Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Idei bun pentru succesul afacerii tale.producerea de hrana, vegetala si animala, fibre, cultivarea plantelor, cresterea animalelor




Afaceri Agricultura Economie Management Marketing Protectia muncii
Transporturi

Agricultura


Index » business » Agricultura
» Cultura patrunjelului


Cultura patrunjelului


CULTURA PATRUNJELULUI

Cultura in camp: Locul in asolament, fertilizarea si lucrarile de pragatire a solului sunt identice cu cele cunoscute la cultura morcovului. Semanatul se face toamna, in pragul iernii, sau primavera in prima urgent, avand in vedere capacitatea germinativa , de obicei foarte scazuta, a demintelor. Se seaman la aceiasi distante ca la morcov, cu 5-6 kg samanta la ha. Combaterea chimica a burienilor se face ca la morcov. Imediat dupa semanarae se recomanda sa se foloseasca Afalon 1-1 kg/ha care se poate aplica sic and plantele au 2-3 frunze.Se rareste la 4-6 cm intre plante pe rnad.Se uda cu 300-400 m3/ha. Bolile mai frecvente sunt fainarea si septorioza care se combat cu Dithane 0 %, Captadin 0,25% saun zeama bordeleza 0,7-1%. Se recolteaza esalonat pentru consumul din cursul verii si se valorifica in legaturi cu Frunze la inceput, iar mai tarziu la kg. Toamna se rec dupa primele brume. Se curate de pamant si de Frunze in vederea depozitarii. Radacinile trebuie sa aiba un diametru de 2,5 cm si lungimea de 12cm. Depozitarea se face ca la morcov, iar productia este de 12-25 t/ha. Cultura patrunjelului de frunze este mai restransa la noi.Cultura cu soiuri de Frunze trebuie extinsa deoarece asigur randament crescut de 40-50t/ha prin culegeri repetate.Deoarece frunzele se recolteaza total,de 3-4 ori in cursul unui sezon,este necesar sa se fertilizeze cu cate 50-60kg N si sa se irige dupa fiecare recoltare.Pentru piata frunzele se recolteaza cu petioli si se conditioneaza in legaturi.Produsul poate fii pastrat in stare proaspata timp de 6-8 saptamani, la 0C si 95% umiditate atmosferica.



Cultura fortata se executa prin plantarea radacinilor obtinute in camp sau rasadnite, dupa o perioada de repaus de cel putin 2-3saptamani.Plantarea se face incepand din octombrie pana in februarie iar recoltarea incepe dupe 4-6 saptamani.Patrunjelul care nu s-a recoltat in toamna, ierneaza fara pierderi si primavera de timpuriu poate fii recoltat pentru radacini sau frunze,pana in momentul emiterii tijei florifele.





Politica de confidentialitate





Copyright © 2025 - Toate drepturile rezervate