Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Meseria se fura, ingineria se invata.Telecomunicatii, comunicatiile la distanta, Retele de, telefonie, VOIP, TV, satelit




Aeronautica Comunicatii Constructii Electronica Navigatie Pompieri
Tehnica mecanica

Pompieri


Index » inginerie » Pompieri
» Oxigen O2


Oxigen O2


Oxigen O2.

Se intrebuinteaza la sudura autogena, la decarburarea fontei, ca agent oxidant in reactii de oxidare (la fabricarea oxidului de etilena, acidului acetic etc), in medicina ca inhalant. Se obtine prin distilarea fractionata a aerului lichid.

Pericol de:

-incendiu: este un gaz incolor, fara miros. Densitatea 1,429 la 0oC si 760 mm Hg. Densitatea in raport cu aerul 1,105.  Punctul de fierbere -183 oC. Densitatea in stare lichida 1,14. Putin solubil in apa. Oxigenul nu este combustibil, dar este gazul principal care intretine arderea. Toate procedeele de ardere decurg mult mai energic in oxigen pur decat in aer. Temperatura de inflamabilitate si de autoaprindere a substantelor combustibile sunt mai coorate in oxigen decat in aer, iar viteza de ardere este mai mare. Substantele greu combustibile si multe substante necombustibile, in mediu de oxigen devin combustibile. Oxigenul oxideaza mai energic in stare comprimata. Grasimile si uleiurile se autoaprind in atmosfera de oxigen comprimat. Drept sursa de oxigen se pot servi numerosi oxidanti lichizi si solizi ca apa oxigenata, peroxidul de sodiu si bariu, cloratii si percloratii, acidul percloric, permanganatul de potasiu, persulfatii, cromatii si bicromatii, salpetrul etc.

-explozie: gazele si vaporii combustibili formeaza cu oxigenul amestecuri explozive ca si in cazul aerului. Domeniul de explozie este insa mai larg din cauza ridicarii apreciabile a limitei superioara de explozie. La patrunderea uleiului in interiorul ventilului sau reductorului de la tubuirile de oxigen comprimat se produce, de regula, o explozie. Oxigenul lichid este extrem de periculos in contact cu substant organice, deoarece formeaza amestecuri explozive cu ele.



Masuri de:

-prevenire: la ungerea cilindrilor compresoarelor de oxigen nu se vor folosi in nici un caz uleiuri. Ungerea se face cu apa distilata sau cu o emulsie speciala de sapun in apa distilata. Interioarul conductelor de oxigen comprimat trebuie degresat dupa monatere, prin spalare cu dicloretan. Dupa spalare, conductele se sufla cu azot cald. Buteliile de oxigen nu se vor pastra in aceeasi incapere cu butelii continand gaze combustibile. In timpul verii buteliile de oxigen comprimat la presiunea de 150 at se vor proteja de actiunea directa a soarelui. Mainile, imbracamintea si sculele muncitorilor care folosesc oxigenul nu trebuie aibe urme de ulei. Pentru a evita posibilitatea incarcarii din greseala a oxigenului intr-o butelie de gaze combustibile, ceea ce ar provoca o explozie puternicca, buteliile de oxige au filetul ventilului pe dreapta in timp ce ventilele buteliilor cu gaze combustibile au ventilul pe stanga.

-stingere: pentru stingerea substantelor intr-o atmosfera de oxigem mijloacele de stingere trebuie debitate cu o intensitate marita.





Politica de confidentialitate





Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate