Alimentatie | Asistenta sociala | Frumusete | Medicina | Medicina veterinara | Retete |
Ciroza este o boala a ficatului caracterizata prin degenerarea tesutului hepatic, ceea ce duce la scaderea in volum, deformarea si atrofia organului. Se impiedica astfel circulatia sangelui pana la nivelul celulelor ficatului si se instaleaza insuficienta hepatica. Este urmarea inflamatiilor hepatice, in special de natura infectioasa, a abuzului de alcool, intoxicatiilor cu fosfor sau arsen, sau a unor tulburari circulatorii cronice.
Bolnavul, la inceputul bolii, se plange de lipsa poftei de mancare, greturi, balonari si oboseala, apoi se remarca sangerari din nas si din gingii. Probele de disproteinemie indica semne de insuficienta hepatica.
Dieta: - 5-10 zile cura cu sucuri de fructe si zarzavaturi.
1 clisma dimineata cu 1,5 - 2 litri infuzie calduta de musetel timp de 5 - 10 zile.
In continuare cura cu sucuri si cruditati timp de 2 luni. Se recomanda: orz verde, morcovi, ridiche, salata, spanac, sfecla rosie, pastarnac, papadie, telina, fasole verde, agrise, cirese, fragi, gutui, lamaie, masline, prune, visine, struguri, pepene verde, suc de varza (2 pahare pe zi).
Cura cu boabe de ienupar. Cura dureaza 23 zile si se face astfel: boabele zdrobite se mesteca si se inghit. In prima zi se iau 4 boabe, a doua zi 5; apoi zilnic se creste doza cu cate o boaba, pana in a 12-a zi, cand se iau 15 boabe, iar in a 13-a zi se scade cu cate o boaba zilnic, pana se ajunge la 4 boabe in a 23-a zi.
Cura cu suc de lamaie care se face astfel: sucul de la o lamaie (obtinut prin stoarcere) se amesteca cu apa (o treime suc de lamaie si doua treimi apa) adaugand si putina miere de albina poliflora. Cura cu suc poate dura 4-5 saptamani, crescand si coborand progresiv, de la o jumatate pana la 2 lamai pe zi.
Preparatul de aloe, miere si propolis
Miere de albine 1000 g
Propolis (dat pe razatoare de plastic sau de sticla) 20 g
Aloe (frunze, date prin razatoare de plastic sau de sticla) 750 g
Planta sa fie de 3-5 ani. Inainte de recoltare, planta sa nu se ude timp de 5 zile. Toate acestea se pun intr-un borcan de sticla si se tin la rece timp de 5 zile, dupa care se administreaza astfel: primele 5 zile se ia cate o lingura dimineata si la pranz, cu 2 ore inainte de masa, apoi, restul curei, se ia cate 1 lingurita dimineata si la pranz, cu 2 ore inainte de masa. Durata tratamentului este de 3 saptamani, pana la 2 luni. Cura se poate repeta inca o data, dupa o pauza de 7 zile.
Cura cu polen - se ia 20 g zilnic si se bea cu apa indulcita cu miere. O cura dureaza o luna de zile.
3 x 1 lingurita pe zi seminte armurariu (macinate).
3 x 1 lingura de carbune de tei pe zi.
1 lingura pe zi de pulbere sau suc de rascoage (sau suc!) - se poate folosi si suc de pedicuta!.
Se consuma varza, taiata fideluta amestecata cu miere
Se recomanda sa se consume struguri cate 1-2 kg pe zi, facandu-se cura.
Ceaiuri Rp. 1: Pedicuta - infuzie din 1 lingurita planta la 1 cana de apa de 250 ml. Se beau 2 cani pe zi.
Rp. 2: Anghinare - infuzie din 2 lingurite de frunze la 300 ml de apa clocotita. Se lasa vasul acoperit 30 de minute. Se bea fractionat, de 3 ori pe zi, inaintea meselor principale. Dupa 10 zile se mareste doza la 4 lingurite, iar dupa alte 10 zile, la 5 lingurite. Dupa o pauza de o luna cura se reincepe.
Rp. 3: Catina alba - infuzie din 2 linguri de fructe zdrobite la 500 ml de apa clocotita. Se ia o lingura, din 3 in 3 ore, in timpul unei zile. Se repeta zilnic pana la completa ameliorare.
Rp. 4: Rostopasca: - infuzie dintr-o jumatate de lingurita de planta la 200 ml de apa clocotita. Se ia o lingura, din 3 in 3 ore, in timpul unei zile.
Rp. 5: Sunatoare si galbenele - infuzie din 1 lingura de plante la 250 ml de apa. Se bea 1 cana pe zi.
Baia vitala, de 2 ori pe zi, a cate 25 de minute.
Baia de trunchi, o data pe zi, a cate 25 de minute.
Baia de abur, cu rozmarin, de 2-3 ori pe saptamana, a cate 20 minute (a se expune partea hepatica!).
Baia de sezut (calda), de 2 ori pe saptamana, a cate 10 minute cu: rostopasca, rozmarin si fan.
Comprese alternanta, cald (8 minute) si apoi rece (4 minute), de 4 ori succesiv, pe regiunea hepatica o data pe zi. In apa calda se adauga infuzie de rozmarin si rostopasca, sau sunatoare si galbenele.
Cataplasma cu lut lombo-abdominala, o data pe zi, 2-3 ore.
Cataplasme cu foi de varza (strivite), ridichii rase aplicate pe zona hepatica.
Cataplasma cu ceapa, varza, si tarate. Ea se prepara astfel: 4 foi de varza, 3 cepe, 250 g de tarate si apa ca sa iasa un terci gros. Se fierbe pana ce apa seaca complet (10 minute). Se aplica cataplasme foarte calde.
Copyright © 2025 - Toate drepturile rezervate