Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Idei bun pentru succesul afacerii tale.producerea de hrana, vegetala si animala, fibre, cultivarea plantelor, cresterea animalelor




Afaceri Agricultura Economie Management Marketing Protectia muncii
Transporturi

Economie


Index » business » Economie
» Rata rentabilitatii


Rata rentabilitatii


Rata rentabilitatii

Rentabilitatea este un indicator sintetic de importanta capitala a managementului financiar si general al firmei, fiind expresia sintetica a rezultatelor de orice fel obtinute de catre firma34.

Rentabilitatea se exprima cu ajutorul ratelor, iar rata rentabilitatii este expresia relativa a profitului.



Aceasta exprimare furnizeaza informatii in plus fata de masa profitului, si mai ales pentru realizarea de comparatii in timp si spatiu si fata de programe.

Rata rentabilitatii este o marime relativa care exprima pe de o parte capacitatea unei unitati economice de a realiza profit, iar pe de alta parte, gradul in care capitalul, atat cel propriu cat si cel permanent aduc profit .

Rata rentabilitatii reflecta calitatea evolutiei firmei si este influentata de toti factorii care actioneaza in cadrul firmei.

Managementul firmei, actionarii, creditorii, investitorii sunt interesati sa cunoasca nivelul si evolutia indicatorilor de rentabilitate ai intreprinderii.

Rata rentabilitatii economice (R) se exprima sub forma raportului intre profitul net realizat de catre intreprindere si valoarea activelor totale utilizate. Rata rentabilitatii economice poate fi analizata in dinamica sau prin compararea cu valorile indicatorului in cazul firmelor concurente.

R=

Totalul activelor la numitor arata eficienta utilizarii capitalului total disponibil, cu alte cuvinte fara a lua in considerare structura de finantare (ponderea intre sursele de natura proprie si cele imprumutate sau atrase). Prezinta importanta pentru utilizatorii interni ai informatiei (managementul firmei) si mai putin pentru cei externi .

Rentabilitatea economica se mai determina si ca raport procentual intre profitul curent si capitalul permanent, relatia de calcul este urmatoarea:

R

Importanta ratei rentabilitatii economice ca indicator de analiza financiara, rezida si din necesitatea cunoasterii acestuia de catre managementul superior al intreprinderii si compararea sa cu rata inflatiei .

Intre rata reala a rentabilitatii economice (R), rata inflatiei si rata rentabilitatii nominale exista o relatie de interdependenta, care poate fi redata astfel:

R

Rata rentabilitatii financiare exprima rentabilitatea capitalului propriu si se determina ca raport intre profitul net obtinut de catre firma si capitalul propriu dupa relatia:

sau

Rata rentabilitatii financiare poate fi analizata in dinamica sau prin comparare cu valorile indicatorului in cazul firmelor concurente (cu acelasi domeniu de activitate). Ea exprima eficienta cu care au fost utilizate sursele de natura proprie, fiind baza pentru determinarea ratelor de remunerare a capitalului aportat de catre actionarii firmei.

Se poate stabili o relatie intre rentabilitatea financiara si cea economica, determinata de structura financiara a capitalului, care se concretizeaza in efectul de parghie financiara, rata dobanzii precum si cota de impozitare a profitului:

in care:

rata dobanzii;

= valoarea datoriilor;

= cota de impozitare a profitului.

Acest model se utilizeaza in fundamentarea gradului de indatorare a intreprinderii (daca R<R), efectul de indatorare este negativ).



I. Bogdan - Tratat de management financiar banacar, Eitura Economica, Bucuresti, 2002

V. Troaca - Management financiar bancar, Editura Academica Brancusi, Tg-Jiu, 2002

E. Dinu - Analiza economica si financiara a firmei, Editura ASE, Bucuresti, 2001

V. Troaca - Management financiar bancar, Editura Academica Brancusi, Tg-Jiu, 2002





Politica de confidentialitate





Copyright © 2025 - Toate drepturile rezervate