiente. Etansarea aparaturii de productie, vantilatie locala. La curatirea rezervoarelor este necesar sa se introduca in prealabil abur sau apa. Inainte de depozitare benzinele se vor stabiliza pentru indepartarea gazelor si a produselor foarte volatile, (metan , etan, propan si partial butan). Reducerea spatiului gazos in rezervoare. Captarea vaporilor de produse petroliere. Exploatare rationala pentru a micsora scaparile de vapori de produse petroliere. Reducerea la minim a numarului de operatii de incarcare si descarcare. Evitarea contactului produselor petroliere cu sursele de aprindere. Evitarea formarii electricitatii statice.

-stingere: incendiile de benzina se sting cu spuma chimica , spuma mecanica, pulberi stingatoare. Protectia se asigura cu cotume de protectie completa.





Politica de confidentialitate





Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate