Alimentatie | Asistenta sociala | Frumusete | Medicina | Medicina veterinara | Retete |
PREPARATE DERMATO-COSMETICE
Dorinta de a arata cat mai frumos este comuna din cele mai vechi timpuri atat femeilor cat si barbatilor. In acest scop au fost folosite intotdeauna retete, preparate si practici cosmetice mai mult sau mai putin secrete. Progresele stiintei au contribuit la lamurirea factorilor care intervin in fiziologia pielii, la aparitia unor materii prime noi, a unor sortimente noi de produse cosmetice, a unor aparate si procedee cosmetice noi.
Cosmetica sau cosmetologia este disciplina care se ocupa cu ingrijirea si infrumusetarea externa a corpului cu ajutorul unor preparate sau tratamente.
Prin produs cosmetic se intelege orice substanta sau preparat destinat sa fie aplicat pe diferite parti ale corpului in scopul spalarii, protejarii si mentinerii lui, pentru a modifica aspectul estetic sau a corecta mirosurile corporale.
Prin traditie in farmacii se prepara creme, emulsii, lotiuni utilizate in scop cosmetic si de igiena. Formularele farmaceutice cuprind uneori si formule de produse cosmetice. Pentru conceperea, prepararea si elaborarea acestor produse este nevoie de cunostinte stiintifice si tehnice. Unele dintre aceste produse sunt foarte apropiate de anumite medicamente si din acest motiv trebuie facuta diferenta dintre produse cosmetice si medicamente. In general nu se admite ca produsele de igiena sa fie prezentate ca avand proprietati preventive sau curative fata de anumite maladii. De asemenea, produsele de igiena nu pot sa contina substante puternic active.
Pielea este un invelis care acopera corpul in intregime, suprafata totala medie este de 1,5 - 2 mp. si are o greutate de 4 kg. Grosimea ei variaza in functie de sex, varsta si regiune.
Din punct de vedere histologic se disting 3 straturi suprapuse :
epiderma
derma
hipoderma
Pielea este constituita din : apa, elemente minerale, substante organice si vitamine. Apa este un component biochimic cu rol important in metabolismul organismului. Elementele minerale sunt reprezentate de metale si metaloizi, pielea este organul cel mai bogat in sulf. Substantele organice sunt : hidrati de carbon( glucoza, glicogen, celuloza), compusi azotati, lipide sau grasimi. Dintre vitamine in epiderm se gasesc vitaminele A, D. B1,B2, B6, acidul pantotenic, vitamina H, P si acidul ascorbic.
Pielea intacta, datorita structurii sale, este o bariera reala pentru patrunderea substantelor si numai tegumentul lezat permite trecerea diferitelor substante prin epidermul nevascularizat. Exista cateva tipuri de piele care pot fi caracterizate astfel : piele normala, piele uscata, piele grasa, piele seboreica, piele cu alteratii vasculare, piele ridata.
Pielea normala are o coloratie
roza, cu aspect compact, este neteda dar nu lucioasa. Nu prezinta
Pielea uscata apare ca urmare a unor deficiente datorita continutului mai redus de grasimi si a deshidratarii cand isi pierde din elasticitate si apar ridurile. Uneori pielea este doarte uscata datorita lipsei grasimilor desi hidratarea este normala, dar este posibil ca deshidratarea sa apara numai datorita deshidratarii.
Pielea uscata este subtire, sensibila si are nevoie de aplicarea unor produse care sa asigure rehidratarea, un aport de lipide emoliente si protectoare. Curatirea se face cu lotiuni hipoalergice cu pH acid. Protectia zilnica se asigura cu creme semigrase, bogate in substante rehidratante cu putere de penetrare mare. Trebuie evitata aplicarea direct pe piele a produselor pentru machiaj. Se impune si un tratament seara cu creme nutritive, revitalizante care sa contina grasimi, vitamine, biocatalizatori intr-o forma usor asimilabila.
Pielea
grasa este o urmare a
hiperfunctionarii glandelor anexe din piele, secretia glandelor sebacee si
sudoripare fiind anormala. Pielea are un aspect lucios si
Tratamentul necesita utilizarea unor produse de curatire ce actioneaza in profunzime. Protectia zilnica se face cu crème absorbante. Pentru searasunt eficace preparate care echilibreaza secretiile si combat inflamatiile.
Substantele active care traverseaza pielea pot fi absorbite diferit, in functie de proprietatile fizico-chimice si de o serie de factori biofarmaceutici : forma farmaceutica, vascozitatea, temperatura pielii, afinitatea dintre substanta activa si vehicul.
Principalele actiuni urmarite prin aplicarea unguentelor sunt : mentinerea hidratarii normale, revitalizarea pielii,cresterea continutului in elemente minerale, proteine si curatirea pielii. Aceste obiective se realizeaza prin utilizarea unguentelor, denumite si creme cosmetice( cremor = smantana).
Prin crème se inteleg unguente de tip emulsie cu un continut de cel putin 10% apa. Unguentele sunt geluri tixotrope cu limita de curgere si comportare plastica.
Cremele cosmetice trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii de calitate :
sa fie inofensive pentru piele, sa nu irite pielea
sa nu contina substante toxice
sa asigure o resorbtie corespunzatoare
sa aiba o buna conservare, sa nu rancezeasca
sa aiba un pH apropiat de cel fizilogic 6-6,5
sa aiba o afinitate cutanata
Clasificarea cremelor cosmetice se face dupa mai multe criterii :
1. dupa compozitie : - creme emoliente sau coldcreme
- creme pe baza de lanolina
- creme acide
- creme nutritive cu substante bioactive
2. dupa scopul folosit : - creme nutritive
- de demachiat
- contra ridurilor
- antisolare
- de bronzat
- revitalizante
- creme de zi sau de noapte
3. dupa modul de preparare : - creme obtinute prin amestecare
- prin saponificare
- prin emulsionare
4. dupa procentul de grasimi : - creme uscate
- creme semigrase
- creme grase
- creme indiferente
Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate