Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Ca sa traiesti o viata sanatoasa.vindecarea bolilor animalelor, protectia si ingrijirea, cresterea animalelor, bolile animalelor




Alimentatie Asistenta sociala Frumusete Medicina Medicina veterinara Retete

Medicina veterinara


Index » sanatate » Medicina veterinara
» SLAFRAMINOTOXICOZA


SLAFRAMINOTOXICOZA


SLAFRAMINOTOXICOZA

Semnalata mai frecvent la bovine (dar si la porc, oaie, sobolan etc.) este produsa de fungul saprofit Rhizoctonia leguminicola, care paraziteaza, formand pete mici (indeosebi la coasa a II-a la trifoiul rosu si fan) si negre.

Micetul elaboreaza micotoxina slaframina, in conditii de umiditate ridicata, temperatura 25-290C si pH 5, . Slaframina actioneaza nociv dupa degradarea sa in organismul animal, printr-o amina cuaternara asemanatoare cu acetilcolina - parasimpaticomimetica, ce explica salivatia ca semn patognomonic (care nu cedeaza la atropina) si denumirea sa, de ,,amina care face un animal sa saliveze".



Toxina activeaza in general glandele exocrine, unele enzime digestive si secretia pancreatica. Primul semn clinic, care apare la 4-6 ore de la furajarea cu trifoi rosu alterat de acest fung este salivatia, cu saliva vascoasa si spumoasa insotita in scurt timp de anorexie, polakisurie, timpanism, epifora si moarte prin deshidratare.

Nu s-au constatat leziuni pregnante si specifice.





Politica de confidentialitate





Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate