Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Doar rabdarea si perseverenta in invatare aduce rezultate bune.stiinta, numere naturale, teoreme, multimi, calcule, ecuatii, sisteme




Biologie Chimie Didactica Fizica Geografie Informatica
Istorie Literatura Matematica Psihologie

Biologie


Index » educatie » Biologie
» Clasificarea organismelor


Clasificarea organismelor


Clasificarea organismelor

Metazoarele prezinta in timpul dezvoltarii ontogenetice timpurii (adica in timpul dezvoltarii embrionare) doua moduri de diviziune celulara, care definesc doua principale grupe de metazoare: grupul spiralia -     la care secventa initiala de a diviziunii celulare se produce dupa o traiectorie spirala si grupul radialia - la care clivajul celulelor se realizeaza radial astfel incat noile celule formate au o istorie mult mai lunga si mai flexibila. Aceste moduir de clivaj (diviziune celulara) im preuna cu modul de aparitie si dezvolatre al orificiului bucal, ne ajuta in definirea principalelor grupe de nevertebrate.

Relatiile filogenetice dintre principalele grupe de nevertebrate (Benton & Harper, 1994)

Protostomienii au un clivaj spiral, iar orificiul bucal de dezvolta din singura deschidere a blastulei si anume din blastopor care ia nastere prin modul de formare si dispunere a celulelor in cadrul blastulei. Deuterostomienii au un clivaj radial, iar gura ia nastere dintr-o deschidere secundara; din blastopor de dezvolta orificiul anal. În functie de aceste caracteristici pot fi separate doua ramuri care grupeaza organisme cu evolutie embriologica timpurie asemanatoare, si anume: ramura echinoderme - hemichordate - chordate (deuterostomieni, cu clivaj radial) si ramura molluste - annelide - athropode (protostomieni, cu clivaj spiral). Nu toate grupele de organisme animale se potrivesc insa acestor doua modele de dezvoltare embriologica timpurie. De exemplu, cnidarii si lophophoratele, desi au clivaj radial, nu se potrivesc cu nici una din cele doua moduri de dezvoltare embrionara.



Faunele cambriene sunt caracterizate atat prin taxoni protostomieni cat si prin taxoni deuterostomieni. Aceste doua directii evolutive trebuie sa se fi separat cel putin acum 470 m.a.

Filogenia metazoarelor primitive este studiata de trei domenii majore de cercetare:    paleontologia - prin studiul organismelor fosile; filogenia moleculara; studiul stadiilor larvare. De exemplu: larva de tip nauplius este tipica pentru toti crustaceii; larva de tip trochopor este carateristica pentru toate molustele. Cel mai probabil toate grupele care au acelasi tip de larva, trebuie sa fi avut un ancestor comun.





Politica de confidentialitate





Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate