Aeronautica | Comunicatii | Constructii | Electronica | Navigatie | Pompieri | |
Tehnica mecanica |
CARBURATORUL ELEMENTAR
Functinarea carburatoruliui elementar se bazeaza pe principiul de lucru al pulverizatoarelor,care consta prin faptul ca lichidul sub influenta unei depresiuni se scurge prin teava unui pulverizator si amestecandu-se cu aerul care formeaza amestecul carburant
Partile componente ale carburatorului elementar pot fi grupate in: camera de nivel constant si camera de amestec, difuzorul si clapeta de acceleratie.
Camera de nivel constant: este ca un rezervor cu rolul de a mentine constant nivelul benzinei in carburator, cu ajutorul plutitorului; acesta este o forma prismatica sau cilindrica, din tabla subtire de alama sau din material plastic, gol in interior pentru a putea fi usor si a pluti deasupra benzinei, prevazut ca o supapa- ac de inchidere care limiteaza cantitatea de combustibil ce intra prin orificiul conductei in camera de nivel constant.
La motor carburatorul se monteaza in general cu camera de nivel constant in fata pentru evitarea saracirii amestecului carburant la deplasarea automobilului in rampa.
Dupa modul de comunicare cu atmosfera camera de nivel constant poate fi directa si indirecta, legata printr-un tub cu racordul de intrare a aerului in carburator.
Camera de amestec foloseste la amestecarea benzinei prin pulverizarea ei de catre aer, datorita depresiunii create de piston si este asezata intre difuzor si clapeta de admisie (acceleratia)
Difuzorul este o piesa de forma tronconica ,montata inaintea camerei de amestec care asigura depresiunea si deci mareste vitexa aerului, pentru o pulverizare ai vaporizare cat mai buna a benzinei. Unele carburatoare au in acest scop doua sau chiar trei difuzoare.
Jiclorul, de forma unui dop filetat, are un orificiu calibrat prin care se scurge benzina din camera de nivel constant in cea de amestec. Unele jicloare calibreaza trecerea aerului spre camera de amestec.
Este montat la capatul interior al unui tub portjiclor sau la capatul exterior al pulverizatorului; extremitatea capatului pulverizatorului depaseste camera de nivel constant cu 2-6 mm(inaltimea de garda), pentru a nu permite scurgerea benzinei cand motorul nu functioneaza sau la deplasarea in rampa. Viteza imprimata benzinei prin jiclor este de 3-6mm,iar cea a aerului prin difuzor este de 12-25 0ri mai mare.
Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate