Alimentatie | Asistenta sociala | Frumusete | Medicina | Medicina veterinara | Retete |
AFECTIUNILE MIOCARDULUI
Majoritatea afectiunilor cardiace se insotesc de leziuni ale miocardului care, cu timpul, duc la marirea de volum a inimii.
Cauzele miocarditelor sunt multiple: reumatism, boli infecto-contagioase, stari alergice, boli metabolice, endocrine, etc.
Ele evolueaza sub forma supraacuta, acuta, subacuta si un stadiu final cicatricial.
Fig.142 Configuratia miocarditica
Semnele radiologice ale miocarditelor sunt: marirea diametrelor cardiace cu realizarea unui cord de forma triunghiulara ce se modifica cu inspiratia, culcat pe diafragm, cu arcurile foarte putin evidente. Hilurile sunt mari datorita stazei.
In scleroza coronara nu sunt evidente intotdeauna modificari ale imaginii cardiace; atunci cand apare pe fondul unei hipertensiuni se produce dilatare ventriculara stanga care realizeaza configuratia aortica. Decompensarea stanga se evidentiaza prin aparitia mitralizarii sau edemului pulmonar perihilar. Evidentierea directa a sclerozei coronarelor este posibila numai in cazul unor calcificari incluse.
In unele miocardite, in urma alterarii miocardului, apar anevrisme ale cordului care se prezinta ca opacitati intim legate de cord, de forma ovalara. La acest nivel pulsatiile sunt mici, lipsesc sau sunt de sens invers (pulsatii paradoxale).
Investigatiile imagistice (echografia, angiocardiografia prin IRM, tomografia SPECT sau PECT) au o mare valoare prognostica a acestor tipuri de leziuni.
Tumorile cardiace - au o frecventa redusa.
Mixomul atrial se localizeaza la nivelul atriului stang. Se diagnosticheaza echografic si angiocardiografic.
Radiografia cordului poate evidentia o configuratie mitral-stenotica.
Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate