Afaceri | Agricultura | Economie | Management | Marketing | Protectia muncii | |
Transporturi |
Tehnica Delphi
Tehnica "Delphi" se bazeaza pe principiul gandirii intuitive si al perfectionarii acesteia, considerand ca deciziile strategice si tactice pot si trebuie sa fie fundamentate, intr-o masura apreciabila, pe cunostintele si intuitia specialistilor in domeniul respectiv4.
Tehnica se caracterizeaza printr-un dialog permanent, cu caracter de dezbatere, intre doua grupuri de persoane (initiatorii si panelul), cu scopul de a adopta anumite decizii. In esenta, tehnica consta in obtinerea parerilor unor specialisti in legatura cu problema pusa in discutie.
In aplicarea tehnicii "Delphi" se parcurg trei etape: pregatirea si lansarea reuniunii, desfasurarea reuniunii, prelucrarea datelor obtinute.
In etapa de pregatire si lansare a reuniunii sunt specifice urmatoarele lucrari: stabilirea problemei pentru care se cauta solutii, aceasta trebuie formulata clar si sa se precizeze directiile principale in care va fi canalizata ancheta; constituirea grupului de specialisti caruia ii vor fi distribuite formularele de ancheta; elaborarea formularelor de ancheta care trebuie sa fie cat mai complete si clare. Tot in aceasta etapa se distribuie formularele pentru completare, insotite de instructiunile ce contin modalitatile de completare, indicandu-se scopul anchetei si termenul la care se solicita raspunsul.
In etapa desfasurarii reuniunii are loc derularea anchetei propriu-zise, care cuprinde doua momente mai importante:
completarea chestionarului si formularea unor propuneri de imbunatatire a acestuia. In situatia in care propunerile membrilor grupului sunt de natura sa aduca imbunatatiri semnificative, are loc perfectionarea acestora dupa care vor fi distribuite, din nou, membrilor grupului de specialisti pentru completare si formularea de noi opinii. Operatia de distribuire - completare - imbunatatire a chestionarelor se poate repeta de mai multe ori pana cand majoritatea componentilor grupului au aceeasi opinie despre chestionarele primite;
colectarea si verificarea chestionarelor, daca acestea au fost completate la toate pozitiile si daca nu s-au strecurat erori formale de exprimare a unitatilor de masura a fenomenelor si proceselor economice cuprinse in ele.
In etapa de prelucrare a datelor are loc sistematizarea acestora, stabilirea metodologiei de prelucrare a lor, tratarea propriu-zisa a informatiilor, prezentarea, analiza si interpretarea rezultatelor, dupa care se prezinta variantele decizionale pentru a fi adoptata cea care ofera avantajul maxim.
Calitatea deciziilor ca urmare a practicarii tehnicii, este influentata de anumiti factori, cum ar fi: realismul si claritatea prezentarii problemei decizionale supuse anchetei si a elaborarii chestionarelor; calitatea si eterogenitatea componentilor grupului (panelului); perioada in care membrii grupului trebuie sa raspunda la chestionare si sa transmita raspunsurile; motivatia componentilor grupului in participarea si obtinerea rezultatelor prin practicarea acestei metode. Pentru fundamentarea deciziilor privind problemele supuse anchetei, un rol decisiv il au potentialul de sinteza si de analiza a initiatorilor si increderea acordata de acestia rezultatelor anchetei.
Practicarea in activitatea de management din unitatile economice a tehnicii "Delphi" va asigura o serie de avantaje, printre care amintim: fundamentarea deciziilor strategice si tactice; realizarea de strategii in domenii complexe din activitatea unitatilor; punerea in valoare la un nivel superior a pregatirii, experientei, initiativei specialistilor din unitate; accelerarea difuzarii de cunostinte si abordari noi intre specialistii care lucreaza in diferite domenii si manageri etc.
Limitele metodei se refera, in principal, la faptul ca ia in considerare, de regula, numai factorii specifici domeniului respectiv, desi evolutia pe termen lung si mediu este determinata si de factori externi acestuia.
Insusirea metodologiei si practicarea corecta a acesteia pot asigura rationalizarea procesului decizional, in ceea ce priveste elaborarea deciziilor strategice si tactice, in fazele de definire a problemei, de stabilire a obiectivelor si de elaborare a variantelor decizionale.
Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate