Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
La zi cu legile si legislatia.masurarea, evaluarea, cunoasterea, gestiunea si controlul activelor, datoriilor si capitalurilor proprii




Administratie Contabilitate Contracte Criminalistica Drept Legislatie

Drept


Index » legal » Drept
» Prezumtiile


Prezumtiile


Prezumtiile

Notiune

Potrivit art. 1199 C. civ. prezumtiile sunt consecintele pe care legea sau judecatorul le trage dintr-un fapt cunoscut la un fapt necunoscut.

Prezumtiile275 sunt mijloace de dovada care nu rezulta din probe directe, ci dintr-un raport intre faptele constatate in proces si faptele necunoscute ce formeaza concluzia necesara pentru dezlegarea procesului prin folosirea inductiei si deductiei, in cazul prezumtiilor, instrumentul de cercetare este inteligenta judecatorului276, el facand un dublu rationament277.



Astfel, mai intai din cunoasterea probelor directe, judecatorul induce, printr-un prim rationament, existenta in trecut a unui fapt vecin si conex cu faptul generator de drepturi, iar, apoi, din cunoasterea faptului vecin si conex, induce existenta faptului generator de drepturi, datorita legaturii de conexitate dintre aceste doua fapte. In cazul prezumtiilor legale, al doilea rationament nu este opera judecatorului, ci este impus de lege.

Din dispozitiile art. 1199 C. proc. civ. reiese ca prezumtiile sunt de doua feluri: prezumtii legale si prezumtii judecatoresti.

A. Prezumtiile legale

in art. 1200 C. civ. se arata ca prezumtiile legale sunt acelea care sunt determinate special prin lege, precum:

actele pe care legea le declara nule pentru ca le priveste ca fiind facute in frauda dispozitiilor sale;

in cazurile in care legea declara ca dobandirea dreptului de proprietate sau liberatiunea unui debitor rezulta din oarecare imprejurari determinate;

puterea ce legea acorda autoritatii de lucru judecat.

in afara prezumtiilor aratate in art. 1200 exista si alte numeroase prezumtii legale, fie in codul civil, fie in alte acte normative278.

Art. 1202 C. civ. dispune ca prezumtia legala dispenseaza de orice dovada pe acela in favoarea caruia este facuta. Nici o dovada nu este primita impotriva prezumtiei legale, cand legea, in puterea unei asemenea prezumtii anuleaza un act oarecare sau nu da drept de a se reclama in judecata, afara numai de cazurile cand legea a permis dovada contrarie si afara de aceea ce se va zice in privinta marturisirii ce ar face o parte in judecata.

Interpretand textul de lege rezulta ca prezumtiile legale sunt absolute si relative.

Prezumtiile legale absolute sunt acelea care, in principiu, nu pot fi combatute prin nici o proba, in literatura juridica se face distinctie intre prezumtiile legale absolute, numite si irefragabile, care nu pot fi rasturnate prin nici un mijloc de proba si prezumtii absolute, care pot fi rasturnate prin proba marturisirii279.

Prezumtiile legale relative pot fi rasturnate prin orice mijloc de proba.

in doctrina, s-a conturat si o categorie mixta sau intermediara de prezumtii legale280 care se caracterizeaza prin aceea ca, desi rasturnarea prezumtiei este permisa, totusi sunt restranse posibilitatile probatorii281 (de exemplu, prezumtia prevazuta de art. 1000 alin. l C. Civ. nu poate fi rasturnata decat daca se dovedeste forta majora, culpa victimei sau a unui tert).

B. Prezumtiile simple

Prezumtiile care nu sunt stabilite de lege sunt lasate la luminile si intelepciunea judecatorului282; judecatorul nu trebuie sa se pronunte decat intemeindu-se pe prezumtii care sa aiba o greutate si puterea de

a naste probabilitatea; prezumtiile nu sunt permise judecatorului decat numai in cazurile cand este permisa si dovada prin martori, afara numai daca un act nu este atacat ca s-a facut prin frauda, doi sau violenta (art. 1203 C. civ.).

Aplicarea art. 1203 C. civ. presupune indeplinirea a doua con­ditii si anume:

prezumtia folosita sa aiba greutatea si puterea de a naste pro­babilitatea;

folosirea prezumtiei simple este permisa numai daca este admisibila si proba cu martori, cu exceptia cazului in care un act nu este atacat ca s-a facut prin frauda, doi sau violenta.

Prezumtiile simple, denumite si prezumtii de fapt283, sunt per­mise de legiuitor asa cum am aratat deja, sa fie folosite de instanta civila, insa instanta de control judiciar poate desfiinta/casa o hotarare in care judecatorul de fond a folosit prezumtii slabe si neconvingatoare284.





Politica de confidentialitate





Copyright © 2025 - Toate drepturile rezervate