Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Ca sa traiesti o viata sanatoasa.vindecarea bolilor animalelor, protectia si ingrijirea, cresterea animalelor, bolile animalelor




Alimentatie Asistenta sociala Frumusete Medicina Medicina veterinara Retete

Medicina


Index » sanatate » Medicina
» INTERACTIUNI MEDICAMENTOASE


INTERACTIUNI MEDICAMENTOASE


INTERACTIUNI    MEDICAMENTOASE

La administrarea concomitenta a doua sau mai multe medicamente pot sa apara interactiuni

Cu consecinte favorabile( cresterea efectului terapeutic) sau defavorabile( scaderea efectului terapeutic sau aparitia unor reactii adverse).

Interactiunile pot sa apara" in vitro"( la amestecarea a doua substante), ca urmare a unor fenomene de ordin fizic sau fizico - chimic, caz in care se numesc incompatibilitati, sau apar in organism, putand fi de ordin farmacocinetic sau farmacodinamic.

Incompatibilitatile sunt frecvente pentru solutiile injectabile amestecate in aceiasi seringa si mai ales cand se prepara perfuzii ce contin glucoza, electroliti, vitamine, anticoagulante sau antibiotice. Pot sa apara unele reactii de precipitare sau oxidare care duc la inactivarea componentelor. Aceste incompatibilitati impun limitarea amestecarii solutiilor in seringa sau in flaconul de perfuzie.

Interactiunile de ordin farmacocinetic pot avea loc la nivelul oricarei etape farmacocinetice: absorbtia, transport, distributie, metabolizare, eliminare) si pot avea consecinte asupra efectului terapeutic si a reactiilor adverse.



Interactiunile de ordin farmacodinamic pot fi de 2 tipuri:

Sinergic - atunci cand medicamentele actioneaza in acelasi sens

Antagonic - cand actioneaza in sens contrar

Exemple de actiuni sinergice sunt potentarea efectului deprimant al alcoolului de catre hipnotice si tranchilizante, sau potentarea efectului bronhodilatator al simpatomimeticelor de catre aminofilina.

Reducerea efectelor se poate produce prin actiuni asupra acelorasi receptori (antagonism competitiv), sau prin actiuni asupra unor receptori diferiti a caror activitate determina efecte opuse. Antagonismul competitiv poate fi exemplificat de histamina si antihistaminice, iar antagonismul fiziologic de asocierea unui vasoconstrictor adrenergic cu un vasodilatator musculotrop.





Politica de confidentialitate





Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate